Skip to content

LA RIERA DE VALLVIDRERA v2 Traditional Geocache

Hidden : 7/31/2020
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 El Catxe - LA RIERA DE VALLVIDRERA v2

La conca de la riera de Vallvidrera, per la seva proximitat a Barcelona, és una conca que viu sota una forta pressió antròpica. Les diferents urbanitzacions de les Planes, la Floresta i la Rierada, els túnels de Vallvidrera, la protecció del Parc, l'ús del lleure... són uns condicionats que denoten un aspecte propi a aquesta riera.

El naixement actual de la riera és dins d'una gran canonada que es va construir paral•lelament a la construcció dels túnels de Vallvidrera. Així, amb un origen incert (es podria situar sota els turons de Can Pasqual (470 m) i de Can Castellví (468 m), es troba el primer afluent: la depuradora de les Planes. La baixa qualitat química d'aquests primers metres, marcarà irreversiblement l'estat ecològic de tota la riera que millorarà fins a una qualitat acceptable. Aquesta millora, però, no succeirà fins arribada a la zona de Can Busquets on un bosc de ribera possibilita l'autodepuració amb l'absorció de nutrients, l'aport de producció primària i la creació d'hàbitat fluvial pel desenvolupament de la fauna.

Un cop la riera redueix la càrrega de contaminació orgànica inicial, apareix una estructurada xarxa tròfica amb espècies fluvials de grans depredadors com el barb cua-roig, la serp d'aigua o amfibis com la granota, el gripau o la salamandra. Malgrat aquesta nova estabilitat, uns nous factors impedeixen la correcta recuperació de l'ecosistema. Per un costat destacar la contaminació difusa que arriba dels petits nuclis urbans que travessa que, malgrat tenir una baixa incidència, es veuen agreujats en èpoques de sequera.

El pas per les zones agràries redueixen la qualitat del bosc de ribera malgrat que, en zones centrals del parc, gaudeix d'una protecció. La figura del parc de Collserola és important pel desenvolupament d'aquesta tipologia forestal i la seva connectivitat amb el bosc adjacent. Aquest fet millora de forma important, com ja s'ha comentat, la qualitat ecològica de la riera.
Per acabar, la riera arriba al seu tram final, a la seva plana al•luvial on l'espera un polígon industrial que abocarà les seves aigües residuals i exterminarà tot el bosc de ribera. La millora ecològica que ha aconseguit la riera després d'un origen en una depuradora, es destrueix pocs centenars de metres abans de perdre's aigües enllà del Llobregat.

Informació extreta de:
http://www.collserola.org/riera_vallvidrera.html
 

No feu fotos Spoiler

SEGONS LA TEMPORADA DE L’ANY, LA RIERA ÉS SECA O PORTA POCA AIGUA. EN ALTRES AQUÍ JA PODEM TROBAR FORÇA AIGUA
SI PLOU TORRENCIALMENT, POT BAIXAR AMB MOLTA VIOLÈNCIA. EXTREMEU LES PRECAUCIONS....

SÈRIE - RIERA DE VALLVIDRERA o VIAL DE CORNISA ?

La riera de Vallvidrera és un afluent del marge esquerre del riu Llobregat i únic curs d'aigua permanent del Parc de Collserola.

Segons es diu, neix sota els turons de Can Pasqual (470 m) i de Can Castellví (468 m), tot i que des que varen fer els túnels de Vallvidrera, la riera neix d’un gran canonada al costat de la carretera. La riera, anomenada de moltes altres maneres segons el tram on passa, te un recorregut de 12 km. Passa pel nucli vell de Vallvidrera (a prop de l'església de Santa María de Vallvidrera), per les Planes, la Floresta, la Rierada. Passa per sota de Sant Bartomeu de la Quadra, a tocar de Can Planes i Can Revella, i ja a Molins de Rei, surt pels ponts de Can Baruta per finalment desguassar al Llobregat (18 m). La riera manté un entorn natural de bosc de ribera, amb una frondosa vegetació, de la qual gaudireu si feu aquesta sèrie de catxes.

