Skip to content

De historie van Gendt Multi-cache

This cache has been archived.

The 12th Man: Wegens het niet aanwezig zijn van een fysieke cache.

The 12th man

More
Hidden : 5/7/2023
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze geocache is slechts 2,5 km lang en gaat over verharde wegen. Het leidt je door de rijke historie van Gendt door middel van de straatnaamborden. Voor de eindcache moet je de vragen beantwoorden en de locatie berekenen: N51.52.ABC, E005.5D.EFG

Let op: je hebt een NFC scanner nodig om te kunnen loggen.

locatie 1: Poelwijklaan 

Tel de laatste 2 cijfers bij elkaar op van de huisnummers aangegeven onder het straatnaambord = F

De vermoedelijke naamgever van het kasteel was de familie Van Poelwijk, vanaf 1275 een bekend geslacht in Gendt. Nu resteert hiervan bovengronds alleen nog de markante vijftiende-eeuwse poorttoren. Toen na zware schade in de Tweede Wereldoorlog ook deze toren dreigde te vervallen, greep Geldersche Kasteelen in en redde zo de laatste tastbare herinnering aan het middeleeuwse kasteel.Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag is de toren te bezichtigen. Ook de restanten van de bijzondere achttiende-eeuwse muurschilderingen zijn dan te zien.

locatie 2: Pastoor Pelgrömlaan 

Kijk op de dichtsbijzijnde lantaarnpaal en noteer het 1e cijfer in het gele vlak = B

De nieuwe kerk werd aan de Nijmeegsestraat gebouwd en op 25 juni 1908 ingewijd. Pastoor Pelgröm heeft onmiddellijk na zijn installatie op  oktober 1942 het kerkhof grondig laten schoonmaken en de schapen van het kerkhof verdreven.

De 2e Wereldoorlog verandert alles en Gendt komt midden in de frontlinie te liggen. Mensen komen om bij bombardementen, huizen en gebouwen worden vernietigd en ook de kerk wordt zwaar beschadigd. De hoogmis van zondag 17 september 1944 werd ruw verstoord, toen er bommen vielen in de polder. Dit bombardement was de voorbereiding op Operatie Market Garden. De bommen moesten het luchtdoelgeschut van de Duitsers uitschakelen in de nabijheid van de dropzones van de Geallieerden. 

Op 9 oktober 1944 werd Gendt geëvacueerd, daarna volgden Angeren en Doornenburg. De evacués vertrokken via Pannerden naar Zevenaar en Lobith en andere plaatsen in de gemeente Herwen en Aerdt. De evacués moesten echter op last van de Wehrmacht de gemeente uiterlijk 21 november 1944 verlaten. Voor de evacuatie sliepen vele personen in de kelder van de pastorie. Pastoor Pelgröm sliep nog in zijn slaapkamer boven, totdat er een granaat over de pastorie heen ging en in een boom sloeg, zodat de scherven terugsprongen en door het slaapkamerraam naar binnen kwamen. Tengevolge van granaten waren mei 1945 vele graven en ook priestergraven totaal verbrijzeld en versplinterd. De zaal van Providentia is in 1947 in de Dorpstraat als noodkerk gebouwd. Vanaf die noodkerk kwam er een rechtstreekse ingang naar het kerkhof. 

Locatie 3: Hendrik Braamstraat 

Tel alle getallen los van elkaar op achter het woord "Oneven ..." = E

Hendrik Braam was de oprichter van de eerste vakbond voor steenfabrieksarbeiders. Braam, die werkzaam was op de steenfabiek in Gendt. Hij trok zich het lot aan van de overwegend ongeschoolde steenfabriekarbeiders. Samen met pastoor Huygens in Gendt zette hij zich in het begin van de 20e eeuw in voor de emancipatie van de steenfabriekarbeiders in het Gelderse rivierengebied. Braam werd de eerste voorzitter van de rooms-katholieke steenfabrieksarbeidersbond St. Stephanus. Braam typeerde het moeizame proces van vakbondsvorming in de steenfabrieksector voor 1916 als volgt: "De organisatie had reeds een groot gedeelte van onze arbeidende bevolking bereikt, toen er nog een groep arbeiders slaafden en zwoegden in de steenindustrie, die van het verenigingsleven niet het minste begrip hadden."

