Skip to content

De vergeten vliegeniers Multi-cache

This cache has been archived.

SatelliteSuzy: Gezien er geen response is op de log waar aan de CO gevraagd werd om deze geocache na te zien, wordt deze geocache gearchiveerd. Indien u het hier niet mee eens bent kan u dit melden via: https://support.groundspeak.com//index.php?pg=request

Met vriendelijke groeten

Satellite Suzy
Community Volunteer Reviewer Vlaanderen

More
Hidden : 10/26/2013
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een zoek en antwoord multi door de prachtige natuur van het Hagenland. Van verharde weg over onverharde weg, van slijk naar droog. De wandeling is een 8,5 km lang. Er moet worden gezocht en gerekend. Geen tags of potjes. De opdrachten staan op deze pagina. Dus zeker afprinten! Lees de vragen en voer uit. Een slimme foon, en rekenmachine,... kan nuttig zijn!

Bedankt aan de proeflopers!

Have fun!

Respecteer de natuur aub!

Een vliegtuig stort neer te Sint-Pieters-Rode...

In de nacht van 28 op 29 juni 1943 om 02:22 uur stortte op de Uilenberg te St.-Pieters-Rode een vliegtuig neer van de Engelse luchtmacht.

Het was een bommenwerper van het type Vickers Wellington Mk X met immatriculatiekenteken HZ 438 (BH-J), bemand door vijf Poolse soldaten in dienst van de RAF: piloot F/Sgt Marian KLEINSCHMIDT (29), navigator F/O Stefan BOGUSLAWSKI (27), bommenrichter Sgt Piotr MAZGAI (25), radio-operator Sgt Maksymilian CIESLIK (23) en staartschutter Tadeusz KNEBLOCH (26).De vier eerste lichamen werden onmiddellijk geborgen. De vijfde, staartschutter Tadeusz Knebloch werd pas enkele weken later gevonden in een graanveld. Hij werd bij zijn gesneuvelde kameraden begraven.

Het vliegtuig maakte deel uit van het 300ste Squadron, een eenheid die volledig bemand was met naar Engeland gevluchte Poolse militairen. Het was opgestegen in INGHAM (Engeland) op 28 juni om 22:45 uur en was samen met 608 vliegtuigen op weg voor een raid op Keulen maar werd tijdens de heenvlucht neergehaald boven het Hageland door een Duits jachtvliegtuig, een Messerschmitt 109 bestuurd door Oblt Paul ZORNER. Die nacht gingen aan geallieerde zijde nog 24 andere vliegtuigen verloren.

Het team van F/Sgt Kleinschmidt vloog zijn eerste opdracht in de nacht van 26 op 27 april 1943 in een bombardementsvlucht op Duisburg (Duitsland).

Twee maanden later, de raid op Keulen was hun elfde operatie, werden ze door de Duitse jager neergehaald en kwamen deze jonge twintigers om het leven.Kosovo heette toen "Het Hageland".De bovenstaande lotgevallen zijn de laatste jaren al op verscheidene plaatsen neergeschreven ter gelegenheid van de verdiende nieuwe eerbewijzen die deze jonge mannen werden betoond. Niet dat ze destijds werden vergeten.

Is het niet verwonderlijk dat, in een gevaarlijke tijd van bezetting, de inwoners van Sint-Pieters-Rode, zo massaal en met zo'n bloemenvracht openlijk hun sympathie en hun dankbaarheid betuigden tegenover die jonge vliegeniers die hier hun leven lieten voor de bevrijding van ons land.

Het toestel: de Vickers Wellington Mk X.De Vickers Wellington, door de RAF-piloten "Wimpy" gedoopt, is een van de vliegtuigen die het meest en het langst voor bombardements- en opleidingsopdrachten zijn ingezet. Van oktober 1938 tot acht jaar na de oorlog (1954) werden ze in dienst gehouden. Waarmee ruimschoots hun deugdelijkheid werd bewezen.Het vliegtuig had een spanwijdte van 26,26 meter en een lengte van 23,75 meter en was uitgerust met twee Bris-tol Hercules-motoren van 1500 pk. Het had een topsnelheid van 410 km/uur op een kruishoogte van 3800 meter, zijn plafond was 5790 meter. De normale bewapening bestond uit acht mitrailleurs7,62 mm - dat is het van het nog steeds gebruikte kaliber oorlogsmunitie - twee in de neuskoepel, vier in de staartkoepel en twee midscheeps in de flanken. Daarnaast vervoerde de Wellington nog 2040 kg aan bommen.

