Skip to content

PTL #21: Oorsprong informatEI Mystery Cache

Hidden : 2/10/2024
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Paas trail puzzel header

Tijdens een van de vele Cache Events Lelystad is het idee ontstaan om de geocache gemeenschap te trakteren op een heuse trail en wel de Paas Trail Lelystad. Omdat dit een tijdsgebonden thema is, zullen de caches tot 1 juli 2024 blijven liggen. De wandeltocht is circa 10 km en bestaat uit 39 caches met een bonus. Voor aanvullende informatie over de bonus en eventuele updates verwijzen we graag naar de pagina van de #40 BONUS - Het EInde (GCAM1R8).

We zijn te gast in de gemeentebossen. Hier gelden een aantal regels:

  • De bossen zijn tussen zonsopkomst en zonsondergang toegankelijk
  • Honden mogen alleen loslopen op de daarvoor bestemde bospaden
  • Gebieden die afgesloten zijn (borden/ hekken) loopt de route omheen!!
  • Laat geen rommel achter
  • Geen gemotoriseerd verkeer

Geocachers, mountainbikers, hardlopers, wandelaars, ruiters en nog veel meer recreanten beoefenen hun hobby in de gemeentebossen. Respecteer en houd rekening met elkaar. Doe zo nodig een stapje opzij.

Tip: Trek goede (waterdichte) schoenen aan, tijdens het uitzetten was het nat en soms glibberig. Vooral na een goede regenbui kan het weleens modderig zijn.

Namens het team van de Paas Trail Lelystad wensen wij jullie veel puzzel plezier en vooral een fijne wandeling naast het vinden van de caches.

De puzzel
Los de onderstaande puzzel op en gebruik de checker om het antwoord te controleren. Succes!

Pasen

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de zondag na zijn kruisiging.

Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag genoemd.

Het christelijke Pasen wordt gevolgd door de vijftig dagen durende periode van het kerkelijke jaar tot Pinksteren. De periode van het paasfeest tot Hemelvaartsdag duurt veertig dagen. Katholieken mogen gedurende de vijftig dagen durende periode hun jaarlijkse paasplicht vervullen.

Oorsprong

De term Pasen heeft zijn oorsprong in het joodse Pesach, de joodse viering van de uittocht uit Egypte. Tijdens het Eerste Concilie van Nicea (325) zijn de data van beide feesten officieel ontkoppeld.

In ouder (godsdienst)historisch onderzoek en in pseudowetenschappelijke lectuur wordt vaak een pre-christelijke oorsprong van diverse gebruiken rond Pasen verondersteld. De gangbare wetenschappelijke theorie is dat men over de voorchristelijke periode in Noordwest-Europa nauwelijks iets weet, omdat er nauwelijks iets van is overgeleverd. Mogelijk heeft de viering van Pasen in de loop van de tijd elementen van oude lentefeesten (zie feesten en rituelen tijdens de lente) in zich opgenomen, maar dat blijft speculatief.

Het eten van paaseieren is van middeleeuwse oorsprong. Een ander gebruik zijn de paasvuren. De ontstaansperiode hiervan is onbekend. De palmpasenstok is een Nederlands fenomeen dat na de reformatie bij katholieken ingang vond.

De paashaas is volgens hedendaagse inzichten helemaal niet zo oud: hij is voor zover bekend pas in 1682 voor het eerst in Duitsland beschreven, in Georg Franck von Franckenaus boek De ovis paschalibus ('Over paaseieren'). De paashaas heeft van oorsprong een pedagogisch karakter. Via een vertaald Duits boek is de paashaas voor het eerst in ieder geval in 1825 in Nederland bekend.

Veel paasgebruiken komen niet voor in de oorspronkelijke Bijbelteksten. Het is niet zeker waar ze precies vandaan komen. Een oorsprong in de voorchristelijke traditie kan verondersteld worden. Het is namelijk bekend dat de Romeinen bijvoorbeeld bij het kerstfeest bewust midwintertradities opgenomen hebben om de Germanen te kunnen winnen voor het christendom. Het kleuren van eieren is ook terug te vinden in Iran met het voorjaarsfeest Nowruz en op de Balkan met Ederlezi (6 mei, Sint-Jorisdag). Vreugdevuren vergelijkbaar met paasvuren vinden tevens plaats op de Balkan (Ederlezi), bij de Alevieten in Turkije (Hidirellez, 6 mei en de vooravond 5 mei) en in Iran rond dezelfde tijd in het jaar. Hier is mogelijk sprake van een oudere Euraziatische traditie.

Etymologie

Het woord Pasen is de meervoudsvorm van pasch of paesch, meervoud omdat het over meerdere dagen wordt gevierd. Het is ontleend aan christelijk Latijn pascha, een ontlening aan het Grieks Páscha (Πάσχα), dat weer ontleend is aan Aramees Paskha (פסחא), verwant met Hebreeuws Pesach (פֶּסַח), het feest van de uittocht uit Egypte.

Easter (Engels) of Ostern (Duits) is afgeleid van de godin Ostara, volgens de Angelsaksische monnik Beda, luidt de vierde maand van het jaar in het Oudengels Ēostrae. Hij schrijft dat deze maand vernoemd was naar de godin Ēostrae, die in vroegere tijd in Engeland aanbeden zou zijn. Dit is tevens de enige oude vermelding van deze godin.

Tot Slot
Als er problemen zijn met de cache log dan a.u.b. altijd een Needs Maintenance log. Als de problemen worden benoemd in een found log, is de kans groot dat wij dit niet opmerken en daardoor geen actie kunnen ondernemen!

Paas Trail Lelystad Footer 5

Additional Hints (No hints available.)