Skip to content

Ultimate North - Ringerike #3 Traditional Geocache

Hidden : 7/12/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[NOR] Denne cachen er den tredje i en serie på seks som viser frem de geografiske ytterpunktene i min hjemkommune, Ringerike Cachen er plassert på Lindskarberget, 5 kilometer nord for Nes i Ådal, lengst nord i Ringerike.

[ENG] This cache is the third cache in a series of six that presents the geographic extremities in my home municipality, Ringerike. The cache is placed at Lindskarberget, 5 kilometres north of Nes i Ådal, northermost in Ringerike.





Utsikten sørover Ådalen fra Lindskarberget

[NOR] Om Ringerike:
Etter å bodd et halvt liv på Ringerike er dette et distrikt og en kommune jeg har blitt utrolig glad i. Spesielt heldig har distriktet vært fra naturens side. Ringerike er et sant eldorado for den som er glad i naturen og friluftinteressert. Man kan kanskje si at Ringerike er et lite Norge i miniatyr. Her finnes både fjorder, daler og fjell, store skogområder og rike landbruksområder. Fjordene er rett nok av ferskvann, men det får så være. Ringerike er også et distrikt rikt på historie. Ringerike er en forholdsvis stor kommune. Den har et areal på hele 1551 km² og grenser til 11 andre kommuner. I nord-syd retning strekker kommunen seg hele 75 kilometer, fra Krokskogen til Valdres. I øst-vest retning spenner kommunen over vel 50 kilometer fra Haverstingen ved Krøderen i vest til Katnosa i Nordmarka i øst. Det høyeste punktet i kommunen er Jøranfisen på Vikerfjell, 1127 moh. Ringerike kommune ble dannet 1. januar 1964 ved en kommunesammenslåing mellom de tidligere kommunene Hole, Tyristrand, Hønefoss, Norderhov og Ådal, samt en mindre del av Flå. Hole løsrev seg imidlertid igjen 1. januar 1977. Ringerike kommune hadde pr. 1. april 2010 28 824 innbyggere.

[NOR] Om kulturminnene rundt Lindskarberget:
Lindskarberget ligger fem kilometer nord for Nes i Ådal, på østsiden av elva Begna. Her kan du følge en tre kilometer lang rute full av kulturminner! Første stopp er russerleieren på Liemoen. Her var det under andre verdenskrig en fangeleir for russiske krigsfanger. Går du bare hundre meter videre, kommer du til ulvegravene. Dette er fire fangstgraver for ulv, sirlig anlagt i en firkant for å lokke ulven i fella. Disse er fra en tid da ulven streifet rundt i våre skoger i et helt annet antall enn i dag og utgjorde en stadig trussel for mennesker og dyr. Fortsett over en furumo og fram til Jonsrenna. Dette er en tømmerrenne som viser hvordan tømmerkjøringen kunne foregå helt fram til for 50 år siden. Ned en stupbratt li er det fra gammelt av anlagt en tømmerrenne som man kan undres over hvordan mann, hest og tømmer kunne komme levende ned. Gå opp renna, besikt byggverket og forestill deg hvilken utfordring tømmerdriften må ha vært før lastebilene overtok. Restene av Bygdeborgen fra folkevandringstiden befinner seg på stupet ut mot dalen. Vi vet ikke sikkert hvem som søkte tilflukt her, men lovløse tilstander rådet i landet i folkevandringstiden, 400 til 600 år etter Kristus, da borgen ble bygget. Klatre opp den siste bratte kneika til toppen av Lindskarberget og få et fantastisk utsyn utover dalen og helt til Treknattene og inn mot Hedalen.




Fra russerleiren

Russerleiren
Vi har ikke noen bilder fra denne fangeleieren på Liemoen, men vi vet at de bodde i enkle brakker der fangebrakkene sto på vestsiden av veien og vokterbrakkene på østsiden. Brakkene ble tatt ned rett etter krigen og flere på Nes bygde hus av elementene. I dag er det bare restene igjen etter leiren; noen piggtrådbunter, noen blikkbokser og drikkekrus sammen med restene av en vedovn. Fangene ble brukt til tømmerhugst. De var dårlig utrustet med tynn bekledning og ofte bare filler til sko på beina. De tyske vokterne hadde tydeligvis ikke stor greie på tømmerdrift, for hestene som ble brukt for å kjøre fram tømmeret var ikke utstyrt med vanlige sjeker som trakk bukken og geita som hang bak, men kun to tau. Det ga nok dårlig styring på tømmerlasset som hesten fikk i bakbeina i utforbakker. Noen fanger var dyktige håndverkere og laget små skrin av det de kom over av materialer i leiren. Disse ga de til lokalbefolkningen på Nes i bytte med mat som kunne gi dem en ekstra matrasjon for noen dager. Flere av disse skrinene finnes fortsatt bevart i bygda. Vi vet at en fange som klarte å rømme fra denne leieren, ble innhentet oppe ved Bagn hvor han da ble henrettet.

