Skip to content

Jätteloka Mystery Cache

Hidden : 2/10/2019
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Den här cachen publicerades i samband med GCU Winter Extreme eventet 2019.

GEOCACHING CAN BE DANGEROUS. ANY PERSON OR ENTITY THAT RELIES ON INFORMATION OBTAINED FROM GEOCACHING.COM DOES SO AT HIS OR HER OWN RISK. ALWAYS EXERCISE COMMON SENSE AND CAUTION.
Geocache: Fältpussel på hög höjd. Enkel matematisk beräkning, delarna i pusslet är synliga.
 
OBS! Var medveten att det är ett skjutfält i närheten. Tänk på säkerheten och gena inte förbi varningsskyltarna som sitter i skogen.
 
 
Jättelokan (Heracleum mantegazzianum) är en växt som förts in till Sverige och som sprider sig lätt. Den växer i stora bestånd som konkurrerar ut andra arter. Jättelokans växtsaft innehåller ett gift som i kombination med solljus ger utslag och allvarliga brännskador hos både människor och djur. Symptomen kommer ofta först efter flera timmar. Barn är särskilt känsliga. När växten har vissnat är giftet nedbrutet. Jättelokan är lätt att känna igen på grund av sin storlek eftersom den blir 2 till 4 meter hög. Den blommar juli till augusti och har vita,något välvda blomflockar som kan bli en halv meter i diameter. Bladen blir cirka 1 meter breda och den ihåliga stjälken kan bli upp till 10 cm i diameter. Den närmaste släktingen är den betydligt mindre björnlokan som finns naturligt i Sverige. Björnlokans blomflock blir bara 2 till 3 decimeter och bladen är sammansatta.
 
Jätteloka förekommer ofta intill vattendrag, längs banvallar, vägar, obrukad mark, avskrädeshögar eller på mark som har påverkats av grävning. Den är en två- till flerårig ört som blommar och sätter frö en enda gång under sin livstid. Under gynnsamma förhållanden gror plantan första året och samlar kraft i en allt större bladrosett. På för- sommaren växer jättelokan snabbt till en stor planta med flera blomflockar och producerar cirka 20 000 frön. I en del frön stannar grobarheten upp och de kan ligga i dvala i upp till tio år för att sedan börja gro.
Hur bekämpar jag jättelokan?
Enskilda plantor bekämpar du enklast genom att gräva upp eller kapa roten 20 cm under markytan. Normalt dör då växten direkt. Det är ett effektivt men tidskrävande sätt som är lämpligast för minde bestånd, upp till 200 växter. Om du tänker använda kemiska växtskyddsmedel så kom ihåg att de kräver behörighet och ska i vissa fall anmälas till Uppsala kommun. Du bör kontrollera eller bekämpa jättelokan tre gånger om året. Börja helst arbetet tidigt på våren. Om du ser en jätteloka som redan hunnit växa sig stor – klipp av knoppar och blommor för att förhindra spridning. Tänk på att inte lämna kvar några knoppar eller blommor på marken. Lägg alla delar i en plast-säck, knyt ihop och släng som brännbart avfall på en återvinningscentral eller i hushållssoporna. Ingen del av jättelokan bör läggas i komposten.
 

Additional Hints (No hints available.)