Skip to content

Festung IJmuiden Multi-cache

Hidden : 9/15/2019
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Deze cache ligt in het duingebied- en nabij de havens van IJmuiden. Onderweg moet je een aantal bunkers betreden om opdrachten te verrichten. Bij sommige bunkers moet je soms kleine stukjes kruipen om bij de opdrachten te kunnen komen. Enige souplesse is gewenst. De cache is een rondwandeling met een lengte van 5 kilometer. Je hebt een goede zaklantaarn nodig, liefst twee !!!!
Het veiligste is om met minstens twee te gaan zoeken bij de bunkers en vooral niet s'nachts!


 

Dank aan de makers.
Bij deze willen wij graag Dolende-Ridder en Fenderstone bedanken voor het maken van deze prachtige multi, helaas werd door omstandigheden deze multi op 31/07/2017 gearchiveerd.

 

Wij, team SirPoehie, hebben de cache route in ere hersteld en aanpassingen gedaan om de multi zo spannend mogelijk te houden.

De Festung
De door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom IJmuiden aangelegde vesting – door hen genoemd 'Festung IJmuiden' - was een onderdeel van Atlantikwall en diende om een geallieerde invasie via de havenmond te voorkomen.

Binnen de Festung IJmuiden bevonden zich de woonkernen Wijk aan Zee, Driehuis en IJmuiden. Verder bevond zich in de Festung het immense terrein van de Hoogovens (nu TaTa Steel) en de havens en het sluizencomplex van IJmuiden. In IJmuiden en de net buiten de Festung gelegen plaats Velsen-Noord, werden een groot aantal woningen door de Duitsers afgebroken om schootsveld te hebben bij een eventuele geallieerde invasie. In IJmuiden alleen al werden 3190 woningen, 159 andere gebouwen, twee kerken en negen scholen afgebroken of verwoest! De bewoners van de afgebroken woningen werden verplicht te evacueren en kwamen terecht in o.a. Bloemendaal, de Zaanstreek en Amsterdam, waar zij onder meer intrek moesten nemen in de achtergelaten woningen van Joodse burgers, die in de concentratiekampen waren vermoord. In Wijk aan Zee moest zelfs de volledige bevolking medio 1944 evacueren i.v.m. de daar aanwezige radarposten. De Duitsers konden geen pottekijkers gebruiken.


De Festung had een oppervlakte van ruim 20 km2 en omvatte zo’n 1300 bunkers, die in de periode 1941 -1945 werden aangelegd. Zij varieerden van bunkertjes die toegankelijk waren voor slechts één persoon (z.g. Tobruks) tot de nu nog bestaande gigantische schnellbootbunker met grondafmetingen van 242 bij 74 meter en een hoogte van 18 meter. Het dak van de bunker heeft de formidabele dikte van 4 meter. De bunker was bedoelt om snelle torpedoboten (topsnelheid 80 km/h!) te huisvesten. Deze bunker bevindt zich aan de Westerduinweg/Haringhaven (N 52 27.558 E 004 34.687), dit is zo'n 700 meter ten noorden van de parkeerplaats van deze cache.

Om de bemanningen en materiaal rondom de plaatsen waar geschutsbatterijen waren gesitueerd te kunnen herbergen, waren vooral ten zuiden van de havens complete bunkerdorpen verrezen. Bedenk dat er duizenden Duitse militairen in de Festung waren gedetacheerd. Door de uitbreidingen van industrieterreinen en havens, woningbouw, maar bijvoorbeeld ook door uitbreidingen van begraafplaatsen, zijn inmiddels veel bunkers afgebroken. In de duinen zijn veel bunkers ten dele- of volledig overdekt met zand. Aan de achterzijde van het buitenhuis Beeckenstijn (N 52 27.150 E 004 39.118) zijn zelfs bunkers waar de grond eronder is weggezogen en zodoende meters dieper zijn komen te liggen. Hierna zijn zij overdekt met zand, zodat zij volledig aan het zicht zijn onttrokken. Het slopen van de zware betonnen bunkers zou het buitenhuis te veel beschadigen.

