Skip to content

Hoburgskalksten - Gotlands landskapssten EarthCache

Hidden : 11/28/2018
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Bild: Tagen av Coland på evolutionsmuseet i Uppsala.

 

Hoburgskalksten

Hoburgskalksten är en grå eller rödaktig kalksten bildad under silur, för cirka 400 miljoner år sedan. Den bildades i havet på lite djupare vatten, vid kanten av dåtidens kalkrev. Den byggdes främst upp av sjöliljor (krinoidéer) och kallas därför krinoidékalksten. Den innehåller även en del andra fossiler, som koraller, sjöliljor, mossdjur, musslor, armfotingar samt trilobiter. Hoburgskalksten är Gotlands landskapssten. 

Som namnet tyder på så finns Hoburgskalkstenen vid Hoburgen på södra Gotland. Kalkstenen här är, till skillnad från de flesta av kalkstenarna på Gotland, mindre porös och mer tät. Därför kan den likt marmor poleras för att användas som t.ex. bodsskiva eller fönsterbräda.Den har även använts som ornament- och byggnadssten. Därför kallas den ibland för Hoburgsmarmor, även fast den inte alls är en marmor. En marmor är omkristalliserad och alla fossil är försvunna, medan Hoburgskalkstenen kan innehålla flera olika fossiler.

Gotlands geologi

Gotlands berggrund består av en del sedimentära bergarter bildade under silur. Det är främst kalksten men även en del lerskiffer och sandsten. Under silur, för cirka 400 miljoner år sedan, så låg Sverige vid ekvatorn och Gotland var en tropisk korallrevmiljö i ett varmt och grunt hav, med en stor artrikedom. Runt dessa rev så lagrades under flera miljoner år döda organismer och slam. Dessa lager byggde sedan upp den berggrund som Gotland har idag. Den gotländska berggrunden är rik på fossiler, då miljön som bildade berggrunden var som sagt rik på djurarter.

Gotlands nuvarande form har den fått av inlandsisen framfart för cirka 10 000 år sedan. Tydliga spår från den finns lite här och var på ön, till exempel flyttblock. På den västra sidan av ön så reser sig många mäktiga klintar, medan den östra sidan är relativt flack. Där kan man finna en del klapperstensfält och strandvallar.

EarthCachen

För att få logga denna EarthCache så måste du besöka de ovanstående koordinaterna samt skicka in svar på frågorna nedan till mig. Du behöver inte vänta på svar från mig, utan det är bara att skicka iväg din logg när du har skickat svaren till mig. Om ni är flera som loggar EarthCachen så räcker det om en person skickar in svar, men skriv vilka nick som är med och loggar. Om inte dessa kravs följs så kan din logg raderas av mig.

Frågor:

1. Vid steg 1: Beskriv färgen på kalkstenen här. Är den rödaktig eller mer åt det gråa hållet? Vad tror du det är som har färgat kalkstenen här?

2. Vid steg 2: Beskriv kalkstenens struktur inne i grottöppningen framför dig. Är kalkstenen främst lagrad eller är den bildad i klumpar?

3. Vid steg 3: Titta på den lilla raukliknande formationen framför dig. Jämför kalkstenslagren och färgen på kalkstenen vid steg 3 med steg 1. Hur skiljer det sig åt?

4. Obs! Frivilligt: Ladda upp en bild på dig och/eller din GPS vid platsen till din logg. Detta är helt frivilligt och är inget krav för att få logga. 

Additional Hints (No hints available.)