Skip to content

GeoFortCache Multi-cache

Hidden : 6/15/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Geocachebeschrijving

De GeoFortCache is een wandeling van ongeveer 5 kilometer door het natuurgebied Klein Hoogland van Staatsbosbeheer in Herwijnen in de Betuwe. Dit gebied ligt iets ten noordwesten van het “Fort de Nieuwe Steeg”, een fort van de Hollandse Waterlinie, dat in 2012 werd omgebouwd tot het themapark GeoFort.

De cache bestaat uit verschillende opdrachten die op de aangegeven waypoints (WP) moeten worden gemaakt. Op enkele plaatsen staan aanwijzingen op kleine bordjes die in de buurt van de waypoints te vinden zijn, meestal aan een boom. Ook zitten er opdrachten in PVC-kokers die op de plek van de opdracht zijn verstopt. Aan het eind van de wandeling, die ongeveer 2 uur duurt, kunnen de coördinaten van de cache worden berekend.

Afhankelijk van het seizoen loop je door het hoge gras, het kan ook zijn dat alles net is gemaaid. Je kunt ook schapen of andere dieren tegenkomen. Laat de dieren met rust!

Meenemen:

  • Laarzen!! Trek ze echt aan! (Stukken van het terrein zijn erg nat en blubberig, laarzen zijn onmisbaar)
  • Een GPS-apparaat.
  • Een kompas (je kunt ook het kompas van de GPS gebruiken).
  • Een liniaal of meetlint.
  • Een speurneus.

HET VERHAAL

WIJCKERHELD BISDOM

Landmeter en wereldreiziger 1826-1898

 

Een paar jaar geleden is er op het "Fort bij de Nieuwe Steeg” (nu GeoFort) in Herwijnen in de Betuwe een oude reiskist gevonden van ene Simon Wijckerheld Bisdom. In deze kist lagen dagboeken met daarin aanwijzingen over verborgen schatten die Wijckerheld Bisdom had gevonden na een lange wereldreis naar het eilandje Manihiki, een eiland hier heel ver vandaan in de Grote Oceaan. Toen hij terugkwam van zijn reis vol woeste avonturen heeft hij de schatten op en in de buurt het fort begraven, omdat hij daar een tijd lang gewerkt had en in de buurt woonde..

Wijckerheld Bisdom heeft de schatten gevonden door een hele oude kaart van kapitein Twoglasseyes te gebruiken, die in het jaar 1736 de dood vond toen zijn schip “The Igotyou” tot zinken werd gebracht door Engelse oorlogsschepen.

Tekstvak:  

Nu staat de houten kist van Wijckerheld Bisdom in de hal van gebouw A, voor de Minecraft ruimte van GeoFort. De schatten van Wijckerheld Bisdom zijn later gevonden door de fortwachter, die de dagboeken had gelezen, maar de fortwachter heeft dat nooit aan iemand verteld. Toen de fortwachter overleed, zijn de dagboeken gevonden en weten we waar de schatten zijn.

Aan jullie de taak om met de verkregen aanwijzingen de schatten van Wijckerheld Bisdom te vinden.

 

De kist van Wijckherheld Bisdom, waar de dagboeken in zaten!

 

Veel succes met deze spannende zoektocht

of, zoals ze op Manihiki zeggen,

"Kia Waimarie”

 

OPDRACHT 1: bij N 51° 51.989' E 5° 7.334'

Op deze plek is Wijckerheld na zijn dood begraven. Helaas is er van zijn graf na 120 jaar niet veel meer over. Op zijn graf staat een spreuk in het Maori, de taal die op Manihiki wordt gesproken. Probeer de woorden maar eens uit te spreken. De vertaling van de spreuk luidt: “Ook al sterft de mens, het land blijft”

Wijckerheld Bisdom was landmeter. Landmeters gebruiken allerlei gereedschappen voor het opmeten van het land. Vroeger ging dat natuurlijk heel anders dan tegenwoordig. Nu gaat het bijvoorbeeld met GPS, maar vroeger gebruikte men onder andere meetkettingen.

Zoek vlak bij het graf van Wijckerheld naar de grijze koker met de eerste opdracht. Noteer de letter die bij het juiste antwoord staat. Loop daarna verder naar WP2.

