Skip to content

C&NV 26 # Focke Wulf Fw190A-8 – Ysselsteyn Mystery Cache

Hidden : 11/4/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Vliegtuigcrashes & Noodlandingen 1940-1945
in de Gemeente Venray

Versie: 1.0 dd: 17-10-2019

 

LET OP! OP BOVENSTAANDE COÖRDINATEN IS NIETS TE VINDEN, GA HIER DAN OOK NIET ZOEKEN!


Algemeen:
Deze cache maakt deel uit van een Geoart. De GeoArt bestaat uit 49 caches. De mysteries zijn veelal eenvoudig op te lossen. Bij de cache "00 # Vliegtuigcrashes & Noodlandingen Venray" CG8E9MF krijg je belangrijke informatie om de GeoArt met succes te kunnen volbrengen.
 

 # 26 Focke Wulf Fw190A-8 – Ysselsteyn

Op persoonlijk bevel van Hitler diende de Luftwaffe als bijdrage aan het Ardennenoffensief een massale aanval op de geallieerde vliegvelden in Noord-Frankrijk, België en zuidelijk Nederland uit te voeren. In het diepste geheim werden de voorbereidingen getroffen voor deze grote slag die tevens een einde aan het geallieerde luchtoverwicht zou moeten maken. De uitvoering ging de geschiedenis in als Operatie (Unternehmen) Bodenplatte. Gedwongen door slecht weer werd de operatie, die gepland stond voor 16 december 1944, uitgesteld en doorgeschoven naar 1 januari 1945. Niet opgemerkt door de geallieerde inlichtingendiensten, voerden de Duitsers eind december van heinde en verre Jagdstaffeln aan naar vliegvelden in het Duits-Belgisch-Nederlands grensgebied. Tezamen meer dan duizend vliegtuigen. Het was de bedoeling dat op hetzelfde tijdstip in de ochtend van de eerste januari 1945 alle eenheden boven de doelen zouden  verschijnen voor een grootscheepse verrassingsaanval.  

De Duitse plannenmakers rekenden erop dat de geallieerden minder waakzaam zouden zijn door de viering van de jaarwisseling. De route van de meeste aanvallende Jagdgeschwader liep daarbij over bezet Nederland. Dat deel van de vlucht voerde over gebied dat werd verdedigd door de Duitse 16. Flakdivision. Deze divisie was weliswaar op de hoogte gebracht van de aanvalsplannen, maar dit bericht was niet tot alle eenheden doorgedrongen. Toen vroeg die nieuwjaarsmorgen ook nog de starttijden werden gewijzigd en werd vergeten dit ook aan de Flak-eenheden door te geven, was dit vragen om moeilijkheden. De gevolgen zouden desastreus zijn. Rond negen uur in de ochtend verschenen de Duitsers boven hun doelen, vielen aan en lieten op meerdere plaatsen een chaos achter. De geallieerden verloren die morgen bijna vijfhonderd vliegtuigen.  

De Duitse verliezen bedroegen die dag ruim driehonderd toestellen en ongeveer 230 vliegers. Het grootste deel daarvan kwam op het conto van de eigen luchtafweer, die zowel op de heen- als op de terugvlucht de gelederen had uitgedund. Half januari hadden de geallieerden de verliezen weer aangevuld. Voor de Luftwaffe betekende Operatie Bodenplatte een fatale aderlating.


Oberleutnant Hans Wulff.

Samen met nog zestien andere geallieerde vliegvelden was ook Volkel een aanvalsdoel van Operatie Bodenplatte. Verantwoordelijk voor de aanval op Volkel waren de Gruppen I, II en III van Jagdgeschwader 6 (onder Oberstleutnant Johann Kogler), in totaal zeventig vliegtuigen. Deze waren geplaatst op de vliegvelden Bissel (III./JG 6 met Bf 109G), Delmenhorst (I./JG 6 met Fw 190A) en Quakenbrück en Vechta (II./JG 6 met Fw 190A en D). Direct na de start werd bij Quakenbrück contact gemaakt met een Ju 88 nachtjager van III./NJG 5 die het Geschwader naar het doel moest leiden. Vanaf de thuisbases ging het bijna pal west naar het keerpunt bij Spakenburg aan de zuidzijde van het IJsselmeer.

