Skip to content

Can Planes (La Riera de Vallvidrera) Traditional Cache

Hidden : 11/2/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


SUPRIMIT DEFINITIVAMENT EL VIAL DE CORNISA!!
El 9 de març de 2016, Definitivament i després de un tou d’anys de protestes i oposicions d’ajuntaments, entitats de tot tipus i veïnat dels pobles afectats, el 9 de març de 2016, la Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona de la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament suprimir del Pla General Metropolità (PGM) la reserva de sòl per a construir la Via Cornisa.
Aquest projecte, que va sorgir el 1976, havia de ser una autovia de quatre carrils i quinze quilòmetres que travessava Collserola.
HO CELEBREM ESPECIALMENT!!!


Per saber-ne més:

http://www.parcnaturalcollserola.cat/news/definitivament-el-vial-de-cornisa-no-es-fara
http://www.viumolinsderei.com/2016/03/10/suprimida-la-reserva-de-sol-del-vial-de-cornisa/
http://www.elbaix.cat/2016/03/12/suprimida-del-pgm-la-reserva-de-sol-per-a-construir-la-via-cornisa-una-carretera-de-quatre-carrils-que-havia-de-travessar-collserola/
 
Equip BurruKtala 07-Agost-2016


SÈRIE - RIERA DE VALLVIDRERA o VIAL DE CORNISA ?

 

Us proposo una bonica sèrie, tot seguint el curs de la riera de Vallvidrera.

     LA RIERA DE VALLVIDRERA   

La riera de Vallvidrera és un afluent del marge esquerre del riu Llobregat i únic curs d'aigua permanent del Parc de Collserola.

Segons es diu, neix sota els turons de Can Pasqual (470 m) i de Can Castellví (468 m), tot i que des que varen fer els túnels de Vallvidrera, la riera neix d’un gran canonada al costat de la carretera. La riera, anomenada de moltes altres maneres segons el tram on passa, te un recorregut de 12 km. Passa pel nucli vell de Vallvidrera (a prop de l'església de Santa María de Vallvidrera), per les Planes, la Floresta, la Rierada. Passa per sota de Sant Bartomeu de la Quadra, a tocar de Can Planes i Can Revella, i ja a Molins de Rei, surt pels ponts de Can Baruta per finalment desguassar al Llobregat (18 m). La riera manté un entorn natural de bosc de ribera, amb una frondosa vegetació, de la qual gaudireu si feu aquesta sèrie de catxes.

     VIAL DE CORNISA   

Per desgràcia i per molt contradictori que ho veiem, en el curs de l’excursió, veureu com s’hi realitzen moltes activitats de millora i manteniment; neteja, arranjament de marges, zones de protecció especial per a la recuperació de flora i fauna... tot i que tota aquesta zona, de Can Busquets a Can Baruta, té els dies comptats, ja que hi ha aprovat un projecte de fer una carretera ràpida de dos carrils per sentit, aprofitant la vall que crea la riera.

Nosaltres tenim clar que en pensem, tot i que deixarem que vosaltres mateixos en prengueu consciència i opinió una vegada hagueu fet aquest itinerari. De ben segur, un recorregut EN PERILL D’EXTINCIÓ.

Valgui dons aquesta sèrie com a tribut i divulgació d’una zona que segurament, de tirar aquests projecte endavant, pocs més coneixeran.

     LA SÈRIE  

Us proposem començar l’aventura de georecerca en els ponts de Can Baruta, a Molins de Rei, i tot remuntant el curs de la riera, arribarem fins a Can Busquets, ja a la Floresta.

El camí és planer i molt ombrívol, amb molt poc desnivell, ideal per a fer amb família, tot i que cal dir que en moltes èpoques de l’any, la riera porta força aigua (ep!!! un pam a la zona més profunda, no cal que porteu flotador), i tindreu que traspassar-la en moltes ocasions, per tant cal anar preparat amb el calçat adequat.

El recorregut, és d’anada i tornada, en un camí que fa uns 6,5 km de recorregut, per tant en fareu mes de 12 entre pitos i flautes. El camí us el podeu platejar de moltes i diferents maneres ja que es pot anar en cotxe al inici, ponts de Can Baruta (poligon industrial Riera del Molì), al final , a Can Busquets, (camí de sorra compactada i bo) i a la Rierada (carretera asfaltada tot just a mig camì).


A la Rierada, de Can Castellví i de Can Santoi, si teniu cap problema, esteu cansats o ja en teniu prou, surt el MolinsBus, que us portarà al centre de la vila.
Els horaris els podeu trobar aquí.
http://www.molinsderei.cat/ca/media/images/arees/sostenibilitat_i_territori/mobilitat/molins_bus_horaris_linia_mb3


Esperem que passeu un matí entretingut i divertit.
A la zona de la Rierada trobareu la granja escola de Can Castellví, així com els seu bar – restaurant on podreu complementar la ruta, sobretot si aneu amb canalla.

AIXÍ QUE RECORDEU...


- Tot i que anem tota l'estona al costat de la riera, no crec que sigui prudent veure’n l‘aigua.


