Skip to content

[CNE23] #6 Dieren in het Amerongse bos | Everzwijn Traditional Geocache

Hidden : 1/31/2023
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:



Deze cache is onderdeel van CNE 2023

CNE staat voor het cultuur en natuur event. Het event heeft plaatsgevonden op 26 maart 2023in Amerongen. Meer informatie over CNE is te vinden op: www.cultuurennatuurevent.nl

Met dit event en deze caches willen we iedereen graag al het moois laten zien wat Amerongen te bieden heeft met betrekking tot cultuur en natuur. Wij wensen jullie als organisatie veel plezier met deze caches!

BvVeen, Tedonus, Pc_Queen en Flash!
 


[CNE23] #6 Dieren in het Amerongse bos | Everzwijn


Welkom in het Amerongse bos! Mijn naam is Herbert en ik ben vandaag je gids door de Amerongse bossen. Onderweg kom je verschillende dieren tegen. En omdat ik alle dieren persoonlijk ken zal ik je over elk dier wat vertellen. Maar eerst wil ik je wat vertellen over het ontstaan van de Amerongse bossen. Het Amerongse bos ligt in een heuvelachtig gebied. De eerste bossen zijn daar in 1770 geplant door de kasteelheren van het Amerongse kasteel. In de bossen konden de kasteelheren jagen op wild. Nu is het bos één van de oudste bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het staat bekend om de enorme bomen, vele soorten planten en verschillende dieren. Het hoogste punt van dit park is de Amerongse Berg en ligt op 69 meter hoog.

Herbert weet ook dat er nog heel veel dieren zijn die wel in de bossen leven maar niet in de Amerongse bossen. Dat geldt ook voor Casper, een everzwijn. Hij woont in de andere bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hij voelt zich er thuis omdat daar genoeg voedsel en beschutting is. Casper vindt het ook fijn als er moerassige plekken in de buurt zijn. Hij kan dan modderbaden nemen die goed zijn voor zijn huid en vacht. Hij leeft in een groep met ongeveer 30 andere everzwijnen. Overdag is Casper te vinden in een holling in de bodem. Dan rust hij uit om bij de schemering op zoek te gaan naar eten. Dat doet hij door met zijn platte snuit door de bosbodem te woelen op zoek naar wortels, knollen, noten, insectenlarven, muizen en salamanders. Het meeste van zijn eten bestaat uit planten. In de herfst schransen everzwijnen veel eten naar binnen. Dan zijn ze goed voorbereidt voor als er in de winter minder voedsel is. Everzwijnen kunnen niet goed zien maar ruiken en voelen kunnen ze als de beste.

Ik hoop dat ik jullie als gids weer een hoop hebt geleerd. Vergeet niet om na je bezoekje aan Casper de bonuscode op te schrijven. Deze vindt je boven aan het logboekje.

 


Deze cache is onderdeel van een grotere serie

Voor een volledige lijst van de rest van deze caches willen we u graag doorverwijzen naar www.cultuurennatuurevent.nl/listings2023


 

Graag willen wij je vragen om goed te letten op de openstellingsborden, o.a. de volgende regels zijn van belang:
- Welkom tussen zonsopgang en zonsondergang
- Fietsen is niet toegestaan
- Honden aangelijnd

Onze dank gaat uit naar Staatsbosbeheer, in de persoon van boswachter Jelle Bais, voor het verlenen van toestemming voor deze cache!

Additional Hints (No hints available.)