Vanaf dit punt zou naar het zuiden worden gevlogen tot aan Veghel en dan met een rechterbocht richting Volkel. De vliegtuigen van JG 6 passeerden nog in strakke formatie Heeswijk-Dinther en waren daarvoor langs het vliegveld B.88 Heesch gekomen. Een aantal van de aanvallers meende al boven Volkel te zijn. Door de ontstane verwarring boven Heesch zag de Duitse commandant geen kans de rest van zijn formatie de laatste bocht naar Volkel te laten maken. Een deel van de formatie kwam daardoor boven het vliegveld Eindhoven terecht. Dat werd op dat moment al aangevallen door JG 3 Udet. Een ander deel raakte boven het vliegveld in aanleg B.86 tussen Helmond en Deurne.

Meerdere van de machines van JG 6 droegen bij aan de enorme schade die op dat vliegveld werd aangericht. Slechts enkele vliegtuigen van JG 6 kwamen boven Volkel terecht en beschoten dit veld zonder veel schade aan te richten.


Het jachtvliegtuig Focke Wulf Fw 190A-8. Foto: DGV.

Intussen vlogen de Focke Wulfs van de Stab en II./JG 6 op lage hoogte over een vliegstrip, B.86 Helmond, een vliegveld in aanleg tussen Helmond en Deurne. Ondanks dat hier nog geen vliegtuigen aanwezig waren, werd toch het vuur geopend. De doelen hier waren bouwmachines en vrachtwagens. Oberleutnant Hans Wulff acteerde door het uitvallen van twee superieuren nu als Staffelkapitän van de zesde Staffel.

Nadat hij een colonne vrachtwagens had beschoten, trok Wulff wat op en zag een gevecht tussen meerdere Fw 190’s, Spitfires en Tempests. Hij mengde zich in het gevecht en zag kans de Spitfire van Flying Officer Brigden van het Canadese 442 Squadron neer te schieten (zie nr. 36).
Direct daarop werd zijn eigen toestel getroffen en raakte het uit controle. Hij was gedwongen om van zijn parachute gebruik te maken, landde ongelukkig en kneusde zijn beide benen. Na zijn landing werd hij door vier mannen naar de boerderij van de familie Janssen aan de Pottevenweg te Ysselsteyn gedragen.

Hij vroeg deze familie hem te verbergen voor de Engelsen. Zij zouden daarvoor rijkelijk worden beloond als de Duitsers door hun geheime wapens de oorlog zouden hebben gewonnen. De Engelsen werden toch ingelicht en arresteerden de totaal verblufte luitenant. Bij fouillering bleek hij een kleine revolver in zijn laars te hebben verstopt.

Zijn Focke Wulf Fw 190A-8 (wnr. 960224, Blauwe 4) van 8./JG 6 sloeg om 10.00 uur tegen de grond bij de boerderij de Haantjeshof aan de Deurneseweg te Ysselsteyn. Dit wrak lag op ongeveer 50 meter afstand van de gecrashte Spitfire van Brigden.

Wulff verbleef negentien dagen in een Brits hospitaal en werd daarna in een krijgsgevangenenkamp in Engeland geplaatst. Daar ontmoette hij zijn latere echtgenote, waarmee hij in 1948 in het huwelijk trad. Hij bleef in Engeland wonen en overleed in 1997.
 

Bron: Vliegtuigcrashes en noodlandingen 1940-1945 Gemeente Venray (Auteur: Ruud Wildekamp)



De Cache ligt op:

N 51 32.(A-F)(B)(C-B)

E 005 53.(D+1)(E)(F*F)
 

A = Wie (incl. rang) vloog de door Wulff neergeschoten Spitfire?
B = Aan welk offensief moest de Lufwaffe een bijdrage leveren? 
C = Duitse vertaling van het woord "Operatie"?

D = Wie (Achternaam) was verantwoordelijk voor de aanval op vliegveld Volkel?
E = In welk jaar trad Wulff in het huwelijk?
F = Waarin had Wulff zijn wapen verstopt?
 

Elk antwoord stapeltellen tot 1 cijfer ( A =26....Z = 1 )
 

Vergeet niet een eventuele bonusaanwijzing te noteren!


De gemeente Venray hecht er waarde aan om wandel- en MTB/ATB routes
te scheiden. Houdt er echter wel rekening mee, dat u op uw route
MTB's / ATB's kunt tegen komen. Gun elkaar de ruimte.


Geplaatst met toestemming van de Gemeente Venray en
medewerking van de
Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Venray


                     

 

Additional Hints (Decrypt)

Fgbzcwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)