Skip to content

1 rondje Minnie en Marcel - Kattenoog Traditional Geocache

This cache has been archived.

gike3: We verhuizen en ik kan de caches niet meer onderhouden

More
Hidden : 6/16/2018
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


niets los vijzen aub !! Mogen wij aan alle cachers vragen dit rondje te respecteren en de caches mooi gecamoufleerd terug te leggen; we hebben hier veel tijd en zorg in gestoken , leg de caches dus aub niet open en bloot terug. EEN LOS LOGPAPIERTJE IS geen CACHE, een cache gewoon op de grond is niet OK . ZE WERDEN ALLEMAAL ZEER ZORGVULDIG GEMAAKT EN GELEGD veel cacheplezier

 Vervang gerust volle of natte logboekjes

Rondje Minnie en Marcel

 

We stippelden met onze twee katten een wandeling uit door het landelijke Nuvendroo en Weistroo van 7.5 km en verwerkten er 16 traditionele caches in. We hebben getracht deze caches zo origineel mogelijk te maken , er zit dus wat van alles tussen ; gelieve ze met zorg te behandelen en terug te plaatsen exact zoals u ze gevonden heeft. Tools die handig kunnen zijn :  pincet ; op sommige plaatsen kan het wel  drassig zijn na veel regen. Veel cacheplezier ! We apprecieren het als natte of volle papiertjes vervangen worden

De route start op het kerkplein van Nieuwenrode waar ruime parkeergelegenheid is.

De naam Nieuwenrode werd in 1155 vermeld als Nuenroht (Latijn: "Novum Sartum") en komt van het feit dat het een bosrijke plek was, die recent gerooid  werd. In het dialect wordt vaak naar Nieuwenrode verwezen als Nuvendroo. Nieuwenrode dankt zijn ontstaan aan het Norbertinessenklooster dat er in de 12e eeuw werd gesticht, in het midden van de bossen tussen Wolvertem en Meise. In 1270 verdween dit klooster al, maar het was desondanks zeer belangrijk voor het ontstaan van bewoning in deze voorheen onbebouwde hoek van Meise. Op de Ferrariskaarten (1777) is Nieuwenrode te zien als Nuwenrode. Het lag in zeer bosrijk gebied en telde amper 12 gebouwen, wat moestuintjes en een windmolen. In 1874 scheidde Nieuwenrode zich af van Meise en werd het een aparte gemeente.

Bezienswaardigheden

De voornaamste bezienswaardigheid is de Oude Pastorie, ingeplant op de plaats van een voormalig premonstratenzer vrouwenklooster. Dit klooster werd in 1140 door de Abdij van Grimbergen opgericht en was op een eilandje naast de kerk gelegen. Het gebouw en het landschap zijn sinds 1976 beschermd. Het besluit kwam er nadat een deel van de pastorie in 1967 door brand zwaar was geteisterd. Sinds 1989 doet het gebouw dienst als cultureel centrum waar regelmatig tentoonstellingen en cursussen worden gehouden. De Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingkerk is een classicistische kerk met driebeukig schip. Ze is in de 12e eeuw opgericht als kapel van het klooster. Er kwam een nieuwe kerk in 1613 die vergroot werd in 1750 en in 1838. De vergrotingswerken van 1838 kwamen er dankzij toenmalig burgemeester Emmanuel van der Linden d'Hooghvorst. In 1914 werd de kerk door de Duitsers platgebrand en in 1923 werd ze heropgebouwd met baksteen en witte zandsteen.

Westrode (dialect: Weistroo) is een parochie en woonkern van Meise in de provincie Vlaams-Brabant, tussen Londerzeel en Wolvertem.

In 2007 werden er tussen het dorp en de A12, bij de aanleg van een bedrijvenpark, archeologische opgravingen gedaan. Men vond onder andere een gepolijste bijl, vermoedelijk achtergelaten door jagers-verzamelaars in Midden-neolithicum (4500-3500 v. Chr.).

Verder werden er overblijfselen gevonden van Romeinse constructies, te dateren rond de 1e eeuw v. Chr. en de 2e eeuw. Er waren maar weinig sporen meer van te vinden, maar volgens archeologen wijst het zeker op vroegere constructies. Het betreft o.a. enkele boerderijen, schuren en stallen. In 13de eeuw werd de plaats vermeld als Wersrode. Op de Ferrariskaarten (1777) is Westrode te zien als een dorpje met zo'n 25 huizen en veel moestuintjes.

Bezienswaardigheden

In de neogotische Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskerk van 1897 staat de kruisweg door Tony Van Os. Deze kruisweg werd rond 1930 geschilderd naar een ontwerp van priester-dichter Jan Hammenecker die tot 1932 pastoor was van Westrode. Met Jef Rademaekers had Westrode van 1951 tot 1975 nog een priester-dichter. In het Leefdaalbos ten westen van de A12 staat het voormalige kasteel van Hennin de Boussu-Walcourt, thans een privé-bezinningsoord. Ten oosten van de A12 bevindt zich het domein Neromhof (25 ha) dat in 1975 door de toenmalige gemeente Wolvertem werd aangekocht. Het domein is open voor het publiek (wandelpark met visvijver) en hier bevindt zich ook Levedale, een gezinsvervangend tehuis voor mindervaliden in 1974 opgericht door de gemeenten van het noordwesten van Vlaams-Brabant (Meise, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Merchtem en Grimbergen).

Additional Hints (No hints available.)