- Porteu calçat adient per mullar-lo. Segur que passareu la riera un tou de vegades, si no és que hi teniu que caminar. Si aneu amb nens, serà divertit, però no anirà malament calçat de recanvi.


- Tot i que tot el recorregut estigui amenaçat pel VIAL DE CORNISA, és un terreny protegit. Sigueu curosos. No i deixeu deixalles ni malmeteu la natura.
- El recorregut és llarg, però força planer. Vigileu amb el transit en el tram de carretera de la Rierada (200mts)


- A la zona de bosc protegit (entre Camprecios i Can Busquets), caminar en silenci te premi. Els ocells us cantaran.


- Quasi tot el recorregut és per bosc frondós. Hi he anat moltes vegades a prendre mides i no és fàcil. Crec que són acurades, tot i això, no tingueu pressa. Deixeu que el vostre GPS faci la feina be. Deixeu-lo uns minuts per que prengui be la mesura. Sempre em puc haver equivocat jo, feu-m’ho saber.
 

 

 El Catxe - CAN PLANES


Les primeres dades documentals del mas daten del 1249 i pertanyen a Bernat de Vallvidrera. Però no és fins al 1385 quan trobem el primer dels Planes que li donarà nom a la masia. La nissaga dels Planes la tindrà quatre-cents anys, fins que al segle XIX amb el fracàs de la guerra de la independència contra els francesos i una mala gestió econòmica els deutes els ofegaven, per acabar de completar les desdites en Bartomeu Planes fou detingut i empresonat pels francesos durant un any, fins que va poder pagar les 375 lliures per la seva llibertat. En aquest punt la venta del mas era irremeiable, és aleshores quan passa a mans de Joan Argelich, durant tot el segle fins que al 1898 l’adquireix Enric de Llanés i Clariana. Els Llanés, són els actuals propietaris del mas, tot i que aquests cent anys de titularitat no han estat lliures de vicissituds, la guerra civil espanyola com en molts altres masos de la serra van ser fatals. Els Llanés abandonaren el mas, que fou expropiat i la família va ser perseguida. La Maria Teresa i el seu fill Enric foren detinguts i assassinats en un pis de Barcelona per escamots incontrolats. Acabada la guerra els Llanés recuperaren el mas i poc a poc varen anar reconstruint la masia i condicionant els seus voltants: el camp, la granja..però ja era massa tard pel funcionament del mas com a tal. La dificultat per llaurar amb maquinàries modernes per l’orografia del terreny, i el preu de la mà d’obra van fer d’aquest mas un testimoni d’altres temps.
El mas es troba orientat a migdia, flanqueixat per dos xipresos imponents a l’entrada del camí. També hi ha un lledoner, arbre molt típic de les masies de la zona, donat que les seves branques eren molt apreciades per poder fer el mànec d’alguns estris per la seva flexibilitat. La base original del mas constitueix la típica construcció de les masies catalanes amb taulada de dos vessants i conformada de planta i pis amb una gran porta central. Amb el pas dels anys la masia original s’ha anat ampliant amb diferents annexes que han donat lloc al mas actual. Una de les coses a destacar és el gran pati interior, o bé la finestra d’estil gòtic que veurem en uns dels annexes més nous de la masia. Tot el conjunt de la masia està molt ben cuidat i té un aspecte impecable.


Informació extreta de:
http://www.guiaparcollserola.com/index.php/2009/07/can-planes/

 

 

LA RUTA

Torneu a la capella i seguiu pel camí. Ara fa una curta pujada i de seguit podreu veure la magnifica masia de Can Planes.
La podreu veure be, ja que el camí passa a tocar de l’entrada i seguiu la seva façana. Molt ben cuidada i maca.
Al davant del mas (quant passeu a la vostra dreta) hi ha les restes d’un Moli de Vent i que fins els anys trenta servia per pujar l’aigua. Veureu també les moles de moli que es feien servir en el moli fariner.

El catxe és al camí, no cal remenar res de la masia. Sigueu respectuosos (segur que si), ja que a la masia i viuen.

Desprès de deixar la masia i el catxe, creuareu un pont per sobre la riera i trencarem a l’esquerra per posar-nos altre cop al seu costat fins a tornar-la a traspassar.

El següent catxe, és el de la
La Cascada de Collserola. No és de la sèrie, i és posat allí des del 2005. No deixéssiu de fer-lo pas. Segurament és una zona de les més sorprenents de la riera.
 

ATENCIÓ!
Aquest és una amagatall de geocaching.com posat per l’Equip Burruktala.
La finalitat d’aquest amagatall és que els geocercadors s’acostin fins aquí per trobar-lo, i a la vegada que s’ho passin be amb la recerca donant a conèixer diferents punts de Molins de Rei o Collserola.
Si creieu que aquest amagatall no te que ser aquí per algun motiu, no dubteu a escriure i explicar-nos-ho a aquest mail equipburruktala@gmail.com i ens posarem en contacte amb vosaltres.

Additional Hints (Decrypt)

[CAT] Ny pnzv qr fboer, fbgn han fbpn. [ESP] Ra ry pnzvab qr rapvzn, onwb ha gebapb.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)