Skip to content

Rotterdamse bruggen Virtual Cache

Hidden : 6/4/2019
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   virtual (virtual)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Rotterdamse bruggen


- met dank aan Wikipedia -

Rotterdam dankt zijn naam aan een dam die in de 13e eeuw in de Rotte gelegd werd om de inwoners tegen het water te beschermen. Inmiddels is de Maas de belangrijkste rivier die Rotterdam doorkruist, maar de liefde voor oeververbindingen is in de Rotterdammer onverminderd bewaard gebleven. De meest geliefde brug is waarschijnlijk de iconische Erasmusbrug, maar ook de Hef roept bij veel Rotterdammers warme gevoelens op.
Deze virtual wil twaalf bruggen onder de aandacht brengen en hieronder vind je een afbeelding van ieder van die bruggen met wat achtergrondinformatie. De bruggen zijn om verschillende redenen in de selectie beland.
De bruggen 01 t/m 04 overspannen de rivier de Maas en zijn daarmee automatisch geselecteerd.
De bruggen 07 en 10 bevatten technieken die op het moment van de bouw baanbrekend waren.
De bruggen 05, 06, 09 en 12 zijn gekozen vanwege hun esthetische of monumentele waarde.
Brug 08 is gekozen omdat deze onderdeel van een sluizencomplex vormt.
Brug 11 heeft de selectie gehaald omdat een brug op Zuid niet mag ontbreken.


01 Erasmusbrug

N 51° 54.527 E 004° 29.226

De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam en is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus. De in 1996 opgeleverde brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier. De door Ben van Berkel ontworpen brug is in totaal 802 meter lang en de bouw ervan kostte ruim 165 miljoen euro.


02 Willemsbrug

N 51° 55.109 E 004° 29.670


De Willemsbrug is een brug over de Nieuwe Maas die het centrum van Rotterdam met het Noordereiland verbindt. De huidige brug is de tweede Willemsbrug. De eerste werd in 1878 opengesteld en was vernoemd naar koning Willem III. De tweede brug is ontworpen door Cor Veerling en is opgeleverd in 1981. Kenmerkend zijn de twee rode jukken van 50 meter hoogte die het wegdek dragen.


03 Koninginnebrug en de Hef

N 51° 54.786 E 004° 29.866

De Koninginnebrug en de Hef verbinden het Noordereiland met de wijk Feijenoord en overspannen hierbij de Koningshaven. De eerste Koninginnebrug was een draaibrug die werd gebouwd in 1870. Omdat deze niet geschikt was voor tramverkeer werd in 1923 besloten een nieuwe basculebrug te bouwen die 14 juni 1929 geopend werd. De brug heeft vier brugwachtershuisjes met koperen daken, maar wordt tegenwoordig op afstand bediend.
De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug, een spoorweghefbrug over de Koningshaven in Rotterdam. De brug uit 1927 was tot 1993 onderdeel van de spoorlijn Breda - Rotterdam en de eerste van haar soort in West-Europa.


04 Van Brienenoordbrug

N 51° 54.162 E 004° 32.653

De Van Brienenoordbrug is een brug over de Nieuwe Maas aan de oostkant van Rotterdam. De brug bestaat uit twee naast elkaar gelegen boogbruggen met in het verlengde daarvan drie basculebruggen. Over de brug loopt de rijksweg A16, met zes rijstroken per richting en dagelijks meer dan een kwart miljoen passerende voertuigen een van de breedste en drukste autosnelwegen van Nederland. Buiten de boog aan de oostzijde loopt ook een tweerichtingsfietspad. Vanaf de brug heeft men een goed zicht op de Rotterdamse skyline. De totale lengte van de Van Brienenoordbrug bedraagt 1320 meter en de doorvaarthoogte is ongeveer 24 meter.


