Skip to content

Commandeurs X - Charon's obol Virtual Cache

Hidden : 6/23/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




1) Veiligheid eerst!

Het Noordzeekanaal is de verbinding tussen Amsterdam en IJmuiden (Noordzee). Het is een drukbevaren kanaal waar grote zeevaart, binnenvaart en recreatievaart elkaar tegenkomen. Het nemen van een foto aan boord van de veerboot is een gratis alternatief (de overtocht is gratis voor voetgangers, fietsers en ander langzaam verkeer) voor zij die geen eigen schip hebben. De veerverbinding is een 24/7 dienst. U kunt deze non-profit routeplanner gebruiken: https://drgl.nl/ of op internet zoeken naar een gratis alternatief.

2) Geen fysieke cache kan worden gevonden op de coördinaten boven aan de pagina.
Dit is een virtuele cache conform de richtlijnen van Groundspeak.

3) Respecteer de privacy van andere passagiers!
Het voortbestaan van deze cache hangt af van uw discretie. Je mag een foto (selfie) maken van jezelf op de veerboot. Toestemming hiervoor is expliciet gegeven door het GVB (Gemeentelijk Vervoer Bedrijf). Dit zo lang er geen hinder is voor andere reizigers en je hun privacy respecteert.
Maak geen foto's van dreuzels zonder hun toestemming!
Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB is de gemeentelijke aanbieder van openbaar vervoer voor Amsterdam, die metro-, tram-, bus- en veerdiensten uitvoert in het grootstedelijk gebied van Amsterdam.

4) Lees aandachtig de logvereisten!
Als niet aan de vereisten wordt voldaan (inclusief valsspelen, onduidelijke of ontbrekende foto), wordt uw log verwijderd zonder overleg.


Charon's obol
Charons obol is een term voor de munt die vóór de begrafenis in of op de mond van een dode wordt geplaatst. Griekse en Latijnse literaire bronnen beschrijven de munt als een obol en verklaren het als een betaling of omkoping voor Charon, de veerman die zielen over de rivier bracht die de wereld van de levenden scheidde van de wereld van de doden. Het gebruik wordt voornamelijk geassocieerd met de oude Grieken en Romeinen, hoewel het ook wordt gevonden in het oude Midden-Oosten. In West-Europa vindt een soortgelijk gebruik van munten in begrafenissen plaats in regio's die worden bewoond door Kelten van de Gallo-Romeinse, Hispano-Romeinse en Romano-Britse culturen, en onder de Germaanse volkeren uit de late oudheid en de vroege christelijke tijd, met sporadische voorbeelden in het begin van de 20e eeuw.

Waarom een virtuele cache hier in het midden van een kanaal?
De dochters van jqmons (twee en vier jaar oud op het moment van publicatie van deze Geocache) die in de woonwijk Commandeurs wonen, zijn dol op reizen per veerboot. Op de vraag: "Papa is hier ook een schat?" moest de cache-eigenaar nee antwoorden. Daarom hier een virtuele cache!



Commandeurs
In het naburige dorp Heemskerk in de woonwijk Commandeurs vindt u meer Geocaches van cache-eigenaar jqmons. Kom dit prachtige dorp bezoeken! Commandeurs is een woonwijk uit de late jaren ’80 en vroege jaren ’90 van de vorige eeuw. De wijk wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan woningen en woningtypes. Zowel appartementen, rijwoningen, seniorenwoningen, twee-onder-één-kap woningen en vrijstaande woningen komen in deze wijk voor. De woningen in de wijk staan per straat allemaal in vrijwel dezelfde rooilijn, slechts kleine verspringingen komen voor. Op enkele locaties zijn geheel gesloten zijgevels aan de openbare ruimte gebouwd.
De meeste bebouwing is opgetrokken in baksteen, waarbij veelal gebruik is gemaakt van twee kleuren steen per bouwblok. In het algemeen is er sprake van forse dakvlakken, bedekt met rode pannen en in de meeste gevallen voorzien van dakramen. De hoogtes variëren van één laag met kap tot drie lagen met kap. Op hoeken van rijwoningen wordt veelal gebruik gemaakt van afwijkende hoogtes of naar voren komende bouwblokken. Bij enkele woningen wordt gebruik gemaakt van plaatmateriaal als gevelbekleding of grote boeiborden. Mede door de relatief jonge leeftijd zijn er in deze wijk weinig niet-originele toevoegingen aan de woningen gedaan.

