De Gelderse Vallei is duizenden jaren een groot moeras waar zich veen vormt. Als veen gedroogd wordt, krijgt men turf. En turf is in vroeger eeuwen de brandstof voor vuur en haard. Ederveen stelt tot de Middeleeuwen maar weinig voor: het is een groot ondoordringbaar moeras met veel beekjes en waterpoelen. Af en toe komen Edenaren hier turf steken voor de winter. In vroegere eeuwen was het natte laagveen gebied nauwelijks toegankelijk en in de winter al helemaal niet.
Het grootste deel van het huidige Ederveen behoorde toe aan de buurt Doesburg. Het gebied kende vele namen, zoals Doesburgerachterveen, Turfveld, Edesche veen en Heerenveensche Buurt. In de 17e eeuw werd er een begin gemaakt met de ontginning van het gebied. Er ontstonden enkele boerderijen, o.a. bij de Slaperdijk, in de Fliert en bij De Klomp. In 1790 scheidde de Achterveeners zich af van de buurt Doesburg en vormden samen met De Fliert (afgescheiden van ‘Het Woud’) een nieuwe buurt onder de naam Heerenveensche Buurt. De nieuwe buurt was vrij klein; de grens met Doesburg werd gevormd door de Meikade.
Water lozing Doesburgerveen 1882 (bron: Gelders Archief)
De route van 3-4 km kan het best fietsend of wandelend afgelegd worden. De Poelweg is redelijk rustig, de Luntersekade kan wat drukker zijn.
Parkeren bij de meeste caches is lastig of onmogelijk en wordt afgeraden.