Skip to content

Stadswandeling Arnhem Multi-cache

Hidden : 7/1/2017
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Stadswandeling Arnhem

Deze stadswandeling is een ronde van ca. 4 kilometer, waarbij we je langs de bijzondere plekken van Arnhem laten lopen.

Op de gegeven coördinaten vind je de antwoorden op de gestelde vragen. Deze kun je op de laatste pagina noteren.

De juiste antwoorden leiden je naar de cache.

Team Mmaximaal, VanderMmeer en Loes Oosterling hartelijk dank voor het proeflopen.

Voor deze cache is toestemming gegeven door de Gemeente Arnhem.

Deutsche Übersetzung finden Sie unter die Holländische Tekst. Mit Dank an Ralf Junkers (Schwupp312).

 

WP 1.   N 51° 58.945  E 005° 54.272

Je bevindt je nu op de Korenmarkt. De Korenmarkt in Arnhem is al jaren hét uitgaanscentrum van Arnhem. Het plein is royaal voorzien van alle soorten horeca. De graanpakhuizen rondom herinneren aan de oorspronkelijke activiteit van deze markt, namelijk de graanhandel die in 1914 is gestopt. 'De Korenbeurs' die midden op het plein staat biedt tegenwoordig onderdak aan het Arnhemse Filmhuis. Een ander bijzonder gebouw vind je op de hoek van de Korenmarkt en de Luthersesteeg, dit is het classicistische kerkgebouw van de Lutherse gemeente uit 1737. Boven de ingang is een afbeelding van een zwaan als teken van het Lutherse geloof. In 1898 is de kerk uit haar functie onttrokken, nadat de Lutherse geloofsgemeenschap de Evangelisch-Lutherse Kerk aan de Spoorstraat in gebruik nam. Het gebouw heeft nadien gefungeerd als graanpakhuis, discotheek en eetcafé. Al die tijd is de afbeelding van de zwaan boven de ingang gebleven

Welk cijfer vind je boven de zwaan? A =

 

WP 2.   N 51° 58.946  E 005° 54.363

In de pui van één van de winkels in de Jansstraat in Arnhem bevindt zich een nisje met daarin een beeldje van een halfnaakte man met in de linkerhand een knots. Volgens de verhalen die in de ronde gaan is het een beeltenis van de “wildeman” man die ooit in de omgeving van Arnhem rondgestruind zou hebben en de gemoederen bezig heeft gehouden met zijn roverspraktijken. Andere verhalen gaan over het Huissens Ontzet;  de ”wildeman” zou een spion zijn geweest uit Huissen, dat toen deel uitmaakte van het Bisdom Kleef, die toen gevangen is genomen door de Arnhemmers tijdens de oorlog tussen Gelre en Kleef. Maar het kan ook iets te maken hebben met de heraldiek waarbij vaak “wildemannen” als schildhouder of figuur in het wapen worden gebruikt. De vermoedelijke betekenis is het verwijzen naar de eeuwenoude “ Germaanse” herkomst van de familie, maar geen enkel familiewapen is ouder dan 800 jaar en geen enkel geslacht kan voorouders die voor 750 na Christus leefden bewijzen. Wildemannen tref je overigens niet alleen aan in familiewapens, maar ook in stadswapens zoals bijvoorbeeld die van Den Bosch.

Wat is de achtergrondkleur van de wildeman die je hier ziet? Stapeltel de kleur tot 1 cijfer. B =

 

WP 3.   N 51° 58.943  E 005° 54.436

Hier tref je het oude Postkantoor van Arnhem aan. Gebouwd in 1889 en opgetrokken in neo-gotische stijl. De symmetrie werd in 1908 verstoord door de aanbouw van twee identieke traveeën aan de rechterzijde. Door Arnhemmers wordt dit pand ook wel aangeduid als de “apenrots”.

Hoeveel gehurkte aapjes tel je aan de voorzijde van het pand? C =

 

WP 4.   N 51° 58.955  E 005° 54.452

Hier sta je bij de Koepelkerk, deze is in 1837 gebouwd en was van oorsprong een protestantse kerk. De kerk is tot mei 1940 in gebruik geweest als regimentskerk voor het legerkorps Rijdende Artillerie –de Gele Rijders-, dat in de nabijgelegen Willemskazerne was gelegerd.

Welke kerk (10 letters) heeft hier eerder gestaan?? Stapeltel de woordwaarde tot 1 cijfer. D =

 

WP 5.   N 51° 59.000  E 005° 54.544

De Rijdende Artillerie heeft een nauwe historische band met het Koninklijke Huis en de stad Den Haag. Tijdens de regering van Koning Willem II gingen de Gele Rijders aan kop in de Koninklijke stoet bij de opening van de Staten-Generaal. Tegenwoordig is de eenheid verantwoordelijk voor het afvuren van saluutschoten bij plechtigheden rond het Koninklijk Huis. Ze deed dat onder meer bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, de geboorte van erfprinses Catharina-Amalia en bij de begrafenissen van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernhard. Bij de laatste uitvaart begeleidden officieren van de Rijdende Artillerie de affuit waarop de kist van de Prins was geplaatst. Op Prinsjesdag geeft een batterij van de Gele Rijders minuutschoten af van het moment dat de Koning het Paleis verlaat totdat hij daarin is teruggekeerd.

Welk jaartal wordt hier genoemd? E =

 

WP 6.   N 51° 59.011  E 005° 54.569

Deze steen kwamen we per ongeluk tegen. Door welke bijzondere man werd hier de eerste steen gelegd? Neem het aantal letters van zijn achternaam. F =

 

LET OP BIJ HET OVERSTEKEN. BUSSEN KOMEN VAN BEIDE KANTEN.

