Skip to content

Rosenlew-museo - Pori alphabet R Traditional Geocache

This cache has been archived.

Lanttutohtori: Joutaa arkistoon. Kiitos kaikille käyneille.

More
Hidden : 5/8/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tämä kätkö kuuluu Pori alphabet -kätkösarjaan. Tämän kätkön ensiloggaaja saa halutessaan tehdä sarjan seuraavan kätkön. Ilmoita tämän sivuston logimerkinnässäsi jos haluat käyttää tuon mahdollisuuden. Kätkö voi olla esim. jokin rakennus, historiaan/kulttuuriin liittyvä paikka/henkilö, yritys tai mikä tahansa muu Poriin liittyvä. Kopioithan tämän tekstin myös seuraavaan kätköön!


W. Rosenlew & Co perustettiin vuonna 1853 Poriin. Yhtiön päätoimialana oli sahateollisuus, josta alkoi Rosenlewin kasvu suuryritykseksi.

Vuosikymmenten kuluessa yrityksestä kehittyi monialainen ja tuotantoketjussaan tehokas yhtiö, joka oli energiantuotannoltaan omavarainen ja jonka työllistävä vaikutus oli Porissa ja sen lähialueilla erittäin merkittävä. Rosenlew-yhtiön historia on osa koko Suomen teollista historiaa ja ainakin Porille Rosenlewin merkitys on ollut poikkeuksellisen suuri. Enimmillään, 1970-luvulla Rosenlewin palveluksessa työskenteli yli 5 300 henkilöä ja sanotaan, että jossakin vaiheessa jokainen porilainen tunsi ainakin yhden Rosenlewilla työskentelevän henkilön. Työpaikkojen lisäksi Rosenlew tarjosi työntekijöilleen myös vapaa-ajanharrastuksia, kuten urheilu- ja soittokuntatoimintaa.

Monet Rosenlewin tekniset ja strategiset valinnat olivat aikanaan edelläkäyviä valintoja ja Rosenlew esimerkiksi otti ensimmäisten suomalaisten teollisuuslaitosten joukossa voimanlähteekseen sähköenergian. Koska tuotantovälineitä uudistettiin tarpeen mukaan, pysyi yhtiö vakaana taloudellisesti heikompinakin aikoina.

Kun Rosenlew-yhtiön osakkeet myytiin vuonna 1987 niinkutsutussa "Rosenlewin kaappauksessa", se merkitsi valtavaa muutosta alueen talouselämälle ja porilaisille, jotka olivat aina pitäneet Rosenlewiä järkkymättömänä. Kuitenkin sukuyhtiön perintö elää vieläkin ja yhä on toiminnassa lukuisia teollisuuslaitoksia, joilla on rosenlewiläiset juuret.

Rosenlew-museo, jonka läheisyydessä tämä geokätkökin sijaitsee, on valmistunut vuonna 1984 kruununvirkatalon etupihalle 1860-luvulla rakennettuun viljamakasiiniin. Viljamakasiini on arkkitehti G. T. Chiewitzin suunnittelema, ja sen saattoi Chiewtzin kuoltua valmiiksi lääninarkkitehti F. Lückows.

Vuonna 1937 Rosenlew-yhtymä osti valtiolta purku-uhan alla olleen tiilimakasiinin, josta tehtiin tehtaan varasto ja kuljetuspalvelun, eli Automon, autotalli.

Ensimmäiset museoesineet makasiiniin tuotiin 1980-luvulla, kun kotiseutuneuvos Olavi Koskinen tarvitsi sijoituspaikkaa keräämälleen laajalle kokoelmalle Rosenlewin historiaan liittyvää esineistöä ja arkistoaineistoa. Koskinen oli aloittanut keräämisen jo 1960-luvulla, kun yhtiö oli hänet valtuuttanut tähän tehtävään. Hän kulki työnsä ohella tehtaan alueella ja merkitsi tuotteita ja laitteita museolle varatuksi. "Ennen kuin tämä esine hävitetään, muuksi muutetaan tai muualle siirretään, pyydetään, että asiasta ilmoitetaan Olavi Koskiselle" luki hänen jättämissään lapuissa.

Vuonna 1984 vietettiin makasiinissa Koskisen kokoaman tehdasmuseon avajaisia. Kokoelmien säilymistä kuitenkin uhkasi vailla lämmitystä olevan makasiinirakennuksen lämpötilan ja kosteuden vaihtelut.

Rakennus päätyi Rosenlew-yhtiön omistajanvaihdosten myötä UPM-kymmene Oyj:n haltuun. UPM luopui kuitenkin kruununmakasiinista vuonna 2003, jolloin rakennus kokoelmineen siirtyi Porin kaupungin haltuun ja Satakunnan museon hoitoon. Näin ollen rakennuksen ja kokoelmien säilyminen päätettiin turvata.

Rosenlew-museo -hanke käynnistyi vuonna 2004. Makasiinirakennus kunnostettiin avustusten avulla nykyaikaiset vaatimukset täyttäväksi museoksi, jonka avajaisia päästiin viettämään vuoden 2006 joulukuussa. Tällä hetkellä Rosenlew-museon kokoelmiin kuuluu n. 5500 esinettä sekä arkistoaineistoa ja Rosenlew-yhtiön historiaan tavalla tai toisella liittyviä valokuvia. Kokoelmasta löytyy esineitä aina puimakoneesta ja Porin Matti -lämmitysuunista muovikassiin ja hiivapakkauksesta lihamyllyyn, mikä kertoo yhtiön monialaisuudesta. Museon perusnäyttelyssä on esillä Rosenlewin valmistamia puimakoneita, paistinpannuja, jääkaappeja, laivoja, lankkuja, paperia, sulfiittiselluloosaa, sähköenergiaa, leivinhiivaa, muovikasseja ja monia muita monialayhtiön 134-vuotisen historian aikana valmistettuja tuotteita.

Museon henkilökunta on tietoisia kätköstä ja kätköön on kysytty lupa.

Kätkössä on FTF-palkintona vihreä lipuke, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn Rosenlew-museoon!

Additional Hints (No hints available.)