Skip to content

Dödisgropar på Kittelfältet EarthCache

Hidden : 4/1/2021
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


GEOLOGI

Brattforsheden är ett av Sveriges mest välbevarade isälvsdeltan med geologiskt intressanta områden som dödisgropar, åsar, raviner, dyner och meandrande vattendrag. Fälten med sanddyner hör till de största i sitt slag i landet. Ett flertal myrar inom området betecknas som riksintressanta.


En av Alstertjärnarna

En stor isälv mynnade mellan Lindfors och Geijersdal. Enorma mängder sand och grus sköljdes ut i havet från ett och samma område.

På grund av ändrade avsmältningsförhållanden när inlandsisen här blev bottenfast, gjorde iskanten ett uppehåll i sin reträtt. Stora mängder isälvsmaterial samlades i mynningsområdet. Deltats botten består av det finaste materialet som höll sig svävande och avsattes längre ut i havet. Ovanpå detta avlagrades sand och grus. Anhopningen växte successivt upp till vattenytan.

På grund av ett isberg framför mynningen bildades två deltan. Lindfors-Fageråsdeltat (L-F) och Gräshöjdsdeltat (G) åtskilda av ett mindre outfyllt område den s k Skeppundsdalen (S).

Söder om iskanten utbredde sig havet där Gräshöjden bildade en ö. Finnhöjden och Skarpåsarna stack upp över isen och bildade s k nunatakker.

När isfronten blev bottenfast fick den en ny form. I den djupa dalen mellan Västra höjden och Hällebergshöjden var isen mäktig och smälte långsamt medan isen uppe på höjderna försvann snabbare.

Isfronten i dalen låg i det närmaste stilla under några decennier. Alltmer smältvatten rann under isen i den djupa dalgången.

Sand- och grusmängderna blev till slut så stora att de kom att bädda in ett stort isstycke i dalens mitt. När detta isstycke smälte uppstod ett stort tomrum i avlagringana. Tomrummet blev sjön Alstern som härigenom blev mycket djup (65 m).

Utfyllningen av sand och landhöjningen medförde att isälven var tvungen att söka andra vägar än tidigare och nya deltan bildades: Koltjärnsdeltat och Stortjärnsdeltat.

Deltana byggdes upp till havsytans nivå vid den tid då marken var mest nedtyngd av inlandsisen. Därför är Brattforsheden en plats som utvisar den s k Högsta Kustlinjen, som idag ligger ca 190 meter över den nuvarande havsytan i detta område.

När isen försvann var landhöjningen kraftig, uppemot en decimeter om året. Höjningen i dag är endast någon millimeter per år.

Landhöjningen gjorde att de blöta deltamarkerna torrlades och övergick till magra hedar.

Efter att isen dragit sig tillbaka höjdes det nedpressade landet. Områden torrlades och sjöar isolerades.

Delar av en rullstensås sticker upp som öar i sjön Alstern. Kullbergsön, Nils-Pettersmanen och Jägarmanen i norra Alstern är vackra delar av rullstensåsen.

I det finaste materialet som avsattes i deltats ytterkanter har kallflöden i senare tid skurit ut rikt förgrenade ravinsystem. Lungälvens ravinsystem är det största inom området.

Finnbäcksdeltat bildades då en liten isälv avsatte material vid mynningen. Deltat är som mest en halv kilometer både i bredd och längd. Norr om deltat ligger en mindre rullstensås.


Dödisgrop

När det stora isstycket mellan Hällebergshöjden och Västra Höjden smälte uppstod ett hålrum i avlagringarna. Hålet fylldes med vatten och blev sjön Alstern. På samma sätt bildades de tjugotalet dödisgropar som finns i Kittelfältet. Hålens djup varierar mellan en till tjugo meter. De djupaste är idag vattenfyllda.

Mångens sandstrand i syd-sydost består av det fina materialet som avsattes i ytterkanten av Lindfors - Fageråsdeltat.

Innan växterna vandrade in, efter isens reträtt, hann sanden blåsa ihop till dyner. Av dynernas utseende vet vi att vinden oftast kom från nordväst. Det finaste materialet fördes av vinden högt upp i luften. Så småningom föll det till marken och bildade s k flygmo. Det finns bara fem platser med flygmo i hela Sverige, och två av dessa finns vid Bratttorsheden: Finnhöjden och Gräshöjden.

Sandödlan finns i större delen av Europa. Dess norra utbredningsgräns går genom England och mellersta Sverige under värmeperioden, vars max inträffade för 6 000 - 8 000 år sedan, spred sig sandödlan norrut. Som en rest från denna period finns sandödlan kvar på enstaka platser En av dessa platser är Brattforsheden

Vegetationen i området domineras av hedtallskog med undervegetation av bärris, ljung och lavar. Floran på heden är relativt artfattig men här förekommer bland annat den ovanliga mosippan. I området finns även ett antal rödlistade insektsarter bland annat ängssmygare (fjäril), klöverblåvinge (fjäril), svenskt jordfly (nattfjäril) och gråmyra. Den sällsynta sandödlan är en annan medlem av faunan på heden.


Sundstjärnen

För att få logga så behöver du svara på dessa frågor.

1. Sundstjärn är en vattenfylld dödisgrop. Det är en nivåskillnad runt sjön. Vid koordinaterna syns detta tydligt. Hur ser lutningen ut på dödisgropens sidor ut?

2. Beskriv formen på dödisgropen. Vad säger det dig om isblocket som bildade gropen?

3. Varför tror du att det är så stora nivåskillnader?

4. Ta gärna lite bilder på platserna (ej obligatoriskt).

Skicka svaren till mig via mejl eller via meddelandecenter. Skriv inga svar i loggen.

Additional Hints (No hints available.)