 

WP7.   N 51° 59.052  E 005° 54.664

Aan de Arnhemse singels stonden acht beelden die afkomstig zijn van de buitenplaats Boom en Bosch te Breukelen. Theodorus Boendermaker, eigenaar van de buitenplaats, liet in 1712-13 de tuin ervan verfraaien en acht levensgrote beelden plaatsen, gemaakt door Ignatius van Logteren. Het betreft de paren Neptunus & Venus, Jupiter & Juno, Pluto & Proserpina, een Bacchant (Bacchus) & Bacchante. In 1847 zijn de beelden geveild en gekocht door mevrouw Bartholomée Hermina Brand tot Cabauw, gehuwd met François Gijsbert Staatskin, baron van den Brakell tot den Brakell, eigenaar van het kasteel Vredestein bij Ravenswaay. In 1849 zijn de beelden in de tuin van Vredestein geplaatst. In 1856 werd het kasteel afgebroken en vestigde de baron zich aan de Velperbinnensingel in Arnhem. In 1859 schonk hij de beelden aan de stad Arnhem op voorwaarde dat hij de beelden vanuit zijn woning kon zien. Daarmee werden de beelden geplaatst in de nieuw aangelegde plantsoenen tegenover zijn huis.

Je staat hier nu bij Neptunus. In welk jaar is de restauratie tot stand gekomen?  G =

 

WP 8.   N 51° 59.012  E 005° 54.760

Musis Sacrum is een concertzaal en zalencentrum in Arnhem, gelegen aan het Velperplein. Het gebouw, stamt uit 1847 en is ontworpen door de architect H.W. Fromberg. In 1888-1890 werd het verbouwd en uitgebreid. Sindsdien is het de thuisbasis van Het Gelders Orkest (vroeger de Arnhemse Orkest Vereniging geheten). In de loop der jaren hebben vele verbouwingen, uitbreidingen, restauraties en renovaties plaatsgevonden.

Welk jaartal staat op de gevel? H =

WE ADVISEREN VIA DE ZEBRA OVER TE STEKEN, BUSSEN KOMEN VAN BEIDE KANTEN!!!!

 

WP 9.   N 51° 58.875  E 005° 54.816

Je staat hier bij de stadsschouwburg.

In 1934 is de oude schouwburg verwoest en moet er een nieuwe gebouwd worden. Op 2 januari 1937 start de bouw en op 19 oktober 1938 wordt de nieuwe schouwburg geopend door Burgemeester H.P.J. Bloemers. De schouwburg wordt tijdens de Slag om Arnhem in het luchtbombardement van 17-9-1944 en later bij de gevechten om de nabijgelegen Rijnbrug zwaar beschadigd. Architect Brons, die op de dag van het luchtbombardement nog de schade komt opnemen, wordt gedood door vallend puin.
In 1978 vindt een uitbreiding (kleine zaal en café-foyer) en verbouwing van de schouwburg plaats. In 1986-1987 is er opnieuw een moderniseringsronde.
Anno 2005 ontstaat er lichte beroering over de kwaliteit van de stoelen in de schouwburg. Er wordt in eerste instantie geen geld beschikbaar gesteld om deze te vervangen. Temeer daar er plannen zijn voor een geheel nieuwe schouwburg in het Rijnbooggebied. In januari 2006 komt er dan toch geld voor de nieuwe stoelen. Het voorstel van B&W om de kosten voor de meubileringsaanschaf te betalen door een ‘stoelentoeslag’ (zgn. ‘zachte billen belasting’) op elk entreekaartje te heffen, wordt door de gemeenteraad afgewezen.

Welk dier (4 letters) wordt hier hoog gehouden? Neem de woordwaarde. I =

 

WP 10.  N 51° 58.829  E 005° 54.739

Eglise Wallonne, Waalse kerk. Aan het begin van de 16e eeuw zijn de eerste Waalse gemeenten ontstaan in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Er is het één en ander veranderd sinds hier in 1751 voor het eerst een Franstalige dienst werd gehouden. Eeuwenlang is de Franse calvinistische traditie door elke generatie aan de volgende doorgegeven. Inmiddels is een kleine gemeenschap ontstaan die grotendeels bestaat uit mensen die ooit uit interesse of nieuwsgierigheid bij een Franstalige dienst zijn binnengelopen en die steeds vaker zijn teruggekomen omdat ze zich hier thuis voelen.

Hoeveel rood omrande ramen zie je aan de voorzijde van de kerk. J =

 

WP 11.  N 51° 58.736  E 005° 54.764

De Sint-Walburgiskerk is de oudste nog bestaande kerk in Arnhem. Het gebouw is niet meer als kerk in gebruik, maar wordt gebruikt als locatie voor tentoonstellingen, concerten, lezingen en diverse vieringen.

Uit welke eeuw stamt deze kerk? K =

 

WP 12.   N 51° 58.713  E 005° 54.896

Het Airborneplein is een plein in het centrum van Arnhem, dat na de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. Het Airborne Monument op het plein is het belangrijkste monument voor de herdenking van de Slag om Arnhem. Tijdens de jaarlijkse herdenking bij het monument met een internationaal karakter worden alle geallieerden herdacht, die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug over de Rijn (de John Frostbrug) te veroveren en te behouden in de periode 17-26 september 1944. Het plein ligt lager dan de omringende verkeerswegen die later aangelegd werden, en wordt daarom ook wel de Berenkuil genoemd

Wie ontwierp dit relief monument Bridge to the future?  Stapeltel de woordwaarde van zijn naam, welke begint met een M en eindigt met een k, tot 1 cijfer. L =

 

WP 13.   N 51° 58.573  E 005° 54.679

De Slag om Arnhem was een historische luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog, die van 17 september tot 25_september 1944 in en rond de stad plaatsvond. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veldmaarschalk Montgomery stelde Operatie Market Garden voor, met als doel om de Duitse linies heen te trekken en Duitsland binnen te vallen via Arnhem. Parachutisten moesten enkele bruggen veroveren (operatie Market) en bezet houden tot de tanks er waren (operatie Garden). Niet iedereen was ervan overtuigd dat het mogelijk was de grote rivieren eenvoudig over te steken ("een brug te ver gaan"), maar het plan werd uiteindelijk geaccordeerd.