05 Kraneschipbrug

N 51° 55.009 E 004° 29.003

De Kraneschipbrug is een pontonbrug die in de Leuvehaven ligt. Onder dezelfde naam deed de brug tot 1997 dienst als oeververbinding in het Merwedekanaal bij Meerkerk. In de directe omgeving van deze voetgangersbrug zijn enkele historische vaartuigen en kadekranen, de woonkolos De Coopvaert (103 meter hoog) en het beeld "De verwoeste stad" van Zadkine te vinden.


06 Rijnhavenbrug

N 51° 54.195 E 004° 29.153

De Rijnhavenbrug is een voetgangers- en fietsersbrug over de Rijnhaven in Rotterdam tussen de Wilhelminapier bij Hotel New York en Katendrecht. Deze brug kort de reistijd tussen de wijk Katendrecht en de daar gelegen monumentale S.S. Rotterdam en het centrum in. De basculebrug is 160 meter lang en werd op 8 februari 2012 opgeleverd.De klapbrug beschikt over rijbanen voor voetgangers en fietsers, maar deze zijn niet gescheiden. Aan de reling van de brug zijn talloze love locks te vinden.


07 Spanjaardsbrug

N 51° 55.157 E 004° 29.599

De Spanjaardsbrug is een dubbele basculebrug over het Haringvliet in de stadsdriehoek van Rotterdam, naast de Oude Haven. De brug verbindt de noordzijde van het Haringvliet met het Oudehoofdplein.
Al in 1595 lag op deze plaats een brug, maar de huidge Spanjaardsbrug werd in 1886 gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect G.J. de Jongh door het Etablissement Fijenoord. De brugdelen worden bewogen door waterkracht. Door middel van het inlaten van (drink)water werden zuigers aan beide zijden in beweging gebracht. Tegen bevriezing in de winter waren er kolenkachels in de kelder geplaatst. Later werd een watertank met een elektrische pomp aangebracht.


08 1e Coolhavenbrug

N 51° 54.481 E 004° 27.796

De 1e Coolhavenbrug maakt onderdeel uit van het Parksluizen complex. Deze schutsluizen verbinden de Coolhaven met de Parkhaven in Rotterdam en zijn een onderdeel van de scheepvaartroute van de Delfshavense Schie naar de Nieuwe Maas. De in1933 opgeleverde basculebrug wordt elektrisch-hydraulisch gesloten.


09 Noorderbrug

N 51° 55.803 E 004° 29.158

De Noorderbrug in Rotterdam is een brug over de Rotte ter hoogte van het Noordplein. De brug is de derde op deze locatie en werd gebouwd in 1910-1911 op de fundering van zijn voorganger uit 1895. Het is een vaste brug die bestaat uit beton en bakstenen metselwerk, afgewerkt met natuursteen en een hekwerk van smeedijzer.


10 Ibisbrug

N 51° 55.008 E 004° 29.333

De Ibisbrug is een ophaalbrug in het centrum van Rotterdam die de Scheepmakershaven overspant. De in april 2013 in gebruik genomen brug kreeg in maart 2016 definitief haar naam, nadat ze al eerder in de volksmond Ibisbrug werd genoemd. De brug werd zo genoemd omdat de vorm op die van de snavel van een ibis lijkt. Waar bij gangbare types ophaalbruggen de constructie uit verschillende onderdelen bestaat, is dit in de Ibisbrug in één vloeiende constructie, die de vorm heeft van de genoemde ibis. De brug wordt "in gang gezet" door een hydraulische cilinder.


11 Lodewijk Pincoffsbrug

N 51° 54.516 E 004° 30.051

De Lodewijk Pincoffsbrug is een ophaalbrug in het stadsdeel Feijenoord van Rotterdam. De brug overspant de Binnenhaven en maakt deel uit van de Lodewijk Pincoffsweg. De brug is in 1977 gebouwd in de Schiedamsedijk over de Zalmhaven en heette toen Stokkenbrug. Daar werd de brug overbodig in verband met de gedeeltelijke demping van de haven. De ophaalbrug werd vervolgens afgebroken en weer opgebouwd op haar huidige plaats.