Ulvegravene
På Ringerike har dyregravene nok først og fremst hatt funksjon som fangstgraver for elg. Dyregraver har også vært brukt til å fange rovdyr. Og de dyregravene vi har på Liemoen er anlagt slik at vi har all mulig grunn til å tro at de har vært fangstgraver for ulv. Vi ser fire groper med en liten forhøyning sentralt i midten. På forhøyningen kunne man legge ut åte samtidig som man stengte med sperrer mellom gropene, som var dekket til med tynne grener som brast når dyret tråkket utpå. I bunnen av graven var det ofte vertikalt stilte stokker, dels som jernbeslåtte spiddstokker for avliving av dyrene.

Jonsrenna
Dette er en tømmerrenne hvor tømmeret ble fraktet ned fra fjellet helt fram til for 50 år siden. Renna er anlagt ned en stupbratt li, og består av steiner stablet oppå hverandre. Man kan bare undre seg over hvordan mann, hest og tømmer kan ha kommet helskinnet ned vinterstid! Renna er delvis dekket av jord, kvister og løv, og danner en svingete sti på vei til toppen av Lindskarberget. Underveis kan man tydelig se hvor bratt det er ned mot bunnen av dalen.

Bygdeborgen
I dag finner man kun restene av en enkel borgmur her, som en steinrekke bestående av større og mindre bruddstein der de største steinene har foring (skoning) av mindre stein på undersiden. Steinrekka har front ut mot dalen, der den er ca. 9 meter lang. På en berghylle nedenfor ligger en del større bruddstein, muligens utrast fra muren over. Det er også antydninger til en mindre steinrekke noe syd for den første. Disse to steinrekkene kan ha stengt passasjen opp fra hoveddalføret hvor bergveggen er stupbratt. Tilgangen til borgen må kun ha vært gjennom en smal liten kløft og hyller i bergveggen i sydvestlig retning. Dette er ingen lett angrepsvei for inntrengere. Var dette et forsvarsverk der folk flyktet opp når krigere trengte på opp gjennom dalen eller var det en røverborg der fredløse røvere og mordere holdt til? Flere av disse borgene fikk navnene Tjuvenborg der flere sagn er knyttet til fjerntliggende skogsborger. Man har en tjuvenborg på Ringerike langt til skogs mellom Veme og Bergsund. Oldsakssamlingen sier ikke noe om hva slags borg de tror borgen på Lindskarberget kan ha vært, et forsvarsverk for befolkningen eller et tilholdssted for mordere og røvere? I mellomtiden kan vi bare fantasere for oss selv når vi står der oppe og ser utover dalen og tenke oss kanskje hele femten hundre år tilbake i tiden. Hvem var de folkene som var der, hvorfor var de der, hvor mange kan de ha vært og hvor lenge måtte de bo der? Spørsmål som vi vel aldri får svar på.

Kilde: www.nesiaadal.no

[NOR] Om cachen:
For å komme inn i dette interessante området tar man av E16 i Nes i Ådal inn på en mindre vei langs østsiden av Begna skiltet mot Kvernbråten. Følg denne vegen i 6 kilometer for så å ta av til venstre i et vegkryss skiltet med ”Skytebane 3”. Følg så denne veien ytterligere 1.5 kilometer først over Tørrsjøelva og videre over moen frem til anbefalt parkering. Stedet er oppgitt med et eget waypoint. Her starter en blåmerket tursti som vil lede frem til kulturminnene og til slutt til Lindskarberget og cachelokasjonen. Fra anbefalt parkering følges så en mindre skogsbilvei nordover ca. 800 meter frem til Russerleiren. Der kan du kikke på de siste restene som finnes etter dette uhyggelige krigsminnet. Ved Russerleiren tar den blåmerkede turstien inn i skogen vestover. Etter bare drøye 100 meter kommer du frem til ulvegravene. Den blåmerkede stien er vanskelig å følge, så ta deg god tid. Men alle kulturminnene knyttet til denne cachen er oppgitt med egne waypoints, så mister du stien er det bare å ta GPS’en til hjelp! Fra ulvegravene følges så blåmerkingen ytterligere 600 meter vestover moen under berget og frem til nederste del av Jonsrenna. Denne fint tillagede og stupbratte tømmervegen følger du så opp lia 160 høydemeter. Jonsrenna er enkel å følge og absolutt den fineste delen av turstien. Ved det oppgitte waypointet på toppen av Jonsrenna kan du bushe 250 meter rett nordover til Bygdeborgen. Den byr på storslagent utsyn nordover Begnadalen. Vel tilbake følges så den blåmerkede stien østover, ned noen bakker og så opp en bratt kneik 400 meter til Lindskarberget. Her kan du nyte en storslagen utsikt sørover Ådalen mot Nes og Sperillen. Deretter kan du lete etter selve cachen. Cachen er en tupperware boks kamuflert med svart tape og som initielt inneholder cachedokument, loggbok, en blyant og noen få bytteting. Så kan du velge om du vil returnere samme veien som du kom eller fortsette videre rundt Lindskarberget og ned til Tørrsjøen og Fløterdammene. Her er tømmerfløtingen nå gjenopptatt gjennom Tømmerfløtefestivalen, for å hedre de som på midten av attenhundretallet bygget disse demningene, forstøtningsmurene og vannrennene i dette vassdraget. Det aller nordligste punktet i Ringerike kommune befinner seg ved Tørrsjøens vestre bredd, 2 kilometer nord-nordøst for cachelokasjonen.