Als enige eenheid van de gelande Britse troepen slaagde het bataljon van John Frost erin de noordzijde van de brug te veroveren. Hierna kwamen zij van twee kanten onder Duits vuur te liggen: van de Duitsers die de zuidzijde van de brug in handen hadden en van de Duitsers die vanaf het noorden het centrum van Arnhem heroverden. De Nederlandse kapitein Jacobus Groenewoud sneuvelde op 18 september toen hij contact wilde maken met de rest van de divisie. Hij kreeg postuum de Militaire Willems-Orde. Een Poolse brigade onder leiding van Stanisław Sosabowski landde later bij Driel (ten zuiden van de Rijn) om verlichting te brengen. Uiteindelijk kwamen de geallieerden uit het zuiden te laat om de brug in handen te nemen. Om te voorkomen dat Duitsers hun posities in de Betuwe weer in zouden nemen, is de brug vernietigd door de RAF en de USAF.

Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen. Mede hierdoor werd het noorden en westen van Nederland niet bevrijd en kreeg te maken met de hongerwinter.

Je staat hier bij een kanon, wat is het bouwjaar? M =

 

WP 14.   N 51° 58.631  E 005° 54.560

De Sabelspoort (ook wel Eusebiuspoort genoemd) is een stadspoort van Arnhem. De poort werd voor het eerst genoemd in 1357. Arnhem heeft ooit meerdere stadspoorten gehad. De Sabelspoort maakte deel uit van een burcht die omringd was door een hoge muur met schietgaten. Later werd de poort ook gebruikt om gevangenen en krankzinnigen in op te sluiten, waardoor hij ook wel de 'Geckenpoort' werd genoemd.

In 1642 werd de poort gerestaureerd en kreeg hij aan de stadszijde een renaissancegevel. In latere jaren werd de poort ingesloten door huizen, maar gedurende de Tweede Wereldoorlog en vooral tijdens de Slag om Arnhem waren deze huizen zo ernstig beschadigd dat ze na de bevrijding werden gesloopt en de poort vrij kwam te staan. Ook de poort zelf raakte zwaar beschadigd. In 1952 werd de poort herbouwd. Sindsdien maakt hij deel uit van het ernaast gelegen Provinciehuis van Gelderland.

Hoeveel middeleeuwse hoofdstadspoorten heeft Arnhem gehad? N =

 

WP 15.   N 51° 58.719  E 005° 54.609

De Grote of Eusebiuskerk bepaalt al meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem en vertelt de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De Eusebiuskerk is zowel historisch als eigentijds en wordt veelvuldig gebruikt voor uiteenlopende activiteiten en evenementen. Laat u tijdens een bezoek fascineren door de geschiedenis van de Eusebiuskerk.  Ontdek in de prachtige kerkzaal de historische objecten, het beroemde Strümphlerorgel en ga op reis naar het jaar 1000 in de grafkelders. De panoramalift neemt u mee langs een van de grootste en zwaarste klokken van Europa en op 73 meter hoogte kunt u genieten van een eindeloos uitzicht over Arnhem en omstreken.

Op de zijkant van de kerk zit een zonnewijzer, welk getal staat links in het midden? O = 8

 

WP 16.   N 51° 58.739  E 005° 54.652

Duivelshuis

Het huis werd eigendom van hertog Karel van Gelre in 1518. Na de dood van de hertog werd het huis in 1539 verkocht aan Maarten van Rossum, de veldheer van de hertog. Het huis werd in 1543 verbouwd en kreeg toen de officiële naam: "Huis van Maarten van Rossum". Na de dood van Van Rossum verkochten de erfgenamen het pand in 1575, waarna het door verschillende eigenaars werd bewoond. De gemeente Arnhem kocht het Duivelshuis in 1828 ter vervanging van het vervallen stadhuis op de Markt. Twee jaar later werd het stadhuis na een renovatie in gebruik genomen. De gewoonte was dat iedere aftredende burgemeester een eigen glas in loodraam liet vervaardigen.        In 1898 werd onder leiding van architect Constantijn Muysken uit Amsterdam het pand weer in historische stijl hersteld. Het huis maakt nog steeds deel uit van het stadhuis. Er worden veel huwelijken afgesloten.

In welk jaar overleed Hertog Karel? P = Het infobordje is weggehaald. Het antwoord is 1538.

 

WP 17.   N 51° 58.781  E 005° 54.594

Het Presickhaeffs Huys is een middeleeuws huis in het centrum van Arnhem, dat volgens onderzoek in het jaar 1354 gebouwd is. Mede door de vele verwoestingen die in het centrum van Arnhem zijn aangericht tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, is dit een van de weinige middeleeuwse huizen in Arnhem. Het huis was in de 16e eeuw lange tijd bewoond door burgemeesters van de stad, van het geslacht Van Prisickhave. Het Presickhaeffs Huys is een T-vormig pand met aan drie zijden een trapgevel. Naast het huis staat een poort uit circa 1650 met daarachter de laatste stadspomp van Arnhem.

In welk jaar is de nieuwe vleugel gebouwd? Stapeltel het jaartal tot 1 cijfer. Q =

 

WP 18.   N 51° 58.851  E 005° 54.576

Het Oranje Koffiehuis is het oudste café in de binnenstad van Arnhem. Er is in 1925 uitgebreid gebruik gemaakt van bijzonder tegelwerk, zodat een Amsterdamse School/Art Deco pui ontstond. De naam van het etablissement is weergegeven in goudkleurige tegels. De bovenlichten van de symmetrische pui steken iets uit, waarbij de raampjes onder een hoek met elkaar zijn geplaatst. Zeer opvallend in het interieur zijn de wandtegels, die een diepe bloedrode kleur hebben. De bovenlichten van de pui zijn opvallend, met bijzonder glas-in-loodwerk. Ook de trap naar boven heeft een imposante betegeling aan de zijwand.