Bunker in aanbouw

Er stond een gigantisch wapenarsenaal opgesteld met onder andere zwaar scheepsgeschut in grote betonnen koepelbunkers voor de beschieting van doelen op zee, FLAK-geschut voor de beschieting van vliegtuigen (FLAK is de afkorting voor Flugabwehrkanone) . Verder stond er veel antitankgeschut, granaatwerpers (mortieren), mitrailleursnesten, zoeklichten en vlammenwerpers.Het Duitse opperbevel hechtte grote waarde aan de Festung. Bij een eventuele geallieerde invasie moest de Festung IJmuiden tot de laatste man en de laatste kogel worden verdedigd.


Tobruk met machinegeweerschutter

Primair was de Festung als zeefront bestemd. De toegang tot de havenmond (de pieren van IJmuiden) was grotendeels versperd door het dwars op de vaarweg gezonken passagiersschip JP Coen, waarvan een gedeelte van het bovenschip nog boven water stak (positie N 52 27.837 E 004 33.261). Op 14 mei 1940 is dit schip door de Nederlandse Marine tot zinken gebracht, toen de Duitsers Nederland al waren binnengevallen, maar Nederland nog niet was gecapituleerd. De bedoeling was dat de Duitsers de haven van IJmuiden niet meer als uitvalbasis konden gebruiken, voor een aanval op Engeland. Later kwam het de Duitsers, tijdens het ontwerp van de Atlantikwall, goed uit dat het schip de havenmond blokkeerde. Een Duitse officier schijnt toen te hebben gemompeld 'Jeder Nachteil hat seine Vorteille'

Iets verder oostwaarts lag het gigantische Forteiland in de havenmond. Een voormalig Nederlands fort dat behoorde tot de Stelling van Amsterdam en na de capitulatie direct door de Duitsers werd overgenomen. Nadat in 1941 de Atlantikwall werd ontworpen werd het Forteiland hierin opgenomen en voorzien van een arsenaal aan bewapening. De Duitse benaming van het fort was Kernwerk IJmuiden. Door de zware bewapening en het grotendeels de havenmond blokkerende passagiersschip JP Coen, was het vanaf zee dus zo goed als onmogelijk om met zware schepen de Festung IJmuiden binnen te komen.

Na de oorlog had het fort geen strategische betekenis meer en voor de steeds grotere schepen die na de oorlog de havens van Amsterdam aandeden, werd het eiland steeds meer een obstakel. In loop der jaren werd zo’n twee-derde van het Forteiland afgebroken (N 52 27.900 E 004 34.569).


Het tussen de voormalige pierhoofden afgezonken passagierschip JP Coen

Om tegen aanvallen vanaf de landzijde beschermd te zijn, was er ook een landfront aangelegd. De buitenzijde van de Festung was daarom onder andere voorzien van antitankmuren, drakentanden, antitankgrachten en mijnenvelden.

De toegangswegen naar de Festung konden snel worden afgesloten met enorme betonblokken die aan de onderzijde zodanig waren afgerond dat zij met een staalkabel en een lier snel omver getrokken konden worden en de doorgang versperden (z.g. Walzkörpersperre). De toenmalige Velserbrug - sinds 1957 vervangen door de Velsertunnel – was een belangrijke treinverbinding die met enorme hekken kon worden afgesloten. Kortom, een bijna onneembare vesting waar je moeilijk in kwam, maar ook uit kwam. Binnen de Festung had de bevolking te maken met een avondklok en na zonsondergang mocht geen licht vanuit de woningen aan de buitenzijde zichtbaar zijn. Er heerste dan totale duisternis.

Nabij doorgangen bij de tankmuren en tankgrachten stonden Goliaths opgesteld. De Goliaths waren kleine rupsvoertuigen volgestopt met springstof. Zij konden met een afstandsbediening, die met een kabel met de Goliath was verbonden, vanuit een bunker worden bestuurd en tussen vijandelijke troepen worden gereden, om daar tot ontploffing te worden gebracht.