12 Westersingelbrug

N 51° 54.802 E 004° 28.558

De Westersingelbrug is uitgesproken hedendaags in zijn materialisering en vormgeving, en past tegelijkertijd goed in zijn romantische groene omgeving. De Westersingel bleef gespaard voor de gevolgen van het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Rondom de brug bepalen voorname negentiende-eeuwse gebouwen het beeld.
De dicht opeen geplaatste balusters van de brug werden vervaardigd uit messing en vormen zo een subtiele verwijzing naar de reeks bronzen kunstwerken verderop langs de Westersingel. De voetgangersbrug won de Rotterdam Architectuurprijs in 2016.



De opdrachten


Om deze cache te mogen loggen moet je de volgende twee opdrachten vervullen:

1. Beantwoord de vier vragen


Op de waypoints van de volgende 4 bruggen is informatie te vinden waarmee vragen A t/m D beantwoord kunnen worden. De informatie is steeds te vinden op het deel van de foto dat geel is gemaakt.



Brug 01 Erasmusbrug
A = Het aantal letters dat het langste woord (onderaan) op het bordje telt. Het bordje is verdwenen. Tot er een ander bordje is: Het gezochte woord is "Architectuurinstituut".


Brug 02 Willemsbrug
B = De optelsom van de letterwaarde van de twee woorden (niet stapeltellen) en het getal op de plaquette




Brug 03 Koninginnebrug en de Hef
C = De naam van het zwarte (wiskundige) figuur op het bord.




Brug 10 Ibisbrug
D = De som van de afzonderlijke getallen van het projectnummer. Dit is het eerste nummer op het bordje (niet stapeltellen).



Stuur een email met je teamnaam in het onderwerp naar het volgende adres:
Bruggen.Rdam.ABCD@gmail.com


2. Maak een foto op 2 van de 8 overgebleven bruggen


Naast de vier bruggen waar informatie gevonden moet worden zijn er nog acht andere gegeven. Je moet op 2 van deze 8 resterende bruggen, een foto maken, op een plek boven het water. Je hoeft uiteraard niet herkenbaar in beeld en mag ook volstaan met een (persoonlijk) voorwerp.
De 8 resterende bruggen zijn: 04, 05, 06, 07, 08, 09, 11 en 12.
De foto's moeten natuurlijk bij het log geplaatst worden.

Logs die niet aan de voorwaarden voldoen zullen worden verwijderd.

Onder de Engelse tekst vind je als voorbeeld de foto's die wij schoten toen wij alle 12 bruggen bezochten. Daarvoor moesten wij 28 kilometer fietsen, maar het is mogelijk om de opdrachten in een tocht van minder dan 5 km te bezoeken.




Bridges of Rotterdam



Rotterdam owes its name to a dam that was built in the Rotte in the 13th century to protect the inhabitants against the water. The Maas is now the most important river that crosses Rotterdam, but the love for cross-river connections has been preserved in the Rotterdammer. The most popular bridge is probably the iconic Erasmus Bridge, but the Hef also evokes warm feelings among many people in Rotterdam. This virtual wants to draw attention to twelve bridges. Below you will find an image of each of those bridges with some background information. The bridges have ended up in the selection for various reasons.
The bridges 01 to 04 span the most important river Maas and are therefore automatically selected.
The bridges 07 and 10 contain techniques that were groundbreaking at the time of construction.
The bridges 05, 06, 09 and 12 have been chosen for their aesthetic or monumental value.
Bridge 08 was chosen because it forms part of a lock complex.
Bridge 11 made the selection because at least one bridge in the South of Rotterdam must be in.

01 Erasmusbrug

N 51° 54.527 E 004° 29.226

The Erasmus Bridge is next to the Willems Bridge the second bridge over the Nieuwe Maas in the center of Rotterdam and is named after the Dutch priest and humanist Erasmus. The bridge, delivered in 1996, connects the Kop van Zuid ("Head of south Rotterdam") district with the center on the north side of the river. The bridge designed by Ben van Berkel is a total of 802 meters long and its construction did cost 165 million euros.