Uit welk jaar stamt dit café? R =

 

WP 19.   N 51° 58.903  E 005° 54.477

Winkelpand uit 1900-1910 in Art Nouveau-stijl. De topgevel is voorzien van een blinde segmentboog met siertegels in Art Nouveau-stijl en een groot tegeltableau met de naam "J. Sternfeld ./." omringd door gestileerde blad- en bloemmotieven.

Tel de letterwaardes op van de twee letters achter Sternfeld. S =

 

WP 20.   N 51° 58.893  E 005° 54.371

Huis de Moriaan. Van oorsprong een 16de-eeuwse patriciërswoning die in de loop der eeuwen vele notabelen tot woonhuis heeft gediend. De Gelders-Overijsselse renaissance gevel dateert uit de 17e eeuw.

Het aantal luiken van dit huis. T =

 

WP 21.   N 51° 58.894  E 005° 54.316

De Rijnstraat 22, welke belangrijke vrouw werd hier geboren? Hoeveel letters heeft haar voornaam? U =

 

WP 22.   N 51° 58.828  E 005° 54.312

De bibliotheek biedt je eindeloos veel lees-, kijk- en luisterplezier. Boeken, muziek, films, luisterboeken, tijdschriften, e-books en bladmuziek. Maar ook materialen voor studie en verdieping.

Hoe heet de bibliotheek waar je voor staat. Stapeltel de woordwaarde tot 1 cijfer en tel er 2 bij op. V =

 

WP 23.   N 51° 58.864  E 005° 54.251

St. Petersgasthuis.

In 1380 kocht Johan Wolterszoon van Arnhem, vicaris en kanunnik van Sint Pieter te Utrecht, de helft van een woonhuis in de Rijnstraat in Arnhem. Dit huis droeg de naam ‘Altmeynte’, of ‘Díe Munte’ en diende als munthuis/munterij. Uit archeologisch onderzoek van de houtconstructie van het huis is gebleken dat het pand uit 1354 dateert. Drie jaar later kocht Van Arnhem de andere helft van het pand van Henrick Munterszoon. Bij zijn overlijden in 1401 liet Johan Wolterszoon van Arnhem het pand, bij testament, na aan de stad om er een ‘hospitael ende een geestelijck huys voor die ermen ende die siecken te ontfangen en te vueden’ in te vestigen. Dit ter ere van de Heilige Petrus. Aldus werd besloten door de uitvoerders van zijn testament op 23 december 1401 in de Sint Pieterskerk te Utrecht. Er volgde een verbouwing en vier jaar later vond, door de wijbisschop van Utrecht de inwijding van het Sint Peters Gasthuis plaats.

In welk jaar werd het gasthuis gewijd aan behoeftige en zieke vreemdelingen? W =

 

WP 24.   N 51° 58.886  E 005° 54.215

De historische kelders van Arnhem. Onder de winkelstraten van Arnhem bevinden zich zo’n 36 eeuwenoude kelders. In 2001 zijn deze kelders in oude glorie gerestaureerd, onderling met elkaar verbonden en opengesteld voor publiek.

Welke eeuw staat voor de deur genoemd? X =

 

WP 25.   N 51° 58.777  E 005° 54.085

Op de brug zie je een aantal woorden. Hoeveel letters heeft het tweede woord van links. Y =

 

Maak nu de berekening voor de Cache-locatie.

N  51° 50.000 + A + B + G + J + K + L + M + O + P + R + W + 62

E 005° 50.000 + (C x F) + D + E + H + I + J + N + Q + S + T + U + V + X + Y + 72


A + B + C + D + E = 2001

F + G + H + I + J = 3927

K + L + M + N + O = 1975

P + Q + R + S + T = 3458

U + V + W + X + Y = 1435

 

  A   F   K   P   U
  B   G   L   Q   V
  C   H   M   R   W
  D   I   N   S   X
  E   J   O   T   Y

Stadtrundgang Arnheim

Dieser Stadtrundgang ist eine rund 4 Kilometer lange Strecke entlang besonderer Orte der Stadt Arnheim. An den angegebenen Koordinaten findet ihr jeweils die Antworten auf die gestellten Fragen. Die könnt ihr dann in der Tabelle auf der letzten Seite notieren. Die richtigen Antworten führen zum Cache. Team Mmaximaal, VanderMmeer und Loes Oosterling vielen Dank für den Probelauf! Vielen Dank an Ralf Junkers (Schwupp312) für die übersetzung in der Deutsche Sprache!

Dieser Cache wurde von der Gemeinde Arnheim genehmigt.

WP 1. N 51° 58.945 E 005° 54.272

Ihr seid jetzt auf dem Kornmarkt. Der Kornmarkt in Arnheim ist seit Jahren die Ausgehmeile von Arnheim. Der Platz verfügt über viele Gaststätten. Die Getreidespeicher ringsum erinnern an die ursprüngliche Aktivität dieses Marktes, nämlich an den Getreidehandel, der 1914 endete. "Die Kornbörse", die mitten auf dem Platz steht, beherbergt heute das Arnheimer Filmhaus. Ein weiteres besonderes Gebäude befindet sich an der Ecke Kornmarkt/Luthersesteeg, es ist das klassizistische Kirchengebäude der lutherischen Gemeinde aus dem Jahr 1737. Über dem Eingang ist das Bild eines Schwans als Zeichen des lutherischen Glaubens zu sehen. 1898 wurde die Kirche entwidmet, nachdem die lutherische Glaubensgemeinschaft die evangelisch-lutherische Kirche an der Spoorstraat in Gebrauch genommen hatte. Dieses Gebäude fungierte anschließend als Getreidelager, Diskothek und Gaststätte. Während dieser ganzen Zeit ist das Bild des Schwan über dem Eingang erhalten geblieben.

