Skip to content

HET BRUINE GOUD, van turfwinning tot recreatie Multi-cache

This cache has been archived.

Spotnix: Afgelopen winter bleek dat er ineens zoveel aanwijzingen zijn weggehaald waardoor de cache niet meer te lopen valt. Erg jammer. Als we er weer de tijd en zin in hebben zullen we hem helemaal aanpassen. Want het is wel een erg mooi stukje Nederland.

More
Hidden : 3/8/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Für Deutsche Version: SMS mit Ihrer Email Adresse +31 653450297.

In de achttiende en negentiende eeuw begon men op veel plaatsen rondom Reeuwijk met het afgraven van de grond. De afgegraven grond werd gedroogd en zo ontstond de brandstof turf, die vooral werd gebruikt in de pottenbakkerijen en de bierbrouwerijen van het nabijgelegen Gouda. Het drastische afgraven van de grond zorgde voor het ontstaan van een groot plassengebied: de Reeuwijkse Plassen .

Het terrein varieert van grotendeels asfalt tot onverharde paden. Dat maakt dat deze cache niet geschikt is voor fietsen, wandelwagens of rolstoelen. Omdat het een vrij lange cache is (ca 13 km), is het puzzelwerk niet al te moeilijk. Het accent ligt hier op een lekkere wandeling door een prachtig gebied midden in de Randstad. Enige parate kennis of een smartphone kan onderweg van pas komen. Je moet ook zeker de foto’s meenemen, want die heb je onderweg nog nodig. De cache zelf ligt op privé grondgebied, maar is absoluut geen voortuincache. Dit is met toestemming van de eigenaar, waarvoor onze dank. In de zomer kan je brandnetels tegenkomen. Wees daarop voorbereid. Iedereen kan deze cache tot een goed einde brengen. Zie eventueel de spoiler foto en de hint. Veel plezier!

Parkeren op:
N 52˚02.585 E 004˚43.769
Je kunt de auto parkeren op bovengenoemd coördinaat. Vandaar loop je naar

WP1: N 52˚02.553 E 004˚43.327
Hier staan twee paaltjes. Tel de getallen van de fietsroutes en het knooppunt (witte bordjes) aan de westkant (287’) op en stapeltel deze. Deel de uitkomst door twee. Schrijf de gevonden waarde op bij A en B. (Zie eventueel spoilerfoto 1)
Nu de wandeling is begonnen zal je verbaasd zijn over het grote aantal vogels en de verscheidenheid hiervan. Een aantal vogels op je route is erg honkvast. Zoek de vogels van de foto’s en bepaal onderweg (gedurende de gehele wandeling) de volgorde.

WP2: N 52˚02.A46 E 004˚43.B43
Welk dier zie je hier? (geen hond) (Helaas is het straatnaambordje verdwenen. Dit weggetje heet “Ree”). Neem hiervan de tot één cijfer gereduceerde woordwaarde. Dit is C.

WP 3: N 52˚02.C59 E 004˚43.601
Een bankje; ga even zitten, bereid je voor op de volgende 12 km en beantwoordt ondertussen de vraag: Wat was het beroep van de mensen die deze plas hebben gegraven? Het antwoord is D.

Visser = 2, Schipper = 4, Veensteker = 6, Rietdorser = 8

Vervolg het pad 855 meter oostwaarts langs de plas. Aangekomen op dit punt op het pad bepaal je je positie. We noemen dit WP 4. Wat is het 5e cijfer van het noord coördinaat? Pas op: het 1e cijfer van dit coördinaat is 5 (en niet 0). Het antwoord is E.

Aan deze plas lagen vroeger een aantal boerderijen. Neem de letterwaarde van de eerste letter van het aantal boerderijen. Het antwoord is F.

WP5: N 52˚0C.948 E 004˚44.7EF
We gaan fluisterend rechtdoor en helaas kunnen we de naam van het huis hiernaast niet lezen (viapunt).

WP 6: N 52˚0B.C30 E 004˚4F.BED
Rijnland is hier aan het werk om de algengroei in de plassen tegen te gaan. Waarom moeten de algen worden aangepakt?
De algen worden gebruikt in dure cosmeticamerken, dan G =10. De algen maken troebel water, dan G = 20. De algen stinken, dan G = 30. .

WP 7: N 52˚0 G 58 E 004˚4D.3C4
Hoeveel woonhuizen staan er aan de Oukoopsedijk? Het antwoord is H.

