Skip to content

01-01 XIXARRA. Villena - Biar Traditional Geocache

This cache has been archived.

manupor3: Tras su último viaje entre Villena y Biar que archivado este tramo del XIXARRA para dejar espacio a otras propuestas.

Muchas gracias a todos los que lo habéis buscado [:)]!!!

More
Hidden : 10/3/2016
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




Alcoy and Gandia Railway and Harbour Co. Ltd. (Xixarra)


Vía Verde del Xixarra 2







CASTELLANO:


El proyecto "XIXARRA"


Con el proyecto "Via Verda Xixarra", cariñosamente apodado "XIXARRA" queremos rendir homenaje a los ferrocarriles de la empresa Ferrocarriles de Villena a Alcoy y Yecla (V.A.Y.) y a los ferrocarriles de Alcoy and Gandia Railway and Harbour Co. Ltd. (ambos conocidos como Xixarra) que en tiempos pasados recorrían estas tierras. También queremos dar cabida a proyectos ferroviarios que nunca llegaron a realizarse pero que por su importancia hemos considerado incluir. Son los trenes de la memoria, los trenes del carbón, testimonios de revoluciones, guerras, hambres e ilusiones.

Siguiendo su recorrido atravesaremos túneles y puentes, cruzando montañas y valles imposibles, serpenteando hasta llegar al mar. Recorreremos diversas vías verdes y atravesaremos pequeñas poblaciones donde algunas estaciones reconvertidas siguen en pie.

Este proyecto no es un final sino más bien un principio. Si deseas unirte a nosotros y crear un nuevo tramo te invitamos a usar este formato. Ponte en contacto con cualquiera de nosotros.

La luz blanca del jefe de estación nos da paso, suena el silbato, comienza el viaje...



Compañía de los Ferrocarriles Económicos de Villena a Alcoy y Yecla V.A.Y.


Ferrocarriles de Villena a Alcoy y Yecla (más conocida como VAY y popularmente como el Chicharra [Xitxarra en valenciano]) fue una compañía de ferrocarriles de vía estrecha española que operó entre 1884 y 1969 y que alcanzó a unir Cieza (Murcia) con Gandía (Valencia).

El primer tramo de la VAY se inauguró, entre Villena y Bañeres, en 1884. La finalidad principal de la línea era exportar vino desde el puerto de Alicante, pero tuvo también un importante tráfico de pasajeros. Según el plan inicial, debía llegar hasta Alcoy pasando por Bañeres, Bocairente, Agres y Muro de Alcoy, pero no llegó a realizarse en su totalidad. Cuando en 1909 se amplió la línea en hasta Muro de Alcoy, se enlazaba allí con el Ferrocarril Alcoy-Gandía (línea en la que operaba con pago de peaje) y el tren se desviaba de Alcoy, a la que nunca llegó sino mediante trasbordo. Por el otro extremo llegaba hasta Yecla y, dado el auge del ferrocarril a partir de los años 20, en 1924 se prolongó la línea hasta Jumilla y Cieza. En 1965 se concedió la línea a la FEVE y el 1 de julio de 1969 (dos meses y medio después del cierre de la línea Alcoy-Gandía) se realizó su último trayecto, debido a las deudas acumuladas que hacían inviable el mantenimiento ya que, con una velocidad media de 14,5 km/h ya no podían competir con el transporte por carretera.



Vía Verde del Xixarra 2


Es esta una ruta para dejar volar la imaginación a los tiempos en los que la comarca del Alto Vinalopó era tierra de disputa entre los reinos musulmanes y cristianos. Los árabes, para reforzar sus fronteras, crearon fortalezas que se fueron rodeando de poblaciones y desde las que controlaban las vías de comunicación estratégicas. Llegamos a esas fortalezas y pueblos cuyos nombres jalonan nuestra historia, siguiendo otro camino histórico, el del popular "Xixarra", ferrocarril de vía estrecha que unía Yecla-Villena-Alcoy y que desapareció a inicios de los setenta. Durante nuestro pedaleo, percibimos otro rápido cambio que se está produciendo: el de la agricultura tradicional a la agricultura moderna. Las vareadoras mecánicas alternan en los campos de olivos con los agricultores que aún blanden sus palos, mientras en los viñedos, las viejas cepas en vaso, son sustituidas por las nuevas plantaciones emparradas que ya cubren totalmente la llanura entre Campo de Mirra y Villena.



Tramo de Villena a Biar



ACCESO
Este tramo se puede iniciar en Villena o en Biar.

LONGITUD Y TIPO DE FIRME
El tramo propuesto es de 7,00 km. de vía verde de tierra acondicionada con algunos tramos sin acondicionar.

DURACIÓN ESTIMADA
1 hora, 29 minutos.

DESNIVEL ACUMULADO
115 metros.

DIFICULTAD
Fácil. No tiene ninguna dificultad de orientación. La excursión transcurre por la abandonada vía férrea, sin desnivel apreciable. Es algo larga pero merece la pena hacerla completa. La vía la usan también los ciclistas y a veces algunos coches.

RECOMENDACIONES
Zapatillas de montaña o deportivos. Ropa apropiada a la estación. Mochila con agua y avituallamiento, para comer a mitad de la excursión y tomarse un tentempié (bocadillo, fruta y frutos secos, etc.). Gorra, gafas de sol, protector solar y labial.

ÉPOCA APROPIADA
Salvo en los meses de más calor, la excursión se puede hacer en cualquier época del año. Recomendable primavera y otoño. También el invierno.

