Skip to content

[76jaarLDGS] Voorwerk op de Roffelaarskeerkade Multi-Cache

Hidden : 4/27/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


header

[76jaarLDGS] Voorwerk op de Roffelaarskeerkade

Deze cache is onderdeel van de serie 76 jaar Vrijheid, Mobilisatie, Oorlog, Verzet en Bevrijding op de Utrechtse Heuvelrug, Eenland, Gelderse Vallei en Overbetuwe waarbij belangrijke locaties uit de geschiedenis van deze regio's in de WOII aan bod komen.

De cache is gelegd ter gelegenheid van de herinnering aan 75 jaar bevrijding op 5 mei 2020.

Eigenlijk moeten we deze cache iets breder trekken dan alleen het voorwerk, ook de keerkade, de damsluis en de aansluitende stuk van de Vallei Stelling maakt deel uit van dit stukje Grebbelinie.

De voorwerken in de Grebbelinie werden ten tijde van de Bataafse Republiek aangelegd, maar het voorwerk op de Roffelaarskade vormde de enige uitzondering. Het gebied rond de oude keerkade (1745) was dermate kwetsbaar dat men plannen maakte om er lunetten aan te leggen. De kwetsbaarheid had te maken met de beperkte mogelijkheden tot inundatie; er bleven flinke terreinstroken droog. Daarom werd het Voorwerk op de Roffelaarskade al in 1793 gerealiseerd. Niet alleen de kade, maar ook het gebied aan weerszijden kon hiermee enigszins worden beheerst.

5e kom

Niet alleen het jaartal verschilt van de voorwerken bij de Engelaar, Coelhorst en Asschat. Ook de vorm van het voorwerk in de gemeente Woudenberg wijkt af. Voor de voorposten bij Asschat, Coelhorst en Engelaar uit 1799 werd slechts één tekening gemaakt. Met die tekeningen en aanwijzingen moesten drie min of meer gelijke verdedigingswerken worden gemaakt door de aannemers, in de vorm van een hoornwerk. Het Werk aan de Roffelaar bestaat echter uit drie kleine werkjes die elkaar dekten. Twee halve lunetten werden links en rechts van de kade gepositioneerd. Ze bestonden uit aarden wallen met banketten voor infanterie. Vanachter beschermende borstweringen konden ze eventuele aanvallers beschieten met musketten. De lunetten werden gedekt door natte grachten. Deze zijn nog grotendeels aanwezig, terwijl de vorm van de oude lunetten helaas nauwelijks herkenbaar meer is. Dwars op de kade moest een een gebogen liniewal de doorgang beletten. Deze liniewal bestond ook uit een borstwering met daarachter ruimte voor geschut.

Bij de Valleistelling (onderdeel van de Grebbelinie) begon het 21e Regiment Infanterie al in 1939 met het bouwen van stellingen in de liniedijk aansluitend op de Roffelaarskeerkade. De boerderij vlak bij de linie kwam in de frontlijn te liggen. oen het 21e Regiment Infanterie haar stellingen innam rond de Roffelaarskade ontdekte men ook, dat de inundatie niet de gehele omgeving onder water zette. De legerleiding besloot deze accessen onbegaanbaar te maken met mijnenvelden. Dit tamelijk specialistische werk moest worden uitgevoerd door dienstplichtige militairen van de 8e Compagnie Pioniers. Een gevaarlijk werkje dat ook wel eens mis ging, op 10 november 1939 verloren 4 soldaten het leven bij het plaatsen van mijnen. 

herdenking ongeval

Toen op 10 mei 1940 de oorlog uitbrak werden de bewoners geëvacueerd. Vele aan de oostzijde gelegen boerderijen werden door het Nederlandse leger vernield ivm het schootsveld. De boerderij mocht blijven staan omdat deze aan de binnenkant voor de linie lag. Ondanks dat de boerderij vlak achter de linie lag werden er geen soldaten gehuisvest. Maar tijdens de werkzaamden werd de boerderij wel gebruikt om te pauzeren.