De militair links bestuurt een Goliath. Om zijn nek
hangt de afstandsbediening.


Deze cache voert je langs- en in een aantal bunkers die deel uitmaakten van de Festung. Deze bunkers waren gelegen in het zuidwestelijk gedeelte hiervan. Je komt langs de grote koepelbunkers van de ‘Batterie Heerenduin’, waarin geschut stond opgesteld dat doelen op zee kon beschieten. Verder kom je langs een bunkeropstelling van de luchtdoelbatterij ‘Olmen’. Hier stond in vier grote ringvormige bunkers luchtdoelgeschut opgesteld. Verder kom je langs vuurleidingsposten, munitiebunkers en bemanningsverblijven. Zowel de Batterie Heerenduin als de Batterie Olmen stonden onder bevel van de Duitse marine.



Slaapruimte in een bunker. Tijdens een aanval kon deze bunker gasdicht worden afgesloten. Door aan de slinger van de luchtpomp te draaien (rechts onder) werd de lucht ververst.

Bedenk dat een groot deel van de bunkers die in de Festung stonden inmiddels onder het duinzand zijn verdwenen of gesloopt. Kort na de oorlog is alles van enige waarde uit de bunkers verwijderd. Er is dan ook geen geschut meer aanwezig in de bunkers die er nu nog zijn. Kort na de oorlog deed men al aan recyclen; zij zijn bij de Hoogovens (nu Tata Steel) omgesmolten en verwerkt als staal dat o.a. dienst deed voor de wederopbouw van Nederland.


Eén van de 17 cm kanons die gedurende de Eerste Wereldoorlog op
slagschepen waren geplaatst


De bunkers die je op je tocht tegen komt, stonden in de oorlog dicht tegen de zeereep aan. De duinen waren lager dan tegenwoordig, zeker bij de Batterie Heerenduin. De Duitsers keken vanaf de vuurleidingpost van deze batterij uit over zee, terwijl je nu vanaf deze positie tegen het duin aankijkt. In de 60er jaren van de vorige eeuw werden de pieren in IJmuiden verlengd en dit zorgde ervoor dat veel zandstrand in Bloemendaal aan Zee en Zandvoort door een veranderde zeestroming werd weggezogen en voor de kust van IJmuiden werd afgezet. Tegenwoordig bevindt de zeereep zich zo'n 1200 meter westelijk van de bunkers. In de oorlog stroomde het water op nog geen 200 meter van de bunkers. Waar zich nu terzijde van de Zuidpier een jachthaven, horecagelegenheden, winkels en woningen bevinden, heerste toen de zee.


De kaart uit 1945 geprojecteerd in de huidige Google Earth kaart. A is de locatie van de 'Batterie Heerenduin', B is de locatie van de 'Batterie Olmen'

De soldaten die hier dienst deden moesten veel oefenen en wachtlopen. In hun vrije tijd werden door de creatievellingen onder hen afbeeldingen, tekeningen, opschriften e.d op de wanden in de bunkers aangebracht. De opdrachten die je moet uitvoeren om de cache te vinden zijn dan ook symbolen van wapentuig die in de bunkers op de wanden zijn aangebracht. De bunkers zijn vrij toegankelijk en de symbolen zijn wisselend dichtbij de ingangen of dieper in de bunkers aangebracht. Soms moet je wel goed bukken en op handen en voeten in de donkere bunkers het doel zien te bereiken.

Zoeklicht


De bunkers zijn niet al te schoon van binnen en tijdens- en na regenval kunnen de wanden en bodems van de bunkers nat zijn; pas je kleding hierop aan.
Tevens is een goede zaklantaarn absoluut noodzakelijk!



Koepel van de vuurleidingpost Olmen (huidige situatie)



Zo zou deze bunker er hebben uitgezien met de afstandmeter nog in de koepel

 
De cache De coördinaten op de bovenzijde van de pagina zijn van de locatie waar de eerste opdracht moet worden uitgevoerd.

Parkeren!
Je kun je auto gratis parkeren op een parkeerplaats aan de Westonstraat (N 52 27.247 E 004 34.454).