DE INTERÉS
EL castillo de Villena. El castillo de Biar. El caso antiguo de Biar. Los carteles explicativos de la ruta en algunos lugares. El caminar por una vía abandonada y restaurada como Vía Verde.








VALENCIÀ:


El proyecte "XIXARRA"


Amb el projecte "Via Verda Xixarra", afectuosament anomenat "Xixarra" volem retre homenatge als ferrocarrils de l'empresa Ferrocarrils de Villena a Alcoi i Yecla (VAY) i als ferrocarrils d'Alcoi and Gandia Railway and Harbour Co Ltd (ambdós coneguts com Xixarra) que en temps passats recorrien aquestes terres. També volem donar cabuda a projectes ferroviaris que mai van arribar a realitzar-se però que per la seva importància hem considerat incloure. Són els trens de la memòria, els trens del carbó, testimonis de revolucions, guerres, fams i il·lusions.

Seguint el seu recorregut travessarem túnels i ponts, creuant muntanyes i valls impossibles, serpentejant fins arribar al mar. Recorrerem diverses vies verdes i travessarem petites poblacions on algunes estacions reconvertides segueixen en peu.

Aquest projecte no és un final sinó més aviat un principi. Si desitges unir-te a nosaltres i crear un nou tram et convidem a fer servir aquest format. Posa't en contacte amb qualsevol de nosaltres.

La llum blanca del cap d'estació ens dóna pas, sona el xiulet, comença el viatge ...



Companyia dels Ferrocarrils Econòmics de Villena a Alcoi i Yecla V.A.Y.


Ferrocarrils de Villena a Alcoi i Yecla (més coneguda com VAY i popularment com el Xitxarra) va ser una companyia de ferrocarrils de via estreta espanyola que va operar entre 1884 i 1969 i que va aconseguir a unir Cieza (Múrcia) amb Gandia ( València).

El primer tram de la VAY es va inaugurar, entre Villena i Banyeres de Mariola, en 1884. La finalitat principal de la línia era exportar vi des del port d'Alacant, però va tenir també un important tràfic de passatgers. Segons el pla inicial, havia d'arribar fins a Alcoi passant per Banyeres de Mariola, Bocairent, Agres i Muro d'Alcoi, però no va arribar a realitzar-se íntegrament. Quan en 1909 es va ampliar la línia en fins a Muro d'Alcoi, s'enllaçava allà amb el Ferrocarril Alcoi-Gandia (línia en la qual operava amb pagament de peatge) i el tren es desviava d'Alcoi, a la qual mai va arribar sinó mitjançant transbord. Per l'altre extrem arribava fins Yecla i, donat l'auge del ferrocarril a partir dels anys 20, el 1924 es va perllongar la línia fins a Jumilla i Cieza. El 1965 es va concedir la línia a la FEVE i l'1 de juliol de 1969 (dos mesos i mig després del tancament de la línia Alcoi-Gandia) es va realitzar el seu últim trajecte, a causa dels deutes acumulats que feien inviable el manteniment ja que, amb una velocitat mitjana de 14,5 km / h ja no podien competir amb el transport per carretera.



Via Verda del Xixarra 2


És aquesta una ruta per deixar volar la imaginació als temps en què la comarca de l'Alt Vinalopó era terra de disputa entre els regnes musulmans i cristians. Els àrabs, per reforçar les seves fronteres, van crear fortaleses que es van anar envoltant de poblacions i des de les que controlaven les vies de comunicació estratègiques. Arribem a aquestes fortaleses i pobles els noms fan honor a la nostra història, seguint un altre camí històric, el del popular "Xixarra", ferrocarril de via estreta que unia Yecla-Villena-Alcoi i que va desaparèixer a inicis dels setanta. Durant el nostre pedaleig, percebem un altre ràpid canvi que s'està produint: el de l'agricultura tradicional a l'agricultura moderna. Els tractors mecànics alternen en els camps d'oliveres amb els agricultors que encara branden els seus pals, mentre a les vinyes, els vells ceps, són substituïdes per les noves plantacions emparrades que ja cobreixen totalment la plana entre el Camp de Mirra i Villena.



Tram de Villena a Biar.



ACCÉS
Aquest tram es pot iniciar a Villena o en Biar.

LONGITUD I TIPUS DE FERM
El tram proposat és de 7,00 km. de via verda de terra treballada amb alguns trams sense esfaltar.

DURADA ESTIMADA
1 hora, 29 minuts.

DESNIVELL ACUMULAT
115 metres.

DIFICULTAT
Fàcil. No té cap dificultat d'orientació. L'excursió transcorre per l'abandonada via fèrria, sense desnivell apreciable. És una cosa llarga però val la pena fer-la completa. La via la fan servir també els ciclistes i de vegades alguns cotxes.

RECOMANACIONS
Sabatilles de muntanya o esportius. Roba apropiada a l'estació. Motxilla amb aigua i avituallament, per menjar a meitat de l'excursió i prendre un refrigeri (entrepà, fruita i fruits secs, etc.). Gorra, ulleres de sol, protector solar i labial.

ÈPOCA APROPIADA
Excepte en els mesos de més calor, l'excursió es pot fer en qualsevol època de l'any. Recomanable primavera i tardor. També l'hivern.

D'INTERÈS
EL castell de Villena. El castell de Biar. El cas antic de Biar. Els cartells explicatius de la ruta en alguns llocs. El caminar per una via abandonada i restaurada com a Via Verda.



Additional Hints (Decrypt)

Onwb ebpn

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)