Skip to content

Hulster Père Lachaise Multi-Cache

Hidden : 4/5/2021
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Hulster Père Lachaise

Allereerst:
een begraafplaats is een plek van rust, rouwverwerking en bezinning.
Gelieve tijdens deze cache-wandeling hier rekening mee te houden.
De cache zelf bevindt zich dus ook niet op de begraafplaats. 
Deze cache kan alleen gelogd worden tijdens de openingsuren van de begraafplaats aangezien er informatie nodig is die op de begraafplaats te vinden is. (dagelijks van 08:00 - 20:00 uur)

Tijdens deze kleine multi-cache wandelt U langs een aantal bijzondere graven en grafmonumenten in Hulst. Het is een korte wandeling waar U onderweg een aantal gegevens noteert om uiteindelijk het eind-coordinaat te vinden.

De eindcache bevindt zich op de volgende plek: 
N 51° 1A.0B3' E 4° D.DC0'
[ A ] Hoeveel bomen staan er rond het Baarhuisje? (cijfer)
[ B ] In welke maand zijn deze heren overleden? (maand in 1 cijfer)
[ C ] Welke soort bloem is er in het Veteranen Perk geplant? (aantal letters)
[ D ] Hoeveel sterren staan er per plaat op het grafmonument? (aantal - 1) [2x los invullen]
De letters komen overeen met de Referentiepunten A, B, C en D

Extra check voor je antwoord? Kijk even op: GeoChecker.com.

Hulster Père Lachaise
De R.K. Begraafplaats werd in 1857 gesticht. In 1870 werd na verharding van de toegangsweg op de Glacisweg de begraafplaats officieel in gebruik genomen. De meeste graven zijn al ruim 100 jaar oud. De naam Hulster Père Lachaise is een vergelijking met de begraafplaats in Parijs vanwege de fraaie grafmonumenten. Ook hier in Hulst zijn er een aantal indrukwekkende grafmonumenten te vinden. In dit gedeelte liggen een groot aantal Hulster notabelen en hun families begraven. Het huisje wat hier staat is een Lykenhuisje (Baarhuisje) hier werden de overledenen opgebaard voordat ze begraven werden. Op deze begraafplaats vindt men 4 officiële rijksmonumenten. 
Toegangshek (bouwjaar 1870) Monument ID: 509694
In de noordoosthoek van de begraafplaats staat het toegangshek in sobere classicistische trant. Deze toegang was de oorspronkelijke ingang vanaf de Zoutestraat. Het hek bestaat uit twee zware kolommen, uit gele baksteen en afgedekt door een hardstenen plaat waarop een hardstenen urn staat. Tussen de kolommen is een tweedelig smeedijzeren toegangshek aangebracht. Aan weerszijden van de kolommen bevinden zich zijhekken met krullen. 
Grafmonument Van Waesberghe (bouwjaar 1870) Monument ID: 509692
In het oost-gebied zich dit grafmonument. Het monument staat centraal aan het meest oostelijke pad van de begraafplaats. Het werd in eclectisch-classicistische trant vervaardigd door H. Dubois uit Gent voor het familiegraf van de familie van Waesberghe. Johannes Antonius Verdurmen (1785-1849) was rijksontvanger en ligt hier begraven met zijn vrouw Johanna Therese van Waesberghe (1783-1844). Het monument is waarschijnlijk direct na de ingebruikname omstreeks 1870 geplaatst. Het is een zware vierkante hardstenen sokkel voorzien van marmeren tableaus met inscriptie. Op de sokkel  staat een vierkante, obelisk achtige zuil bekroond door een vaas. Het grafmonument is voorzien van een omheining van natuurstenen.

Oorlogsgraven
Er liggen 6 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog samen begraven op deze begraafplaats. 

Verder zijn er nog twee gebieden met grafmonumenten die zijn opgenomen als officiële rijksmonumenten, aan dezelfde kant waar het grafmonument van Van Waesberghe staat.
Deze hebben ook een bijzonder monumentaal karakter. 


Ik hoop dat U tijdens deze kleine wandeling een bijzonder stukje van Hulst heeft gezien wat U misschien normaal gezien voorbij rijdt. De foto's zijn door mijzelf gemaakt in april 2021.

Additional Hints (No hints available.)