Vergeleken met onze huidige luchtreuzen en moderne militaire vliegtuigen zijn die cijfers niet indrukwekkend, voor die tijd was het echter vrij groot en snel.

De opstelling van de mitrailleurs bepaalde meteen de zwakke plek van het vliegtuig.Oorspronkelijk waren de zijdelingse mitrailleurs er niet. Daardoor was het vliegtuig van zijdelings onderaan praktisch onbeschermd. Door de midscheepse bewapening werd deze dode hoek verkleind, maar de buik bleef een zwakke plek, zoals bij de meeste vliegtuigen overigens.Het bijzonderste kenmerk van de Wellington was de wijze van opbouw van romp en vleugels.Het vliegtuig was geheel gebaseerd op wat men noemt de "geodetische constructie".Eigenlijk was het samengesteld uit een geraamte van aaneengesloten driehoekjes overtrokken met een buitenbekleding. De bouwwijze was afgekeken van de vroegere luchtschepen, beter gekend onder de naam "zeppelins".Toen deze na enkele rampzalige ongevallen, onder meer met de R101 in oktober 1930, naar de schroothoop werden verwezen, werd dr. Barnes. N. Wallis hoofdconstructeur bij Vickers. Hij ontwerp een nieuwe geodeti-sche vliegtuigconstructie, geïnspireerd op de "kippengaas"-omhulsels van de ballonnen of gaszakken die in de zeppelins zaten.Eerst werd geëxperimenteerd met een geodetische vleugel, nadien met een dergelijke romp voor een eenmotori-ge tweedekker.In 1935 bouwde Vickers een laagdekker waarbij het systeem van Wallis op het ganse vliegtuig werd toegepast. Het toestel werd "Wellesley" gedoopt. Het vestigde in 1938 een nieuw langeafstandswereldrecord met een vlucht van 11.700 km.Het toestel werd bij het Britse leger ingezet als bommenwerper maar had een groot nadeel. Men vond het niet aangeraden de geodetische constructie te onderbreken om er bommenluiken in aan te brengen en dus werden ze in gestroomlijnde gondels onderaan meegevoerd.Dit opbergprobleem werd opgelost bij het volgende door Vickers gebouwde vliegtuigtype dat na herhaalde verbeteringen de naam Wellington meekreeg. Het werd door de RAF in grote aantallen besteld.

Het kwam in dienst in oktober 1938.

Vanaf de eerste RAF-luchtaanval op 4 september 1939 werd het ingezet tot in maart 1945.Er werden in het totaal 11.461 toestellen gebouwd in de fabrieken van Weybridge, Chester en Blackpool.Barnes Wallis ontwikkelde zijn geodetisch systeem zo dat de Wellington zijn bommen inwendig kon vervoeren.De "vlechtwerkconstructie" bleek tijdens de gevaarlijke opdrachten zijn deugdelijkheid te bewijzen. Heel wat zwaar beschadigde Wimpy's konden "veilig" naar hun basis terugkomen. Het geraamte bleek zo stabiel dat het omhulsel bij wijze van spreken aan flarden kon worden geschoten.

Toen de oorlog vorderde kwamen er steeds meer viermotorige zwaargewichten, zoals de Lancasters, in dienst en nam het aantal Wellingtons af. Ze werden dan vooral ingezet voor opleiding en kustbewaking.

Hun laatste bombardementsopdracht vond plaats in de nacht van 13 op 14 maart 1945.Nog tot acht jaar na de oorlog werd de Wellington Mark X gebruikt als lesvliegtuig envoor transport.Het vliegtuig dat op 21 april 1945 een noodlanding uitvoerde op de Kraaikant te Nieuwrode, was van hetzelfde type.Na zijn lange diensttijd werd de Wellington vervangen werd door de Vickers Varsity.

De enig overgebleven Wellington, een T Mark 10 navigatielesvliegtuig wordt bewaard in het RAF-museum te Hedon (Engeland).

