Skip to content

75 - I ♥ Holland : Popklassiekers Mystery Cache

Hidden : 2/3/2019
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


IK HOU VAN HOLLAND

Welkom bij de serie “Ik hou van Holland”!

Deze art bestaat uit 99 mysterie puzzels en een bonus. De puzzels zijn een tocht langs veel bekende en onbekende weetjes over Nederland van “vroeger en nu”. De informatie voor de bonus vind je onderweg.

Voor het veldwerk wacht een fietsroute van ruim 80 km over het oostelijk deel van het eiland “Goeree-Overflakkee”, die indien gewenst op te delen is in twee ronden van ca 40 km.

Voor meer detail informatie over de hele route verwijzen we je naar de bonus https://coord.info/GC7ZVK0. Eventuele wijzigingen of problemen op de route zullen ook op deze pagina worden benoemd.

Op de route liggen ook vele andere caches, genoeg voor meerdere dagen cacheplezier.

Veel plezier met puzzelen en het veldwerk!

Omschrijving


NEDERLANDSE POPMUZIEK

1964-1967

De opkomst van de zeezender Radio Veronica en het internationale succes van The Beatles leidt tot een stroom aan nederbeat: de Golden Earrings, The Motions, Q65, de Ro-d-ys, The Outsiders, The Shoes, Les Baroques en The Hunters. Het ‘centrum’ van de nederbeat is de Scheveningse boulevard, waar de bands vaak optreden en van waar men Radio Veronica kan zien liggen. In tegenstelling tot de tienersterren zingen deze beatgroepen in het Engels. Jaap Fischer en Boudewijn de Groot brengen met de akoestische gitaar Nederlandstalige liedjes in een stijl die het midden houdt tussen het Franse chanson en de Amerikaanse folk. Cabaretiers zoals Toon Hermans en Wim Sonneveld. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, ook erg geliefd in deze periode, schrijven geschiedenis met de televisiemusical ‘Ja zuster, nee zuster’.

1967-1973

Popmuziek kreeg verschillende stijlen en er ontstaat een verschil tussen hitparadepop en albumrock. Tot deze laatste categorie behoren Rob Hoeke's Rhythm & Blues Groep, Cuby & The Blizzards (blues), Groep 1850 (psychedelica), The Swinging Soul Machine (soul), Brainbox (rock), CCC Inc (folkrock), en de symfonische rockgroepen Supersister, Kayak, Alquin en Solution. Nederlandse hitparadepop klinkt meer volwassen en krijgt steeds meer grotere successen, ook over de landsgrenzen. Als in 1970 Shocking Blue met Venus de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade haalt richt de internationale muziekwereld haar ogen op Nederland. Deze artiesten scoorden hoog in de (internationale) hitlijsten: George Baker Selection, Tee-Set, Sandy Coast, Mouth & MacNeal, Earth & Fire, Dizzy Man's Band, Greenfield & Cook, Ekseption, Focus, Catapult en de Golden Earrings. Het zijn vooral middelbare scholieren en studenten die deze popcultuur dragen. De rest van Nederland luistert in deze jaren liever naar de Cats en BZN of de smartlappen van Heintje, Corry (Konings) & de Rekels, Jacques Herb en Vader Abraham.

1974-1981

In augustus 1974 maakt de Nederlandse regering een eind aan de uitzendingen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee. De publieke zender Radio 3, met voor elke omroep een eigen uitzenddag en dus een veel minder duidelijke identiteit, slaagt er niet in een plek in de harten van de jongeren te veroveren. De succesvolle namen uit de tijd van de zeezenders verdwijnen in de anonimiteit. Hun plaats wordt ingenomen door middle-of-the-road (MOR-) acts als Teach-In, Luv', Long Tall Ernie & The Shakers, Lucifer en Anita Meyer. Pussycat haalt in 1976 de eerste plaats van de Britse hitparade. Met het verdwijnen van de zeezenders is de bodem onder het succes van de Nederlandse hitparadepop weggeslagen. Wat wel in stand blijft is de live-muziek in de open jongerencentra. Herman Brood & His Wild Romance, Gruppo Sportivo, The Meteors, Vitesse en de Molukse groep Massada vieren er grote successen. Ze inspireren veel jongeren om ook een band te beginnen.

1982-1989

In de jaren zeventig wordt het zingen in de Nederlandse taal verbonden met het levenslied. Popmuzikanten trekken zich hier niks van aan. Alleen voor gesubsidieerde projecten (Zing In Je Moerstaal, Uitholling Overdwars) willen ze wel eens meedoen. Rond 1982 worden de jongerencentra bezocht door een nieuwe generatie die de eigen taal minder met vooroordelen tegemoet trad. Groepen als Doe Maar, Toontje Lager, Het Goede Doel, De Dijk, de Frank Boeijen Groep en Het Klein Orkest vinden zich hier wel in en veroveren ook de hitparade. Net op tijd want in het begin van de jaren tachtig moeten door bezuinigingen veel jongerencentra hun deuren sluiten. Het verklaart ook waarom vernieuwende genres als punk en new wave weinig aandacht kregen. Groepen als Ivy Green, The Tapes, Nasmak, Minny Pops, The Ex en De Div komen niet verder dan de underground, net als de gitaarrock van de Amsterdamse gitaarschool. Uit het clubcircuit breken alleen de melodieuze Nits en Mathilde Santing door naar een groter publiek. In kleinere kring zijn ook de hardrockgroepen Vandenberg en Vengeance succesvol. Regelmatig terugkerend hitparadesucces is jammer genoeg alleen weggelegd voor meidengroepen (Dolly Dots, Doris D. & The Pins, Mai Tai), disco-acts (Time Bandits, Spargo), levensliederen (André Hazes, Koos Alberts) en de Golden Earring.