Vanaf het industrieterrein is het zo'n vijfhonderd meter lopen naar het begin van het schelpenpad dat langs de bunkers leidt (te bereiken via de Badweg) en waar onze cacheroute begint.

Openbaar vervoer: De cache is uitstekend te bereiken met buslijn 382 van Connexxion (halte Badweg). Je stapt 'voor de deur' uit.

Aan de Badweg bevindt zich het Bunkermuseum. Dit door vrijwilligers gerunde museum herbergt veel bijzondere voorwerpen die na de bevrijding in deze bunkers zijn gevonden. Zij beschikken over alle informatie m.b.t. de Festung IJmuiden en hoe de Duitse soldaten hier leefden gedurende de oorlogsjaren.

Sinds een tijdje is het mogelijk de z.g. Bunkerroute te lopen. De route is gemarkeerd met kleine betonnen piramides en met een smartphone kun je via QR-codes die hierop zijn aangebracht, ook de nodige informatie ophalen. Deze cache volgt grotendeels de Bunkerroute. Het begin van het schelpenpad (N 52 27.409E4 34.235) is dan ook het beginpunt van deze Bunkerroute. Hier staat ook een infobord betreffende de Batterij Heerenduin en Olmen.

Fietsen is in dit duingedeelte niet toegestaan.
 

En dan nu de opdrachten (tevens gids):
Ga naar stage 1: N 52 27.370 E 004 34.256
In deze bunker zijn symbolen van messen en bommen aangebracht. Tel het aantal bommen op bij het aantal messen dit is: A (symbolen zijn bij elkaar aangebracht).

Dit is de eerste geschutsbunker van de Batterie Heerenduin. De bunkers bestaan uit een z.g. Kampfraum, waarin het scheepsgeschut stond opgesteld. De dikke bouten die in cirkelvorm in de vloer zijn aangebracht, geven de plek aan waar het geschut heeft gestaan. Verder in de bunker bevinden zich twee munitieruimtes (de grote kamers links- en rechts achterin). Het geschut, met een kaliber van 17 cm, kon granaten met een gewicht van ruim 62 kg, over een afstand van 26 kilometer verschieten. Om een idee te geven hoe ver dit is; dat is vanaf de plek waar je nu staat naar de dierentuin Artis, midden in Amsterdam! De kanonlopen stonden uiteraard naar zee gericht en konden niet landinwaarts schieten, maar het geeft wel aan wat voor een enorm bereik de kanons hadden.
Kijk uit voor het gat in de vloer in het middengedeelte van de bunker!


Ga naar stage 2a: N 52 27.308 E 004 34.256
In deze bunker zijn symbolen van pistolen aangebracht. Het aantal pistolen is: B (ingang aan de achterzijde op de begane grond, zoek hier in de open ingangen !!). Ook hier zijn de symbolen bij elkaar aangebracht.
Let op! Gaarne niet op de zandkering aan de achterzijde van de bunker gaan staan. Deze kering is al eens beschadigd en heeft men opnieuw moeten uitgraven.

Ga naar stage 2b: N 52 27.309 E 004 34.247
Dit was de voormalige vuurleidingspost van de Batterie Heerenduin. In het bovenste gedeelte stond de afstandsmeter opgesteld. Hiermee werd de afstand en hoek van het doel op zee ten opzichte van de batterij bepaald. Zoek deze plek op en ga op de plek staan waar eerst de afstandsmeter stond, kijk vanaf hier naar buiten: hoeveel grote bunkers zie je dan? Het aantal grote bunkers is "B2".
Daaronder, in het vooruitstekende deel van de bunker, bevond zich de observatieruimte. Diep onder in de bunker was de rekenruimte. Daar werden de gemeten waarden, voor ieder stuk geschut apart, met behulp van rekenapparatuur omgezet naar de instellingen voor de kanonslopen.



Ga naar stage 3: N 52 27.281 E 004 34.230
In deze bunker zijn symbolen van bommen aangebracht. Het aantal bommen is: C Ook hier zijn de symbolen bij elkaar aangebracht.