Den siste cachen i denne serien er en bonuscache. For å finne den må du innom de andre og samle noen tall. Tallet c finner du ved å svare på følgende spørsmål:

c = 2 dersom cachen er festet til en gran
c = 9 dersom cachen er festet til en furu
c = 0 dersom cachen er festet til en bjørk

[ENG] About the cultural heritage around Lindskarberget:
Lindskarberget is located five kilometers north of the village Nes in Ådal, on the east side of the river Begna. Here you can follow a three km long route full of cultural heritage! First stop is Russerleiren at Liemoen. This was during World War II a camp for Russian POWs. If you go just a hundred meters further, you'll find the wolves' graves. These are four pits for trapping wolves, neatly laid out in a square to get the wolf in the trap. These are from a time when wolves roamed around in our forests in a completely different number than at present and constituted a constant threat to humans and animals. Continue through the pine forest to Jonsrenna. This is an old timber road, which shows how timber transport could take place as late as 50 years ago. Down the steep hillside comes the timber road and one can wonder how the man, horse and timber could come down alive. Climb up the road, enjoy its constuction and imagine the challenge timber operations must have been before trucks took over. The remains of a castle from the migration time is built on the top of a cliff towards the valley. We're not sure who sought refuge here, but the lawless conditions prevailing in the country in the migration period, 400 to 600 years after Christ, when the castle was built. Climb up the last steep climb to the top of Lindskarberget and get a fantastic view down the valley against the mountains Treknattene and towards the valley Hedalen.

[ENG] About the cache:
To get to this interesting site, leave Highway E16 in Nes in Ådal onto a smaller road along the east side of the river Begna signposted towards Kvernbråten. Follow this road for 6 km then turn left at a junction signposted towards "Skytebane 3". Follow this road 1.5 km across the river Tørrsjøelva and across the flats to the recommended parking. This place is provided with a separate waypoint. Here begins a blue marked trail that will lead to the cultural heritage and finally to Lindskarberget and the cache location. From the recommended parking follow a small dirt road north approx. 800 meters to the Russerleiren. There you can look at the last remains that exist after thr terrible things that happened here. From The Russerleiren follow the blue marked path into the woods to the west. After only 150 meters you will find the wolf traps. The path is difficult to follow, so take your time. However, all cultural heritage associated with this cache is provided with separate waypoints, so if you lose the trail, just use the GPS! From the wolf traps follow the trail additional 600 meters west on the flats just under the rock to the start of Jonsrenna. Follow this finely prepared and steep timber road uphill 160 meters of climb. Jonsrenna is simple and follow and certainly the finest part of the trail. At the given waypoint on top of Jonsrenna you can bush 250 meters straight north to the village fortification. It offers magnificent views north towards Begnadalen. Well back follow the trail eastwards 400 meters, down some hills and then up a steep to Lindskarberget. From here you can enjoy a magnificent view south towards Ådalen, Nes and Lake Sperillen. Then you can look for the cache itself. The cache is a tupperware box camouflaged with black tape and it contains initially a cache document, a logbook, a pencil and a few things for trade. Then you can decide whether to return the same way as you came or continue on the blue marked trail around Lindskarberget down to the Lake Tørrsjøen and the timber floating dams. Here the timber floating has been resumed through Timber Floating Festival, to honor those who in the mid-nineteenth century built these dams, walls and water races in this watercourse. The most northerly point in Ringerike municipality is located on the west bank of Tørrsjøen, 2 kilometers north-northeast of the cache location.



The sixt and last cache in this series is a bonus cache. To find it you must find all the others and collect some numbers there. The number c can be found by answering the following question:

c = 2 if the cache is attached to a spruce
c = 9 if the cache is attached to a pine
c = 0 if the cache is attached to a birch

Cachene i denne serien er/The caches in this series are:
GC2B6TA Ultimate South - Ringerike #1
GC2BJY9 Ultimate West - Ringerike #2
GC2BMAE Ultimate North - Ringerike #3
GC2BNAF Ultimate East - Ringerike #4
GC2BNEG Ultimate High - Ringerike #5
GC2BNF1 Do the Wave - Ringerike Bonus #6

Additional Hints (Decrypt)

[NOR] Yrf fvfgr fcøefzåy ra tnat gvy [ENG] Ernq gur ynfg dhrfgvba bapr zber

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)