Skip to content

EarthCache - Vulkanön EarthCache

Hidden : 5/20/2013
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:




OBS! Detta är en EarthCache, du kommer inte att finna någon fysisk burk eller loggbok.
Följa instruktionerna nedan för att logga.
_____________________________________________________________________

Du behöver inte bege dig utomlands för att hitta vulkanöar. Alnö, strax utanför Sundsvall, är en norrländsk vulkan-ö som uppstod för ca 560 miljoner år sedan! Ön är 15 km lång och 6 km bred på bredaste stället. Invånarantalet är ca 8400 st, bestående av ca 3800 villor och 1600 lägenheter. På sommaren är invånarantalet över det dubbla då Alnö är mycket populärt sommarställe.

Öns berggrund vittnar om dess vulkaniska historia och är unik inom den svenska berggrunden och är internationellt känd för sina ovanliga bergarter, som världsunika Alnöit som gjort Alnövulkanen till ett givet samtalsämne bland världens geologer. På senare år har man hittat liknande bergarter i Sibirien och Afrika.
 
Alnöns unika geologi beror på att en intruision från jordens inre trängt upp till ytan, genom en serie vulkanutbrott, och tagit med sig ovanliga bergarter från djupet. Detta hände för ca 560 miljoner år sedan då livsformer endast bestod av skaldjur och fiskar och landområden var helt livlösa. De följande årmiljonerna ökade livsformerna explosionsartat. Bergrunden eroderade ca 500 meter (1 mm på tusen år), bl.a. av de många istider som kunnat spåras de sista miljoner åren.


 
Man har hittat över hundra olika mineraler, men konstigt nog finns inte Kvarts, vilket annars är jordens vanligaste mineral. Rykten gör även gällande att man i början av 80-talet hittade små kristaller i en ytterst begränsad volym av diamant i kimberlit. Under 1700-talet letade järnbruken efter malm på Alnön, och flera gruvhål finns kvar efter den verksamheten. Under krigsåren på 1940-talet bröt ett företag baryt i Pottäng. Baryt innehåller barium som behövdes till bland annat radiorör.
 
Den enda nu aktiva karbonitvulkanen, likt den som skapade Alnö, heter Ol Doinyo Lengai och ligger i Tanzania. 




Alnöit
Tre vulkanutbrott/explosioner kan spåras, där kraterröret har sitt centrum i Klingefjärden. Explosionerna har skett under en lång tidsrymd och bergarterna kommer från djup från minst 3 och högst 7-8 mils djup. Alnöit bildades vid den tredje explosionen på det största djupet och är alltså unik i sitt slag. Alnöit fick sitt namn av geologen H Rosenbusch i slutet av 1800-talet.


 
Alnös geologiska lokaler
Många av de geologiska platserna är skyltade med kringla så det är lätt att hitta dem. En informationstavla, om än rätt sliten, finns på följande koordinater: N 62 26.835 E 17 24.397 (vid Alnö kyrka). På logen vid Hembygdsgården finns en mineralutställning för den som vill bekanta sig ytterligare med Alnös vulkaniska historia. Hembygdsgården har öppet juni, juli, aug kl.11.00-18.00 alla dagar i veckan.
  
För att logga cachen
Koordinaterna tar dig till Ås Brygga.
Skicka ett meddelande/mail till mig med svaren på de tre frågorna nedan. Svaren finner du på plats. När det är gjort kan du logga, du behöver inte vänta på godkännande från mig (är svaren fel kommer dock din logg att plockas bort. Du blir i sådana fall kontaktad). Komplettera gärna loggen med en bild från Ås Brygga. Inga svar i loggen tack, dessa kommer att plockas bort. Lycka till och hoppas att du har lärt dig något nytt om den vackra Vulkanön.

1. En av följande tre bergsarter nedan finns tydligt representerade vid Ås Brygga. Vilken av dom och var på stenpiren finns tydliga spår av denna bergart?



2. Vad som gör denna plats intressant är att hela bryggan är uppbyggd av bergarter från hela Alnöintrusionen, stenpiren fungerar som ett geologiskt museum. Vad är det som gör att blocken håller sig rena från vittringsskorpor?

3. Hur många meter uppskattar du stenpirens längd till?

4. Komplettera gärna din logg med en bild när du står längst ut på Ås Brygga (stenpiren).  



_____________________________________________________________________

Additional Hints (No hints available.)