Skip to content

ON 09.09 Den Haag - Scheveningse Havens Multi-cache

This cache has been archived.

pierenpom: Cachen staat op een erg laag pitje en deze is verdwenen dus mooi moment om te archiveren. Dank voor alle logjes

More
Hidden : 4/19/2022
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Scheveningse Havens

Deze multi is onderdeel van Ommetje Nederland en vertegenwoordigt de gemeente Den Haag. De multi is te voet of met de fiets te doen en brengt je langs en door de verschillende havens van Scheveningen. De ronde is zo'n 6.5 kilometer als je hem op de fiets doet. En zo'n 9 kilometer als je hem te voet doet en weer terug moet naar het startpunt bij de parkeerplaats (betaald parkeren). Echter de waypoints zijn in willekeurige volgorde te doen dus elders in Scheveningen (betaald) parkeren kan parkeerdrukte schelen op zomerse dagen of evenementen als Vlaggetjesdag (juni) of de aankomst van de Pakjesboot (November).

Scheveningen is al honderden jaren een plek van waaruit visserij bedreven wordt. De zeevisserij heeft gedurende honderden jaren het beeld van het dorp bepaald. Scheveningen beschikte evenals andere kustdorpen aan de Noordzee niet over een zeehaven. Daarom voeren vissersschepen - eerst de pink en in de loop van de 19e eeuw het type bomschuit - af vanaf het strand en landden met hun vangsten daarop aan. Deze visserij was vooral gericht op de vangst van plat- en rondvis. Op het panorama Mesdag (uit 1881) is Scheveningen te zien voor het ontstaan van de haven met de bomschuiten op het strand. Vanaf het midden van de 19e eeuw begon Scheveningen zich steeds meer te richten op de haringvangst. In 1894 verwoestte een stormvloed een groot deel van de vissersvloot op het strand van Scheveningen. Dit was de aanleiding om met de aanleg van de haven te beginnen.

WP1: Noordelijk Havenhoofd N 52° 6.024' E 4° 15.708'

Je staat hier aan het begin van het noordelijk havenhoofd. Je ziet hier de buitenhaven. Bij de bouw van de haven werden tevens het noordelijk en zuidelijk havenhoofd gebouwd om de schepen veilig de haven in een uit te laten varen. Verder is hier een strandje waar nog wel eens zeehonden liggen uit te rusten. 

Je ziet hier een groot blauw bord. Noteer de antwoorden op de volgende vragen. Het jaar van eerste aanleg is 19AB, zeewaarts verlengd in 19CD.

WP2: NAP N 52° 5.951' E 4° 15.797'

Loop nu rechts om het hotel heen naar het volgende waypoint.

Je ziet hier een moderne meter die de waterstand in NAP weergeeft. De Scheveningse Havens staan in open verbinding met de zee, dus het gebeurt nog wel eens dat de lager gelegen kades (oa Tweede Haven) onder water lopen.

Vraag: Hoeveel horizontale streepjes zie je aan de linkerkant op de NAP meter. Het aantal is E.

WP3: KNRM N 52° 6.000' E 4° 15.795'

De KNRM is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen de in 1824 opgerichte Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij (KNZHRM) - eerder NZHRM geheten - en de Koninklijke Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreu­kelingen (KZHMRS). Het redden van schipbreukelingen was in 1824 geen vanzelfsprekendheid. Pas na een scheepsramp en een zeldzame reddingspoging, waarbij zes redders verdronken, ontstond een georganiseerd reddingswezen met reddingstations langs de kust. Sinds het ontstaan van de KNRM in 1824 hebben vrijwilligers zich ingezet om met gevaar voor eigen leven mensen in nood op zee te redden. De verhalen daarover zijn soms bloedstollend spannend. Dat vrijwilligers daartoe in staat waren – en nog steeds zijn – heeft te maken met moedig optreden en met steeds beter reddingmaterieel, waarmee de redders naar zee konden.

De KNRM steunt vooral op giften van donateurs, nalatenschappen, sponsoring, subsidies en de inzet van ruim 1.300 vrijwillige bemanningen en medewerkers. Sinds 1824 worden reddingboten gebouwd dankzij genereuze schenkingen. De namen van de reddingboten hebben daardoor altijd een relatie met de schenker of erflater. Zij ontvangt door eigen fondsenwerving gemiddeld 10 miljoen euro en uit nalatenschappen 4 miljoen euro.  Vrijwilligers van de KNRM zijn 24 uur per dag beschikbaar voor het uitvoeren van search-and-rescue- en andere hulpverleningstaken op het water in opdracht van de Kustwacht.

Vraag: Hoeveel oranje banen zie je boven het logo van KNRM? Het aantal is F  Gebouw gesloopt. F is 2

WP4: Visafslag N 52° 6.129' E 4° 16.027

Als je naar WP4 loopt zie je aan je rechterhand de Visafslag. De in 1949 geopende Visafslag is qua omvang de derde afslag van Nederland (na Urk en IJmuiden). Per jaar wordt negenduizend ton vis verhandeld in de Visafslag. In 2019 is het gebouw op de lijst van rijksmonumenten gezet. Het gebouw staat hiermee symbool voor de naoorlogse schaalvergroting van de zeevisserij. Op WP 4 sta je op de kopse kant van de visafslag. Op de zijkant zie je meerdere wapens van Scheveningen. 