Het gat in het midden van de bunker was de opening naar de hulzenkelder. De hulzen van de verschoten patronen hadden flinke afmetingen en moesten qua veiligheid snel worden afgevoerd. Dat ging het snelst door na een salvo de hulzen in deze kelder te dumpen. Onderin de kelder zat een soldaat om deze hulzen te stapelen. Zal geen prettig klusje zijn geweest met een bulderend kanon van 8000 kg zo vlak boven je hoofd.

Als het kanon niet werd gebruikt, kon de kanonloop (lengte 6,90 meter) in de horizontale uitsparing worden gedraaid, die links aan de buitenzijde is aangebracht. De loop stak op deze manier niet recht naar voren uit de bunker en kon in deze stand goed worden gecamoufleerd.


Ga naar stage 4: N 52 27.239 E 004 34.221 In deze bunker zijn symbolen van een tank aangebracht. Het aantal tanks is: D Ook hier zijn de symbolen bij elkaar aangebracht.

De totale bemanning van de Batterie Heerenduin bestond uit 159 man. Waaronder 19 onderofficieren en 2 officieren. Voor de bemanning waren 144 geweren, 11 pistolen, 3 machinepistolen, 9 machinegeweren en 6 vlammenwerpers als bewapening aanwezig.


Ga naar stage 5: N 52 27.119 E 004 34.214 In deze bunker zijn symbolen van Duitse stokhandgranaten aangebracht. Het aantal stokhandgranaten is: E Ook hier zijn de symbolen bij elkaar aangebracht.

Als je hier de overdekte loopgraaf in gaat, kom je uit op een 'binnenplaatsje' en sta je voor de ingang van de vuurleidingspost van de luchtdoelbatterij ‘Olmen’. Doet je licht het nog? Want in één van de dertien ruimten van deze grote donkere bunker bevindt zich de afbeeldingen van de stokhandgranaten.

Deze bunker was bestand tegen beschietingen met zware wapens en maakte door voorzieningen als een gassluis, nabijverdediging, gasfilter- en ventilatiesysteem, rookafvoer, pantserdeuren, communicatiemiddelen, verlichting, verwarming en watervoorziening een langdurig verblijf onder alle omstandigheden mogelijk. Deze bunker bood onderdak aan het bedieningspersoneel, bestaande uit 2 officieren, 4 onderofficieren en 27 manschappen.

De twee officieren hadden ieder een hut midden rechts in de bunker, de onderofficieren en manschappen sliepen in de grotere zalen in het linker gedeelte van de bunker. De officieren hadden ieder in hun hut een bed staan (het was een hut en geen kamer, het waren immers marineofficieren), de onderofficieren sliepen in 2-laags stapelbedden die aan één kant met scharnieren aan de muur waren bevestigd en aan de andere kant waren zij met kettingen aan het plafond opgehangen. De manschappen sliepen in 3-laags stapelbedden die op dezelfde manier waren bevestigd. Om overdag ruimte te winnen konden de bedden tegen de wanden worden opgeklapt.

In het grote ronde gat bovenop de bunker stond in een koepel een afstandsmeter opgesteld (zie de twee foto's in de algemene beschrijving).


--------------------------------------
Tussen stage 5 en stage 6 bevond zich het 'woongedeelte' van de beide batterijen. Kijk ter hoogte van
N 52 27.100 E 004 34.173 naar het oosten (landinwaarts). Op een driehoekige ruimte van 50 meter links van je (dat is vlak tegen de vuurleidingspost aan) en 35 meter rechts van je en 35 meter voor je, stonden hier zo'n 15 houten gebouwen, waaronder 10 houten woonbarakken met vloerafmetingen van plusminus 6 x 6 meter. De bemanningen die geen wacht bij de bunkers hadden, sliepen in deze verblijven. Verder bevonden zich hier nog een officiersmess en een donkere kamer voor het ontwikkelen van foto’s en films. In de andere barakken bevonden zich voorraden. Volg het smalle paadje en je komt na 30 meter uit bij een kleine betonfundering. Hierop stond tussen de barakken op een driehoekig statief een verplaatsbare leitstand (afstandmeter) ter ondersteuning van de vuurleidingspost.
--------------------------------------


