Skip to content

Ultimate High - Ringerike #5 Traditional Geocache

Hidden : 7/19/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[NOR] Denne cachen er den femte i en serie på seks som viser frem de geografiske ytterpunktene i min hjemkommune, Ringerike. Cachen er plassert på Jøranfisen 1127 moh, den høyeste fjelltoppen i Ringerike.

[ENG] This cache is the fifth cache in a series of six that presents the geographic extremities in my home municipality, Ringerike. The cache is placed at Jøranfisen 1127 masl, the highest mountain top in Ringerike.





Varden på Jøranfisen

[NOR] Om Ringerike:
Etter å bodd et halvt liv på Ringerike er dette et distrikt og en kommune jeg har blitt utrolig glad i. Spesielt heldig har distriktet vært fra naturens side. Ringerike er et sant eldorado for den som er glad i naturen og friluftinteressert. Man kan kanskje si at Ringerike er et lite Norge i miniatyr. Her finnes både fjorder, daler og fjell, store skogområder og rike landbruksområder. Fjordene er rett nok av ferskvann, men det får så være. Ringerike er også et distrikt rikt på historie. Ringerike er en forholdsvis stor kommune. Den har et areal på hele 1551 km² og grenser til 11 andre kommuner. I nord-syd retning strekker kommunen seg hele 75 kilometer, fra Krokskogen til Valdres. I øst-vest retning spenner kommunen over vel 50 kilometer fra Haverstingen ved Krøderen i vest til Katnosa i Nordmarka i øst. Det høyeste punktet i kommunen er Jøranfisen på Vikerfjell, 1127 moh. Ringerike kommune ble dannet 1. januar 1964 ved en kommunesammenslåing mellom de tidligere kommunene Hole, Tyristrand, Hønefoss, Norderhov og Ådal, samt en mindre del av Flå. Hole løsrev seg imidlertid igjen 1. januar 1977. Ringerike kommune hadde pr. 1. april 2010 28 824 innbyggere.

Om Vikerfjell og Jøranfisen:
Alle kjenner Norefjell, mens Vikerfjell kanskje ikke er like godt kjent som turområde for folk fra Oslo, Drammen eller Kongsberg. Dette til tross for at Vikerfjell bare ligger 10 mil fra Oslo og at du kan kjøre bil helt til fjells på en av de fem skogsbilveiene som tar av fra veien på vestsida av Sperillen. Vikerfjellområdet er en del av Ådalsfjella vest for Sperillen med Urdevassfjell og Høgfjell i sør og toppene Treknatten og Jøranfisen i nord. Som en kuriositet kan nevnes at Høgfjell (1009 moh.) er den 1000 meter-toppen som ligger nærmest Oslo. Men det er Jøranfisen som rager høyest med sine 1127 moh. Ellers består Vikerfjell av store vide skogsområder. Tregrensa går høyt, og i det øverste skogsbeltet er det gammel fjellskog med forvridde graner og trollfuruer samt mye myrlendt terreng. For vårt indre øye ser vi bilder av gule gressmyrer og myrer med så mye myrull at de ligner vakre hvitveistepper. På andre myrer kan det lønne seg å ta med bærspannet og sikre seg julemoltene og mer til. Til tross for rundt 800 hytter, de fleste på østsida mot Sperillen, har mye av området er et klart villmarkspreg. Er du heldig kan du møte både skogsfugl, rovfugl og de fleste dyrearter som hører skogen og fjellet til. Den legendariske hvite Trollelgen, som naturfotografen Nils Viker filmet, hørte hjemme på Vikerfjell. Den samme Nils Viker har tatt fantastiske bilder av kongeørn og annen storfugl på Vikerfjell. Men du skal ha mer enn vanlig flaks for å møte bjørn. I dag fins det kun streifdyr igjen i området som før hørte med til vertsområdet for Norges siste bjørnestamme, den såkalte Vassfarstammen.

Jøranfisen, 1127 moh, er den høyeste fjelltoppen i Ringerike. Dette er en forholdsvis ukjent topp for mange, men kan by på storslagen utsikt over det meste av Østlandet. Ruvende Norefjell ligger nært og langt ute er Jonsknuten lett å få øye på. I retning Jotunheimen ligger Skaget og Rundemellen nærmest, lenger borte kan en tydelig skimte topper som Torfinnstind, Knutsholstind, Tjørnholstind og Kalvåhøgda. Det er ikke uten grunn at forfatteren Erik W. Thommessen har tatt med Jøranfisen blant 100 gode turmål i sin bok “Norske kremtopper”. Han betegner til og med Jøranfisen som et utsiktspunkt av første rang!

