Skip to content

Rondje hardlopen Multi-cache

This cache has been archived.

Lizzy_Bennet: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang
inactief staat.

More
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een mooie wandeling of fietstocht van ca. 5 km door een deel van het noordelijk buitengebied van Putten. Deze cache is niet met de auto te doen! Blijf op de paden en heb uiteraard respect voor de natuur en omgeving.

Een MUST bij deze cache is een rekenmachine, pen en papier!!!

De blauwe tekst is de informatie over de omgeving waar u zich op dat moment begeeft.


Het rondje hardlopen is ontstaan door de looproute welke Vera van Team Ifris liep toen ze fanatiek begon met hardlopen, het is een leuke afwisselende route waar je elke keer dat je er loopt weer nieuwe dingen ziet. Het rondje is voor een ieder die redelijk te been of te fiets is te doen. Probeert u deze route ook eens en laat uw ervaring achter in uw log.



Start, Bosparkeerplaats zwembad (dus niet de grote parkeerplaats die sluit na sluitingstijd van het zwembad)
N52 16.370
E005 36.770

Bosbad Putten

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Putten behoefte aan een zwembad. De lokale aannemer G. Knoppert en tegelzetter A. de Bruin maakten plannen gebaseerd op het Kristalbad in Apeldoorn. Na toestemming van de gemeenteraad begon de aanleg in juni 1948.
Bijna een jaar later werd de NV Bosbad Klein Zwitserland in het leven geroepen. Knoppert bedacht deze naam omdat het uiterlijk en de sfeer van het zwembad, met de wit gepleisterde gebouwen en de rieten daken, iets "on-Puttens" hadden. Op 24 mei 1949 namen de eerste mensen een duik in het zwembad.
Bosbad maakte sindsdien regelmatig moeilijke tijden mee, maar telkens volgden goede tijden. Anno 2010 werken ruim dertig mensen in het complex dat in 2009 voor het laatst werd gerenoveerd. Bosbad Putten wordt tot de tien beste zwembaden van Nederland gerekend.


WP1:
N52 16.375
E005 36.730


Op vrijdagen is het subtropische bad geopend, wat is het totaal aantal uren dat dit bad geopend is = A


WP2:
N52 16.(Ax2-2)2
E005 36.7(Ax3+8)

U vind hier een Picknicktafel, op deze tafel vind u een klein rond schildje van de producent. De som van het kengetal is B

Schoonderbeeklaan

Genoemd naar “Huize Schoonderbeek”, oorspronkelijk een zeer sterke burcht gebouwd door Claes van Aller van Stoutenburg in ca. 1465. In 1519 kocht hertog Karel van Egmond van het kasteel in wat toen zeer woelige tijden waren. Veel plezier heeft hij er niet van gehad want al in 1521 zag een bende uit Holland via de Zuiderzee kans Schoonderbeek in te nemen en te verwoesten.
Een natuurlijke dochter van Karel van Gelre, Anna, bouwde na haar huwelijk het kasteel weer op maar nu in de vorm van een versterkt jachtslot. In de eeuwen daarna is het slot meer en meer in verval geraakt.
Wordt in 1741 nog vermeld dat aan de puinhopen te zien is dat het gebouw vroeger aanzienlijk groter was, in 1879 bestaat het geheel voornamelijk uit een grote boeren schuur met een woonhuis waar nauwelijks nog iets van een slot te herkennen is.
De huidige bewoners hebben in de afgelopen jaren getracht wat van de oude grandeur terug te brengen en daarmee respect betoond aan dit stukje historie.


WP3:
N52 16.(A+2)0
E005 36.5(B)(A-10)

Het huisnummer van de “schuur” met het rietendak is C


WP4:
N52 16.0(Bx2)
E005 36.(C+2)4

De som van de letterwaardes van de op het betonnen paaltje gevonden letters = D


Schootmanshof

De Hoflaan die toegang geeft naar de algemene begraafplaats `Schootmanshof’, kerk en aula, ligt in een historisch gezien belangwekkend gebied, n.l. de gronden die behoorden bij het Schoutmans- of Schootmansgoed met als buren “Schoonderbeek”, hebben in latere tijden plaats moeten maken voor de begraafplaats “Schootmanshof”.


WP5:
N52 (D-10).(DxC+2)
E005 36.(B-6)17

Het versnummer van de op deze hoeksteen vermelde Psalm = E


WP6:
N52 15.(Ex4-1)6
E005 36.1(Dx2+A+1)

De lengte in cijfers van de hier vermelde route = F


Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen.
Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

WP7:
N52 (F+3).(B-1)(F+3)
E005 36.(A)(F/2)

Op het betonnen paaltje, vind u 2 letters. Van wat is dit de afkorting? = G

A: Kleine Beek = 723
B: Kathodische Bescherming = 832
C: Kracht Bron = 974


WP8:
N52 15.(G)
E005 36.0(Ax2)

Hier is een paar dagen in de week wat te doen. Door wie wordt dit aangeboden? Letterwaarde van de naam uit het logo. (stapeltellen tot 1 cijfer) = H


WP9:
N52 15.(HxH)(C+1)
E005 36.(F)8

Wat is de naam van het huis dat aan de overkant van de straat staat? Stapeltellen tot 1 cijfer = I


WP10:
N52 16.0(C-(HxI))
E005 36.0(DxI-A)

U vind hier een houten paal met een bord “Volenbekervoetpad” hoe is het bord aan deze paal bevestigd? = J