Ga naar stage 6: N 52 27.062 E 004 34.153 Je bent hier bij één van de vier geschutsbeddingen die deel uitmaakten van de Batterie Olmen. In elk van de vier betonnen ringen (10) stond een 10,5 cm FLAK kanon (luchtafweergeschut) onder een plaatstalen koepel opgesteld. Twee van de vier bunkers waren gespiegeld van elkaar uitgevoerd. Je staat hier bij de twee westelijk gelegen beddingen. De twee andere beddingen zijn grotendeels begroeid en bevinden zich 30 meter landinwaarts (aan de andere kant van het pad) en liggen onderling verder uit elkaar. Zodoende zijn de vier geschutsbeddingen in een trapeziumvorm opgesteld. Door deze opstelling konden er gelijktijdig doelen boven zee als doelen boven land worden beschoten en zaten de kanons elkaar zo het minst in de weg (geen kanonnen maar kanons; ook weer marinetaal).


De vier in trapeziumvorm opgestelde geschutsbeddingen

Ook hier licht aan, want je krijgt wat kruip-door-sluip-door-werk in deze donkere bunker te verrichten. De trap leid je naar het onder de grond gelegen bunkergedeelte dat als wachtruimte/dagverblijf werd gebruikt (3). Bij een geallieerde aanval kon men zich hier terugtrekken en werd de bunker hermetisch gesloten. In dit type bunker werd niet geslapen.

Rechts achter in de bunker bevindt zich de ontsnappingsschacht. Mocht de toegangsdeur zijn geblokkeerd, dan kon men via deze schacht ontsnappen. Om te voorkomen dat van buitenaf handgranaten in de schacht werden gegooid, was hij volgestort met grind. Een stalen schuif hield het grind op zijn plaats. In geval van nood kon men van binnenuit de schuif verwijderen en liep het grind vanuit de schacht de bunker in. De schacht kwam nu vrij en men kon via de schacht uit de bunker ontsnappen. De schachten zijn tegenwoordig bovenop de bunker met een horizontaal hekwerk afgesloten. Kijk je van bovenaf in de schacht, dan zie je de stalen traptreden (halve ringen) in de schachtwand zitten. Je kunt vanaf hier goed zien hoe diep de verblijfsruimte (3) zich onder de grond bevindt.

Een mitrailleur die de ingang van de bunker moest verdedigen, stond achter de muur, in ruimte 4 opgesteld. De stalen flens die je nabij het plafond ziet in ruimte 3, maakte deel uit van een afzuigleiding waarmee de kruitdampen die tijdens het schieten vrijkwamen, werden afgevoerd.

In de bunker zijn symbolen van mortierengranaten aangebracht. Als extra opdracht moet je in deze bunker ook op zoek gaan naar het originele Duitse viercijferige bunkernummer. Het bunkernummer bevindt zich daar waar de oorspronkelijke ingang van de bunker was gesitueerd en zit boven de schietopening van de mitrailleur. Tel de cijfers bij elkaar op plus het aantal mortieren, dit is: F Ook hier zijn de symbolen bij elkaar aangebracht.


In een aantal nissen aan de zijkant van de geschutsbedding (10) waren achter stalen luiken munitie en communicatiemiddelen aangebracht. In nis nummer 2 stond een machinegeweer opgesteld om de hoofdingang van de bunker (nu 2 meter onder het zand) van buitenaf te kunnen verdedigen. Dit ter ondersteuning van het binnen in de bunker opgestelde machinegeweer.

Optioneel (niet benodigd!) is 6a : N 52 27.061 E 004 34.183 te bezichtigen. Dit lijdt alleen wel af van het pad. Hier kun je een bunker vinden met een overdekte loopgraaf met koepel schuilruimte. Deze loopgraaf is onderdeel van het uitgebreide stelsel van overdekte loopgraven waarmee de bunkers onderling met elkaar waren verbonden !!