10 anys ja fa que vàrem plantar aquest sèrie.

El seu nom, Riera de Vallvidrera o Vial de Cornisa, era per donar a conèixer aquest  recorregut al costat de la riera de Vallvidrera, amenaçat per una infraestructura que la tenia que fer desapareixes.... una autovia de quatre carrils que tenia que unir des dels Tunels de Vallvidrera fins l’autopista de Molins de Rei.

 Per sort en el transcurs d’aquests anys, el projecte a desaparegut. El 9 de març de 2016 va retirar-se el pla d’una vegada.... per sempre?

 Mantenim la sèrie per que la zona s’ho mereix, i com en aquests anys a la riera se li ha donat continuïtat per passejar fins el riu, i modificat traçats en la zona més baixa i urbana fins can Rabella, modifiquem i creem alguns catxes més per poder donar-li més entitat.

Actualment es pot observar que l'amenaça del entorn és altre. La pressió urbanística ha desfet la zona anomenada de les Licorelles, i el tram de passejada s'ha sobre massificat sobre tot des de la crisis del CORONAVIRUS.

Per tant.... sigueu vosaltres respectuosos al màxim amb l'entorn.

 

 LA SÈRIE  

Us proposem començar l’aventura de georecerca deixant el cotxe a la zona del CAP Molins de Rei o la clinica. Hi ha bon lloc per aparcar i podreu agafar sense problema el comí de la riera. Primer fer el catxe de ARRIBEM AL RIU i després remuntar cap els Ponts de Can Baruta i ja seguint el curs de la riera, arribarem fins a Can Busquets, ja a la Floresta.

 

Fins el catxe de Can Rabella si pot arribar en cotxe. Si us voleu estalviar alguns metres (sobre tot a l’estiu) ho podeu fer.

El camí és planer i molt ombrívol a partir de Can Rabella, amb molt poc desnivell, ideal per a fer amb família, tot i que cal dir que en moltes èpoques de l’any, la riera porta força aigua (ep!!! un pam a la zona més profunda, no cal que porteu flotador), i tindreu que traspassar-la en moltes ocasions, per tant cal anar preparat amb el calçat adequat.

El recorregut, és d’anada i tornada, en un camí que fa uns 8 km de recorregut, per tant en fareu mes de 16 entre pitos i flautes (una mica menys si ho feu des de Can Rabella). El camí us el podeu platejar de moltes i diferents maneres ja que es pot anar en cotxe al inici, ponts de Can Baruta (poligon industrial Riera del Molì), al final , a Can Busquets, (camí de sorra compactada i bo) i a la Rierada (carretera asfaltada tot just a mig camì).

A la Rierada, de Can Castellví i de Can Santoi, si teniu cap problema, esteu cansats o ja en teniu prou, surt el MolinsBus, que us portarà al centre de la vila (mireu horaris. Només passa entre setmana i caps de setmana d'agost).
Els horaris els podeu trobar aquí.
http://www.solerisauret.com/transport-urba-i-interurba/interurbanes/linies-i-parades/itemlist/category/12-mb3-paisos-catalans-la-floresta-fgc.html


Esperem que passeu un matí entretingut i divertit.
A la zona de la Rierada trobareu la granja escola de Can Castellví, així com els seu bar – restaurant on podreu complementar la ruta, sobretot si aneu amb canalla.

 

 

 

 DETALLS D'AQUEST TRAM DE RUTA

Sou al vell mig de la riera de Vallvidrera (vull dir que us i heu tingut que posar de ple al mig).
Si va plena, segur que aquest tram es transformarà en una aventura molt humida... si vigileu, per la vostra esquerra si esmunyen alguns corriols que miren de no entrar a l’aigua.
Cal que aneu sempre a la vostre esquerra tot pujant, per dins la riera, fins a trobar un camí, també l’esquerra que us treu de dins la riera per pujar cap a Can Planes per una ample pista.
Comprovareu que sou a la part baixa de la riera ja que aquesta és ampla aquí y el terra és ple de petits còdols que ha anat fent baixar la riera.
 

