Skip to content

Dorpswandeling Kloetinge Multi-cache

Hidden : 5/6/2023
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Algemeen

Met deze multicache maakt u een mooie wandeling van ongeveer 1,2 door Kloetinge, één van de oudste dorpen van Zeeland. De route bestaat uit 8 waypoints. Op ieder punt is een foto gemaakt. Aan u de taak om uit te zoeken welke foto bij welk waypoint hoort! Bij iedere foto staat een getal. Aan het eind vormen deze getallen het coördinaat waarop de eindcache te vinden is. Maar let op: er blijven een paar foto’s over. Deze horen dus niet bij een waypoint. Er hoeft tijdens deze route niet gerekend/geteld/oid te worden. Zo kunt u alle aandacht op de mooie omgeving richten!

Het is maar een kort rondje en de foto’s bij de waypoints zijn niet moeilijk te vinden. Op de terugweg van de cache naar de parkeerplaats kom je nog langs een speeltuintje. Dit maakt dat deze cache ook zeer geschikt is voor kinderen.

Belangrijk: de tweede helft van de route gaat door het bos bij het Jachthuis. Dit pad kan in de winter en/of na een flinke bui nogal modderig zijn. Gepast schoeisel is dan zeker aan te raden.

 

De route

Vanaf de Parkeerplaats loopt u naar waypoint 1. Bij de waypoints is steeds wat informatie te vinden in onderstaande beschrijving. Eerst even kort iets over het ontstaan van Kloetinge:

Uit archeologische vondsten bleek dat Kloetinge al in de 10e eeuw bestond. Het was toen een plaats waar schaapherders van Walcheren of Noord-Beveland tijdelijk verbleven als ze hier in de omgeving waren. In de 11e eeuw werd het land hier wat opgehoogd met onder meer mest, als bescherming tegen het water. Zo ontstonden er vlietbergen, die na verloop van tijd dus werden bewoond. Waarschijnlijk komt hier ook de naam Kloetinge vandaan. ‘Kloeten’ komt namelijk van ‘kluiten’ en het ‘inge’ verwijst dan naar de tijd dat het gesticht is; verschillende namen van oude dorpjes in Zeeland eindigen op ‘inge’. Het is echter niet helemaal zeker omdat er meerdere mogelijkheden zijn, zoals dat ‘inge’ ook kan verwijzen naar een ‘plaats aan het water’. Maar laten we starten met de route!

Waypoint 1 – Dorpshuis Amicitia. U staat hier voor het dorpshuis van Kloetinge. Voor 1957 was dit een schoolgebouw van de lagere school, dat werd gebouwd in 1876. Helaas is het oorspronkelijke gebouw in 1996 door brand verwoest, maar daarna is het opnieuw opgebouwd. Ga hier op zoek naar de eerste foto. (Dit is dus A.)

Waypoint 2 – Geerteskerk. Op deze plaats stond rond 1100 een houten kapel. Deze werd later vervangen door een stenen variant. Tot slot werd in 1250 begonnen met de bouw van de kerk. Dit heeft lang geduurd en vond plaats in delen. De toren werd voltooid in 1494. Op (bijzondere dagen als) Koningsdag is de toren te beklimmen. Misschien vraagt u zich af waar de naam vandaan komt. De kerk is gewijd aan de heilige ‘Geertrudis’, die de beschermster was tegen ratten- en muizenplagen. Daarom heet de kerk ‘Geerteskerk’. Zoek hier de tweede foto. Enkele meters verder is waypoint 3 al, dus let goed op dat u de foto kiest die echt op dit punt te vinden is.

Waypoint 3 – Raadhuis en pastorie. Hier heeft het herenhuis van de Kloetingse ambachtsheer gestaan. Een ambachtsheer was een persoon die een bepaald gebied bestuurde. In die tijd was er nog geen landelijke overheid, wat ook niet mogelijk was omdat er simpelweg geen goede verbindingen tussen de verschillende gebieden waren. Een ambachtsheer uit die tijd mocht veel zelf beslissen en kon vergelijkbare taken hebben als burgemeesters van nu, maar de ambachtsheer mocht daarnaast vaak ook rechtspreken. Daarnaast was hij betrokken bij allerlei praktische zaken betreffende zijn gebied. Tegenwoordig heeft de ambachtsheer niet zoveel rechten meer; enkel het visrecht en het recht ‘om leden van het handbooggilde aan te stellen’, zijn overgebleven. Tot zover over de ambachtsheer.

In 1880 werd het herenhuis door de toenmalige ambachtsheer verkocht aan de kerkvoogdij van de Geerteskerk. In 1881 werd het afgebroken en werd er in plaats daarvan een pastorie gebouwd (nummer 4). Er was echter nog veel ruimte over, waardoor men er nog een raadhuis naast gebouwd heeft (nummer 5). Ga nu op zoek naar de derde foto.