"Ik weet het niet, wij deden dat gewoon"Uit de verhalen van de plaatselijke bevolking die het meegemaakt hebben blijkt dat de gebeurtenis de bevolking van Sint-Pieters-Rode en de omliggende dorpen niet onberoerd liet.Als we in de hedendaagse berichtgeving op de televisie horen en zien wat er in bezette gebieden zoal gebeurt, dan is het werkelijk meer dan verwonderlijk dat in die gevaarlijke tijd - denken we maar aan wat er in Sint-Joris-Winge en Meensel-Kiezegem plaatsgreep -, de inwoners van Sint-Pieters-Rode en de omliggende dorpen zo massaal en met zo een bloemenvracht openlijk hun sympathie en hun dankbaarheid betuigden tegenover die jonge vliegeniers die hier hun leven lieten voor de bevrijding van ons land en van de westerse wereld uit de bezetting van een totalitair regime.Wij hebben ons dikwijls afgevraagd hoe de mensen tot zo een actie kwamen. In geen enkel verhaal dat wij optekenden eiste iemand een heldenrol voor zich op."Ik weet het niet. Wij deden dat gewoon," was toch wel één van de merkwaardige antwoorden op onze vraag.

Een getuige verhaal:

De begrafenis van die Poolse vliegeniers bracht een hele beroering in het dorp. Er was een plechtige lijkdienst met drie pastoors. Er waren bloemenkransen van alle dorpen uit de omtrek. Wij liepen daar vooraan fier met onze bloemen. Wij waren zelfs van plan geweest om er een driekleurige band in de doen, maar onze vader verbood het ons en vroeg waar we met ons gedachten stonden, zo met het dorp vol Duitsers. Ik kan niet zeggen hoe wij daar zo bijkwamen, wij dachten daar eigelijk niet bij na, we deden dat gewoon. De vijfde jongen werd een paar weken later door onze vader in het veld teruggevonden. Het was in de oogst en vader was gaan graan pikken in de Delle. Hij was altijd erg stip en op tijd. Om kwart voor twaalf legde die zijn getuig neer en kwam hij van het veld naar huis. Op die dag was hij te laat en ik moest van ons moeder gaan zien waar hij bleef. Op het veld was niemand meer te zien. Toen ik uit de Delle terugkwam, kwam ik vader tegen, die van het gemeentehuis kwam. Hij was erg aangedaan, maar hij wilde niets zeggen. Thuis vertelde hij wat er gebeurd was en dat hij was op het gemeentehuis aangifte was gaan doen. In die tijd moest alles aangegeven worden aan de Kommandantur. Nadien is hij terug op het land gaan kijken samen met Fons Smets. In een hoek graan dat was blijven staan toonde hij het lichaam van Knebloch. De schrijnwerker, Jef Van den Bergh, heeft een kist gemaakt. Ik geloof dat dan de gendarmen en de garde het lichaam gaan halen zijn. Ik mocht er van vader niet naar toe maar van op ons land ben ik toch gaan kijken. Die jongen is dan bij zijn kameraden begraven, dat gebeurde in stilte maar hij was toch in de kerk geweest. Na die begrafenis is in Sint-Pieters-Rode eigenlijk de miserie met voor- en tegenstanders begonnen, daarvoor was daar niets van te zien.Wilfried Nijs, Rudy Janssens

Wp1: N50°56.007 E004°49.969

- Zoek uit op welk knooppunt je hier staat.
- Tel de verticale spijlen van de leuning van de brug.
- Hoeveel sluizen zie je hier.
A = aantal spijlen x knooppunt + sluizen

Wp2:N50°55.A+263 E004°50.A-463

- Hier zie je een bord van regionaal landschap Noord Hageland. Over welk dier gaat dit bord? Zet de naam van het dier om zoals gekend A=1. Niet herleiden tot 1 cijfer!!
- Je vind hier ook een telefoonnummer terug. Noteer dit telefoonnummer.
B = de naam van het dier omzetten zoals gekend A=1.
C = tel alle cijfers van het telefoonnummer op tot je 1 cijfer overhoudt.

Wp3:N50°55.(C+C)C(C-3) E004°50.201+B

- Tel hier alle verschillende knooppunten op. Het knooppunt waar je bent gebruik je NIET! Gebruik ook elk knooppunt maar 1 keer! O_Hou ook geen rekening met de MTB routes.
D =

Wp4:N50°55.D/2 E004°50.D+(C*22)

- Hier ben je aan een kruispunt van 3 straten. Hoe dikwijls komen de 1ste, de 5de en de 19de letter van het alfabet voor in deze 3 straten?
E = Tel deze 3 gevonden aantallen samen.