 

RECORDEU...


- Tot i que anem tota l'estona al costat de la riera, no crec que sigui prudent veure’n l‘aigua.


- Porteu calçat adient per mullar-lo. Segur que passareu la riera un tou de vegades, si no és que hi teniu que caminar. Si aneu amb nens, serà divertit, però no anirà malament calçat de recanvi.


- La zona ja no és amenaçada pel VIAL DE CORNISA, ara és un terreny protegit. Sigueu curosos. No i deixeu deixalles ni malmeteu la natura.


- El recorregut és llarg, però força planer. Vigileu amb el transit en el tram de carretera de la Rierada (200mts)


- A la zona de bosc protegit (entre Camprecios i Can Busquets), caminar en silenci te premi. Els ocells us cantaran.


- Quasi tot el recorregut (a partir de Can Rabella) és per bosc frondós. Hi he anat moltes vegades a prendre mides i no és fàcil. Crec que són acurades, tot i això, no tingueu pressa. Deixeu que el vostre GPS faci la feina be. Deixeu-lo uns minuts per que prengui be la mesura. Sempre em puc haver equivocat jo, feu-m’ho saber.
 

- RECORDEU AGAFAR LES VARIABLES EN CADA CATXE PEL BONUS FINAL!!!! NO CAL PATIR PER ON COMENCEU LA SERIE, LES VARIABLES ES REPETEIXEN EN VARIS CATXES I GARANTEIXEN PODER-LO TROBAR

 

SEGONS LA TEMPORADA DE L’ANY, LA RIERA ÉS SECA O PORTA POCA AIGUA. EN ALTRES AQUÍ JA PODEM TROBAR FORÇA AIGUA.
SI PLOU TORRENCIALMENT, POT BAIXAR AMB MOLTA VIOLÈNCIA. EXTREMEU LES PRECAUCIONS SI TENIU QUE ACOSTARVOS-HI O TRASPASSAR.... BONA PART D'AQUESTA SÉRIE PASSA PER ZONES INUNDABLES.

 

 

SUPRIMIT DEFINITIVAMENT EL VIAL DE CORNISA!! 

El 9 de març de 2016, Definitivament i després de un tou d’anys de protestes i oposicions d’ajuntaments, entitats de tot tipus i veïnat dels pobles afectats, el 9 de març de 2016, la Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona de la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament suprimir del Pla General Metropolità (PGM) la reserva de sòl per a construir la Via Cornisa.
Aquest projecte, que va sorgir el 1976, havia de ser una autovia de quatre carrils i quinze quilòmetres que travessava Collserola.
HO CELEBREM ESPECIALMENT!!!


Per saber-ne més:

http://www.parcnaturalcollserola.cat/news/definitivament-el-vial-de-cornisa-no-es-fara

http://www.viumolinsderei.com/2016/03/10/suprimida-la-reserva-de-sol-del-vial-de-cornisa/

http://www.elbaix.cat/2016/03/12/suprimida-del-pgm-la-reserva-de-sol-per-a-construir-la-via-cornisa-una-carretera-de-

quatre-carrils-que-havia-de-travessar-collserola/

 Equip BurruKtala 07-Agost-2016

 

 

ATENCIÓ!
Aquest és una amagatall de geocaching.com posat per l’Equip Burruktala.
La finalitat d’aquest amagatall és que els geocercadors s’acostin fins aquí per trobar-lo, i a la vegada que s’ho passin be amb la recerca donant a conèixer diferents punts de Molins de Rei o Collserola.
Si creieu que aquest amagatall no te que ser aquí per algun motiu, no dubteu a escriure i explicar-nos-ho a aquest mail equipburruktala@gmail.com i ens posarem en contacte amb vosaltres.

Additional Hints (Decrypt)

Ab pny gbpne erf, ryy éf n yn ivfgn. Abzéf nthqvgmnag yn ivfgn ry gravh dhr irher. Ab pny neevone n yn gbeeragnqn dhr onvkn cre y'rfdhreen.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)