Deze cache is onderdeel van Brinkenwandeling.
Brinkenwandeling bestaat uit 8 traditionals en een bonus!
Brinkenwandeling 1 ’t Heilig Hart
Brinkenwandeling 2 de Moosten
Brinkenwandeling 3 de Molenheide
Brinkenwandeling 4 de Pompers
Brinkenwandeling 5 d’n Heuvel
Brinkenwandeling 6 ‘t Hool
Brinkenwandeling 7 de Beek
Brinkenwandeling ’t Goor
Bonus!!!!!!!
De meeste caches bevatten een bonus-aanwijzing, vergeet deze niet te noteren voor de Brinkenwandeling Bonus!!!!
Route bedraagt 4.5 kilometer en is goed te doen met de fiets, te voet of met de auto.
Wie door Soerendonk wandelt ziet op verschillende plaatsen een groep oude eikenbomen staan, de brinken. In het verleden werden rond zo’n brink een aantal boerderijen gebouwd waardoor een sterk sociaal verbonden woongemeenschap ontstond. De brinken werden aaneengeschakeld door een web van zandpaden en karrensporen. Langs deze linten dijde het dorp verder uit en werden de historische brinken door bebouwing aan elkaar geregen. Tot het midden vorige eeuw bleef dit intact waarbij de brinken hun oorspronkelijke sociaal-economische functie behielden.
Met deze brinkenwandeling doorloopt u de ontstaansgeschiedenis van Soerendonk en onderweg vertelt elke brink zijn eigen verhaal.
De molen en de schut
De ‘Molenheide’ herinnert nog aan de oorspronkelijke standplaats van de Soerendonkse graanmolen. Dit was een kasmolen, het oudste type houten windmolen. Vóór 1800 waren de heren van Cranendonck eigenaar van de molen en de rentmeester zorgde voor de verpachting. De molen lag op de heide tussen het Reepad en de Raadbroekweg en bediende zowel Soerendonk als Maarheeze. Tot eind negentiende eeuw. Maarheeze kreeg een eigen molen waardoor de Soerendonkse molenaar besloot de molen te verplaatsen naar de Budelse kant van het dorp. De kasmolen werd afgebroken en opnieuw opgebouwd in de Zitterd tussen Soerendonk en Budel. Hier verwachtte de molenaar ook klandizie te krijgen uit Budel en Gastel.
Op de wieken van de molen werd door het Sint-Jansgilde het koningschieten gehouden. De houten koningsvogel werd dan vastgebonden op een van de wieken en zo gedraaid de vogel in de hoogste stand kwam. Degene die de vogel afschoot was drie jaar gildekoning.