In de wijk ligt een historisch bebouwingslint, de Oosterstreng. Dit lint bestaat uit een rij van identieke twee-onder-één-kap woningen met schildkap. Deze woningen zijn opgetrokken uit roodbruine baksteen en afgedekt met rode gebakken dakpannen. De deuropeningen aan de voorzijde zijn voorzien van zware houten overstekken. De goot- en daklijst en de daklijst van de erkers zijn eveneens voorzien van een zware houten overstek. De dakvlakken zijn voorzien van dakkapellen in het onderdakvlak. Het houtwerk is geschilderd in landelijke, natuurlijke tinten zoals donkergroen, wit en donkerbruin. Van oorsprong zijn de bouwblokken perfect symmetrisch, echter door latere toevoegingen of afwijkend kleurgebruik is deze symmetrie in enkele gevallen verdwenen.
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/images/Heemskerk/i232021.pdf

Noordzeekanaal
Het Noordzeekanaal kanaal van Amsterdam naar de Noordzee bij IJmuiden, gebouwd tussen 1865 en 1876 om zeevarende schepen de haven van Amsterdam te laten bereiken. Dit kanaal eindigt in Amsterdam in afgesloten IJ, wat op zijn beurt aansluit op het Amsterdam-Rijnkanaal. De afwatering van het kanaal naar de Noordzee gebeurt via de sluizen bij IJmuiden, aangevuld met het grootste gemaal in Europa. Dit systeem is van vitaal belang voor het grondwaterbeheer van West-Nederland. In Velsen is één van de verschillende veerboten die 24 uur per dag over het kanaal varen (de overtocht is gratis voor voetgangers, fietsers en ander langzaam verkeer). Tunnels voor fietsers bestaan ​​nog steeds niet. Op normale dagen nemen drieduizend fietsers en voetgangers de veerboot naar de andere kant van het kanaal. De overtocht is volledig gratis, dankzij een slim contract dat de wakkere gemeente Velsen in 1866 heeft gesloten met de Amsterdamsche Kanaalmaatschappij die het Noordzeekanaal heeft gegraven. Motorvoertuigen kunnen ook door tunnels gaan en moeten een kleine vergoeding betalen voor de overtocht. Terug naar 1866, tien jaar voordat koning Willem III officieel het Noordzeekanaal opende. Destijds was Velsen een heel dun stukje Nederland. Een smalle strook duinzand nabij het dorp Velsen vormde de landverbinding tussen het noordelijke deel van de provincie en het zuiden. Ten oosten daarvan strekte zich een grote plas water uit richting Amsterdam: het Wijkermeer en het IJ. De opgraving van de duinstrook door met bloed weet en tranen door arbeiders met slechts een schop en kruiwagen betekende wel dat de gemeente voor altijd in twee werd gesneden. De gratis veerverbinding die Velsen wist te winnen was een doekje voor het bloeden.

Logvereisten
Charon rekent hier dus niets voor de overtocht, maar om deze cache te loggen moet je voldoen aan onderstaande eisen:

1) Maak een foto van ten minste één teamlid binnen een straal van 100 meter van de gegeven coördinaten van de cache.
De foto met een teamlid is niet optioneel, hoewel een gezicht niet vereist is. Een hand is bijvoorbeeld acceptabel. Zie de roze pijl in de voorbeeldlogfoto en kaart met een straal van 100 meter hieronder.

2) Neem de foto in westelijke richting (richting de zeesluizen) of oostelijke richting (richting Amsterdam).
Een foto naar het noorden en zuiden (in de richting van de aanlegplaatsen van de veerboot) is niet acceptabel.

