Skip to content

Langs poel en put Multi-cache

Hidden : 3/23/2024
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


U kunt hier gratis parkeren als u met de auto komt. : N 51° 30.255' E 3° 51.759.

WP1 =  N 51° 30.260' E 3° 51.742'

De route van deze multi is circa 12,5 km en u komt terug bij het beginpunt (de parkeerplaats). Bij WP1 is er geen ruimte om te parkeren met de auto. Naast het bijzondere Zeeuwse landschap komt u nog een aantal interessante wetenswaardigheden tegen op deze route. Een korte beschrijving hiervan kunt u hieronder lezen. De route is het beste per fiets te rijden, maar voor de fervente wandelaars is het zeker ook te doen. Veel plezier en succes gewenst! Bij de finish vindt u niet alleen een cache, maar tevens een gelegenheid om u te laven en/of te voeden.



Het Vrouweputje

Het Vrouweputje is een authentieke plek, een mini-bedevaartplaats waar niet alleen omwonenden, maar ook veel fietsers en wandelaars verpozing zoeken. Het wordt beheerd door een Stichting die zichzelf tot doel stelt dit stukje cultuur-historisch erfgoed in stand te houden en te bewaken. Want er gaat al teveel moois verloren door oprukkend beton.

Uit oude volkslegendes blijkt dat het water van het Vrouweputje heilzaam geweest zou zijn tegen reumatiek en ander lichamelijk ongerief. Bovendien zou de heilige Maria met enige regelmaat rond het putje verschenen zijn. 

Het putje is geen bron, maar een welput met grondwater. In Zeeland lagen verspreid door het gehele Poelgebied veedrinkputten die bijna allemaal als een opvangbak voor regenwater in het veen waren uitgegraven. Het bijzondere aan het water van het Vrouweputje was de zuivere en zoete smaak, terwijl het water uit omringende drinkputten vrij brak was. 

Rondom het Vrouweputje is het terrein voorzien van streekeigen bomen, meidoorns en wilde rozen, waardoor in de luwte van deze bosschage een heuse plek voor bezinning is ontstaan. De Stichting streeft ernaar om een zo groot mogelijk biodiversiteit te creëren binnen de oorspronkelijke natuur.

Het Poelbos
Het Poelbos is een zgn. multifunctioneel bos met wandelpaden, amfibieënpoelen, speelweiden en voorzieningen als picknicktafels en bankjes. Het is gelegen niet ver van de A-58 in de polder tussen Goes en Heinkenszand.
Het Poelbos is een ruilverkavelingsbos met relatief jong opgaand bos, struweel en ruigtes. In de lager gelegen gedeelten staan elzen en wilgen, op de wat hoger gelegen kavels staan onder meer populieren, essen, eiken en beuken. Het struweel bestaat uit onder meer uit slee- en meidoorn, hazelaar, vlier en hondsroos. In de onderbegroeiing tiert welig de brandnetel, het wilgenroosje en akkerdistel.
In het bos broeden de gebruikelijke vogels als onder andere zanglijster, merel, houtduif , mezen, buizerd, grote bonte en groene specht. Opvallend talrijk zijn tuinfluiter, zwartkop en tjiftjaf. Ook zomertortel, koekoek en ransuil komen voor. In de ruigten en rietzomen broeden de bosrietzanger en kleine karekiet.

Napoleonroute

Aan de Oude Rijksweg bij het buurtschap Wissekerke (gemeente Goes) ligt de vliedberg "Wissekerke". De datering van de vliedberg is 11e eeuw.
De vliedberg Wissekerke is 2,5 meter hoog, heeft een doorsnede van circa 50 meter en is gedeeltelijk omgeven door een sloot of gracht. Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.

Wissekerke een nederzetting uit de elfde eeuw, voor welks stichting ene Heer Wisse uit het adellijk geslacht Van Schenge tekent, is nimmer tot een dorp uitgegroeid. Maar toch had het een kerk, staande op een afgevlakte vliedberg, die in het landschap nog goed te herkennen is. Niet alleen als heuvel, maar ook als begraafplaats, die nog steeds in gebruik is.
De kerk is in 1809 wegens bouwvalligheid gesloopt en de toren werd in 1872 gesloopt.
Op de begraafplaats ligt nog een aantal priesterzerken en in hun onmiddellijke nabijheid de zerk van de predikant Egter van Wissenkerke, met een deel van zijn familie, uit het eind van de achttiende, begin negentiende eeuw. De dominee was bij zijn leven ambachtsheer van beide kernen. De katholieken en de protestanten uit Wissenkerke en 's-Heer Hendrikskinderen geven er blijk van op de dodenakker goed met elkaar overweg te kunnen.

Wissekerke lag vroeger aan de postweg van Middelburg naar Steenbergen. Het schijnt zo te zijn, dat zelfs Napoleon van deze weg gebruik heeft gemaakt. Vandaar dat men de oude Rijksweg tussen Wissekerke en 's-Heer Hendrikskinderen naar hem heeft genoemd, de Napoleonroute. Boze tongen beweren echter dat de keizer nooit langs deze weg heeft gereden. Maar wie kent het enige echte antwoord?

Additional Hints (No hints available.)