Skip to content

't Kateekerspieker 2 Multi-cache

This cache has been archived.

De Kolonisten: Dat was het dan.

More
Hidden : 6/9/2004
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De wandeltocht leidt je door een stukje (pre)historisch Noord-Twente en is ongeveer 10 km lang. Het qua natuurschoon zeer afwisselende gebied is licht heuvelachtig. Voor het vinden van één waypoint wordt een zaklamp aanbevolen (en een groot stuk plastic, als je niet vies wilt worden). De cache is goed te combineren met "Harry Potter en de mysterieuze cirkels".

De wandelroute start bij de watermolen van Bels. Deze watermolen is net als de watermolen van Frans, die een paar honderd meter verderop staat, een bovenslagmolen. Dit wil zeggen dat het water van boven op het rad valt, wat vrij bijzonder is. Zo krijg je meer kracht dan met een gebruikelijke onderslagmolen, waarbij het rad in de stroming ligt. Beide molens worden door de Mosbeek aangedreven.



De watermolen van Bels werd in 1727 gebouwd ten behoeve van de toen florerende papierindustrie. Samen met enkele andere molens in dit gebied, waaronder Frans, werd ondermeer uit lompen en linnen papier gefabriceerd. Toen in deze industrie de klad kwam, werd de molen in 1860 omgebouwd tot korenmolen.

Via de Manderesch wandel je naar een bos- en heidegebied met vele grafheuvels uit de jonge Steentijd (4400 – 1700 v. Chr.) en een urnengrafveld uit de IJzertijd (700 v. Chr. tot aan het begin van onze jaartelling). In de jonge Steentijd werd de overledene in een kuil begraven. Over het graf werd een heuvel opgeworpen van zand en plaggen. In de IJzertijd werd de overledene eerst gecremeerd. De as stopte men in een urn, die vervolgens in een kuiltje geplaatst werd. Over de urn werd een aarden heuveltje opgeworpen.
De wandelroute leidt je ook langs een hunebed, ook wel “de Man van Mander” genoemd. Dit is het meest zuidelijk gelegen hunebed van Nederland en, voor zover bekend, de enige van Twente. In dit hunebed werd een silhouet van een dode gevonden. Bij deze man ontbraken de voeten. Men denkt dat bij de dode de voeten zijn afgehakt om te voorkomen dat de dode weer opstond en de levenden mee zou nemen naar het dodenrijk. De keien zijn helaas langgeleden weggehaald.

Van de Manderesch gaat de route verder naar de Noordelijke Manderheide. Kenmerkend voor deze plek zijn de twee grote cirkels, de Cirkels van Jannink, in de volksmond ook wel “De ballen van Jannink” genoemd. Deze cirkels ontstonden in 1928, toen de Twentse textielfamilie Jannink experimenteerde met nieuwe vormen van landbouw. De kunstmest was nog nieuw en de mechanisatie nauwelijks op gang gekomen. Investeerders en overheden woekerden met de vraag hoe de woeste gronden het beste in cultuur te brengen. Als noviteit verschenen op de uitgestrekte heide bij Mander twee reusachtige cirkels met een doorsnede van respectievelijk 340 en 380 meter. Landbouwkundigen hadden uitgedokterd dat ronde akkers een stuk gemakkelijker te bewerken zijn dan vierkante. Niet meer draaien en keren in de hoeken maar voortaan soepel in de rondte ploegen, zaaien en oogsten.



Via het Manderstreu loop je vervolgens een stukje door Duitland door een voormalige, spectaculaire zandafgraving. Via een commiezenpad (grenswachterspad) bereik je de Galgenberg. Deze berg is aardkundig en cultuurhistorisch een bijzondere plek. De Galgenberg is een onderdeel van de heuvelrug rond Ootmarsum. Deze heuvelrug is gevormd in de voorlaatste IJstijd, het Saaliën, zo’n 140.000 jaar geleden. In de periode hiervoor had de zee hier klei afgezet en rivieren zetten er lagen zand en grind af. IJsmassa’s uit Scandinavië stuwden die bodemlagen op tot heuvelruggen.De heuvels rond Ootmarsum zijn vooral opgebouwd uit zeeklei. Alleen de Galgenberg is een stukje rivierafzetting. De hoeveelheid grind in de bodem bood meer weerstand tegen de erosie dan de kleirijke lagen eromheen. Hierdoor is de berg als het ware uitgespaard als een grindkop op de heuvelrug.
De Galgenberg is ook cultuurhistorisch van grote waarde. In het dorp op het marktplein werd vroeger recht gesproken. Wanneer de doodstraf was uitgesproken werd het vonnis ter plekke voltrokken. Het lijk hing men op een opvallende plaats buiten het dorp, liefst langs doorgaande wegen, aan een galg. Het vormde zo een afschrikwekkend voorbeeld. De Galgenberg was zo’n plaats.

