Skip to content

Sa Bretxa Vella - Salt de la Bella Dona Traditional Geocache

Hidden : 6/30/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Sa Bretxa Vella

Hi havia diverses alternatives per pujar a Lluc. El camí medieval era una d’elles, i sempre tengué un punt feble a l’anomenat Grau de la Bella Dona, lloc sotmés a continues reparacions i escenari en el qual es produïren nombrosos accidents. L’augment de pelegrins que acudien al santuari de Lluc i la necessitat de facilitar l’exportació de recursos obtinguts de la muntanya, determinà que l’any 1705 s’iniciàs la construcció d’un camí que evitàs el perillós Grau. Les tasques no serien acabades fins l’any 1714.

Arribats a la cresta de roca que separa la comuna de Caimari i la possessió des Guix s’obrí una bretxa a base de barrobins, fet que determinà un nou topònim: sa Bretxa.

A finals del segle XIX el camí, ja envellit, no satisfeia les necessitats de l’economia local. Llavors una nova via de comunicació s’imposà. La construcció d’una carretera de tercer ordre va anar a càrrec de l’enginyer Eusebi Estada. El desmont a ejecutar era imponent però gràcies a la dinamita, inventada vint anys abans per Alfred Nobel, permeté tallar la muntanya com si fos un ganivet i donà pas sa Bretxa Nova. Per evitar confusions, la antiga bretxa passà a denominar-se sa Bretxa Vella.

*Font: Toponimiamallorca

 

Salt de la Bella Dona

Conta la llegenda que un home, extremadament gelós de la seva esposa, la qual era honrada i fidel, va decidir un dia matar-la, pres de la ràbia, la ira i sobretot de la gelosia.

La va convèncer per fer una visita a la Mare de Déu de Lluc, ella gran devota de la verge, va accedir a la seva proposta encantada. Així que van partir, i en el camí, a l'alçada del perillós pas conegut com el Grau, el marit la va convidar a contemplar l'espectacularitat i profunditat de la vall a la vora del precipici, moment que va aprofitar per llançar-la al fondal.

Penedit i turmentat, el marit va seguir el seu camí fins al santuari i es va produir el miracle, al trobar a la seva dona agenollada dins de l'església, resant, salvada per la intercessió de la Mare de Déu de Lluc.

Al santuari de Lluc, just al replà davall l'escala que ens duu al museu, es troba l'escultura creada per Francisca Llabrés a l'any 2011. A la placa d'aquesta obra es pot llegir que la Bella Dona és considerada la primera víctima de la violència de gènere coneguda a la illa de Mallorca.

 

Sa Bretxa Vella

Había varias alternativas para subir a Lluc. El camino medieval era una de ellas, y siempre tuvo un punto débil en el llamado Grau de la Bella Dona, lugar sometido a continuas reparaciones y escenario en el que se produjeron numerosos accidentes. El aumento de peregrinos que acudían al santuario de Lluc y la necesidad de facilitar la exportación de recursos obtenidos de la montaña, determinó que en 1705 se iniciara la construcción de un camino que evitara el peligroso Grau. Las obras no acabarían hasta 1714.

Llegados a la cresta de roca que separa la comuna de Caimari y la finca del Guix se abrió una brecha a cargo de barreneros, lo que determinó un nuevo topónimo: sa Bretxa.

A finales del siglo XIX el camino, ya envejecido, no satisfacía las necesidades de la economía local. Entonces una nueva vía de comunicación se impuso. La construcción de una carretera de tercer orden estuvo a cargo del ingeniero Eusebio Estada. El desmonte a ejecutar era imponente pero gracias a la dinamita, inventada veinte años antes por Alfred Nobel, permitió cortar la montaña como si fuera un cuchillo y dio paso a la Bretxa Nova. Para evitar confusiones, la antigua brecha pasó a denominarse la Bretxa Vella.

*Fuente: Toponimiamallorca

 

Salt de la Bella Dona

Cuenta la leyenda que un hombre, extremadamente celoso de su esposa, la cual era honrada y fiel, decidió un día matarla, preso de la rabia, la ira y sobre todo de los celos.

La convenció para hacer una visita a la Virgen de Lluc, ella gran devota de la virgen, accedió a su propuesta encantada. Así que partieron, y en el camino, a la altura del peligroso lugar conocido como el Grau, el marido la invitó a contemplar la espectacularidad y profundidad del valle al borde del precipicio, momento que aprovechó para lanzarla al vacio.

Arrepentido y atormentado, el marido siguió su camino hasta el santuario y allí se produjo el milagro, al encontrar a su mujer arrodillada dentro de la iglesia, rezando, salvada por la intercesión de la Virgen de Lluc.

En el santuario de Lluc, justo en el rellano bajo la escalera que conduce al museo, se encuentra la escultura creada por Francisca Llabrés en el año 2011. En la placa de esta obra se puede leer que se considera a la Bella Dona como la primera víctima de la violencia de género conocida en la isla de Mallorca.

 

Sa Bretxa Vella

Several alternatives were getting to Lluc. The medieval road was one of them, but had a weak point in the so-called Grau de la Bella Dona, numerous accidents occurred at this place and  was subject to continuous repairs. The increase of pilgrims to the sanctuary of Lluc and needing to facilitate the export of resources obtained from mountains, determined in the year 1705 the construction of a road to avoid the dangerous Grau began. The works would not finish until the year 1714.

At the crest of the rock that separates the commune of Caimari and the rural farm of the Guix, a breach made by borers was opened, which determined a new toponym: sa Bretxa.

At the end of the 19th century, the road, already aged, did not satisfy the needs of the local economy. Then a new way of communication was imposed. The construction of a road of third order was in charge of the engineer Eusebio Estada. The excavation works to execute was impressive but thanks to the dynamite, invented twenty years before by Alfred Nobel, allowed to cut the mountain like a knife was and gave way to the Bretxa Nova. To avoid confusion, the old gap was renamed the Bretxa Vella.

* Source: Toponimiamallorca

 

Salt de la Bella Dona

It is told by a legend that a man, extremely jealous of his wife, who she was honest and faithful, decided one day to kill her, prisoner of his anger, rage, and especially by his jealousy.

He convinced her to pay a visit together to the Virgin of Lluc. The woman was a great devotee of the Virgin, then she agreed enchanted to his proposal. So they left, and on the way, at the height of the dangerous place known as the Grau, the husband invited her to contemplate the spectacular nature and depth of the valley on the edge of the precipice, then the man took the opportunity to kill her throwing to the void.

Repentant and tormented, the husband continued his way to the sanctuary and there a miracle took place, when he found his wife kneeling inside the church, praying, saved by the intercession of the Virgin of Lluc.

In the sanctuary of Lluc, right on the landing under the staircase that leads to the museum, there is a sculpture created by Francisca Llabrés in 2011. On the plaque of this artwork you can read that this woman is considered the first victim of gender violence known on the island of Mallorca.

 

Additional Hints (Decrypt)

sbgb fcbvyre prepn qry fhryb

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)