Waypoint 4 – Geboortehuis van Buys Ballot. Eén van de ‘bekende personen’ die in Kloetinge geboren is, is Buys Ballot (1817-1890). Hij was een belangrijke meteoroloog, scheikundige en natuurkundige én de eerste directeur van het KNMI. (Wiens diensten u misschien vandaag wel gebruikt hebt om te zien wat voor weer het zou worden ;)) Ik zal u het natuurkundige verhaal van de Wet van Buys Ballot besparen, maar u kunt hier wel op zoek naar een foto!

Waypoint 5 – Marktveld. Hier staat u op het Marktveld. Voor u ligt een vijver, ook wel ‘vaete’ genoemd. Dit is één van de best bewaarde dorpsdrinkputten van Zeeland. Het was oorspronkelijk een kreekrest, maar mogelijk is het ook in gebruik geweest als haventje. Dat is echter niet helemaal zeker.

Na het zoeken van de vijfde foto, kunt u uw weg vervolgen via het Noordeinde. Dit was in vroeger tijden één van de twee belangrijkste toegangswegen tot de dorpskern van Kloetinge. Ook in deze straat zijn weer veel oude huizen te zien.  Vergeet zeker niet om af en toe even achterom te kijken, vanaf die kant ziet het straatje er namelijk weer anders uit. Zo komt u uit bij waypoint 6.

Waypoint 6 – Ravenstein. Op deze locatie heeft (precieze jaartallen onbekend) een klein kasteeltje gestaan, dat eigendom was van enkele adelen uit de omgeving. Dat is afgebroken, en nadat er enige tijd een woonhuis heeft gestaan, is er een hofstede gebouwd. De Kloetingse schutterij, ‘Schutterij Ravenstein’, is naar deze hofstede vernoemd en ook hier is weer een foto gemaakt!

Wat ook nog wel interessant is om te benoemen; Kloetinge stond tot 1970 bekend als één van de rijkste gemeentes van Zeeland. Het dorp werd daarom ook wel ‘Het Wassenaar van Zeeland’ genoemd. In 1970 is de gemeente bij een herindeling opgegaan in de gemeente Goes, waardoor deze benaming is komen te vervallen.

Volg nu de weg tot aan Tussenpunt 1. Op dit punt hoeft u geen foto te zoeken. Ga hier de parkeerplaats op en neem aan het einde de weg aan de rechterkant. Zo komt u uit bij een klein bruggetje, dat is waypoint 7.

Waypoint 7 – Bos bij het Jachthuis.  Hier heb ik verder geen informatie over, maar zoek wel weer een foto. Ga daarna het wandelpad op richting het volgende waypoint.

Waypoint 8 – Jachthuis. Vanaf deze plek is het Jachthuis het best te zien. Het Jachthuis werd in 1871 gebouwd in opdracht van de toenmalige ambachtsheer van Kloetinge, Johannes Cornelis Clotterbooke Patijn. Het was niet bedoeld als woonhuis, maar enkel om te verblijven tijdens de jacht. Daar komt uiteraard de naam ‘Jachthuis’ vandaan. Op dit moment wordt het Jachthuis niet bewoond. De huidige ambachtsheer, dhr. van Dijk van ’t Velde, woont namelijk in Gelderland en verblijft enkel in het Jachthuis als hij Kloetinge bezoekt. U bent op dit moment wél in Kloetinge, dus vergeet niet hier de laatste foto te zoeken!

Heeft u een mooie wandeling gemaakt en alle foto’s gevonden? Dan kunt u nu op zoek naar de cache! Die is te vinden op: N 51° 2A.BCD' E 003° 5E.FGH'. Mocht de gps door de bomen wat afwijken: bekijk de hint even! Ga niet door het hek: dat is 'verboden toegang'.

Toelichting: Het wapen van Kloetinge is afkomstig van het wapen van de vroegere adellijke heren van Clotinge (zoals het dorp ooit heette). Het zijn drie blauwe lelies op een gouden achtergrond.

Op de terugweg van de cache naar de parkeerplaats loopt u door de Jachthuisstraat. Dit is een erg oud straatje en veel huizen zijn dan ook benoemd tot rijksmonument. Vroeger was dit één van de belangrijkste toegangswegen naar de dorpskern. Tegenwoordig is het vooral een rustig straatje, mét oude huizen.

Ik ben benieuwd naar uw ervaring en een foto bij de log zou natuurlijk ook erg leuk zijn!

Toestemming voor het plaatsen van deze cache is verkregen via de beheerder van de locatie.

Additional Hints (Decrypt)

Qr pnpur yvtg ghffra urg tebrar urx ra qr yntrer nsenfgrevat va (nna qr erpugrexnag). Tn AVRG ibbeovw urg tebrar urx!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)