Skip to content

Getryggen i Öxabäckssocken EarthCache

Hidden : 11/27/2016
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Getrygg kallas den form av rullstensåsar som bildas över vattenytan.

Medan de isälvar som bildats genom att en isälvstunnel mynnat ut under vattenytan får en mjukare form genom erosion av vatten och genom överlagring av finare sediment, får de som bildas över vattenytan en skarpare profil.


När man kommer fram till platsen så finns det ett par saker som skvallrar om vad det är som döljer sig under ytan. Det första man ser är en grusgrop som inte varit använd på länge. Sådana här åsar har varit mycket värda för bönder förr i tiden, det var ett lysande ställe att få grus och sand för allt där sådant behövdes. Här ser man ingen jord här alls, mer än i översta lagret där växtilgheten är.
Det andra tecknet man ser är att det är så mycket tall här. Det växer främst tall på åsar, eftersom tall trivs i sand, vilket ger en öppen terräng som är lätt att ta sig fram i, dessutom är toppen av åsen ofta litet platt så det är lätt att bygga en väg där.
Man kan även se att det finns mycket gran lite längre in, vilket inte egentligen inte skulle stämma in, men det är planterat eftersom granvirke är mer eftertraktat än tall.

I samband med inlandsisarnas avsmältning strömmar stora mängder smältvatten genom vertikala sprickor och isälvstunnlar i glaciärisen. Vattnet rör sig ständigt mot iskanten eftersom det hydrostatiska trycket lättar mot glaciärens yttre delar.



Smältvattnet transporterar och sorterar små och stora partiklar. De alla finaste fragmenten, silt och ler, transporteras i suspension. Sand som är aningen grövre studsar framåt i s.k. saltationsrörelser. Grova fragment såsom sten och grus rullar längs med isälvens bottenskikt. Under smältsäsongen är strömningshastigheten mycket hög. Smältvattnet i isälvstunnlarna förmår då transportera, och därigenom även sortera, stora mängder isälvsmaterial fram till iskanten. Tyngre partiklar, såsom sten och grus, rundas då de rullar längs med isälvens botten och avlagras strax intill älvmynningen. Sand, som är aningen finare studsar framåt i s.k. saltationsrörelser. De allra lättaste partiklarna, silt och ler, rör sig i suspension och avlagras inte förrän de når lugnare vatten längre ifrån glaciärkanten.



Åsar bildas i takt med att glaciärisen smälter. Åsar bildas i takt med att glaciärisen smälter. Det grövsta materialet (sten och grus) avlagras först och bildar åsens grovkorniga inre. I takt med avsmältningen och iskantens successiva förskjutning uppströms, avlagras sedan även lättare material (sand) ovanpå åsen. Isblock som avskilt sig från den aktiva glaciärisen kallas dödis. I samband med dödisavsmältning bildas djupa och slutna dödisgropar som idag representeras av sjöar och kärr.



Dödisgropar bildas då frigjorda isblock, som fastnat i avlagringarna, smälter.
1. Berggrund
2. Bottenmorän
3. Sandigt åsmaterial
4. Åsens sten- och grusrika inre,
5. Is. Dödisgropar bildas då frigjorda isblock, som fastnat i avlagringarna, smälter.
Då glaciärisen smälter rasar isälvssedimenten längs med åsens sidor eftersom tunnelväggarna inte längre stöder åsen. Höga åsar med spetsiga krön och branta rassluttningar kallas getryggsåsar.




Åsens inre uppbyggnad.
1. Berg.
2. Bottenmorän.
3. Åsmaterial (sten, grus och sand).
4. Ler och silt.
5. Strandformation (sand).

Under yngre Dryas, för 12 700 år sedan, avtog glaciäravsmältningen till följd av en plötslig kallperiod. Åsryggarna bildades i turordning intill den långsamt krympande inlandsisens iskant då iskanten stundvis var stationär. Moränlager ovanpå och inuti getryggarna indikerar att glaciärisen även tillfälligt stötte framåt och bredde ut sig över ryggarna. Då glaciärkanten befann sig ovanom vattenytan spred sig strömkanalerna över stora landområden och bildade alluvialslätter. Dessa kallas sandur enligt isländsk terminologi.

För att logga denna EC så skicka svar till CO på följande:

1. När du är på plats hur är strukturen på åsen uppbyggd, hur är det fördelat med ex sten, grus och sand och varför är det på det viset?
2. Definitionen på grus är en kornstorlek mellan 2-20 mm och för sand är det 0,2-2 mm. Med den informationen, vad skulle du säga att detta stället innehåller mest utav?
3. Varför är det så att tall är det dominerande trädslaget och varför?

Det är inget krav men det hade varit trevligt om du/ni ville ladda upp en bild från när ni är på platsen.

Additional Hints (No hints available.)