Skip to content

Pisoliter vid Sala Silvergruva EarthCache

Hidden : 9/7/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Pisoliter vid Sala silvergruva

Vid en häll en bit öster om stigen förekommer egendomliga, ärtstora, vita kulor som sticker upp ur hällen längs distinkta lager. Med en lupp kan man se att kulorna liksom en lök är uppbyggda av tunna skikt, och att små skärvor har spjälkats av och ligger utspridda liksom små äggskal. Dessa bildningar kallas accretionary lapilli på engelska, eller pisoliter på svenska. De brukar beskrivas som ett slags vulkaniskt hagel som bildas när fin aska från ett askmoln klumpar ihop sig till större bollar och faller ner på marken. Detta kan till exempel ske om det faller regn genom askmolnet, eller om elektrostatiska krafter i askmolnen får askpartiklarna att klumpa ihop sig. Bevarandegraden av dessa delikata vulkaniska texturer i så gamla bergarter är exceptionell vilket gör denna lokal till en av de bästa i Sverige för att se pisoliter. 

Här i skogen i gruvområdet i Sala så kan du finna en liten häll en bit öster om stigen. I den förekommer egendomliga, ärtstora, vita kulor som sticker upp ur hällen längs lager. Dessa kallas för accretionary lapilli på engelska, eller pisoliter på svenska.  Det kan vara klokt att ta med en lupp för att studera dessa då de är så små. Man kan se att små skärvor har spjälkats av och ligger utspridda liksom små äggskal.

Pisoliter brukar beskrivas som ett slags vulkaniskt hagel som bildas när fin aska från ett askmoln klumpar ihop sig till större bollar och faller ned mot marken. Detta kan hända om det till exempel faller regn genom askmolnet, eller om elektrostatiska krafter i askmolnen får askpartiklarna att klumpa ihop sig. Dessa vulkaniska texturer är så delikata, och att de har bevarats så pass bra i de gamla bergarter som förekommer här är exceptionellt och gör lokalen till en av de bästa i Sverige för att se pisoliter.

Tefra (pyroklastiskt material)

Pyroklastiskt material, även kallat tefra, är luftburna partiklar och block som kastas upp vid ett vulkanutbrott. Pyroklaster kan ifall de är tillräckligt heta ombildas till tuff eller någon pyroklastisk bergart när de nått marken. De största partiklarna färdas kortast sträcka och finns väldigt nära vulkanen. De allra minsta partiklarna kan dock via luften färdas upp till tusentals mil.

Tack vare detta kan tefra användas till att datera sediment. Ifall man vet tidpunkten för när ett vulkanutbrott skedde så kan man spåra alla partiklar från det utbrottet. Således vet man att alla sediment där tefran från just det vulkanutbrottet finns är nästan lika gammalt som vulkanutbrottet.

Pisoliter (accretionary lapilli)

Rundade kulor av tefra kallas för pisoliter, eller accretionary lapilli på engelska, om de består av lager med partiklar av vulkanisk aska. De bildas av att fukten i vulkaniska moln får partiklarna att fästas vid varandra, där askan fästs på ett objekt och sedan lagras på det. Detta sker frams till vikten blir för hög och pisoliten faller ned till marken. Som tidigare skrivet så kan pisoliter beskrivas som vulkaniskt hagel då de bildas av samma process. 

EarthCachen

För att få logga denna EarthCache så måste du besöka de ovanstående koordinaterna samt skicka in svar på frågorna nedan till mig. Du behöver inte vänta på svar från mig, utan det är bara att skicka iväg din logg när du har skickat svaren till mig. Om ni är flera som loggar EarthCachen så räcker det om en person skickar in svar, men skriv vilka nick som är med och loggar. Om inte dessa kravs följs så kan din logg raderas av mig.

Frågor:

1. Kan man på någon av pisoliterna se det objekt som askan ansamlades på från första början?

2. Vid ett av lagren med pisoliter så finner man en hel del fragment av pisoliter varvat med hela pisoliter. Beskriv en trolig anledning till att vissa blev fragmenterade.

3. Pisoliterna förekommer i separata lager i den lilla berghällen. Vad säger det om kronologin för händelserna som gav upphov till dem?

4. Obs! Frivilligt: Ladda upp en bild på dig och/eller din GPS vid platsen till din logg. Detta är helt frivilligt och är inget krav för att få logga.

 

Hjälpande bild för att hitta hällen:

Additional Hints (No hints available.)