3) Zorg dat op de foto een stuk papier met de gebruikersnaam van de geocacher (team) zichtbaar is.
Het achteraf toevoegen van de gebruikersnaam in de foto is niet acceptabel. Zie groene pijl in voorbeeldlogfoto.

4) Laat zien dat u op de veerboot of een andere boot op het water reist.
Een foto gemaakt vanaf de kade is niet acceptabel. Het is niet verplicht om in te loggen bij daglicht. Zie rode pijl in voorbeeldlogfoto. Toon een stuk van de veerboot of eigen schip op uw foto of als alternatief uw GPS-weergave die uw positie aangeeft.

Als u 's nachts logt, zorg er dan voor dat u duidelijk een element van de veerboot of boot fotografeert. Het wordt aanbevolen om in westelijke richting te fotograferen, u ziet dan mooi de lichten van de staalfabrieken.

5) Als u aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kunt u direct loggen.
Zie hieronder een voorbeeld van hoe te loggen. Veel plezier!

Voorbeeld logfoto Nulpunt met een cirkel met een radius van 100 meter.


1) Safety first!

The North Sea Canal is a busy shipping route, where both large seagoing vessels and inland vessels are sailing. Taking a photo on board the Ferry (also known in Dutch as the 'Velserpont') is a free alternative (the crossing is free of charge for pedestrians, bicyclists and other slow traffic) for those who do not have their own ship. The ferry is a 24/7 service. You can use the non-profit travelplanner https://drgl.nl/ or search the internet for an alternative.

2) No physical cache can be found at the coordinates above on the cache page!
This is a virtual cache as per Groundspeak guidelines.

3) Respect the privacy of other passengers!
The continued existence of this cache depends on your discretion. You are allowed to make a photo of yourself on the ferry. Permission has been explicitly granted for this by the GVB, Corporate Communication Department. This as long as there is no hindrance for the other travelers and you take into account the privacy of other passengers.
Do not photograph any Muggles wihtout their consent!
The Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB; English: Municipal Transport Company) is the municipal public transport operator for Amsterdam, the capital city of the Netherlands, operating metro, tram, bus and ferry services in the Amsterdam metropolitan area.

4) Carefully read the cache logging requirements!
If the requirements are not met (including cheating, unclear or missing photo), your log will be deleted without consultation.


Charon's obol
Charon's obol is an allusive term for the coin placed in or on the mouth of a dead person before burial. Greek and Latin literary sources specify the coin as an obol, and explain it as a payment or bribe for Charon, the ferryman who conveyed souls across the river that divided the world of the living from the world of the dead. The custom is primarily associated with the ancient Greeks and Romans, though it is also found in the ancient Near East. In Western Europe, a similar usage of coins in burials occurs in regions inhabited by Celts of the Gallo-Roman, Hispano-Roman and Romano-British cultures, and among the Germanic peoples of late antiquity and the early Christian era, with sporadic examples into the early 20th century.

Why here a virtual cache here in the middle of a canal?
The daughters of jqmons (two and four years old at the time of publishing this Geocache) who live in the residential area Commandeurs are crazy about traveling by ferries. When asked: "Daddy is a treasure chest here too?" The cache owner had to answer no. So that's why this virtual cache had to be created!



Commandeurs
In the neighboring village of Heemskerk in the Commandeurs residential area you can find more Geocaches from cache owner jqmons. Come and visit this beautiful village! Commandeurs is a residential area from the late 80s and early 90s of the last century. The neighborhood is characterized by a wide variety of homes and housing types. Apartments, terraced houses, senior homes, semi-detached houses and detached houses are found in this neighborhood. The houses in the neighborhood are all in almost the same building line for each street, only small jumps occur. Completely closed side façades have been built on public spaces at some locations.
Most of the buildings are built in brick, where often two colors of brick are used per building block. In general there are large roof surfaces, covered with red tiles and in most cases with skylights. The heights vary from one layer with hood to three layers with hood. At the corners of terraced houses, often use is made of deviating heights or building blocks that emerge. In some homes, sheet material is used as cladding or large buoy signs. Partly due to the relatively young age, few non-original additions have been made to the homes in this neighborhood.