02 Willemsbrug

N 51° 55.109 E 004° 29.670


The Willemsbrug ("Williams bridge") is a bridge over the Nieuwe Maas that connects the center of Rotterdam with the Noordereiland ("Northern Island"). The current bridge is the second Willemsbrug. The first was opened in 1878 and was named after King William III. The second bridge was designed by Cor Veerling and was completed in 1981. The two red yokes of 50 meters height that support the road surface are characteristic.


03 Koninginnebrug and the Hef

N 51° 54.786 E 004° 29.866

The Koninginnebrug ("Queens bridge") and the Hef ("the Lift") connect the Noordereiland with the Feijenoord district, crossings the Koningshaven. The first Koninginnebrug was a swing bridge that was built in 1870. Because it did not support tram passage, it was decided in 1923 to build a new bascule bridge that opened on June 14, 1929. The bridge has four bridge guard houses with copper roofs, but is now operated remotely. De Hef is the popular name of the Koningshaven bridge, a railway lift bridge over the Koningshaven in Rotterdam. The bridge from 1927 was part of the Breda - Rotterdam railway line until 1993 and the first of its kind in Western Europe.


04 Van Brienenoordbrug

N 51° 54.162 E 004° 32.653

The Van Brienenoord Bridge is a bridge over the Nieuwe Maas at the east side of Rotterdam. The bridge consists of two adjacent arch bridges with three bascule bridges in line with it. The A16 national road runs across the bridge, with six lanes in each direction and more than a quarter of a million vehicles passing each day one of the widest and busiest motorways in the Netherlands. A two-way cycle path runs outside the arc on the east side. From this bridge you have a good view on the skyline of Rotterdam. The total length of the Van Brienenoord bridge is 1320 meters and the clearance height is approximately 24 meters.


05 Kraneschipbrug

N 51° 55.009 E 004° 29.003

The Kraneschipbrug ("Crane vessel Bridge") is a pontoon bridge located in the Leuvehaven ("Leuve harbour"). Under the name Kraneschipbrug, this bridge served until 1997 as a cross-river connection in the Merwedekanaal near Meerkerk. In the immediate vicinity of this pedestrian bridge you will not only find historic vessels and quay cranes, but also the residential sky scraper De Coopvaert (103 meters high) and the statue "The Destroyed City" by Zadkine.


06 Rijnhavenbrug

N 51° 54.195 E 004° 29.153

The Rijnhaven Bridge is a pedestrian and cyclist bridge over the Rijnhaven in Rotterdam between the Wilhelminapier at Hotel New York and Katendrecht. This bridge shortens the travel time between the Katendrecht district home of the monumental S.S. Rotterdam and the city center. The bascule bridge is 160 meters long and was delivered on 8 February 2012. The folding bridge has lanes for pedestrians and cyclists, but these are not separated. Countless love locks can be found on the railing of the bridge.


07 Spanjaardsbrug

N 51° 55.157 E 004° 29.599

The Spanjaardsbrug ("Spaniard Bridge") is a double bascule bridge over the Haringvliet in the city triangle of Rotterdam, next to the scenic Oude Haven ("Old Harbour"). Already in 1595 there was a bridge on this place, but the current Spanjaardsbrug was built in 1886 to a design by city architect G.J. de Jongh by Establishment Fijenoord. The bridge sections are moved by hydropower. Pistons on both sides were set in motion by the intake of (drinking) water. Coal stoves were placed in the basement against frost in the winter. Later a water tank with an electric pump was installed.


08 1e Coolhavenbrug

N 51° 54.481 E 004° 27.796

The 1st Coolhaven Bridge is part of the Parksluizen lock complex. These locks connect the Coolhaven with the Parkhaven in Rotterdam and are part of the shipping route from the Delfshavense Schie to the Nieuwe Maas. The bascule bridge, completed in 1933, is closed electric-hydraulically.