Vraag: Hoeveel haringen zie je in totaal? Het aantal is G

Er is verbouwing geweest: 9 haringen

WP5: De Pijp N 52° 5.900' E 4° 15.950'

Loop nu via viapunt N 52° 6.070' E 4° 16.140' richting WP5. [Mocht de haven afgesloten zijn ivm ISPS kun je ook eromheen lopen.]

Je loopt nu door de Eerste Haven: visserij. De Eerste Haven wordt vooral gebruikt voor het lossen van verse op de Noordzee gevangen vis aan de Visafslag en ook voor het lossen en voor verder transport (export) laden van ingevroren vis. De Eerste Haven verleent via de 'Pijp' doorgang naar de later aangelegde Tweede Haven. In deze haven liggen de schepen van de vloot van Scheveningen. Verder ligt er ook regelmatig een schip van de Kustwacht of liggen er af en toe historische schepen zoals tall boats of een replica galjoen

Op WP5 is een smalle doorgang naar de Tweede Haven die de Pijp genoemd wordt. Aan de overkant van de Pijp zie je een markant rood gebouw wat bekend staat als het Rode Huisje. Op dit moment (2022) bevindt zich hier het atelier van een locale kunstenaar.

Vraag: Als je je omdraait, zie je bovenaan op de loods enkele vissen. Hoeveel vissen zwemmen naar links? Het antwoord is H

WP6: Oud Gereformeerde Gemeente Scheveningen N 52° 5.947' E 4° 16.334'

Je loopt nu via de Tweede Haven naar WP6. Langs de Pijp kom je eerst nog langs het Tonnenmonument, die de gouden tijd symboliseert die de Scheveningse vleetvisserij op haring rond het midden van de twintigste eeuw doormaakte. Het is op 8 mei 1979 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Scheveningse haven onthuld door prinses Beatrix.

De Tweede Haven is de recreatiehaven. Naast de jachthaven biedt zij plaats aan chartervaartuigen, kleine beroepsvisserij en sportvisserij. Op de kades vindt u veel horeca, waardoor het gebied zijn kenmerkende sfeer krijgt. De haven is een mix van bedrijvigheid en toerisme. In deze haven komt in November ook ieder jaar ook de Goedheiligman aan die door de burgemeester van Den Haag en de ambassadeur van Spanje verwelkomd wordt. 

Op WP6 vind je het kerkje van de Oud Gereformeerde Gemeente Scheveningen uit 1935. Het eerste cijfer van het huisnummer is J

WP7: Verversingskanaal N 52° 5.653' E 4° 15.840'

Je staat nu bij de scheepvaartsluis van het Verversingskanaal. Het Verversingskanaal loopt vanaf het zuidoosten van het oude centrum van Den Haag naar de Noordzee bij Scheveningen, deels via een gebied dat ooit de Westduinen heette. Oorspronkelijk mondde het kanaal via een zeesluis in Scheveningen direct uit in de zee, waarbij het afvoerwater over het strand stroomde. Sinds de uitbreiding van de Scheveningse zeehaven in 1930 is het kanaal via de scheepvaartsluis bij de Kranenburgweg verbonden met de Tweede Haven, waarna het stuk kanaal dat in zee uitmondde gedempt werd en de oude zeesluis afgebroken. Het complex van drie 19e-eeuwse dienstwoningen van de oude zeesluis aan de Kranenburgweg bleef echter behouden en deed lang dienst als havenkantoor. In de 21ste-eeuw is in het complex een restaurant gevestigd (zie WP8).

Bovenaan de sluis, boven je hoofd, op het punt waar je nu staat staat een woord. De letterwaarde van de vierde letter is K

WP8 Voormalig havenkantoor N 52° 5.733' E 4° 15.662

Je staat nu bij het gemeentelijk monument welke functie heeft gehad als dienstwoning en havenkantoor (zie WP7).

Je ziet hier een fietswegwijzer. De afstand naar Katwijk is LM

WP9: Derde Haven N 52° 5.876' E 4° 15.539'

Als je op WP9 aankomt, bevindt zich aan de rechter kant de Derde Haven. De Derde Haven biedt plaats aan bijzondere schepen, zoals die van Rijkswaterstaat. Deze haven wordt deels ontwikkeld tot zeezeilhaven. Ook zijn er mogelijkheden voor de beroepsvaart. De kade kan gebruikt worden door bedrijfsschepen en onderzoeksschepen, maar is ook geschikt voor grotere zeilschepen. 
Aan de linkerkant zie je het Zuidelijk Havenhoofd in de zee uitsteken. Aan de overkant van de haven zie je het startpunt van deze multi. Hemelsbreed is dit niet ver maar helaas mag je hier niet naar de overkant zwemmen.

Je ziet hier het hek van Rijkswaterstaat. Het complex is gelegen aan de Houtrustweg. Tel de laatste twee cijfers van het huisnummer bij elkaar op. Dit is N

 

Bereken nu het eindcoordinaat:

N52 05.(K-L)(M-N)(B+J) E4 1(C+A).(G-K)(D-E)(F-H)

Succes!

 

Dank aan Purple1951 voor het proeflopen

Additional Hints (Decrypt)

Fynx Pbqrjbbeq: iynttrgwrfqnt

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)