Ga naar stage 7 : N 52 27.048 E 004 34.148 In deze bunker van het type FL249 en gespiegeld ten opzichte van het bovenstaande type FL243, zijn symbolen aangebracht van mortiergranaten. Het aantal mortiergranaten is: G


Ga naar stage 8 : N 52 26.988 E004 34.146 Je bent aangekomen bij de eerste grote munitiebunker (type FL246) van de Batterie Olmen. Hij heeft een hoogte van 4 meter en is 20 meter lang, maar ligt nu voor 99% onder het zand. Er zijn slechts twee kleine gedeeltes van de dakrand zichtbaar. Op de plek van het coördinaat is een kleine opening aanwezig. Dit is de bovenkant van één van de twee deuropeningen die in het front van de bunker aanwezig zijn.
Vermeldingswaard is de kegelbaan die de Duitsers voor ontspanning hier hadden aangelegd. Deze kegelbaan ligt zo'n vier meter recht uit de gevel van de munitiebunker op een diepte van ongeveer 6 meter. Oorspronkelijk lag hij twee meter ondergronds. Hij ligt in de lengterichting van de munitiebunker (noord zuid) en heeft een lengte van ongeveer 24 meter.
Loop vanuit hier door naar de opdracht op: N 52 26.989 E 004 34.169. Je komt dan uit bij een overdekte Tobruk. De Duitsers konden vanuit de kegelbaan via een overdekte loopgraaf deze Tobruk ongezien bereiken. De Tobruk is een speciale uitvoering, want zelden waren zij overdekt. De vraag hier is, hoeveel zijdes van het (hexagon) dak van de Tobruk zijn verhoogd? Het aantal verhoogde zijdes is: H.

A = Munitiebunker, B = Kegelbaan, C = Loopgraaf, D = Overdekte Tobruk


Ga naar stage 9 : N 52 26.998 E 004 34.220
Loop naar beneden langs het schoorsteentje dat oostelijk van de Tobruk uit de grond steekt en je komt dan uit bij een hek dat op het dak staat van de tweede grote munitiebunker van de Batterie Olmen (deze is ook van het type FL246).

Ga aan de linkerkant van het hek via de zijkant van de bunker naar beneden.
Alleen het front van de bunker is zichtbaar, de rest ligt onder het zand, net zoals de Duitsers hem na de capitulatie achterlieten. Het front is 20 meter lang en 4 meter hoog. Je kunt hier goed zien wat voor enorme bunker bij Stage 8 onder het zand verscholen ligt.
Nu u voor de bunker staat zijn een x deuren te zien. Het aantal deuren is: I



Zeventig meter uit het midden van de gevel bevond zich de middenstip van een sportveld, dat door de Duitsers niet alleen werd gebruikt om de spieren soepel te houden, maar dat ook als exercitieterrein werd gebruikt. Een sportveld is het allang niet meer, tegenwoordig is het vooral een hondenuitlaatveld.


Ga naar stage 10 : N 52 27.097 E 004 34.221
Ga verder over het asfaltpad om bij Stage 10 te komen. Het asfalt ligt bovenop een door de Duitsers aangelegd betonpad. Via dit pad kom je bij de betonnen piramide nr. 13 van de bunkerroute. Ga vanaf hier op zoek naar Stage 10.
Je komt uit bij een bunkertje waar zich bovenop een aantal gebogen (ventilatie)buizen bevinden.
Het aantal buizen is: J

Hierna is het het makkelijkste om naar Stage 10a te lopen en vanuit hier de eindlocatie op te lossen.



