Skip to content

Hjortholm Voldsted Traditional Geocache

This cache has been archived.

Team Mojito: Tak for denne gang.

More
Hidden : 8/2/2006
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


I cachebeholderen ligger en seddel med to linier fra Christian Winthers sang ” Flyv, fugl! Flyv over Furesøens vove!”

I cachebeskrivelsen til ”Oplev Furesøen” er hele sangen gengivet. Find de tal der er ud for de linier i sangen som er på sedlen i cachebeholderen.

På den anden side af sedlen er der en ligning, hvor man skal bruge de fundne tal og beregne en 3. værdi som er markeret med et bogstav/symbol. Dette bogstav/symbol indgår i beregning af hvor ”Oplev Furesøen” cachen er gemt.

Ud over denne seddel er der kun en log, så husk blyant.

Hjortholm Voldsted
Her på Hjortholm borgbanke kan vi opsummere, at borgenes storhedstid begyndte omkring år 1000 og varede i næsten 500 år. I middelalderen var der mere end 1.500 borge rundt om i Europa og i det nære Østen. Hjortholm blev bygget omkring 1250, samtidig med Hammershus på Bornholm. I 1300-tallet blev Hjortholm administrationskontor for Roskildebispens jordegods nord for København, og bisperne boede ofte på Hjortholm.

I 1929 blev stedet undersøgt, og borgens grundplan blev kortlagt af historikeren Eiler Nystrøm og hans søn, arkitekt Arne Nystrøm. Borgen havde et aflangt stenhus, 60 meter langt og 40 meter bredt, og huse langs ringmuren. Det siges, at Hjortholm minder om Spøttrup i Jylland. Under udgravningerne blev der fundet en kasseret møllesten, brugt som fundament for en muret pille midt i en af bygningerne. Stenen hørte formentlig til Hjortholm vandmølle, hvorefter den blev fundament, da et rum skulle overhvælves i borgen, måske i 1400-tallet. I 1959 blev der på borgtårnets plads nedlagt en flad granitsten, der viser Hjortholms grundplan.

Det var ved Hjortholm, digteren Christian Winther og Alvilda Müffelmann mødtes. I årene 1825-30 var Chr. Winther huslærer for grosserer Müffelmanns børn. Om vinteren i familiens hus i Bredgade, København, om sommeren på landstedet Fuglsang ved Prinsessestiens indgang fra Lyngby Hovedgade. Ofte travede Chr. Winther og Alvilda, henholdsvis 30 og 16 år i 1826, fra Fuglsang til Hjortholm. Ad en rute, som digteren skildrer i sit fortællende digt fra 1833: ”Vandring og Opdagelse”. Hjortholm Bankes vide udsyn over Furesøen inspirerede digteren til ”Flyv, fugl, flyv over Furesøens Vove”. De to første vers af denne senere folkekære sang blev skrevet på Hjortholm.

Chr. Winther blev gift 2 gange, men bar hele sit liv på kærligheden til Alvilde – som han ikke vandt. I 1928, 75-året for udgivelsen af ”Flyv, fugl”, var der en stor mindefest på Hjortholm. Her holdt Lyngbys store forfatterinde, Gyrithe Lemche, en smuk tale med intens skildring af den ulykkelige kærlighed mellem Chr. Winther og Alvilde. Teksten er lige til en kærlighedsroman!

Om borgen Hjortholm har vi altså sporadiske oplysninger. Men forløbet af stormen på Hjortholm kender vi. I vores bog lader vi en bedstemor i Virum landsby fortælle historien om Hjortholm for sit barnebarn og hans veninde. Den lyder sådan:
”Bedstemor læner sig tilbage i sin stol og tager en dyb indånding, løfter hovedet, ser ud i luften og siger: ”Nå, men så lyt da: Vinden suser med sagn og eventyr om Hjortholm Banke. Der er historien om Kong Volmers ridt om natten. Men det var vist alligevel ikke her, snarere et sted i Nordsjælland. Mere sandfærdig er nok den om herremanden, der byggede Hjortholm et sted ude i Furesøen. Han var meget stolt af sit værk, og blev storagtig af det. Engang sagde han, at om end bølgerne gik aldrig så højt, så skulle Hjortholm deog ikke falde. Men efter nogen tid skyllede vandet hele borgen væk! Andre har fortalt om to 2 brødre. Den ene ejede Hjortholm, den anden Dronninggaard. Da de blev uvenner, beskød de hinandens borge. Ham på Dronninggaard skød Hjortholm helt ned, men som straf for denne ugerning sank hans egen borg i havet.
Endnu mere sandt er, hvad min oldefar fortalte. Han hed Erik ligesom dig. Han havde et par gange været inde på Hjortholm med sin far. De kom der med markafgrøder til borgens køkken. Hjortholm blev ejet af Roskildes biskop, og en slotsforvalter passede på borgen. Erik fik strengt påbud om at blive siddende i vognen. Men han så sig godt omkring. I gården var der et leben af tjenestefolk og stolte riddere. Og det blev sagt, at der ofte kom sangere og gøglere til borgen.
En dag i februar 1535 skete der noget. Erik travede ned mod Furesøen, og i det fjerne hørte han bulder og brag. Da han kom tættere på, så han stilladser med kasteskyts. Sten og kugler fløj gennem luften, og mennesker gik og løb, indhyllet i en tåge af støv, mens de svingede med armene og stampede i jorden. Der var en buldren og råben og skrigen. Erik skyndte sig hjem og fortalte om det til sin far. Faderen stod på gårdspladsen, og han slap sit tag i hestens grime. Så var borgerkrigen kommet til Hjortholm – tæt på Virum By! Grevens Fejde. Faderen havde hørt, at grev Christoffer og hans tyske lejetropper var på vej hertil. De var ude efter herrefolkets borge. Men det kunne blive en lang og sej kamp, for Hjortholm havde sikret sig med palisader og våben.
Og kampen blev lang. Der gik dage og uger med mange anfald mod Hjortholm, og pile blev skudt fra armbrøste mod angriberne. Det trak ud, fordi grevens hær bestod af rå lejesoldater, og de nægtede at angribe, før de havde fået deres sold - betaling. Virums familier fulgte kampen på lang afstand. Men Erik dristede sig tættere på stedet. Så kom han hjem til gadekæret og fortalte Virumfolkene, hvad han havde set og hørt.
En dag i maj gik det som en løbeild gennem Virum: Hjortholm er faldet! Hele borgmuren med vægtergang og tårne var skudt sønder og sammen, og lensmand Peder Godske overgav borgen til angriberne. Nu kunne Virums familier roligt gå ned til borgen og overvære Grevehærens bortkørsel af det erobrede gods. Det tog sin tid, for der blev kørt tresindstyve vognlæs væk. Men så kunne Virumbønderne tage til Hjortholm og læsse kampesten og andet godt på deres vogne. Så kunne gårdene forbedres, og der blev bygget nye skorstene. De betyder meget for et godt og lunt hjem. Sådan gik det til, da Hjortholm faldt!”


Kilde: www.bygningskultur-ltk.dk/Docs/arne_ipsens_foredrag.doc

Det tilrådes at læse hintet før man tager afsted.


This cache will not be avalible in english.

Additional Hints (Decrypt)

Pn gb zrgre bccr v rg "yvyyr" geæ

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)