Skip to content

Sillitehtaan muistolle Traditional Geocache

Hidden : 4/12/2014
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö esittelee Boyfoodin sillitehdasta ja sen historiaa. 

This cache introduces Boyfood, a factory making canned foods from Atlantic herring. 


Sillitehtaan toiminta päättyi kesällä 2014, mutta nykyisin se on kuohuviinitehdas eli varothan jästejä. Sinun ei tarvitse kiivetä aitojen yli päästäksesi kätkölle!

After summer 2014 the factory was closed, but nowadays they make wine there so watch out for muggles. You don't need to go inside the fence!

 

Boyfoodin tuotantolaitos Röölässä

Boyfood Oy (ennen vuotta 2002 Bauckman Oy) oli Suomen suurin sillinjalostukseen ja markkinointiin keskittynyt yritys ja se toimi Naantalin Röölässä, entisessä Rymättylän kunnassa.

Tehtaan historia

Matti Ruuska perusti Boyfood Oy:n 1977, ja se toimi Tuusulassa vuoteen 1988 saakka, jonka jälkeen yritys muutti Rymättylään Röölän sillisatamaan. Vuonna 1999 yritys otti käyttöön uudet tuotantotilat, joissa voitiin valmistaa neljällä tuotantolinjalla kaikki sillisäilykkeet. Boyfoodin Boy-tuotemerkki koostui neljästä tuoteryhmästä: sillisäilykkeistä, tyhjiöpakatuista silleistä, catering silleistä sekä perinteisistä kokosillituotteista.

Syksyllä 2005 sillitalo Boyfoodin omistaja Matti Ruuska myi yrityksen islantilaistaustaiselle Fram Foods Groupille. Tuolloin yritys työllisti 27 henkeä ja liikevaihto oli 10 miljoonaa euroa. Boyfood kaksinkertaisti tuotantonsa vuonna 2006, jolloin se alkoi valmistaa kaikki emoyhtiönsä sillituotteet.

Vuonna 2012 Felix Abba osti Boyfoodin. Tehdas valmisti vuodessa 12 miljoonaa purkkia silliä Skandinaviaan. Boysillin lisäksi tehtaassa valmistettiin kaupan merkkejä ja markkinoitiin Fram Foods Groupin kalatuotteita. Vuonna 2013 Felix Abba muutti nimensä Orkla Foods Finlandiksi. Yhtiö kävi vuonna 2013 kahdet yt-neuvottelut Boyfoodin tehtaalla ja maaliskuussa 2014 päätti sulkea tehtaan ja siirtää sen tuotannon Turun tehtaalle sekä Kungshamniin Ruotsiin.

Sillimarkkinat

Rymättylässä sillilaivojen saapumista on juhlittu vuodesta 1990 saakka, jolloin Boyfood Oy ensimmäisen kerran toi laivalastillisen uutta Saukon Silliä Rymättylän sillisatamaan. Sillimarkkinat - nykyiseltä nimeltään ”Sillii & uusii perunoi” –tapahtuma - pidetään alkukesästä, ja ne ovat perinteinen kesätapahtuma, jossa sillilaivojen saapumista juhlitaan uuden perunan ja viihde-esiintyjien kanssa. Tapahtuma on tunnettu Turun alueella ja siihen osallistuu vuosittain tuhansia ihmisiä. Tapahtuma järjestetään Rymättylässä toimineen Saukko-laivaston perinnettä jatkaen.

Saukko-laivasto ja Saukon silli

Rymättyläläinen Saukko-laivasto teki ensimmäiset sillinpyyntimatkat Islannin vesille 1940- ja 1950-lukujen vaihteessa ja jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1975 saakka.

Saukot, joita parhaimmillaan oli neljä kappaletta, lähtivät pyyntimatkoilleen loppukeväällä ja palasivat Rymättylän sillisatamaan keskikesällä parhaaseen uuden perunan aikaan. Saukot tekivät kalastusmatkoja Islannin vesille ja aina Jan Mayen saarille saakka.

Sillikantojen ehdyttyä Islannin vesiltä 1960-luvun lopulla siirtyivät Saukotkin kalastamaan Norjan vesille ja Pohjanmerelle. Pyyntimatkoja tehtiin kesällä ja loppusyksyllä. Matkojen kesto oli 2-3 kuukautta.

