Skip to content

De (on)zichtbare historie van Houten 4 Mystery Cache

Hidden : 7/9/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Geocache description
Deze serie caches voert je langs relatief onbekende, historische plaatsen in Houten.

Houten, plaats in de provincie Utrecht, ingeklemd tussen twee snelwegen, en doorsneden door een spoorlijn. Houten is vooral bekend als Vinex-locatie en wordt daarom gezien als een woonplaats waarin je vooral nieuwbouwwoningen aantreft. Doel van deze serie is om je te laten zien dat er ook een ander Houten is. Dit andere Houten is - als je goed kijkt - rijk aan historie. Deze serie caches leidt je langs de historische plekken van Houten.
 
Halverwege de vorige eeuw was Houten nog een relatief klein, argrarisch dorp. In 1966 werd Houten echter aangewezen als groeikern, vanwege haar ligging dichtbij Utrecht en de spoorlijn tussen Den Bosch en Utrecht. In de jaren ‘70 en jaren ‘90 kwamen er nieuwe bouwopdrachten bij en groeide Houten van een woonplaats met 3500 inwoners naar de huidige 49.000. 
 
De oude, historische gebouwen en plekken van Houten werden langzaam maar zeker opgeslokt door de nieuwbouw. Maar als je goed kijkt, zie je verspreid door Houten deze historische sporen nog terug.
 
Houten kent een lange historie. Sporen van bewoning dateren van ongeveer 2000 voor Christus. In de IJzertijd en Romeinse tijd was er al sprake van behoorlijke bewoning in Houten. De Romeinen bouwden op kleine afstand van het huidige Houten bijvoorbeeld het fort Fectio. Uiteraard zijn van de bewoning uit die periode weinig zichtbare sporen meer over.  In de Middeleeuwen werden op het grondgebied van Houten verschillende kastelen en versterkte boerderijen gebouwd. Sommige van deze kastelen en boerderijen zijn nog steeds terug te vinden, andere zijn inmiddels verdwenen.
 
Deze serie caches voert je langs de zichtbare en onzichtbare historische plekken van Houten. 
 
 
De (on)zichtbare historie van Houten 4
Rond het jaar 15 voor Christus bereiken de Romeinen het gebied rondom Houten. De Romeinse invloed is groot: in korte tijd neemt de economie een grote vlucht, verrijzen diverse Romeinse nederzettingen en wordt het belangrijke fort Fectio gebouwd. In de tweede eeuw na Christus worden door de Romeinen ook enkele stenen gebouwen gebouwd in het gebied rondom Houten. Het is niet verwonderlijk dat er in de grond bij Houten dus op diverse plekken sporen van Romeinse bewoning zijn aangetroffen.

Voorstelling van de villa waarvan het stenen fundament is gevonden.

In het wegdek zijn door de donkere stenen de contouren van het fundament van de villa aangegeven.
Via de historie naar de cache
Voor deze cache moet je op zoek naar de plek waar in de Romeinse tijd drie opeenvolgende gebouwen hebben gestaan. De eerste twee gebouwen waren vermoedelijk boerderijen en waren van hout gemaakt. Het laatste gebouw was mogelijk een woonhuis, villa of badhuis en was van steen. Bij opgravingen is van dit laatste gebouw een stenen fundament gevonden. In het tegenwoordige Houten heeft de gemeente in het plaveisel van de straat de contouren van de fundamenten van de drie gebouwen aangegeven. Zie ook de foto en afbeelding hierboven.
Ga voor deze cache op zoek naar de plek waar de contouren van het fundament zichtbaar zijn in de weg. Je vindt daar in de buurt ook een informatiebord. Lees de tekst op het informatiebord en beantwoord de volgende vragen:
 
  1. In welk jaar vond de opgraving plaats waarbij de fundamenten van de drie gebouwen zijn gevonden? Dit is A.
  2. Hoeveel paalgaten zijn er gevonden van het tweede gebouw dat hier gestaan heeft? Dit is B.
  3. In welke eeuw is het derde gebouw vermoedelijk verdwenen? Dit is C.
  4. Hoeveel jaar na de opgraving zijn plattegronden in de bestrating aangegeven? Dit is D.
Om de cache te vinden maak je een projectie van (B*C*D)/2 graden en A-(B*C*D*C)+D meter.

Additional Hints (No hints available.)