Welche Ziffer findet ihr über dem Schwan? A =

WP 2. N 51° 58.946 E 005° 54.363

In der Fassade eines der Geschäfte in der Jansstraat in Arnheim befindet sich eine Nische mit der Figur eines nackten Mannes mit einer Keule in der linken Hand. Nach den Geschichten, die die Runde machen, ist es ein Bild des wilden Mannes, der irgendwann einmal in der Nähe von Arnheim herumgestreunert sein soll und die Gemüter der Bewohner mit seinen Räubereien beschäftigt hat. Andere Geschichten handeln von der Befreiung des Ortes Huissen; Der "Wilde Mann" wäre ein Spion aus Huissen gewesen, das damals Teil des Bistums Kleve war, der dann während des Krieges zwischen Geldern und Kleve von den Arnheimern in Gefangenschaft genommen wurde. Aber es kann auch etwas mit der Heraldik zu tun haben, die oft "Wilde Männer" als Schildhalter oder Figur im Wappen verwendet. Die mutmaßliche Bedeutung bezieht sich auf die jahrhundertealte "germanische" Herkunft der Familie, allerdings ist kein Familienwappen älter als 800 Jahre und kein einziges Geschlecht kann Vorfahren nachweisen, die vor 750 n. Chr. lebten. Wilde Männer werden nicht nur in Familienwappen eingesetzt, sondern auch in Stadtwappen wie beispielsweise in Den Bosch.

Was ist die Hintergrundfarbe des „Wilden Mannes“, den ihr hier seht? Gesucht wird die einstellige iterierte Quersumme des niederländischen Wortes für diese Farbe. B =

WP 3. N 51° 58.943 E 005° 54.436

Hier findet ihr das alte Postamt von Arnheim. Es wurde 1889 im neugotischen Stil errichtet. Die Symmetrie wurde 1908 durch den Bau von zwei identischen Traveen auf der rechten Seite gestört. Von den Arnheimern wird diese dieses Gebäude auch als "Affenfelsen" bezeichnet.

Wie viele hockende Affen zählt ihr an der Vorderseite des Gebäudes? C =

WP 4. N 51° 58.955 E 005° 54.452

Hier steht ihr an der Kuppelkirche, die 1837 erbaut wurde und ursprünglich eine evangelische Kirche war. Die Kirche war bis Mai 1940 Regimentskirche für das Artilleriekorps der Armee – die gelben Reiter – die in der nahe gelegenen Willems-Kaserne stationiert waren. Welche Kirche (10 Buchstaben) hat hier früher gestanden?

Gesucht wird die einstellige iterierte Quersumme. D =

WP 5. N 51° 59.000 E 005° 54.544

Die reitende Artillerie hat eine enge historische Verbindung mit dem Königshaus und der Stadt Den Haag. Während der Herrschaft von König Wilhelm II. gingen die Gelben Reiter bei der Eröffnung der Generalstaaten (dem damaligen Parlament) an der Spitze der königlichen Parade. Heute ist die Einheit für das Abfeuern von Salutschüssen bei Zeremonien rund um das Königshaus verantwortlich. Sie tat das bei der Hochzeit von Kronprinz Willem-Alexander und Prinzessin Máxima, der Geburt der Prinzessin Catharina-Amalia und den Beerdigungen von Prinz Claus, Prinzessin Juliana und Prinz Bernhard. Bei der letzten Beerdigung eskortierten die Offiziere der reitenden Artillerie die Lafette, auf der der Sarg des Prinzen abgelegt wurde. Am Prinsjesdag (Wikipedia: bedeutender Tag in der niederländischen Politik, an dem das parlamentarische Sitzungsjahr eröffnet wird. Er findet jedes Jahr am dritten Dienstag im September statt. Am Prinsjesdag verliest das niederländische Staatsoberhaupt die Thronrede) gibt eine Batterie der gelben Reiter alle 60 Sekunden Schüsse ab, von dem Moment an, in dem der König den Palast verlässt, bis zu seiner Rückkehr.

Welches Jahr wird hier genannt? E =

WP 6. N 51° 59.011 E 005° 54.569

Wir sind durch Zufall auf diesen Stein gestoßen. Durch welchen besonderen Mann wurde hier der erste Stein gelegt?

Nehmen Sie die Anzahl der Buchstaben seines Nachnamens. F =

BITTE AUFPASSEN BEIM ÜBERQUEREN DER STRASSE: DIE BUSSE KOMMEN VON BEIDEN SEITEN.

WP 7. N 51° 59.052 E 005° 54.664

Auf dem Arnheimer-Ring standen acht Statuen, die aus dem Landsitz Boom en Bosch in Breukelen stammen. Theodorus Boendermaker, Besitzer des Geländes, ließ im Jahr 1712-13 um den Garten zu verschönern acht lebensgroße Statuen von Ignatius van Logteren aufstellen. Es handelt sich um die Paare Neptun & Venus, Jupiter & Juno, Pluto & Proserpina, Bacchant (Bacchus) & Bacchante. Im Jahre 1847 wurden die Skulpturen versteigert und von Frau Bartholomée Remina Brand aus Cabauw gekauft, die mit François Gijsbert Staatskin, Baron van den Brakell tot den Brakell, Besitzer des Schlosses Vredestein bei Ravenswaay verheiratet war. 1849 wurden die Skulpturen im Garten von Vredestein aufgestellt. 1856 wurde die Burg abgerissen und der Baron siedelte sich am Velperbinnensingel in Arnheim an. 1859 übergab er die Statuen an die Stadt Arnheim unter der Bedingung, dass er die Statuen aus seiner Wohnung sehen konnte. Die Skulpturen wurden in den neu errichteten Gärten gegenüber seinem Haus platziert. Ihr steht jetzt hier bei Neptun.

