Skip to content

Balltorpsbäcken - bifurkation? EarthCache

Hidden : 12/7/2013
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Du står nu på en stenvalvsbro som välver sig över Balltorpsbäcken. Här ska du svara på några frågor med förhoppning om att lära dig något om området och om fenomenet bifurkation.
Short in English: You’re standing on a stone bridge. Under it, the bifurcation Balltorpsbäcken flows (see waypoint for where it splits). Look around you and on the map in order to answer the questions below.


Ett spricklandskap bildas
Du befinner dig nu i det västsvenska sprickdalslandskapet som bildades för ca 1,7 miljader år sedan. Mölndal och Balltorp ligger inom det som kallas västkustens berg-och lerområde. Om du blickar öster, söder och sydväst mot Balltorp så ser du de berg som mest består av Bohusgranit och gnejs precis som den bro du står på. Det är denna granit som har spruckit genom inlandsisens, floders och vattendrags erosion och bildat ett platt område västerut, det som kallas för Fässbergsdalen, och även ett platt dalgångsområde rakt norrut. Runtomkring dig idag ser du berg i ovan nämnda riktningar och att bäcken som du står över följer dalgången norrut och att bäcken kommer ifrån den platta Fässbergsdalen västerifrån (se kartan och följ Söderleden).

Avsmältningen formar bifurkationen
När inlandsisen drog sig tillbaka för ca 10000 år sedan var dalen och Balltorpsbäcken en havsvik som gick in i Välen precis där bäcken (som har blivit en å) rinner ut i havet idag. Här i dalgångarna bildades lera vilket du speciellt märker under dina skor om du följer bäcken västerut mot Fässbergsdalen. Det är denna f.d. leriga havsbotten, som för 10000år sedan stod hela 90 m högre än idag, som gör att dalgången blir så platt. När isen drog sig undan så skapades dessa nivåskillnader mellan berg och dal och följaktligen bildades sjöar och vattendrag. Det är resterna av dessa ,då större vattenflöden, som du ser idag. När Balltorpsbäcken rann ner i den platta Fässbergsdalen så visste den inte riktigt i vilken riktning den skulle rinna. Ska flödet följda dalgången ca 2 km österut för att sedan vika av norrut, precis vid den punkt som du befinner dig på, eller följa dalgången västerut mot Välen? Det var just här som en bifurkation uppstod för ett par hundratal år sedan, då vattenståndet sjunkit ner till bara några meter från nuvarande nivå. En gång i tiden var det alltså en bifurkation med större flöde och idag återstår bara en liten bäck och man kan diskutera om inte bäcken t.o.m. är förstärkt genom grävning västerut vid delningen (se waypoint).

Bäcken idag
Det är den delen av bäcken som rinner genom f.d. campingområdet (Se waypoint. Du behöver inte gå dit för att svara på någon fråga) som gör att man ställer sig frågan i rubriken. En bifurkation är en delning av ett flöde utan återförening. I detta fall rinner de två armarna i slutändan ut i havet. Om man nu kan tala om två gaffelformade armar överhuvudtaget. I själva verket heter Balltorpsbäcken något annat västerut och öst/norrut rinner den ut i Mölndalsån så inte ens där bibehålls namnet.

Frågor
1. Kålleredsbäcken flyter ihop med Balltorpsbäcken vid platsen där du står och lite längre nedströms Mölndalsån. Genom att jämföra de olika flödena kan du ana dig till om Kålleredsbäcken resp. Mölndalsån är bifurkationer eller ej. Är de det? Följ bäcken resp. ån uppströms på kartan för att se ev. tidigare delning.

2. Uppskatta flödeshastigheten på platsen. Varför är den så mycket lägre än innan delningen i Balltorp?

3. Var slutar Balltorpsbäcken norrut och västerut? Uppskatta avstånden.
Skicka svaren per e-post. Inget svar inom 24h = du kan logga som found.

Questions
1. The Kålleredsbäcken/stream merges at the site you’re on and a little bit further down streams Mölndalsån. By comparing the flows you can get a hint to the questions wheather these two streams are bifurcations or nor. Are they? Follow the two flows upstreams on the map.
2. Estimate the velocity of the streaming water. Why is it so much slower than before the splitting in Balltorp?
3. Where does Balltorp stream/Balltorpsbäcken ends North and West from here? Estimate the distances.
Please e-mail me your answers. If I don’t reply within 24hours you can log this as found.

Additional Hints (No hints available.)