Locatie 4: Plechelmastraat

Hoeveel uur mag je hier niet parkeren? let op: getal -1 =C

Op 28 april 1929 werd het klooster betrokken door 6 zusters. Zij stonden in Gendt aan de basis van het wijkwerk, de kleuterschool, de naaischool en de ouderenzorg. En aan het einde van de oorlog was er een ziekenhuisje in het klein voor de opvang van de slachtoffers. Zuster Plechelma was gedurende de periode dat zij in Gendt werkzaam was waarnemend moeder-overste. Haar dagelijkse werkzaamheden betroffen de wijkzorg.Op 23 november 1957 werd zuster Plechelma— zij was toen reeds 30 jaar werkzaam als wijkverpleegster- ontheven van haar werkzaamheden als wijkverpleegster in Gendt wegens het ontbreken van de juiste diploma’s. Zij werd overgeplaatst naar Ede. Vooral zuster Plechelma heeft naam gemaakt door haar zorg voor de zieken, naar haar is dan ook een straat genoemd.

Locatie 5: Gerwardstraat

Op de muur van het huis zie je 2 rode bordjes. Neem de 2 getallen achter de A op de rode bordjes en trek deze van elkaar af (kom tot 1 cijfer) =D

Gerward zal waarschijnlijk rond 790 geboren en rond 850 gestorven zijn. Hij was welgesteld, waarschijnlijk van Frankische adel en een geestelijke. Hij had onroerend goed in Gendt en aldaar ook Nederlands eerste bibliotheek hij bezat een verzameling van ongeveer 20 boeken; 23 titels van manuscripten zijn daarvan vermeld. Hij is enige tijd bibliothecaris en bouwheer van Karel de Grote en Lodewijk de Vrome geweest en was bevriend met de biograaf van Karel de Grote, Einhard. Vermoed wordt dat hij een van de auteurs van de Annales Xantenses (jaarboeken over de geschiedenis van het Rijnland) geweest is en dat hij het begin ervan geschreven heeft.

Opvallend is dat hij de overval van de Noormannen op Meinerswijk heeft beschreven. Waarschijnlijk heeft hij Rorik, een Deense viking en hoofdman van de Noormannen ontmoet in Gendt. Deze gevreesde Noormannen maakte tussen 800 en 1000 Gendt en omliggende streken onveilig. 

Locatie 6: van Halstraat

Kijk goed op de grond naar de metalen platen tussen de stoeptegels: hoeveel platen liggen hier? =G

Petrus van Hal werkte op het distributiekantoor in Gendt. Tijdens de Duitse bezetting zorgde hij ervoor dat de onderduikers die zich in de Betuwe schuilhielden, bonnen kregen. Hij was aangesloten bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Op 4 januari 1943 kwam deze organisatie voor Elst en omgeving van de grond (LO Elst). Op 18 november 1943 werd Piet van Hal gearresteerd – vermoedelijk na verraad. Na eerst in Arnhem enkele weken gevangen te zijn gehouden, werd hij overgebracht naar Vught, waarna hij gedeporteerd werd naar Buchenwald. Daar overleed hij op 14 maart 1945.

Locatie 7: Graaf van Gelrestraat

Hoeveel wijzerplaten zijn er op de klokkentoren? =A 

Het plaatsje Gendt aan de Waal in Gelderland kreeg in 1233 stadsrechten van de graaf  Otto II van Gelre. In 1312 Koning Hendrik VII verklaart dat het stadsrecht van Gendt (en ook van andere Gelderse steden) niet meer geldt, maar graaf Reinald 1 van Gelre verleent meteen aan Gendt weer nieuwe stadsrechten. Pas in 1382 bevestigt Hertog Willem van Gelre en Gulik de rechten van Gendt.

 

Na het bezoeken van alle locaties kun je de eindcache vinden. Om de cache te loggen heb je een telefoon nodig die een RFID tag kan scannen. Daarnaast heb je wellicht een App nodig die NFC Tags kan lezen. Zie ook hier voor meer info: Blog: Wat is NFC? 

 

Locatie NFC:

N 51° 52.ABC 

E 005° 5D.EFG

 

Voor het loggen heb je nog een code nodig. Deze is te vinden in de tabel hieronder, door gebruik te maken van de antwoorden A t/m F.

Zoek elke cel op waarvan het kolomnummer matcht met het gevonden getal voor de letter en zet alle gevonden karakters achter elkaar.

Codetabel
  1 2 3 4 5 6 7 8 9
A Q U Y G 5 3 8 X Y
B C 7 J C S 3 F S C
C X O U A 2 Q P R H
D A T L I G M P U 5
E N K Z Z C W V R Y
F 1 F A H W C J G 2

 

Deze cache is tot stand gekomen met hulp van:

Historische Kring Gente

Museum Niemandsland

Additional Hints (Decrypt)

ASP xna avrg tbrq grtra rra zrgnyra bztrivat

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)