OPDRACHT 2: bij N 51° 52.088' E 5° 6.593'

De weg, waar je nu loopt, was voor het fort heel belangrijk. De weg werd gebruikt voor het transport van soldaten, wapens en alles wat verder nog op het fort belangrijk was.

Op deze kaart zie je twee forten van de Hollandse Waterlinie, namelijk Fort Asperen en Fort De Nieuwe Steeg (GeoFort). Op de forten stonden kanonnen die de vijand tegen moesten houden. Rond het fort mocht niet gebouwd worden. De soldaten moesten een goed uitzicht hebben als de vijand er aan kwam en er mochten geen gebouwen en bomen zijn waar de vijand zich achter kon verschuilen. Daarom heeft men VERBODEN KRINGEN  rond de forten getrokken (de cirkels). Binnen die cirkels stonden nauwelijks huizen en bomen.

Er lag een Verboden Kring op 300 meter, een Verboden Kring op 600 meter en een Verboden Kring van 1000 meter. 

Zoek op het kaartje het punt op waar je nu staat, WP2. De laatste boom van de rij rechts van de weg, met het rode bordje staat precies op een verboden kring.  

Hoe ver ben je volgens de Verboden Kring op de kaart van het fort af?

1. 500 meter = letter …............
 
2. 300 meter = letter …............
 
3. 600 meter = letter …............
 
4. 1000 meter = letter …............
 

Zoek de letter die bij het goede antwoord hoort op een klein metalen bordje in de buurt van WP2 en zet de letter op het antwoordenblad en wandel dan naar WP3.

Tussen waypoint 2 en 3 kom je een hek tegen. Wanneer dat op slot is, kun je het overstapje gebruiken dat je rechts van het hek ziet.

 

OPDRACHT 3: bij N 51° 52.118' E 5° 6.131'

De schat, die Wijckerheld Bisdom heeft begraven in de buurt van het fort, heeft hij gevonden op Manihiki, een klein eiland in de Grote Oceaan. Dat eiland ligt hier heel ver vandaan en hij heeft dan ook een lange reis moeten maken om er te komen. Hoe lang die reis was kun je uitrekenen met een wereldkaart. Stel je voor dat de afstand tussen Herwijnen, waar Wijckerheld woonde en het eiland Manihiki op de wereldkaart ongeveer 8 cm is. Hoeveel meter is dat in werkelijkheid?

Om dat uit te rekenen, moet je weten hoeveel meter één centimeter op de kaart is. Dat staat ergens op een bordje op de jagershut in de buurt van de plek waar je nu staat. Ga maar even zoeken en reken dan uit hoeveel meter het is.

M. ongeveer 23.400 m
 
A. ongeveer 14.880 m
 
N. ongeveer 28.500 m
 
I. ongeveer 12.900 m
 

Noteer de letter voor het goede antwoord op je antwoordenblad. Loop verder richting WP4.

 

OPDRACHT 4: bij N 51° 52.370' E 5° 6.534'

Fort Asperen en De Nieuwe Steeg wisselden veel berichten uit over waar de vijand was, over wat de vijand deed, en nog veel andere nuttige informatie. Berichten sturen gebeurde meestal draadloos met een morsesleutel of seinsleutel. Soms werden de berichten overgebracht in een waterdichte koker door een speciale soldaat. Kun jij de koker vinden die zij daarvoor gebruikten?

TIP: Een boom vertelt: “Het cijfer vier draag ik op mijn rug. Ik buig mij aan de linkerkant van het pad een beetje naar het water, dus ik sta wat krom. Dik ben ik niet dus dat kost mij geen moeite. Wat je zoekt hangt binnen een straal van maximaal 7 meter bij mij in de buurt.” Ontcijfer het bericht dat je hebt gevonden. Ga door naar WP5.

 

OPDRACHT 5: bij N 51° 52.556' E 5° 6.850'

Bij dit waypoint sta je bij een soort bunker. We noemen zo’n schuilplaats een batterij. Hierin konden de soldaten zich verbergen wanneer het oorlog was. Als er gevaar dreigde moesten soldaten het land inunderen. Inunderen is het onder water laten lopen van land, zodat de vijand er niet door heen kan met hun wapens, paarden en zwaarbepakte soldaten. En wat nog erger is: onder water liggen sloten die de vijand niet kan zien en wanneer je daar in terecht komt……

Op de bunker zie verschillende ijzeren cirkels, waarvoor denk jij dat deze zouden kunnen zijn? 