In welchem Jahr hat die Restaurierung stattgefunden? G =

WP 8. N 51° 59.012 E 005° 54.760

Musis Sacrum ist ein Konzertsaal und Veranstaltungszentrum in Arnheim, das sich am Velperplein befindet. Das Gebäude stammt aus dem Jahr 1847 und wurde vom Architekten H.W. Fromberg entworfen. 1888-1890 wurde es umgebaut und erweitert. Seitdem ist es die Heimat des Arnheimer Philharmonischen Orchesters (ehemals Arnheimer Orchesterverein). Im Laufe der Jahre wurden viele Umbauten, Erweiterungen, Restaurierungen und Renovierungen vorgenommen.

Welche Jahreszahl steht an der Fassade? H =

WIR RATEN DEN ZEBRASTREIFEN FÜR DIE ÜBERQUERUNG ZU NUTZEN. DIE BUSSE KOMMEN VON BEIDEN SEITEN !!!!

WP 9. N 51° 58.875 E 005° 54.816

Ihr steht hier am Stadttheater. 1934 wurde das alte Theater zerstört und ein neues musste gebaut werden. Am 2. Januar 1937 begannen die Bauarbeiten und am 19. Oktober 1938 wurde das neue Theater von Bürgermeister H.P.J. Bloemers eröffnet. Das Theater ist während der Schlacht von Arnheim bei den Luftangriffen von 17. September 1944 und später bei den Kämpfen um die nahe gelegene Rheinbrücke schwer beschädigt worden. Architekt Brons, der am Tag des Luftbombardements kam um die Schäden aufzunehmen, wurde dabei durch herabfallende Trümmer getötet. Im Jahr 1978 fand eine Erweiterung (Kleiner Saal und Café-Foyer) und Renovierung des Theaters statt. In 1986-1987 gab es eine weitere Modernisierungsrunde. Anno 2005 gab es einen kleine Auseinandersetzung über die Qualität der Stühle im Theater. In erster Instanz wurde kein Geld zur Verfügung gestellt, um sie zu ersetzen. Zumal es Pläne im Rijnbooggebied (Bahnhofsviertel) für ein komplett neues Theater gab. Im Januar 2006 wurde dann doch Geld für die Bestuhlung bewilligt. Der Vorschlag von B & W (das bedeutet: Bürgermeister und Magistrat der Stadt) die Kosten für den Einrichtungskauf mit einer "Stuhlgebühr" (die sogenannte ‘zachte billen belasting’, in deutsch in etwa "Sanfte-Popo-Steuer") auf jede Eintrittskarte zu bezahlen, wurde aber vom Stadtrat abgelehnt. Welches Tier (4 Buchstaben) wird hier hoch gehalten?

Nehmt den Wortwert des niederländischen Tiernamens. I =

WP 10. N 51° 58.829 E 005° 54.739

Eglise Wallonne, Waalse kerk, Wallonische Kirche. Zu Beginn des 16. Jahrhunderts wurden in der Republik der sieben Vereinigten Niederlande die ersten wallonischen Gemeinden gegründet. Seit dem ersten französischsprachigen Gottesdienst im Jahr 1751 hat sich einiges verändert. Jahrhundertelang wurde die französische calvinistische Tradition von jeder Generation an die folgende weitergegeben. Inzwischen ist eine kleine Gemeinde entstanden, die größtenteils aus Menschen besteht, die irgendwann aus Interesse oder Neugier in einen französischsprachigen Gottesdienst gegangen und wieder zurückgekommen sind, weil sie sich hier zu Hause fühlen.

Wie viele rot umrandete Fenster seht ihr an der Vorderseite der Kirche. J =

WP 11. N 51° 58.736 E 005° 54.764

Die Sint-Walburgis-Kirche ist die älteste noch erhaltene Kirche in Arnheim. Das Gebäude ist keine Kirche mehr, sondern dient als Veranstaltungsort für Ausstellungen, Konzerte, Vorträge und verschiedene Feiern.

Aus welchem Jahrhundert stammt diese Kirche? K =

WP 12. N 51° 58.713 E 005° 54.896

Der Airborneplein ist ein Platz im Zentrum von Arnheim, der nach dem Zweiten Weltkrieg erbaut wurde. Das Airbornedenkmal auf dem Platz ist das wichtigste Denkmal für das Gedenken an die Schlacht von Arnheim. Während der jährlichen Gedenkfeier am Denkmal mit internationalem Charakter wird allen Verbündeten gedacht, die bei ihren Versuchen, die Brücke über den Rhein (die John-Frost-Brücke) zu erobern und zu halten, im Zeitraum vom 17. bis 26. September 1944 getötet wurden. Der Platz ist niedriger als die umliegenden Verkehrswege, die später gebaut wurden, und wird daher auch Bärengraben genannt. Wer hat dieses Relief-Denkmal „Bridge to the future“ entworfen?

Gesucht wird die einstellige iterierte Quersumme des Namens, der mit einem M beginnt und mit einem k endet. L =