rusten tijdens het werk

Tijdens de meidagen van 1940 lagen hier vele tientallen militairen in loopgraven te wachten op een Duitse aanval. In de noordelijke lunet zat 2e Luitenant Jassies en in de zuidelijke lunet mocht 1e luitenant Appel leiding geven. Het geheel op de Roffelaarskade stond onder bevel van kapitein Honijck. Zijn commandopost lag tussen het voorwerk en het pad dat liep richting boerderij Nattegat. De kapitein had 270 man tot zijn beschikking voor de verdediging van de Voorposten bij de Roffelaarskade. Aangezien het Duitse leger hiervan op de hoogte was, werd de kade gemeden door Duitse patrouilles en raakten de militairen in het voorwerk niet in gevecht. T Wel werden door de Nederlandse verdedigers vele patrouilles uitgezonden maar die kwamen geen noemenswaardige tegenstand tegen. Wel werd er door de sectie zware mitrailleurs een Heinkel neergehaald. Dit deel van de linie hield dus stand toen de aanval op de Grebbelinie werd ingezet. Doordat op andere delen van de linie de strijd moesten staken, werd dit deel van de linie op 13 mei ontruimt en trok men zich terug op de nieuwe Hollandse waterlinie. 

kom overzicht

 De cache:

Om deze cache te vinden moet je de volgende vragen beantwoorden:

Loop naar het volgende Waypoint bij de damsluis : N 52 05.378 & O 005 26.991.

Vraag 1. Hoeveel paar sleuven om de rivier af te dammen zijn er? Dit is A

Loop nu het volgende waypoint bij "Aaltje aan de linie" je loopt hier over de linie dijk waar de hoofdfrontlijn heeft gelegen: N 52 05.375 & O 005 26.886 

Hier vind je een informatiebord. Met de antwoorden op diverse vragen.

Vraag 2. Hoe heet de boerderij ? Dit is antwoord B (stapeltel naar 1 cijfer)

Vraag 3. Welk getal komt er voor in de naam van de boerderij? Dit is C

Vraag 4. Toen de oorlog uitbrak werden de bewoners geëvacueerd. Naar welke provincie was dat? Dit is D (stapeltel naar 1 cijfer)

vraag 5. Waar komt de naam van deze boerderij vandaan? Dit is E (stapeltel naar 1 cijfer)

We laten deze boerderij aan de linie achterons en lopen terug de keerkade op naar het volgende waypoint, je passeert hier ook de voorposten op de keerkade. N 52 05.623 & O 005 27.490

We staan hier op de meest oostelijke punt van de keerkade en het voorpostengebied, probeer je eens voor te stellen hoe het hier in 1940 geweest moet zijn. 

vraag 6. Hoeveel rechtopstaande pijlers voor de brugleuning tel je? (stapeltel naar 1 cijfer) Dit is F

Dan volgt nu de eindberekening voor de cache:

N 52 (F-C-E)B.B(F-F)(D+E) & O 005 EC.E A(C-A)

Voor het realiseren van de 75th & 76th Liberation Day Geocching Serie hebben diverse mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt hun medewerking verleend, bij deze willen wij hen allemaal bedanken voor de tijd en moeite die zij ons hebben gegeven. Daarnaast willen wij iedereen bedanken die de plaatsing van de caches mogelijk hebben gemaakt o.a. gemeentelijke instanties, natuurbeheerders, bedrijven, landgoederen. Diverse boeken/naslagwerken over de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug en de ruime omgeving ten tijde van de tweede wereldoorlog  zijn een bron van informatie geweest, ook de stichting Grebbelinie in het vizier, het Grebbelinie bezoekerscentrum Fort aan de Buurtsteeg, de stichting Grebbelinie en de Oudheidskamers van Doorn en Woudenberg hebben een ons met raad en daad bijgestaan.

Voor vragen en opmerkingen: teamthorocatchers@gmail.com

Voor deze serie is ook een banner beschikbaar en mag geplaatst worden als men alle geocaches en de bonus heeft gedaan .

Vergeet niet de gegevens voor de bonus te noteren indien aanwezig.

 

 

Additional Hints (Decrypt)

Ah avrg zrre va qr ubbtgr znne ynnt ovw qr tebaq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)