Skip to content

Suomen kasarmi Multi-cache

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
Hidden : 3/28/2005
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Suomen kasarmi on hyvin säilynyt kasarmikokonaisuus Hämeenlinnan keskustan tuntumassa

Hämeenlinnan kaupungin länsipuolella sijaitsevaan Myllymäkeen oli 1850- ja 1860-luvulla syntynyt asuinalue. Krimin sodan aikana voimaanpantua ruotujakoista sotaväenpataljoonaa varten rakennuttivat kaupungin kauppiaat Myllymäkeen hautausmaata vastapäätä 1853 ns. "maneesin". Tämän suuren puurakennuksen vieressä oli keittohuone.

Yleinen asevelvollisuus tuli Suomen suuriruhtinaskunnassa voimaan 1878. Maan jokaisen kahdeksan läänin pääkaupunkiin perustettiin tarkk'ampujapataljoona. Maneesin paikalle ruvettiin rakentamaan majoitustiloja Suomen 7. Tarkk'ampujapataljoonalle. Ensimmäiset rakennukset olivat puurakenteisia. Neljä puista kasarmirakennusta sijoittuivat neliön muotoon ja asuinrakennukset neliön itäpuolelle. Kasarmialue on rakennettu Yleisten rakennusten ylihallituksen laatimien tyyppipiirustusten mukaan. Suunnittelutyöstä vastasi pääasiassa arkkitehti August Boman.

Puinen miehistörakennus n:o 11. on viimeinen jäljellä oleva neljästä samanlaisesta komppaniarakennuksesta. Puinen aliupseerien asuintalo 3. ja upseerien puiset asuintalot 4., 8. ja 15. ovat 1880-luvulta, samoin päävartio 6., kerhorakennus 7. ja toimistorakennus 14.

Kasarmit luovutettiin venäläiseile 1901. Ennen ensimmäistä maailmansotaa lisättiin venäläisten joukkojen määrää huomattavasti. Joukkojen majoituksen järjestämiseksi käynnisti tsaari suuren rakennusohjelman. 1910-luvun alkupuolella rakennettiin Suomen kasarmin alueelle useita tähän ohjelmaan kuuluvia rakennuksia.

Tiiliset miehistörakennukset n:o 1., 2. ja 10. ovat 1910-luvulta, samoin upseerikerho. Näiden venäläisen kasarmiarkkitehtuurin tyypillisten tiilirakennusten julkisivut on jäsennelty poikkeuksellisen rikkaasti.

Suomen kasarmilla on toiminut kenttätykistöjoukkoja yli 50 vuoden ajan eri nimisinä yksikköinä: ensimmäisenä Jääkäritykistörykmentti 1921- ja viimeisenä Jääkäripatteristo -1977. Alueella on JPston ja kaupungin pystyttämä tykistöjoukkojen muistomerkki.

Joukko-osastot on Suomen kasarmilta siirretty pois, niinkuin muistakin Hämeenlinnan varuskunnista. Kasarmialueella on nykyisin Läntisen maanpuolustusalueen esikunta ja Hämeen sotilasläänin esikunta.

Lähde: Linnan kasarmi - Suomen kasarmi, Hämeenlinnan varuskunnan rakennushistoriaa, Pekka Laine 1978.

Suomen kasarmin kartta

Annetut koordinaatit tuovat sinut kasarmin pääportille. Selkäsuonkadun puoleisella portilla oli aiemmin aina vartiosotilas passissa. Nykyisin valvottu alue on pienempi. Vanha vartiokatos portilla kuitenkin on. Sotilaat ovat kaiverrelleet taustalla olevaan tiiliseinään TJ-merkintöjään. Katoksen pylväs on maalattu perinteisesti sini-valkoraitaiseksi. Montako valkoista raitaa pylväässä on? Lisää lukuun 2, saat numeron A.

Luvaton liikkuminen sotilasalueella on rikoslain nojalla kiellettyä. Vanhassa laissa kielto oli luvussa 42. Laki on muuttunut, mutta Suomen kasarmin kieltotaulussa oli pitkään vanhan luvun numero. B on kyseinen luku jaettuna 14:llä.
Kätkö ei ole aidatulla esikunta-alueella. Jos saamasi koordinaatit ohjaavat sinua sinne, on laskelmissa virhe. Tarkista vihjeet ja laskelmat uudelleen.

Kuvassa on upseerikerhorakennus. Rakennus ei enää ole kerhokäytössä, aluella toimii kuitenkin Kerhoravintola Seiska. Etsi upseerikerhorakennus. Kartassa sen rakennusnumero on C.

Upseerikerhorakennus

Keskellä kasarmin kenttää on päävartio. Sen edessä on pari tykkiä. Tykkien lukumäärä on D.

Kerhoravintola Seiska (entinen aliupseerikerho) on puutalossa, joka alkuaankin oli kerho- ja kansliarakennus. Välillä talossa oli sotilaskoti. Mikä on rakennuksen numero? Vähennä luvusta 7 niin saat E:n.

Suurimmassa upseerien asuintalossa on nykyisin lasten päiväkoti. Mikä on päiväkodin nimi? Nimen kirjaimien lukumäärä jaettuna neljällä on F.

Kätkön koordinaatit ovat N 60° 59.ABC E 24° 27.DEF.


Cache description is only in Finnish. Please email me if you are coming to Hämeenlinna and want to search the cache, I send english translation.

TALVIKÄTKÖ - Kätkö ei jää talvella lumen alle.
WINTER CACHE - The cache is not under snow in winter.

Additional Hints (No hints available.)