09 Noorderbrug

N 51° 55.803 E 004° 29.158

The Northern Bridge in Rotterdam is a bridge over the Rotte at the height of the Noordplein ("Northern Square"). The bridge is the third at this location and was built in 1910-1911 on the foundation of its predecessor from 1895. It is a fixed bridge that consists of concrete and brick masonry, finished with natural stone and a wrought iron railing.


10 Ibisbrug

N 51° 55.008 E 004° 29.333

The Ibis Bridge is a drawbridge in the center of Rotterdam that spans the Scheepmakershaven. The bridge, which came into use in April 2013, was given its definitive name in March 2016, after it was popularly called the Ibis Bridge. The bridge was so named because the shape resembles that of the beak of an ibis. Where the drawing construction in standard types of drawbridges consist of different components, the Ibis bridge has one flowing construction. The bridge is "set in motion" by a hydraulic cylinder.


11 Lodewijk Pincoffsbrug

N 51° 54.516 E 004° 30.051

The Lodewijk Pincoffs Bridge is a drawbridge in the Feijenoord district of Rotterdam. The bridge spans the Binnenhaven and is part of the Lodewijk Pincoffsweg. The bridge was built in 1977 in the Schiedamsedijk across the Zalmhaven and was then called Stokkenbrug. There the bridge became superfluous due to the partial damping of the harbor. The drawbridge was then dismantled and rebuilt at its current location.


12 Westersingelbrug

N 51° 54.802 E 004° 28.558

The Westersingel Bridge is distinctly contemporary in its materialization and design, and at the same time fits well in its romantic green environment. The Westersingel was spared the consequences of the bombing in World War II. Distinctive nineteenth-century buildings dominate the scene. The densely placed balusters of the bridge are made of brass and thus form a subtle reference to the series of bronze works of art further along the Westersingel. The pedestrian bridge won the Rotterdam Architecture Prize in 2016.



Your assignment


To be able to log this cache you must complete the following two assignments:

1. Answer the four questions


On the waypoints of the following 4 bridges you can find information to anwers to questions A to D with. In each case the information can be found at the part of the photo that has been made yellow.



Brug 01 Erasmusbrug
A = The number of letters of the longest word on the sign (last row). The sign has gone. Untill it's replaced use the word: "Architectuurinstituut."


Brug 02 Willemsbrug
B = The sum of the letter values of the two words (not summed to one digit) and the number on the plaque




Brug 03 Koninginnebrug en de Hef
C = The name of the black (geometric) figure visible on the board in Dutch.

( 'Square' = 'Vierkant'
  'Rectangle' = 'Rechthoek'
  'Triangle' = 'Driehoek'
  'Cirkel' = 'Cirkel'
  'Line' = 'Lijn' )




Brug 10 Ibisbrug
D = The sum of the individual digits of the project number. This is the first number on the sign. (not summed to one digit).



Send an email with your team name as subject to the following address:
Bruggen.Rdam.ABCD@gmail.com


2. Take a photo on 2 of the 8 remaining bridges


In addition to the four bridges where information must be collected, eight others have been given. On 2 of these 8 remaining bridges, you must take a photo showing a team member, in a place above the water. Of course you can go incognito on the picture or suffice with a (personal) object.
The 8 remaining bridges are: 04, 05, 06, 07, 08, 09, 11 and 12. The photos must be added to your log.

Logs not meeting the requirements will be deleted.

Below you will find as an example the photos we shot when we visited all 12 bridges. For that we had to cycle 28 kilometers. Completing the assignments is possibly however in a trip of less than 5 km.



Log photo examples/

Voorbeeld logfoto's





Virtual Rewards 2.0 - 2019/2020

This Virtual Cache is part of a limited release of Virtuals created between June 4, 2019 and June 4, 2020. Only 4,000 cache owners were given the opportunity to hide a Virtual Cache. Learn more about Virtual Rewards 2.0 on the Geocaching Blog.



Additional Hints (No hints available.)