WP 13. N 51° 58.573 E 005° 54.679

Die Schlacht um Arnheim war eine historische Luftlandung und Schlacht während des Zweiten Weltkriegs, die vom 17. September bis 25 September 1944 in und um die Stadt stattfand. Es war die größte Operation auf niederländischem Territorium während des Zweiten Weltkriegs. Feldmarschall Montgomery schlug die Operation Market Garden vor, um die deutschen Linien (Westwall) zu umgehen und über Arnheim in Deutschland einzumarschieren. Die Fallschirmjäger mussten einige Brücken erobern (Operation Market) und sie so lange besetzt halten, bis die Panzer dort waren (Operation Garden). Nicht alle waren davon überzeugt, dass es möglich ist, die großen Flüsse einfach zu überqueren ("A Bridge Too Far Away"), aber der Plan wurde schließlich genehmigt. Als einzige Einheit der gelandeten britischen Streitkräfte gelang es dem Bataillon von John Frost, die Nordseite der Brücke zu erobern. Dann kamen sie von zwei Seiten unter deutschen Beschuss: Von den Deutschen, die die Südseite der Brücke hielten, und von den Deutschen, die das Zentrum von Arnheim aus dem Norden zurückeroberten. Der niederländische Kapitän Jacobus Groenewoud war am 18. September getötet worden, als er den Rest der Division kontaktieren wollte. Er wurde posthum mit dem Militär-Willems-Orden ausgezeichnet. Eine polnische Brigade unter der Leitung von Stanisław Sosabowski landete später bei Driel (südlich des Rheins), um Erleichterung zu bringen. Am Ende kamen die Alliierten aus dem Süden aber zu spät, um die Brücke zu übernehmen. Um zu verhindern, dass die Deutschen ihre Stellungen in der Betuwe (Landstrich der niederländischen Provinz Gelderland) wieder einnehmen, wurde die Brücke von der RAF und der USAF zerstört. Für die Alliierten und die Niederlande war es weitgehend ein Misserfolg, weil die Brücke über den Rhein in Arnheim nicht übernommen werden konnte. Unter anderem deshalb wurden der Norden und Westen der Niederlande nicht befreit und es kam zu einem Hungerwinter. (Wikipedia: In den folgenden Kriegsmonaten wurde der Westen der Niederlande von Lebensmittel- und Kohlenlieferungen abgeschnitten. In diesem „Hongerwinter“ fanden mehr als 18.000 niederländische Zivilisten den Tod. Ursachen waren die Trennung des Landes durch die Frontlinie, das Einfrieren der Kanäle, der Eisenbahnerstreik und die daraufhin einsetzenden Repressalien der Deutschen, die alle Lieferungen in die Niederlande stoppten, während sie den für ihre eigene Versorgung nötigen Eisenbahnverkehr mit eigenen Kräften aufrecht erhielten.)

Ihr steht hier bei einer Kanone, was ist das Baujahr? M=

WP 14. N 51° 58.631 E 005° 54.560

Das Sabelspoort (auch Eusebiuspoort genannt) ist ein Stadttor von Arnheim. Das Tor wurde erstmals 1357 erwähnt. Arnheim hatte einst mehrere Stadttore. Das Sabelspoort war Teil einer Burg, die von einer hohen Mauer mit Schießscharten umgeben war. Später wurde das Tor auch benutzt, um Gefangene und „Wahnsinnige“ einzusperren, so dass es auch als "Geckenpoort" bekannt wurde. 1642 wurde das Tor restauriert und erhielt eine Renaissancefassade auf der Stadtseite. In späteren Jahren wurde das Tor von Häusern eingeschlossen, aber während des Zweiten Weltkriegs und vor allem während der Schlacht von Arnheim wurden diese Häuser so schwer beschädigt, dass sie nach der Befreiung abgerissen und das Tor wieder freigelegt wurde. Auch das Tor selbst wurde schwer beschädigt. 1952 wurde das Tor umgebaut. Seitdem gehört er zum angrenzenden Provinciehuis van Gelderland.

Wie viele mittelalterliche Haupt-Stadttore hat Arnheim? N =

WP 15. N 51° 58.719 E 005° 54.609

Seit mehr als fünf Jahrhunderten bestimmt die Große- oder Eusebius-Kirche das Stadtbild von Arnheim und erzählt die Geschichte der Gelderland-Hauptstadt vom Mittelalter bis zum Zweiten Weltkrieg und dem Wiederaufbau. Die Eusebius-Kirche besteht sowohl aus historischen als auch aus zeitgenössischen Elementen und wird für verschiedene Aktivitäten und Veranstaltungen genutzt. Lasst euch bei einem Besuch von der Geschichte der Eusebius-Kirche faszinieren. Entdeckt im schönen Kirchensaal die historischen Objekte, die berühmte Strümphlerorgel und begebt euch auf eine Reise ins Jahr 1000 in den Grabgewölben. Der Panorama-Lift fährt euch entlang einer der größten und schwersten Uhren Europas und auf 73 Metern Höhe könnt ihr einen endlosen Blick über Arnheim und seine Umgebung genießen.

Auf der Seite der Kirche ist eine Sonnenuhr, welche Zahl steht links in der Mitte? O = 8

WP 16. N 51° 58.739 E 005° 54.652

Duivelshuis (Teufelshaus) Das Haus ging 1518 in den Besitz des Herzogs Karl von Geldern über. Nach dem Tod des Herzogs wurde das Haus 1539 an Maarten van Rossum, den Feldherrn des Herzogs, verkauft. Das Haus wurde 1543 umgebaut und erhielt dann den offiziellen Namen: "Haus von Maarten van Rossum". Nach dem Tod von van Rossum verkauften die Erben das Gebäude 1575, wonach es von mehreren Eigentümern bewohnt wurde. Die Gemeinde Arnheim kaufte 1828 das Duivelshuis, um das verfallene Rathaus am Markt zu ersetzen. Zwei Jahre später wurde das Rathaus nach einer Renovierung wieder in Betrieb genommen. Der Brauch war, dass jeder Bürgermeister am Ende seiner Amtszeit sein eigenes Glasmalereifenster anfertigen ließ. Im Jahr 1898 wurde das Gebäude unter der Leitung des Architekten Constantijn Muysken aus Amsterdam im historischen Stil restauriert. Das Haus ist immer noch Teil des Rathauses. Hier werden viele Ehen geschlossen.

In welchem Jahr starb Herzog Karl? P = Das Info-Schild wurde entfernt. Die Antwort lautet 1538.