WP 8: N 52˚0 H 03 E 004˚4D.B80
De bewoners van deze hoeve komen vermoedelijk uit een andere provincie. Neem de woordwaarde van deze provincie en tel de cijfers van de uitkomst bij elkaar op (niet stapeltellen). Het antwoord is i.

WP 9: N 52˚0A.(i-3)AE E 004˚4D.DC8
Dappere mannen kwamen van de andere kant van de wereld om hier voor onze vrijheid te strijden. In dit weiland eindigde hun missie op een dramatische wijze. Hoeveel mannen verloren hier het leven? Het antwoord is J.

Na deze kleine overpeinzing ga je de dijk op en loop je richting A12. Geniet van de weidsheid van het landschap en de wijsheid van jezelf omdat je vandaag besloot deze cache te lopen en zover bent gekomen. Dit is een uniek stukje Nederland in het hart van de Randstad! Al hazen en fazanten gezien?

Na verloop van tijd kom je een bordje tegen met een lichaamstemperatuur.(zie evt. spoilerfoto 2) Volg de pijl die jouw temperatuur op dit moment aangeeft. (zie spoilerfoto 2). Je loopt nu langs een weiland dat diagonaal elektrisch doorsneden wordt. Als je nu nog verder loopt kom je op een plek welke je nooit had verwacht. Wat is het nummer van deze plek? Het antwoord is K.
Nu komt er even een wat saaier stukje, tijd voor een goed gesprek, of om op zoek te gaan naar het volgende WP.

WP 10: N 52˚0K.CCB E 004˚(G+H+A).8DE
Hier vind je een oud keizerrijk. Dit onthoud je, maar daar gaan we niet naar toe, want je gaat naar:

WP11: N 52˚0(2*C).JAC E 004˚4F.(2*K)F4
Hier staat de Aty Dingemans bank. Deel haar leeftijd door 14. Het antwoord is L. In de winter zijn hier duizenden vogels uit alle windstreken, ook zeldzame soorten.

WP 12: N 52˚02.KFL E 004˚45.(K+2)0D
Op deze driesprong denk je nog even aan dat oude Keizerrijk van WP 10. Indien dit land in Afrika ligt ga je naar het westen vul in M = 5, indien dit land in Azië ligt ga je naar het zuiden en vul in M = 7.

WP 13: N 52˚02.L80 E 004˚4M.0D2
Stel dat de tekst op dit plaatje de waarheid is, dan weet je ook de waarde van N. Trek daar in dit geval 8 vanaf, (zie spoilerfoto).

WP 14: N 52˚02.ACF E 004˚4L.E(N*N+1)
Als je hieraan draait gaat de brug open. Wat is het hoogst mogelijke gewicht in kg dat je met de slinger kunt optillen? (zie tonnage) Het antwoord is P. Helaas ligt de brug er tijdelijk uit. Het antwoord is 500 kg.

Vóór we weer de bewoonde wereld ingaan, kun je hier, zittend op het randje alvast het grootste deel van het cache coördinaat berekenen:

De eindcache ligt op: N 52˚0(F-3).M((20*?)+17) E 004˚4L.(C-1)(J-7){P-(12*G)-(11*H)+C}
Het cijfer van het vraagteken vind je op:

WP 15: N 52˚02.KDE E 004˚44.P-57
Zo, nu hebben we het laatste WP gehad en kun je het laatste ontbrekende cijfer berekenen. Onderweg ben je de 8 vogels gepasseerd van de foto’s. Zet ze in de goede volgorde.

Haan – Merel – Meeuw – Ooievaar - Zwaluw – Haan - Haan = 3
Merel – Haan – Zwaluw – Haan – Haan - Ooievaar – Meeuw = 1
Meeuw – Haan - Haan – Ooievaar – Merel – Zwaluw – Haan = 2
Zwaluw – Haan – Merel – Haan – Meeuw – Ooievaar - Haan = 4

En hup naar de cache!

A =
B =
C =
D =
E =
F =
G =
H =
i =
J =
K =
L =
M =
N =
P =
? = …..
LET OP! NEEM DE VOGELFOTO’S MEE!

Additional Hints (Decrypt)

Nygvwq unnagwr qr ibbefgr. Qr pnpur: Urynnf vf qr pnpuroruhvmvat qbbe vrznaq ibyyrqvt trfybbcg. Ah: npugre ryrxgevpvgrvgfxnfgwr. ahy mrf ivws qevr ivre ivws ahy gjrr artra mrira (fpuebbz avrg)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)