A: Geschroefd = 105
B: Metalen klembeugel = 205
C: Houten nagels = 305


Volenbekervoetpad

Oud kerkpad, dat vanuit het dorp in de richting van de boerderij Volenbeek liep en uitkwam in het Ermelose buurtschap Telgt.
Staat als openbaar voetpad in de Wegenlegger aangegeven. Een gedeelte van het voetpad ter hoogte van de ca. 25 jaar geleden afgebroken boerderij Schootmansgoed was in 1936 al verdwenen bij de aanleg van de Oude Rijksweg.
Thans begint het pad in de nabijheid van het punt waar de Putterbrink op de Telgterweg uitkomt. Het bos waar het pad doorheen loopt en hetwelk zich uitstrekt tot aan de Beekweg wordt wel “ ’t Hooft”genoemd. Er stonden voorheen een tweetal boerderijen “Groot en Klein Hooft” ookwel “De Grote en de Kleine Hoven” genoemd. Aangenomen mag worden dat deze namen in verband staan met een “Hof”, die de adelijke familie Van Putten vroeger “tussen Ermelo en Putten in het ambt Putten” bezat.


WP11:
N52 16.(J)
E005 35.(Ix10+G)

Hier stond een houten kunstwerk, helaas is deze weg gehaald. Het aantal paaltjes voorzien van een routeschild dat u vanaf hier ziet wanneer u dit pad zou vervolgen = K


U bent zojuist de Beekweg gekruist, deze weg dankt zijn naam aan de sprengbeek welke langs deze weg loopt, genaamd de “Schoonderbeek”. Op de kruising Beekweg – Telgterweg waar nu een boerderij te vinden is stond vroeger een papier molen. De boerderij waar u nu omheen fietst/wandelt is van oudsher de boerderij “Winkoop”of “Wijncoop”. In 1738 werd de Beekweg de “Wijncopersteegh” genoemd. De boerderij was vroeger een volschuldig hofhorig abtsgoed, deel uitmakend van de goederen van de Kelnarij.

WP12:
N52 16.(Kx387)
E005 35.(Jx2+(FxF))

U vind hier op een paaltje een teken, dit teken brengt = L

A: Geluk = 170
B: Veel geld = 136
C: Rust = 94


WP13:
N52 16.(LxI)
E005 35.5(L/2+B)

Volg dit pad vanaf hier voor ongeveer 25 meter, hier vind u een getal in een circel, tel het eerste en tweede cijfer bij elkaar op = M


Stopplaats Volenbeek

U bevind zich hier vlakbij de vroegere “Stopplaats Volenbeek”, onderdeel van de centraalspoorweg tussen Utrecht en Zwolle. De stopplaats bij het landgoed “Volenbeek” was geopend van 20 augustus 1863 tot 3 oktober 1926 en lag tussen de huidige stations Ermelo en Putten.


WP14:
N52 (Mx2).(H+I)(A+I+K)
E005 35.(Mx100-E)

U bent hier op de kruising van een tweetal wegen, wat is de letterwaarde van de letters 7 t/m 10 van het onderste straatnaambord bij elkaar opgeteld (niet stapeltellen) = N


De naam Zuiderveld doet wat vreemd aan wanneer men weet, dat dit veld in het uiterste noorden van de gemeente Putten is gelegen. Vroeger sprak met niet van Zuiderveld maar van Zuurderveld. In het begin van de 18e eeuw was er sprake van Scurdervelt.
De mogelijkheid is niet uitgesloten dat het veld naar een persoon is genoemd die Scur heette.
Het Zuiderveld maakte vroeger deel uit van een omvangrijk heide-achtig gebied. Tot dat gebied behoorde ook de onder Ermelo gelegen Groevenbeekse heide. Ook de gronden waarop later het kasteel Groevenbeek werd gebouwd en de daarbij behorende bossen werden aangelegd behoorden vroeger tot dat heide-achtige gebied. De naam Zuiderveld kan daarom ook ontleend zijn aan het feit dat dat veld het meest zuidelijk van dat gebied was gelegen.
De heide behoorde in het begin van de 19e eeuw toe aan de gemeente Putten, die stukken daarvan voor ontginningsdoeleinden verkocht. Waarschijnlijk heeft het Zuiderveld eerder tot Domeingoederen behoort. Een verzoek van de eigenaar van Schoonderbeek om het gehele Zuiderveld te mogen kopen werd afgewezen omdat zulks ten nadelen zou gaan van anderen, die ook rechten in het Zuiderveld hadden. Niet alle gronden werden door de gemeente afgestoten. Een gedeelte van het Zuiderveld werd na de tweede wereld oorlog in erfpacht uitgegeven aan de stichting Bosbad “Klein Zwitserland”. Deze stichting legde daar zoals in het begin van deze cache genoemd een zwembad met kanovijver aan.

WP15:
N52 16.(N+H+I)2
E005 36.0(E+I)
U bent hier bij een open vlakte hier vind u: = O

A: Een meertje = 71
B: Een weiland = 56
C: Een heideveld = 24


EINDCACHE:
N52 (F+I).(G-J-L+E-H)
E005 (C-A+B+O-D+H).(MxN-E+K+H)


Met een beetje geluk vind u in de korte nabijheid van deze cache ook nog een rijdende travelbug!

TIP!Wanneer u na deze route nog een klein beetje energie over heeft is het een absolute aanrader om het pad langs het Bosbad in noordelijke richting te volgen, na ca. 500 meter komt u langs “Kasteel Groevenbeek” en de bijbehorende landerijen en opstallen, gelegen aan beide zijden van het pad. Zeker een korte bezichtiging waard!

Additional Hints (Decrypt)

Ghffra 2k orfgengvat avrg bc pnzcvat

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)