Skip to content

Glacial erratic - Lilla Edet EarthCache

Hidden : 8/11/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Glacial erratic - Lilla Edet


Stort flyttblock med liten jättegryta.


Detta med flyttblock och jättegrytor har facinerat mig ända sen jag var liten och läste om det i skolan. Här har ni turen att få se båda delarna dock ingen stor jättegryta men ändå en jättegryta i ett flyttblock vilket inte är så vanligt.

Flyttblock är stora stenblock som har fastnat på ett eller annat sätt i isen och förflyttat sig antingen med hjälp av inlandsisen eller glaciärer och sedan följt med åt det hållet isen har rört sig. Att man vet att inte flyttblocket alltid funnits där kan man se genom att det är ett helt annat material där flyttblocket har hamnat. Flyttblocken kan oxå ha följt med kringflytande isberg och har på så sätt hamnat långt ifrån sin position. Det finns flyttblock som har flyttat sig med isen över hav till andra länder. En känd sådan är t.ex. "Der Alte Schwede" som förflyttat sig från Småland till Elbe utanför Hamburg i Tyskland. Der Alte Schwede betyder ungefär "Det var som tusan" i positiv mening. Ett isberg som flyttar med sig ett sådan stort stenblock som ni finner här på plats är nästan stor som en halv fotbollsplan stor för att kunna/orka få med sig ett sånt här stort stenblock.

Detta flyttblock ni får se här är dock mycket större än Der Alte Schwede. Hur stort berättar jag inte för det är en av uppgifterna för att få godkänt att få logga denna earthcache.

Flyttblock är vanliga i hela Sverige. Dom förekommer oxå i Norge, Finland, Ryssland, Polen, norra Tyskland, Nederländerna, Schweiz och oxå i Nordamerika.

Genom att titta på flyttblocket, så kan man se var ifrån det härstammar (ursprungsområde). Flyttblocken i Sverige består framför allt av magmatiska och metamorfa bergarter som granit och gnejs. I och runt om Roslagen finns det många flyttblock som består av röd sandsten som kommer ifrån Gävle och kallas just för Gävlesandsten.

Ett annat namn på flyttblocken är jättekast. Det namnet fick dom pga att förr i tiden så trodde folk att det var jättar som hade kastat iväg dessa stenar och dom trodde att jättarna gjorde det för att dom inte tålde ljudet från kyrkklockorna och att det är därför det finns så många flyttblock (jättekast) just nära kyrkor.


Jättegryta är en helt annan sak även om dom kan hittas på samma ställe ibland som t.ex. den ni får se här. En jättegryta är en urholkad fördjupning i berget som har kommit till tack vare en sten tillsammans med sand och grus som har har "fastnat" i en strömvirvel från isens smältvatten och på så sätt slipat sig in i berget och gjort en nästan helt perfekt rund urgröpning. På vissa platser har man hittat själva stenen som har gjort själva jättegrytan alldeles i närheten av själva jättegrytan. En sådan sten kallas för "löpsten"

Jättegrytor finns såklart i flera olika storlekar. Man har hittat en som är 18 meter i diameter och en annan som är 7 meter djup.

På detta flyttblock kan ni på ena sida se en liten början till en jättegryta. Se bild ovan.


Här är en mycket bra bild på både hur jättegrytor blir till samt hur flyttblock förflyttar sig tack vare inlandisen.

Bild: Michael Holmberg.


Det finns ingen fysiskt burk eller loggbok på koordinaterna ovan.

Du/ni måste svara på frågorna nedan för att få loggen godkänd. Skriv inga svar i loggen utan maila svaren till mig.


Med andra ord så kan det vara bra att ha med nått att mäta med !!!

 

1. Vilken omkrets (på ett ungefär) har detta flyttblocket ? (Mät ca 150 cm ovan mark)

2. Ungefär hur hög är flyttblocket på den sidan närmast vägen.

3. Vilken eller vilka bergarter består DETTA flyttblocket mest av ? Berätta varför och hur du kommit fram till ditt svar.


Alla loggar som inte är godkända kommer att raderas!


From the guidelines: "People do not need to wait for permission to log your EarthCache. Requiring someone to wait is not supported by the EarthCache guidelines. People should send their logging task answers to you, then log your EarthCache. When you review their logging task answers, if there is a problem, you should contact them to resolve it. If there is no problem, then their log simply stands."


Jag har ett önskemål.

Det hade varit trevligt om ni tog ett kort på er själva när ni står framför flyttblocket.

Skicka in det tillsammans med eran logg.

När ni ändå är här så tycker jag att ni kan passa på att logga min favoritutläggare Gotamans cache Bockstenen. Det var tack vare den cachen jag fann denna imponerande sten för ett par år sedan.

Flag Counter

Additional Hints (No hints available.)