In the district there is a historic building ribbon, the Oosterstreng. This ribbon consists of a row of identical semi-detached houses with a shield. These houses are made of red-brown brick and covered with red baked roof tiles. The door openings on the front are equipped with heavy wooden overhangs. The gutter and roof frame and the roof frame of the bay windows are also provided with a heavy wooden overhang. The roof surfaces are equipped with dormer windows in the lower roof surface. The woodwork is painted in rural, natural tones such as dark green, white and dark brown. Originally, the building blocks were perfectly symmetrical, but due to later additions or different colors, this symmetry has disappeared in a few cases.
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/images/Heemskerk/i232021.pdf

North Sea Canal
The North Sea Canal (Dutch: Noordzeekanaal) is a Dutch ship canal from Amsterdam to the North Sea at IJmuiden, constructed between 1865 and 1876 to enable seafaring vessels to reach the port of Amsterdam. This man-made channel terminates at Amsterdam in the closed-off IJ Bay, which in turn connects to the Amsterdam-Rhine Canal. The drainage of the canal to the North Sea is done through the locks at IJmuiden, augmented by the largest pumping station in Europe. This system is vital to the groundwater management of the Western Netherlands. In Velsen there is one of several ferries operating 24 hours a day across the canal (the crossing is free of charge for pedestrians, bicyclists and other slow traffic). Tunnels for bicyclists still do not exist. On normal days, three thousand cyclists and walkers take the ferry to the other side of the canal. The crossing is completely free, thanks to a smart contract that the awake municipality of Velsen concluded in 1866 with the Amsterdamsche Kanaalmaatschappij that dug the North Sea Canal. Drivers can also go through tunnels and have to pay a small fee for the ferry crossing. Back to 1866, ten years before King William III officially opened the North Sea Canal. At the time, Velsen was a very thin piece of Holland. A narrow strip of dune sand near the village of Velsen formed the land connection between the northern part of the province and the south. To the east of it, a large pool of water stretched out in the direction of Amsterdam: the Wijkermeer and the IJ. The excavation of the dune strip by sweaty workers with shovel and wheelbarrow meant that the municipality was cut in half forever. The free ferry connection that Velsen managed to win was a wooden leg in plaster.


Logging requirements
Charon will not ask for an obol to cross this canal, but in order to log this Geocache you will have to meet the following requirements:

1) Take a photo of at least one team member within a 100 meter radius of the given coordinates of the Geocache.
The picture with a team member is not optional, though a face is not required. For example a hand is acceptable. See pink arrow in example log photo and map with 100 meter radius circle below.

2) Take the photo in west (towards the sea locks) or east (towards Amsterdam) direction.
A photo towards the north and south (facing the docks) is not acceptable.

3) Include in the photo a piece of paper with the geocacher's (team) username.
Post editing the username in the photo is not acceptable.
See green arrow in example log photo.

4) Show that you are travelling on the ferry or another boat on the water.
A photo made from the quay is not acceptable. It is not mandatory to log in daylight.
See red arrow in example log photo. Show a piece of the ferry or boat on your photo or alternatively your GPS display indicating your position.

If you are logging at night make sure that you are clearly photographing an element of the ferry or boat. Photographing in a westerly direction is recommended, portraying across the canal will be lights of the steel factories.

5) If you meet the above conditions, you can log in immediately.
See below an example on how to log. Have fun!

Example log photo Ground zero with 100 meter radius circle


Virtual Rewards 2.0 - 2019/2020

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between June 4, 2019 and June 4, 2020. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 2.0 on the Geocaching Blog.

 

Additional Hints (Decrypt)

AY: Mjrzzra avrg gbrtrfgnna! Yrrf qr ybtirervfgra nnaqnpugvt ibbeqng h qr pnpur ormbrxg. RA: Fjvzzvat vf abg nyybjrq! Ernq ybttvat erdhverzragf pnershyyl orsber ivfvgvat.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)