Skip to content

29 februari - fira romersk nyårsafton Event Cache

This cache has been archived.

famaxe: Dax att arkivera.

Tack till alla som tog sig tid och kom till vårt lilla event.

/Herr och Fru Famaxe

More
Hidden : Wednesday, February 29, 2012
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


29 februari
År 2012 är ett skottår och vad passar bättre än att ha ett event på självaste skottdagen, som numera faktiskt infaller den 29. Fram till 1999 var det den 24 februari som var skottdagen, men flyttades år 2000 till den 29. Nu vet vi att många geocachare, vi bland dessa, inte har loggat någon cache på dagens datum, så detta är ju ännu en god anledning att träffas.

Vi träffas vid pulkabacken under E8 i Hundfjället klockan 15:30.
Ta med eget fika, pulka, dina TB & coins och ett lekfullt och glatt humör. Vi träffas en stund i det, förhoppningsvis, fina vädret. Vi snackar caching och konstiga kalendrar, fikar, umgås och kanske åker lite pulka. För att ta sig till platsen behövs inget liftkort, kommer man med bil är bara att gå från parkeringen.

Det finns en grill vid platsen, vi återkommer med besked angående denna. De som vill borde kunna grilla men vi vill kolla först innan vi lovar något.

Den 29 februari, olika kalendrar
Anledningen till att skottdagen ligger i slutet av februari istället för vid slutet av året är att den gamla romerska kalendern började med månaden mars. Skottdagen placerades alltså i slutet av året, i anslutning till romarnas nyår. Julius Caesar introducerade den julianska kalendern år 45 f.Kr. Den julianska kalendern användes i över 1500 år för att sen ersättas av den gregorianska, den vi har idag. Skillnaden mellan dessa två kalendrar är vad som ska räknas som skottår. I den julianska är var fjärde år alltid ett skottår. Men det stämmer inte med solåret som är cirka 365,2422 dygn. I den gregorianska är vart fjärde år också skottår, men med vissa undantag. Jämna århundraden är inte skottår, såvida inte årtalet är delbart med 400. Detta innebär att år 1800 och år 1900 inte var skottår men 2000 var skottår.

Byte till den gregorianska kalendern
I oktober år 1582 bytte stora delar av det katolska Europa, skillnaden var då 10 dagar. England bytte i september 1752 och tog då bort 11 dagar. Efter den 2 september kom den 14:e, detta kan man se om man i en Unix-miljö använder kommandot cal, skriv cal 9 1752. Turkiet var sist ut och bytte i januari 1926.
Idag skiljer det 13 dagar mellan den julianska och den gregorianska kalendern, den julianska ligger 13 dagar före.

Sverige byter, den 30 februari!
När Sverige år 1700 första gången skulle byta kalendern till den gregorianska vad man tvungen att hoppa över 11 dagar. Stora delar av Europa hade redan bytt. Sverige hade en plan att istället för att hoppa över alla dagar på en gång skulle man hoppa över den 29 februari 11 gånger, och på så vis komma vara fas 1740. Detta gick bra 1700 men 1704 och 1708 glömde man bort att hoppa den 29 februari. Sverige hade nu en konstig kalender så 1712 gick vi tillbaka till den julianska igenom att sätta in en extra dag i februari. Detta innebar att 1712 hade Sverige datumet den 30 februari! 1753 gjordes ett nytt försök, det gick till så att man tog bort de 11 sista dagarna i februari. 17 februari följdes därför av 1 mars.

Problem
Carl Von Linné föddes den 13 maj 1707, alltså under den period när vi i Sverige hade vår egen kalender. Enligt den gregorianska, vilken bland annat Danmark hade då, är han född den 23 maj. Samtidigt är han enligt den julianska kalendern, som Ryssland då hade, är han född den 12 maj.

Additional Hints (No hints available.)