Silli oli niihin aikoihin monesti loppunut Suomesta, joten Saukkojen paluuta todella odotettiin ja niiden matkaa kalastusalueille, saaliita sekä paluumatkaa saaliineen seurattiin todella tarkasti.

Saukon sillin saapuminen Rymättylään oli vuosi vuoden perään todella suuri tapahtuma, josta uutisoitiin kaikissa valtakunnan tiedotusvälineissä.

Suomalainen sillinkalastus ja Saukko-laivaston vuotuiset pyyntimatkat päättyivät vuonna 1975.

Kalastusmenetelmien kehityttyä silli pyydettiin lähes sukupuuttoon ja sen vuoksi kalastus kiellettiin kokonaan. Kalastuksen uudelleen alettua Suomi ei enää uusinut kansainvälisiä kalastussopimuksiaan ja suomalainen valtamerikalastus päättyi.

Rannikkoseutu  4.3.2014:

Orkla Foods Finland Oy siirtää Rymättylän tehtaan sillinvalmistuksen Turkuun ja Kungshamniin Ruotsiin. Rymättylän tehtaalla tuotanto loppuu kesällä 2014.

Rymättylän tehtaan tuotannosta kolmannes siirretään syksyllä 2014 valmistettavaksi Orkla Foods Finlandin Turun kalasäilyketehtaalle, jossa ennestään valmistetaan yhtiön Ahti- ja Vesta-sillit. Turun tehtaalle tehdään 0,6 miljoonan euron investointi samassa yhteydessä. Boy-lasisillien valmistus siirtyy Orklan Kungshamnin tehtaalle.

Rymättylän tehdas työllistää vakituisesti 13 henkeä, joista tuotannollisissa työtehtävissä on 9 työntekijää.

Turun kalasäilyketehtaalle siirtyy tuotannon siirron yhteydessä Rymättylästä 4 työntekijää ja lopulle tehtaan henkilökunnasta pystytään tarjoamaan ainakin määräaikaisia työsuhteita Turun tehtaan kala- tai vihannessesongeissa.

Rannikkoseutu  11.4.2014:

Röölä on sillitehtaan oikea paikka

Rymättylän Röölää parempaa sijaintia ei sillitehtaalle voi kuvitella. Imagolliset hyödyt ovat merkittävämmät kuin logistiset haitat.

Naantalilainen Matti Ruuskalla oli sillitehdas Röölässä 18 vuotta. Mies tuntee nyt murhemieltä, kun Orklan Rymättylän tehtaan tarina on valojen sammuttamista vailla lopussa. Yhtiö on päättänyt lopettaa sillituotannon Röölässä tulevana kesänä.

Ruuska kummastelee Orklan nopeaa luopumista. Yhtiö osti tehtaan islantilaisilta vasta kesällä 2012.

– Puolitoista vuotta ja kaikki menee ylösalaisin, sanoo 40 vuotta silliä työkseen myynyt Ruuska.

Sillimies Ruuska myi tehtaansa islantilaisille muutama vuosi sitten. Myyntipäätös syntyi, kun oma jälkikasvu ei ollut kiinnostunut jatkamaan isän jäljillä.

– Henkilökohtainen toiveeni oli, että tuotanto jatkuu Rymättylässä ja nyt pettymys on kova, Ruuska sanoo.

– Ei ole salaisuus, että tein tarjouksen islantilaisille silloin, kun tehdas meni Orklalle. Minun tarjoukseni oli tappiollisen tehtaan silloisen arvon mukainen, Matti Ruuska kertoo.

Orkla maksoi tehtaasta 10 miljoonaa euroa.

Pitkän silliuransa aikana Matti Ruuska puhunut intohimoisesti sillistä, sen hyvistä ravinto-ominaisuuksista ja asemasta suomalaisessa ruokapöydässä.

Samaa intohimoa hän näkisi mielellään tämän päivän sillinjalostajien touhuissa. Nyt hän näkee, että intohimo sillin laatuun puuttuu.

Lähteet: Wikipedia ja Boysillin verkkosivusto.

Additional Hints (Decrypt)

Rv nvqnffn / Abg gur srapr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)