Je vervolgt het commiezenpad en je komt een plaggenhut tegen. Deze hut werd tot 60 jaar geleden gebruikt door postende douanebeambten.

En dan nu de wandelroute:

Parkeer de auto op WP N52 26.729 en E6 50.569

Loop naar WP1 “het infobord” N52 26.736 E6 50.578
Zoek hier naar de coördinaten van WP2 “het hek”.

Zoek op WP2 naar de coördinaten van WP3 “het niet-betreden-paaltje”. Het schijnt dat het hek vervangen is door een nieuw hek. Daarom nu eventjes de coördinaten zo: N52 27.033 E6 50.435

Zoek op WP3 naar de coördinaten van WP4 “de houten paal”.

Zoek op WP4 naar de coördinaten van WP5 “het hunebed-infobord”.
Met hoeveel dekstenen was het hunebed afgedekt? Dit getal = A.
Trek van dit getal 2 af. Het resultaat = B.
Wat is ongeveer de leeftijd van het hunebed, als je afrondt op 100 jaar? Het resultaat = C

Zoek op WP5 naar de coördinaten van WP6 “de verkeersborden”.

Tel de cijfers van het telefoonnummer bij elkaar op. Het resultaat = D.
Tel de cijfers van het faxnummer bij elkaar op. Het resultaat = F.

Ga naar WP 7 “het rollende hek”: N 52 27.(D+1) (B-1) E6 50.(B-4) (F-13)
Welk nummer staat op de plastic paal bij de P? Dit nummer = G.

Zoek op WP7 naar de coördinaten van WP8 “scheiding bos en heide”.

Peil voor WP9 "het paaltje" 363 meter op 289 graden.
Let op! De beschrijving voor WP9 is op 26 augustus 2008 veranderd.

Zoek op WP9 naar de coördinaten van WP10 “het stenen paaltje”.
Wat is het nummer van dit paaltje? Je neemt alleen de Arabische cijfers. Het nummer = H.

Ga naar WP11 “de stenen paal”: N52 27.(B*G-128) E6 49.(A*G-189)
Bovenaan de paal staan op twee verschillende kanten twee verschillende letters.
De plaats van de letter aan de noordkant in het alfabet = I.
De plaats van de letter aan de zuidkant in het alfabet = J.

Ga naar WP12 “het huisje”: N52 27.(H-36)I E6 50.(J+3)(B-1)
Het huisje heeft naast een huisnummer ook nog een zescijferig nummer. Het eerste cijfer van dit nummer = K, het tweede cijfer = L, het derde cijfer = M, het vierde cijfer = O en het vijfde cijfer = P.

Ga naar WP 13 “het stenen paaltje”: N52 27.KA(I+1) E6 51.OPO

Ga naar WP14 "de zandafgraving": N52 27.APA E6 51.O(I+1)L

Vervolgens naar WP15: N52 27.AB(B-1) E6 51.MK(A+1)

Ga dan naar WP16 “de stenen paal”: N52 27.KIK E6 51.MAM

Ga naar WP17 “het bankje”: N52 27.ML(I+1) E6 51.P(A+1)M
In de omgeving van het bankje (op ongeveer 35 meter) staat een stenen paal met een letter aan de oostkant. Neem de plaats van deze letter in het alfabet + 1. Het resultaat = Q.

Zoek op WP17 ook naar de coördinaten van WP18 “de hut”.

Zoek op WP18 naar de coördinaten van WP19 “de solitaire eik”. Hierbij kan een zaklantaarn handig zijn! Je zoekt links, achter, laag.

Vanaf WP19 ga je op zoek naar de cache.
De cache ligt (J+1) meter op (C/I-375) graden van de solitaire eik en (A+1) meter van het pad.

De cache bestaat uit twee PVC-buizen. De eerste buis staat rechtop in de grond en is afgesloten met een houten deksel. De tweede PVC-buis, de daadwerkelijke cache, zit in de eerste PVC-buis. Het is niet de bedoeling dat je de buitenste buis uit de grond haalt. Je hoeft dus niet te graven en te prikken om de cache te vinden!

VEEL SUCCES!

Additional Hints (No hints available.)