Skip to content

Hoort, hoort, zegt het voort!!! Letterbox Hybrid

Hidden : 2/19/2019
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 

 

De Cache is verplaatst.
Om de cache te vinden moet je een projectie uitvoeren van:

970,5 meter en 118,6 graden.

 

 

Deze geocache is een letterbox-hybride-cache. Zoals het hoort bij een dergelijke cache is het mogelijk om een kaart, eventueel voorzien van een afdruk van de aanwezige stempel, hier op de bus te doen. De brievenbus zal zeer regelmatig geleegd worden. Daarnaast kan op dit postkantoortje een trackable op reis gestuurd worden, er is plaats genoeg. Binnen in de cache zit een korte mededeling op de binnenkant van een deurtje. De cache is beschermt door middel van een cijferslot . De code is gelijk aan de cijfers van de postcode van Heiloo waarbij het begin- en het eindcijfer hetzelfde zijn. Omdat de cache een keer geript is hebben we de slotcode veranderd. Deze is de oude code + 1111. Deze cache is gelegd met toestemming van de gemeente Heiloo.

De gemeente Alkmaar heeft ons medegedeeld dat we de cache moeten weghalen omdat dit prachtige kleine natuurgebiedje op de schop gaat. Er staan na al een aantal coniferen die naar ons idee hier helemaal niet thuis horen.

We hebben de cache weggehaald en verplaatst naar de coordinaten boven aan de bladzijde.


Hoort, hoort, zegt het voort!!!

Met deze woorden kwam vroeger, en op sommige plaatsen nog steeds, de stadsomroeper de stad binnen om zijn boodschap te verkondigen aan de inwoners. Social media in zijn allereerste vorm.

Omroepers zijn er al net zolang als er mensen zijn. De oermens vertelde duizenden jaren geleden al verhalen in de vorm van tekeningen. Door bij dezelfde tekeningen dezelfde klank te maken werden er woorden gevormd. De taal was geboren. Toen de oermens erachter kwam dat taal een manier was om te communiceren ging hij wetenswaardigheden en nieuws doorgeven aan andere mensen. De omroeper was geboren.



Een bekende omroeper of boodschapper uit de oudheid was de Griekse soldaat Phidippides die in het jaar 490 v.Chr. van Marathon naar Athene gesneld zou zijn om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de Perzen te melden. De geschiedenis vermeldt wel dat deze tocht, van Marathon naar Athene (eerste marathon) een dodelijke afloop had: na het uitbrengen van de woorden "Verheug u, wij hebben gewonnen!", viel de boodschapper dood neer.



Door de eeuwen heen werden de diensten van de omroepers gebruikt door verschillende overheidsinstanties en middenstanders. Eind 15e eeuw is in Engeland voor het eerst het advies: "don’t schoot the messenger" gebezigd en wel door de schrijver William Shakespeare in "Henry IV part 2" en in "Antony and Cleopatra". De term was rond die tijd van toepassing op de omroeper die berichten publiekelijk verkondigde in naam van de regerende adel. Deze berichten met vaak slecht nieuws, zoals belastingverhogingen, vielen niet altijd in goede aarde waardoor menig omroeper, als hij geen bescherming bij zich had, zijn taak met de dood moest bekopen. Daarom werd bij wet aangenomen dat het kwetsen van een stadsomroeper werd beschouwd als landverraad.



De uitvinding van papier en de uitvinding van de boekdrukkunst (in 1438 door Johannes Gutenberg) betekende, verspreid over de laatste eeuwen, langzaam het einde van de wandelende stads- en dorpsomroeper. Er verschenen kranten, toen nog courant of gazet geheten.De oudste krant van Nederland is de Leeuwarder courant.Een dagelijkse krant brengt de nieuwtjes en mededelingen sneller rond aan een grotere groep mensen dan de groep die je van mond tot mond kunt bereiken.



Door de eerste leerplichtwet, welke effectief werd in 1901, werden kinderen verplicht om van hun 6e tot hun 12e jaar onderwijs te volgen. Hierdoor werd het analfabetisme met sprongen teruggedrongen. Omdat het analfabetisme onder de arbeidersklasse van de bevolking nog volop heerste, hield het ambacht van dorpsomroeper nog tot halverwege de vorige eeuw stand. De ongeletterde mensen in den lande werden op de hoogte gehouden door de berichten die de omroepers verkondigden. De omroepers toentertijd waren meestal sober geklede mensen die het omroepen als nevenactiviteit naast hun werk hadden.



Oudere mensen zullen zich nog wel herinneren dat, meestal na de zondagsdienst, buiten bij de kerk de omroeper op een kleine verhoging of steen kond deed van lokale berichten. Zoals een aankomende raadsvergadering of grond die ter veiling of te koop werd aangeboden en waar en wanneer dat allemaal plaats zou vinden. Ook als er een noodslachting plaats vond, ging de omroeper op pad. Op tal van plaatsen langs de rivier verkondigde de omroeper als er een schip met turf of kolen bij de loswal was gearriveerd, wat de prijs per mud was. In de vele vissersplaatsjes, die Nederland rijk was, ging de omroeper rond als de vloot binnenliep en verkondigde hij wat schar, bot, paling of ander soorten vis moest kosten.



De opkomst van de telefonie, radio en TV in de vorige eeuw en vooral de vooruitgang in deze communicatiemiddelen, met de daaraan verbonden snelle groei van nieuwsgaring in de vorm van journaals en nieuwsrubrieken, maakten de omroeper zo goed als helemaal overbodig. Ook de middenstand ging gebruik maken van nieuwe vormen van bekendmaking. De goederen en spullen die de omroeper eerst nog mocht aanprijzen verschenen als advertenties en reclames. De omroeper werd steeds minder gevraagd en verdween langzaam uit het straatbeeld. Zo was dit oude ambacht gedoemd om uit te sterven.



Toch zijn er nog dorpen, buurt- en leefgemeenschappen die het omroepen als vorm van communicatie niet verloren willen laten gaan. In 1987 werden Nederlandse omroepers die nog hun ambacht trouw waren, door de Steenwijker stadsomroeper Gijsbertus van Brummelen gemobiliseerd met een kort en krachtig: Omroepers aller provinciën, verenigt u! Diverse omroepers uit den lande gaven aan deze oproep gehoor en zo kwam er na lange tijd weer een omroepersvereniging, de voorloper van de huidige omroepgildes




DE GEOCACHE HOORT, HOORT, ZEGT HET VOORT !!!

De geocache is een makkelijk te vinden letterbox-hybride van het formaat large. De cache is beveiligd door middel van een cijferslot. De cijfercombinatie is gelijk aan de cijfers in de postcode van Heiloo waarbij het begin- en eindcijfer hetzelfde zijn. In de cache vindt u op het linkerdeurtje een gebruiksaanwijzing. Het leukst is als u zich aan deze gebruiksaanwijzing houdt.

De geocache is gelegd met toestemming van de gemeente Heiloo.

Wat kunt u doen met deze letterbox?

1) U kunt uiteraard de cache hier loggen in het aanwezige logboek.
2) U kunt zoals te verwachten valt hier een briefkaart aan u zelf of een medecacher posten al dan niet voorzien van de aanwezige stempel.
3) U kunt hier een TB achter laten of indien aanwezig meenemen.

Veel plezier met deze geocache en we vragen jullie een beetje voorzichtig te zijn met de cache zodat zo veel mogelijk mensen plezier beleven aan deze cache.


Willy+Francina

PODIUM

Additional Hints (Decrypt)

Fybgpbqr vf gjrr artra mrf gjrr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)