Skip to content

Bålkos i skumringen Event Cache

This cache has been archived.

Geocaching HQ Admin: Thank you for hosting this geocaching event. The date of this event has passed. In order to reduce confusion from inactive event listings, this event has been automatically archived. Event owners are encouraged to archive their events within 30 days after the event (Mega-/Giga-Events within 60 days). Attendees can still log archived events.

More
Hidden : Friday, September 9, 2016
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

~~BÅLKOS I SKUMRINGEN~~


Sted: Sandstranden ved Svorksjøen
Dato: Fredag 9. september 2016
Tid: 1800-2100



Dette evnetet er ett av tre denne helgen. Håper du blir med på alle sammen:
Fredag: Bålkos i Skumringen
Lørdag: Sommertid ved Svorksjøen
Søndag: CITO Svorksjøen


Kom og bli med på bålkos ved Svorksjøen i skumringen på fredag!

Sola går ned kl 20:03 denne kvelden, men bålet vil brenne på stranden fra klokken 1800 og utover til det hyggelige selskap løser seg opp. Man skal ikke se bort ifra at det kanskje dukker opp en ny boks eller tre denne kvelden.

 

Ta med: 

  • Noe å sitte på; underlag, turstoler el.l.
  • Varme klær
  • Noe å drikke (dette er et familiearrangement, så alkohol kan med fordel bli værende hjemme)
  • Bålmat som pølser, marshmallows, banan&sjokolade i folie
  • Godt humør

Det er noe helt spesielt med bål som samlingspunkt. Det varmer og skaper hygge - i tillegg til at det selvsagt kan brukes til matlaging. Dersom det ikke er lokale bålforbud har en i følge allemannsretten til å tenne opp bål i skogsmark mellom 15. september og 15. april. I bålforbudstiden må man søke det lokale brannvesenet om tillatelse. Det er dog likevel lov å brenne bål på åpenlyse steder som ikke medfører fare for skogbrann. Dette gjelder oppbyggede bålplasser, i sand eller nær vann/sjø dersom man vet hva man holder på med.

 

LItt om bålets betydning: 

Da menneskene klarte å temme ilden, oppstod historiefortelling. Studier av de såkalte Ju'hoan-buskmennene i Namibia og Botswana viser at det er en signifikant forskjell på hva man snakker om i dagslys og hva man snakker om når man sitter rundt bålet i mørket om kvelden. En amerikansk antropolog, Polly Wiessner har fulgt stammen og hva de snakker om. På dagtid var det typisk spørsmål og diskusjoner om jordbesittelser, mens om kvelden ble stemningen mer fri og over 80 % av samtalene dreide seg da om historiefortellinger. Dette gjorde sannsynligvis også seg gjeldende blant de første ildtemmende mennesker. Forlengelse av dagen og det samholdet som skapes rundt bålet, skaper en helt spesiel stemning hvor historiefortelling ble det sentrale. 

 

Hemmeligheter og båltyper

Hemmligheten bak et varmt bål er god forberedelse, nok øvelse og en liten porsjon tålmodighet. Tørr og god opptenningsved hjelper også. Det finnes et utall båltyper, men speidere forholder seg vanligvis til fire typer og velger bål ut fra hensikten:

  • Pyramidebål: Ulike varianter av et pyramidebål er den vanligste båltypen. Primært bruksområde: Når noe skal kokes opp raskt.
    Start med fliser, never og tynne kvister. Sett veden i en pyramide rundt med de tynneste innerst. Tenn nederst.
  • Pagodebål: Bålet gir veldig god varme, raskt og enkelt. Er et stabilt bål. Primært bruksområde: Matlaging og leirbål
    Bygg opp bålet ved å legge noen runde vedkubber ved siden av hverandre i bunnen som en sokkel. Deretter legg to nye kubber på tvers oppå disse. Gjenta en gang eller tre - avhengig av hvor lenge du ønsker at bålet skal brenne. Lag et lite bål inni eller oppå til opptenning av pagoden. Tenn bålet fra toppen. Et godt oppbygget pagodebål kan brenne i mange timer uten tilførsel av ny ved. Dersom man velger å bruke fersk ved til sokkelen, vil disse fortsatt være intakt når bålet er brent ned og man bevarer naturen. Pagodebål egner seg derfor svært godt om vinteren, da det bruker lengre tid før det smelter ned i snøen. 
  • Stjernebål: Bålet trenger lite ved og er raskt å tenne. Primært bruksområde: Kjapp matlaging. Et stjernebål starter med et lite pyramidebål. Legg så 3-8 kubber i stjerneform rundt pyramidebålet. Skyv kubbene innover etter hvert som de brenner opp.
  • Reflektorbål: Prinsippet med et reflektorbål er å la en stein eller vegg av trestokker reflektere varmen fra bålet og til de som sitter foran det. Dette er en effektiv måte å utnytte varmen fra bålet på. En kan lage reflektorbål av alle de overnevte typene.

Slik går du frem for å lage et bål:

  1. Forberedelser
  • ​Finn frem veden du skal bruke. Kløyv opp i passe store kubber
  • Lag fliser og finn frem andre opptenningshjelpemidler (never, lav, kongler, tørre døde kvister fra furu/gran
  • Lag en bålpass ved å skjære bort torven på bakken, snu den og legg den til side (så den kan legges tilbake over bålplassen når man er ferdig med den). Legg steiner rundt bålet
  1. Påtenning
  • Legg fliser og annet opptenningsmateriale i en liten haug og tenn på i midten. Legg gradvis på større og større fliser
  • La flammene få skikkelig tak før du legger på vedkubber
  • Blås forsiktig i bålet fra undersiden dersom dårlig fyr
  • Vær tålmodig
  1. Vedlikehold
  • Legg på passe mengde ved. Prøv deg forsiktig frem, da det ofte ikke er mye ved som skal til for å få god varme
  • Dersom bålet renner for dårlig, får det trolig for lite oksygen. Blås eller vift luft inn i bålet eller forsøk å ta bort noen kubber
  •  

 

 

 

 

Additional Hints (No hints available.)