Omschrijving

1990-2000

In de dansmuziek ontstaat een nieuw genre: house. Eerst in de clubs, daarna op grootschalige feesten en in discotheken. Er komt zelfs een typisch Hollandse variant van House: gabberhouse, met als meest succesvolle vertegenwoordigers DJ Paul Elstak, Charly Lownoise & Mental Theo en de Party Animals.

In de tweede helft van de jaren negentig is de gabberrage voorbij, maar Nederlandse dance-DJ's en -producers blijven het goed doen in binnen- en vooral ook buitenland.

In Nederland leidt de introductie van commerciële radio en televisie tot een totale verandering; er is meer zendtijd te vullen en dus ook meer ruimte voor muziek van MOR-artiesten als René Froger, Gerard Joling, André Rieu of Frans Bauer. De geruchtmakende televisieprogramma's van Paul de Leeuw spelen een belangrijke rol in het populair maken van Nederlandstalige muziek. Hiervan profiteren Marco Borsato, Guus Meeuwis, Ruth Jacott, Acda & De Munnik en vele anderen. Wat opvalt is dat het vooral groepen uit de provincie zijn die succes hebben met liedjes in hun moerstaal: Van Dik Hout, De Kast, Bløf, Skik, Volumia! en Rowwen Hèze. Er komen weer nieuwe talenten zoals: De Heideroosjes, Daryll-Ann, Junkie XL, Caesar, Travoltas, Green Lizard, Johan, Racoon, After Forever, Peter Pan Speedrock, J. Perkin en Within Temptation. Anouk, Ilse De Lange, Kane en Krezip groeien uit tot de populairste acts van ons land, terwijl Solex en Arling & Cameron vooral in het buitenland populair zijn.

In de jaren negentig groeit Nederland steeds meer uit tot een multiculturele samenleving. Voor het eerst zijn er groepen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. De tweede generatie Surinamers en Antillianen laat van zich horen.

2001 - Heden

In 2000 was er een reünie van Doe Maar; ze brachten voor nog één keer een single uit. Supersister, Kayak, Gruppo Sportivo en Pussycat volgden hen later dit jaar. Verder zijn er dit jaar nogal wat bekende artiesten die overlijden. Q65-zanger Wim Bielen, Cats-drummer Theo Klouwer, Bløf-drummer Chris Götte en Supersister-fluitist Sasha van Geest. Maar de beroemdste van allemaal is Herman Brood, die op 11 juli zelfmoord pleegt door van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam te springen. Zijn dood leidt tot een ware Brood-rage en levert de zanger zijn eerste nummer 1-hit op met het nummer My Way.

Dat sterren echt gemaakt kunnen worden bewijst Starmaker, een multimediaproject waarvoor Mojo Concerts, platenmaatschappij Zomba, John de Mol Producties en Holland Media Groep de handen in een slaan. In een afgesloten huis strijden twaalf jeugdige zangtalenten om een plaats in een nieuwe tienerband, waarbij zij dag en nacht door televisiecamera's worden gevolgd. Het televisieprogramma is zeer succesvol en Starmaker scoort de ene na de andere nummer 1 hit. De zeven winnaars gaan uiteindelijk onder de naam K-Otic verder. Zij maken een cd en touren in het najaar uitgebreid door Nederland.

In oktober vindt in Amsterdam de eerste editie plaats van de internationale muziekconventie Access To Amsterdam (A2A). Meer dan driehonderd bands treden tijdens vier avonden op in de Amsterdamse binnenstad

De popliefhebber moet dit jaar afscheid nemen van een van de meest populaire bands in het clubcircuit van de jaren tachtig en negentig: de Tröckener Kecks. De groep rond zanger Rick de Leeuw vindt het na twintig jaar mooi geweest.

EN DAN NU…DE PUZZEL !

Ken jij deze popklassiekers nog ? Raad de naam, woordwaarde stapeltellen voor A t/m H.

 

Omschrijving

Lekker muziekje voor tijdens het puzzelen !

Lekker muziekje voor tijdens het puzzelen

Je kunt het veld coördinaat vinden op :

Noord : 51.4(A).(E-G)(F+A)(D)

Oost : 004.1(C).(B-A)(G-H-D)(E-F)


U kunt uw oplossing valideren met certitude.

Additional Hints (No hints available.)