De oplossing

De cache ligt op: N52 27.("B2"-I) (E+J) (B+G) E004 34.(A-H) (C-D) (F:E)


Je gaat nu op weg naar de cache, onderweg kom je een tweede Hollands bunkertje tegen waar je ook in kan. Dit bunkertje werd door de Duitsers gebruikt als kantine. Er zijn hier veel delen van servies e.d. gevonden.
Wanneer je bij de locatie aankomt, vind je de cache net even van het pad af, aan de linker kant onder het hoogste struik/boompje bij de voet.
De cache is, tijdelijk, een plastic doosje, dat een logboekje bevat. Er is genoeg ruimte voor TB’s , coins e.d. Dek de cache weer goed af s.v.p

--- Succes met het vinden van de cache !!!! ---


Komt u er niet uit, schroom niet om een berichtje te sturen!

 

Als je het leuk vindt dan kan je weer terug lopen naar het laatste bunkertje(Ventilatie) daar zie je de betonnen piramide nr. 13 van de bunkerroute. De piramide geeft een klein ontoegankelijk bunkertje aan, waarin een telefooncentrale was gehuisvest. Iets verder maakt het pad een haakse bocht naar rechts. In de bocht stond aan de rechterkant een paardenstal. Veel voertuigen waren in die tijd al gemotoriseerd, maar er werd ook nog volop van paardentractie gebruik gemaakt.


Na de bocht maakt het asfalt plaats voor de oorspronkelijke Duitse betonweg. Volg deze betonweg om na enige honderden meters uit te komen bij het industrieterrein aan de Ampèrestraat. Vanaf hier ga je linksaf ongeveer 300 meter en je bent weer op de parkeerplaats aan de Westonstraat

Klik hier voor een impressie van de cache

Festung IJmuiden - Flak Batterie Süd-Ost W.N.92
Festung IJmuiden - Festung Kommando W.N. 109
Festung IJmuiden - Mammut Gerät W.N.63a




Cache in, trash out! Neem altijd een plastic zak mee om zwerfvuil onderweg op te ruimen.


English

Waypoint descriptions:

Parking:

Free parking on the Westonstraat.

Stage1:

In this bunker are symbols of knives and bombs made: Put the number of bombs together whit the number of blades this is: A (symbols are arranged together).

Stage2a:

In this bunker you can find symbols of pistols, the number of pistols = B (enterance at the back on ground floor, search on the open entrances), you will find the symbols together.

Stage2b:

For this one you need to go to the upper level of the bunker. Stand on the big cirkel, how many big bunkers can you see from here? That is "B2".

Stage3:

In this bunker bombs are symbols mounted; the number of bombs is: C (Again, the symbols are arranged to each other).

Stage4:

In this bunker are symbols of a tank fitted; the number of tanks is: D (Also here, the symbols are arranged to each other).

Stage5:

In this bunker are symbols of German stick grenades fitted; the number of pole hand grenades is: E (Here, too, the symbols are arranged to each other).

Stage6:

In this bunker there are signs of mortiergrenades made, take the number of mortiergrenades and the added numbers from the bunkernumber (bunkernumber is in the bunker, above the shootingopening for the gunner). This is F.

Stage7:

In this bunker are symbols of mortiergrenades made, the number of grenades is G

Stage8:

You arrived next to a covered Tobruk, the roof is a hexagon. How many sides are higher then the roof? This is: H

Stage9:

You arrived at the second big munitionbunker, this one has x number of doors on the front. The number of doors is: I

Stage10:

You are arrived on the roof of the Dutchbunkers, the number of vent tubes is: J

Go from here a bit to the north to get to WP10a.

Stage10a:

From WP10 you can get back to the bigger road. If you did all correct you have found all the letters, now you can go directly to the cache. Stay on the (little) roads!!! It's not needed to leave those.

The solution

The cache is located at: N52 27.("B2"-I) (E+J) (B+G) E004 34.(A-H) (C-D) (F:E)

At this point you will find the cache, when you walk off the path, the cache is on your left side, located at the bottem of the highest plant/tree. The cache is a black plastic box. Inside the cache is a logbook, there is enough space for TB's, coins etc. Hide the cache on the place where you find it.

--- Goodluck with finding the cache !!!! ---

Additional Hints (Decrypt)

[Het is belangrijk goed de tekst te lezen. Komt u er niet uit, schroom niet om een berichtje te sturen!]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)