Skip to content

Tauno Kiesvaaran väylä Traditional Geocache

Hidden : 2/17/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Sata vuotta sairaanhoidon historiaa sijoittuu tänne Pitkänkarin alueelle.
Tauno Kiesvaara (s. 1896, k. 1985) uurasti Raahen ainuana lääkärinä vuosikymmenet.
Raahelaiset tykkäs tohtoristaan niin, että sairaalan kulumilla on yks katu nimetty Tauno Kiesvaaran väyläksi.


Gellmanin sairaala, merkittävin rakennus alueella.

Vanhan Gellmanin sairaalan "isä" oli oman aikakautensa hyväntekijä, merikapteeni, kauppias ja raatimies Isak Gellman (1800-1872) Öregrundista, Ruotsin rannikolta, Raaheen rantautunut ja mieltynyt Gellman testamenttasi vanhoilla päivillään Raahen kaupungille 100.000 markkaa sairaalan perustamista varten. Lahjoituksen suuruuteen saa mittakaavaa vaikkapa rakennustyömiehen päiväpalkasta, joka oli noihin aikoihin, 1800-luvun lopulla, kaksi markkaa.

Isak Gellmanin mentyä manan majoille haviteltiin sairaalaa aluksi hänen asuin- ja kauppataloonsa Kauppakadun varteen.
Kaupungin terveydenhoitolautakunta sai kuitenkin tehdä töitä parikymmentä vuotta, ennen kuin hidasliikkeinen kaupungin valtuusto sai vireille uuden kunnallissairaalan rakennushankkeen. Sairaala ja lapsenpäästölaitos valmistuivat Pitkäänkariin syksyllä 1912. Gellmanin lahjoitusrahasto oli uuden sairaalan tärkein pesämuna.

Pitkänkarin sairaalan sijaintia pidettiin ihanteellisena. "Poissa oli mukulakivikadun jyryytys. Tuulen suhina puissa ja aaltojen kohina meren rantaa vasten olivat luonnon viihdyttäviä ääniä".

Vanhan Gellmanin komeissa puurakenteissa riittää taidokkaita yksityiskohtia loputtomiin. Koristeellisuus huipentuu huvimajassa, joka nököttää talon sivulla, ihan Tauno Kiesvaaran väylän varressa. Alunperin huvimajalla oli aivan toinen merkitys ja sijainti. Se oli suojarakenteena kaivolle, joka sijaitsi etupihan puolella.

Yksi murheenkryyni oli sairaalan viemäri, joka johti suoraan mereen. "Viemäri jäätyi harmittavan usein ja rikkoutui ja vaati tuhka tiheään korjauksia." Onneksi kaupungissa oli eräs Matti, ammattimies, joka töikseen tyhjenteli pihojen jätepaikkoja. Mutta Matilla oli omat vaatimuksensa. "Hän tiesi, että sairaalassa on sellaista erityisen vahvaa lääkettä, joka antaa voimaa kestää likakaivojen väkevät tuoksut ja vaati sitä joka tyhjennyskerta. Ylihoitaja tarjosi kerran konjakkia, mutta se ei kelvannut. Joka kerta kun Matti tuli likakaivoja tyhjentämään, varattiin hänelle mukillinen portaille tätä ainetta".

Gellmanin kunnallissairaala ja lapsenpäästölaitos (nykyinen elintarvikelaboratorio) saivat reilut 40 vuotta sitten naapurikseen valkoisen tiililaatikon, uuden aluesairaalan.

Gellmanin sairaalarakennus on nykyisin Museoviraston suojelukohde.

Additional Hints (No hints available.)