Wp5: N50°54.979-E E004°50.279-E

-Hoeveel zonnepanelen liggen er op het rode dak van het huis in de verte?
F = aantal zonnepanelen op HET DAK:

Wp6: N50°55.F*F+107 E004°49.(F+1)C1

-Hier vind je een leuk wit huis met 6 leilindes voor de deur. Wat is het huisnummer van dit leuke huis?
G = Huisnummer:

Wp7: N50°55.G+493 E004°49.510-G

-Kijk hier even in het rond. Van op dit punt zie je een toren boven de bomen uitkomen. Van welk kasteel is deze toren?
H = Hoe dikwijls komt de tweede letter van het alfabet in de naam voor?

Wp8: N50°55.600+(10*F)+F E004°49.416-H

- Hier vind je een paal: Grote routepaden. Tel alle km's op die op deze paal te vinden zijn.
I = Som van alle km's op deze paal.

Wp9: N50°55.(F-1)F(F-1) E004°49.(C-2)(C-2)H

- Neem de letterwaarde van de meest voorkomende boom (3 letters) A=1
-Vanaf welke dag blijft de patrijs hier best veilig in zijn hol? (dagwaarde + maandwaarde samentellen) 2 cijfers.
J = Som van beide uitkomsten:

Wp10:N50°55.852-J E004°49.HF(C+1)

- Uit hoeveel windrichtingen kan je hier komen?
- Geef de naam van de doornige plant die hier vaak voorkomt en die in de zomer zwarte eetbare bessen voortbrengt. (5 letters). Hoe vaak komt de eerste letter van het alfabet hierin voor? K = Aantal veldwegen * aantal keer eerste letter:

Wp11: N50°56.H(K*C) E004°48.(K+1)(C-1)F

- Hier in de buurt staat een knooppuntpaal. Welk is het knooppunt waar je nu bent? Tel deze getallen op tot je 1 cijfer uitkomt!
L =

Wp12: N50°55.952+L E004°49.248+L

- Hier vind je de graven van de soldaten die zijn gesneuveld voor de bevrijding van ons Vaderland. Zoek het het graf van de soldaat die op 18/11/'18 geboren is. Hoe dikwijls komt de eerste letter van het alfabet voor in zijn naam?
- Hier vind je de graven van de soldaten die zijn gesneuveld voor de bevrijding van ons Vaderland. Zoek de grafsteen van de soldaat die geboren is op 4/4/1920. Het hoeveelste graf is dit vanaf links te beginnen?
- Om welk uur werd het vliegtuig door een Duitse nachtjager neergehaald? Zet deze getallen gewoon achter elkaar. (dus 3 cijfers) - In de nabijheid van de 5 graven van onze onfortuinlijke piloten is ook een graf van een architect. Tel alle cijfers van zijn geboortejaar samen met alle cijfers van zijn sterfjaar tot je 2 cijfers uitkomt. (dus bv: 1+2+3+4+5+6+7+8).
M = Aantal keer eerste letter alfabet + hoeveelste graf + uur + optelsom (2 cijfers) datum architect

Wp13: N50°56.M-75 E004°49.M-34

-Hier vind je weer een knooppuntpaal. Welk knooppunt is dit?
N =

Wp14: N50°56.N+9 E004°49.(C+1)(K+1)L

-Hoeveel kerken of kerktorens kan je op dit punt zien staan?
O =

Wp15: N50°56.H(93-O) E004°49.(L+O)(C+O)(F+2)

-Hier vind je een zeer speciale brug. Tel de balken waarover je kan lopen?
P =

Cache: N50°55.(P+F)(K+O)(L+C+O) E004°50.H(F+P)(L+O)


A= .... B= .... C= .... D= .... E= .... F= .... G= .... H= ....
I= .... J= .... K= .... L= .... M= .... N= .... O= .... P= ....


You can validate your puzzle solution with certitude.
Na het loggen van deze multi krijgt u van mij de html-code voor deze mooie, banner !!

Additional Hints (Decrypt)

Jc5: Troehvx qr jvggr cbbeg bz orgre gr xhaara xvwxra. Jc7: Cnq = ibbe wbhj - qennv ah anne erpugf! Wr jntra fgnng uvre trcnexrreq Jc9: Erthyvrer Jc15: Cevir greerva, wr zbrg qrmr oeht AVRG bire! Pnpur: erfcrpgrre qr anghhe! Jvr tbrq xvwxg ivaq urg... Mrre fcrpvnny ybtobrxwr, xvwx tbrq ra fpuevwszvqqry vf nnajrmvt ovw ybtobrxwr!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)