WP 17. N 51° 58.781 E 005° 54.594

Das Presickhaeffs Huys ist ein mittelalterliches Haus im Zentrum von Arnheim, das nach Recherchen im Jahr 1354 erbaut wurde. Unter anderem wegen der vielen Verwüstungen, die während der Schlacht von Arnheim im Zweiten Weltkrieg angerichtet wurden, ist dies eines der wenigen mittelalterlichen Häuser in Arnheim. Das Haus wurde im 16. Jahrhundert von Bürgermeistern der Stadt aus dem Geschlecht van Prisickhave bewohnt. Das Presickhaeffs Huys ist ein T-förmiges Gebäude mit einer Fassade mit Treppengiebeln an drei Seiten. Neben dem Haus befindet sich ein Tor von etwa 1650, dahinter die letzte Stadtpumpe von Arnheim. In welchem Jahr wurde der neue Flügel gebaut?

Gesucht wird die einstellige iterierte Quersumme. Q =

WP 18. N 51° 58.851 E 005° 54.576

Das Oranje Koffiehuis ist das älteste Café in der Innenstadt von Arnheim. Im Jahre 1925 wurden umfangreiche Spezialfliesen eingesetzt, so dass eine Fassade der Amsterdamer Schule/des Art-Deco entstand. Der Name des Betriebs ist in goldfarbenen Kacheln angegeben. Die Oberlichter der symmetrischen Fassade ragen leicht hervor, wobei die Fenster schräg zueinander stehen. Sehr auffällig im Inneren sind die Wandfliesen, die eine tiefe blutrote Farbe haben. Auffallend sind die Oberlichter der Fassade mit besonderen Buntglasarbeiten. Auch die Treppe nach oben hat auch eine imposante Kachelung an der Seitenwand.

Aus welchem Jahr stammt dieses Café? R =

WP 19. N 51° 58.903 E 005° 54.477

Ladenhaus von 1900-1910 im Art Nouveau-Stil. Die obere Fassade verfügt über einen blinden Segmentbogen mit dekorativen Fliesen im Art Nouveau-Stil und ein großes Fliesentableau mit dem Namen "J. Sternfeld", umgeben von stilisierten Blatt- und Blumenmotiven.

Zählt die Buchstabenwerte der beiden Buchstaben hinter Sternfeld. S =

WP 20. N 51° 58.893 E 005° 54.371

Huis de Moriaan. Ursprünglich ein Patrizierhaus aus dem 16. Jahrhundert, das im Laufe der Jahrhunderte vielen Berühmtheiten als Wohnhaus gedient hat. Die Fassade im Stil der Gelderland-Overijssel-Renaissance stammt aus dem 17. Jahrhundert.

Die Anzahl der Luken dieses Hauses. T =

WP 21. N 51° 58.894 E 005° 54.316

Rijnstraat 22, welche wichtige Frau wurde hier geboren?

Wie viele Buchstaben hat ihr Vorname? U =

WP 22. N 51° 58.828 E 005° 54.312

Wie heißt die Bibliothek? Gesucht wird die einstellige iterierte Quersumme + 2. V =

WP 23. N 51° 58.864 E 005° 54.251

St. Petersgasthuis (Gasthuis = Krankenhaus/Spital) Im Jahr 1380 kaufte Johan Wolterszoon aus Arnheim, Vikar und Kanoniker von Sankt Peter in Utrecht, die Hälfte eines Wohnhauses in der Rijnstraat in Arnheim. Dieses Haus trug den Namen "Altmeynte" oder "die Munte" und diente als Münzhaus/Münze. Archäologische Untersuchungen zur Holzkonstruktion des Hauses haben ergeben, dass das Gebäude aus dem Jahr 1354 stammt. Drei Jahre später kaufte Van Arnhem die andere Hälfte des Anwesens von Henrick Munterszoon. Nach seinem Tod im Jahr 1401 hinterließ Johan Wolterszoon von Arnheim das Gebäude testamentarisch der Stadt, um ein "Krankenhaus und ein geistliches Haus zu errichten um die Armen und Siechen aufzunehmen und zu bewirten". Dies zu Ehren des heiligen Petrus. So wurde es von seines Testamentsvollstreckern am 23. Dezember 1401 in der St. Peterskirche in Utrecht beschlossen. Es folgte eine Renovierung, und vier Jahre später fand durch den Weihbischof von Utrecht die Einweihung des St. Petersgasthuis statt.

In welchem Jahr wurde das Gästehaus bedürftigen und kranken Fremden (NL: „behoeftige en zieke vreemdelingen“) gewidmet? W =

WP 24. N 51° 58.886 E 005° 54.215

Die historischen Keller von Arnheim. Unter den Einkaufsstraßen von Arnheim befinden sich etwa sechsunddreissig alte Keller, die Jahrhunderte alt sind. Im Jahr 2001 wurden diese Kellerräume in alter Pracht restauriert, miteinander verbunden und für die Öffentlichkeit zugänglich gemacht.

Welches Jahrhundert wird vor der Tür genannt? X =

WP 25. N 51° 58.777 E 005° 54.085

Auf dem Brücke findet ihr Wörte. Wieviel Buchstaben hat das zweite Wort von links? Y =

Berechnet jetzt den Cachefundort:

N 51° 50.000 + A + B + G + J + K + L + M + O + P + R + W + 62

E 005° 50.000 + (C x F) + D + E + H + I + J + N + Q + S + T + U + V + X + Y + 72


A + B + C + D + E = 2001

F + G + H + I + J = 3927

K + L + M + N + O = 1975

P + Q + R + S + T = 3458

U + V + W + X + Y = 1435

Additional Hints (Decrypt)

[O = 8. Het infobordje bij P is weg. Het antwoord is 1538. Hint cache: Tussen reclameborden in, graag langzaam weer laten zakken] [O = 8 und das Info-Schild bei P ist weg. Die Antwort lautet 1538. Hint Cache: Werbung, bitte vorsicht runterlassen]

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)