HOE HOOG KWAM HET WATER bij inundatie? 

Om precies te berekenen hoe hoog het water kwam, meet je de afstand tussen de twee meest linker ringen op de bunker.

Het inundatiepeil was:

H. ongeveer 20 cm
 
I. ongeveer 90 cm
 
J. ongeveer 40 cm
 
K. ongeveer 70 cm
 

Noteer de letter van het juiste antwoord bij WP 5 op je antwoordenblad en ga door naar WP6.

 

OPDRACHT 6: bij N 51° 52.596' E 5° 7.027'

Je staat hier bij een heel bijzondere plek. Hier is namelijk heel veel te zien.

Wanneer je op de brug staat zie je twee grote deuren met het jaartal 1924. Met die deuren kan men water tegenhouden, maar ook doorlaten.  Aan de overkant ligt Fort Asperen. Hier vlakbij stond heel lang geleden ook het huisje van Wijckerheld Bisdom, de held van ons verhaal. Het huisje is helaas een paar jaar na zijn dood door de gemeente gesloopt.

Hoe heet een bouwwerk waarmee je met behulp van deuren water kunt tegenhouden of doorlaten?

L. een kanaal
 
M. een polder
 
N. een sluis
 
O. een waterkraan
 

Noteer de letter van het juiste antwoord bij WP 6 op je antwoordenblad en ga door naar WP7.

 

OPDRACHT 7: bij  N 51° 52.446' E 5° 7.102'

Zoals je weet was Wijckerheld Bisdom landmeter. Landmeters maken gebruik van verschillende instrumenten. We hebben al kennis gemaakt met een touw met knopen. Ook een heel belangrijk hulpmiddel was het kompas, Ga bij waypoint 7 aan de oever van de Linge staan. In welke windrichting kijk je richting het GeoFort?

Het juiste antwoord is:

G. ongeveer naar het zuidoosten
 
H. ongeveer naar het oosten
 
I. ongeveer naar het westen
 
J. ongeveer naar het noordwesten
 

Noteer de letter voor het goede antwoord bij WP 7 op je antwoordblad en zoek je weg naar WP8.

 

OPDRACHT 8: bij  N 51° 52.133' E 5° 7.388'

Bij waypoint 8 staat een wegwijzer met een paar richtingborden. (paal 1072) Op die borden staan plaatsnamen, zoals Herwijnen, Asperen, Geldermalsen en andere. De laatste letter voor je schat vind je door antwoord te geven op de volgende vraag: Wat is de meest voorkomende letter op de richtingborden? (alle borden samen!) Noteer die letter in het laatste hokje van het antwoordenblad, bij WP 8.

Je kunt nu de plaats van de schat uitrekenen.

Doe dat op het antwoordenblad.   

 

ANTWOORDENBLAD

WAYPOINT WP 1 WP 2 WP 3 WP 4 WP 5 WP 6 WP 7 WP 8
 
LETTER                
 
CIJFER                
 

 

A B C D E F G H I J K L M
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

 

N O P Q R S T U V W X Y Z
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

 

            BEREKENING VAN DE PLEK VAN DE SCHAT

Je hebt een code van acht letters. Zet deze letters om in cijfers met behulp van het schema hierboven, dus A=1, B=2 enzovoort. Zet het cijfer in het hokje onder de letter. Tel alle cijfers bij elkaar op dit antwoord noemen we A. Bereken de ontbrekende gedeeltes van het coördinaat door A te vermenigvuldigen met het getal tussen de haakjes.

Dit voer je in op je gps en je kan onderweg naar het eindpunt.

 

N 51 51,(18,96*A) = N 51 51. XXX

E 005 07,(6,54*A) = E 005 07, XXX

Additional Hints (Decrypt)

Peertjes groeien niet aan een struik. Qrpbqrevatffyrhgry: N- O-P-Q-R- S-T-U-V- W- X-Y-Z -------------------------------------- A-B-C-D-E-F- G-H-I-J-K-L-M (qr obirafgr yrggre xbzg birerra zrg qr baqrefgr yrggre ra bztrxrreq)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)