Skip to content

Pirtuhauta Traditional Cache

Hidden : 5/23/2014
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Peruskätkö, joka sijaitsee Maisaaressa. Maisaaressa on leirintäalue, jonne pääsee omalla veneellä tai yhteysaluksella. Leirintäalueelta pääsee patikoiden kätkölle joko saaren keskeltä metsän kautta tai rannan puolelta ensin pellon poikki ja sitten rantaa pitkin. Polkuja kulkee siellä täällä, mutta ainakin loppumatka on vaikeakulkuista. Saappaat on hyvä laittaa jalkaan käärmeiden varalta. Pienemmällä veneellä pääsee myös rantautumaan kätkön tuntumaan. Muistakaa kunnioittaa mökkiläisten rauhaa.

Kätkö sijaitsee vanhassa pirtuhaudassa, johon pirtukanistereita on aikoinaan piilotettu. Maisaaressa on ollut vakituista asutusta suhteellisen paljon. Vielä 50-luvulla ympärivuotisia asukkaita oli kolmisenkymmentä. Viimeinen asukas muutti pois saaresta 70-luvun alkupuolella. Nykyään saaressa on paljon mökkejä sekä leirintäalue.

Kieltolaki astui Suomessa voimaan 1.6.1919, vaikka sitä oli yritetty jo monta kertaa paljon aikaisemminkin. Raittiusväen suurin toivein odottama laki osoittautui välittömästi epäonnistuneeksi. Kun laillisia alkoholijuomia ei ollut saatavilla, kansalaiset ostivat alkoholinsa laittomilta markkinoilta, useimmiten väkevinä alkoholijuomina. Kieltolaki saikin Suomessa aikaan ennennäkemättömän viinan salakuljetuksen aikakauden, jota on kutsuttu myös pirtuajaksi. Alkoholia salakuljetettiin Suomeen alkuvuosina etupäässä Virosta, myöhemmin enenevässä määrin myös Saksasta ja Danzigista. Takavarikoidun alkoholin määrä kasvoi vuosi vuodelta ja ylitti vuonna 1930 jo miljoonan litran rajan. Yksi ainoa laiva saattoi tuoda maahan kerralla yhtä paljon viinaa kuin poliisi sai koko vuoden aikana takavarikoiduksi. Maaseudulla kieltolain noudattamista oli käytännössä mahdotonta valvoa. Saaristossa pirtukanisterit piilotettiin usein mereen tai rannoille kuoppiin ja kallion koloihin ennen kuin ne myytiin eteenpäin. Vaatimukset kieltolain kumoamiseksi voimistuivat 1920-luvun lopulla. Lain arvostelijoiden mielestä kieltolaki ei vastannut suomalaisten oikeustajua ja heikensi yleistä lainkuuliaisuutta. Eduskunta hyväksyi 9. helmikuuta 1932 uuden väkijuomalain, jossa säädettiin alkoholin myyntimonopolin keskittämisestä valtiolle. Laki tuli voimaan 5. huhtikuuta 1932, ja sen mukaan alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeus on ollut valtion omistamalla Oy Alkoholiliike Ab:lla. Tapahtumasta on jäänyt mieliin numerosarja 543210, joka tarkoittaa päivämäärää 5.4.1932 ja kelloaikaa 10, sillä ensimmäiset Alkoholiliikkeen myymälät avattiin tuolloin, lain voimaantulopäivänä klo 10.

Additional Hints (No hints available.)