Romeinse cijfers vormen een getallenstelsel voor het weergeven van natuurlijke getallen dat afkomstig is uit het oude Rome. Het stelsel is geen positiestelsel, maar een additief stelsel waarin de waarde van het voorgestelde getal bepaald wordt door het totaal van de samenstellende symbolen. De getallen een tot en met tien worden met Romeinse cijfers geschreven als: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX en X. De Romeinen maakten geen gebruik van het getal 0 en Romeinse cijfers voorzien daar dan ook niet in.
Het systeem is sinds de 14e eeuw grotendeels verdrongen door een positiestelsel met gebruik van Arabische cijfers, maar in sommige toepassingen zijn Romeinse cijfers nog steeds in gebruik, zoals bij de nummering van vorsten met dezelfde naam (bijvoorbeeld Lodewijk XIV) en in sommige landen bij de nummering van eeuwen (bijvoorbeeld XIXe siècle).
Je opdracht bestaat erin om volgende Romeinse cijfers te vertalen naar Arabische coördinaten.
51 03.DCXCVI 04 11.LXIV
.
Het rondje is 12 km lang en te doen met de fiets of te voet. In het eerste gedeelte ga je 1 km over een verharde landweg rijden. Maar wees gerust : je màg daar te voet of met de fiets door ! Voor de rest is het allemaal geasfalteerde weg.
Als je de eerste "Figuras" hebt opgelost, zul je op de kaart zien dat er voldoende parkeerplaats aanwezig is op een logische plaats.
Je hebt geen tools nodig, behalve een pincet en een balpen.
Let op : er zit een T3,5 tussen !
Kom je vanover t water, vergeet dan zeker niet de uren van de veerdienst te raadplegen. Kijk op de website :
.
Met dank aan de reviewers, de proefloper en proefpuzzelaars voor hun bijdrage !
.