Mange stusser over det underlige navnet denne toppen har. Et sagn forteller at en gang for lenge siden dro en liten jente som het Jøran, sammen med sin bror Tron, innover i traktene omkring Jøranfisen og Rolidfjell. De skulle plukke molter til foreldrene som holdt til på en seter i nærheten. Det var et rikt molteår, og myrene sto rød-gule av bærene. Etter hvert som neverkrukkene fyltes av herlige molter, ble barna ivrigere og ivrigere, og merket ikke at et uvær nærmet seg raskt fra vest. Det tok til å mørkne da uværet passerte Sandvannet, og barna var ikke oppmerksomme på det før tåken veltet inn over dem. Snart var de innhyllet i et dystert mørke, og et forferdelig tordenvær satte inn. Jøran og Tron la i vei i fullt sprang for å nå hjem hurtigst mulig. Men for sent. De gikk seg vill. De nørte opp en liten varme av brisk. Dette var noe de hadde gjort ofte. Selv i dette uværet fikk de det til å brenne. De ble enige om at Tron skulle forsøke å finne hjem til foreldrene, mens Jøran skulle vente ved varmen. Tron løp av sted samtidig som han ropte av sine lungers fulle kraft om hjelp. Ved varmen som nå var blitt til glør — en varmefis som den ble kalt — satt Jøran. Det var blitt kaldt, temperaturen hadde sunket under nullpunktet. Jørans klær som var gjennomvåte av regnet, tok til å stivne i kulden. Også hun ropte på den hjelpen som aldri korn. Snart sovnet hun inn i døden ved varmefisen. Derav navnet Jøranfisen. Tron gjorde også opp en varme til slutt. Men sliten som han var, sovnet også han, og våknet ikke mer. Da tragedien ble kjent, tok kirkeklokkene nede i Vidalen til å ringe. Klokkeklemtene fra Vidalskirken ga gjenlyd i fjellene omkring og varslet om ulykken. Slik ender sagnet. Tronsefisen, 946 moh, ligger en drøy kilometer sørøst for Jøranfisen.




Utsikt fra Jøranfisen vinterstid

Om cachen:
For å komme seg til Jøranfisen tar en av E16 ved Ringmoen 26 kilometer nord for Hønefoss og ta veien som er skiltet mot Viker og Vikerfjell. Følg så denne veien nordover langs Sperillens vestside drøye 10 kilometer til Tossevika. Herfra er det helårsveg (bomavgift kr. 70) 9 kilometer frem til Vikerkoia. Vikerkoia er en ubetjent DNT koie kort avstand fra veien og her kan en ta inn hvis en vil gjøre dette til en to-dagers tur. Like bortenfor parkeringen til koia tar det opp en blåmerket sti til høyre merket mot Svarttjern og Treknatten. Det er bare moderat stigning i begynnelsen, siden blir det brattere og utstynet sørover åpner seg mer og mer. Snart er du oppe i skaret ved Svarttjernet. Herfra har du utsikt mot Treknatten (1101 moh.) Stien går på vestsiden av tjernet. Gå videre langs dalen mot Venekollen, hvor Venesetra en gang lå. Følg stien videre til Steintjernet. Her er det et flott terreng som er vel verdt et besøk. Fra Stentjernet er det så 200 meter stigning rett på opp til toppen av Jøranfisen. Beregn 3-4 timer på turen fra Vikerkoia til Jøranfisen og tilbake. Om vinteren anbefales det å kjøre veien videre forbi Vikerkoia og fortsette til parkeringen ved Lykkrosmyra. Derfra kan en følge maskinpreparert skiløype opp Fjelldalen til Steintjernet. Fra Steintjernet følges samme trase opp til toppen som om sommeren.

Cachen er en liten tupperware boks kamuflert med svart tape og som initielt inneholder cachedokument, loggbok, en blyant og noen få bytteting.

Den siste cachen i denne serien er en bonuscache. For å finne den må du innom de andre og samle noen tall. Husk derfor å notere tallet e. På toppen av varden ser du en hodeskalle av et dyr med gevir. Tallet e finner du ved å telle antall takker på geviret og legge til en.

[ENG] About the cache:
To go to Jøranfisen leave Highway E16 at Ringmoen 26 kilometers north from Hønefoss into the road which is signposted towards Viker and Vikerfjell. Follow this road north along the west bank of Sperillen roughly 10 km to Tossevika. From here it is all-year tollroad (NOK 70) 9 km to Vikerkoia. Vikerkoia is an unmanned DNT hut close to the road and you can stay here overnight if you want to make this a two-day trip. Just beyond the cabin’s parking lot yo should follow a blue marked trail to the right. The path is signposted towards Svarttjern and Treknatten. There is only a moderate climb in the beginning, after a while it becomes steeper and the view towards south opens up increasingly. Soon you are in the pass before Svarttjernet. From here you have nice views towards Treknatten (1101 masl.). The path follows the west side of the pond. Continue along the valley towards the Venekollen, where the cottage Venesetra once was. Continue on the path to Steintjernet. Here is a great terrain that is well worth a visit. From Steintjernet there is a 200 meters climb directly up to the top of Jøranfisen. Estimate 3-4 hours on the trip from Vikerkoia to Jøranfisen and back. In winter it is advisable to pass Vikerkoia and continue to the parking at Lykkrosmyra. From there, follow a prepared ski track up the valley Fjelldalen to Steintjernet. From Steintjernet follow the same route to the summit as in the summer.

The cache is a small tupperware box camouflages with black tape that initially contains the cache document, logbook, a pencil and a few items for trade.

The last cache in this series is a bonus cache. To find it you must find the others and collect a few numbers. Remember therefore to write down the number e. On the top of the cairn you will see a scull from an animal with horns. Number e is the number of tags in the horn plus one.

Cachene i denne serien er/The caches in this series are:
GC2B6TA Ultimate South - Ringerike #1
GC2BJY9 Ultimate West - Ringerike #2
GC2BMAE Ultimate North - Ringerike #3
GC2BNAF Ultimate East - Ringerike #4
GC2BNEG Ultimate High - Ringerike #5
GC2BNF1 Do the Wave - Ringerike Bonus #6

Additional Hints (Decrypt)

[NOR] Haqre ra fgrva [ENG] Haqre n obhyqre

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)