Skip to content

Roosterhoeck Mystery Cache

Hidden : 9/4/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een aantal maanden geleden zijn de ouders van 'ma' in een appartement van 'Roosterhoeck' gaan wonen. We wilden graag weten wat de geschiedenis van dit gebouw was en het was leuk om te lezen en ook interessant om te delen met andere geocachers, vonden wij.
Veel plezier met de puzzel en het vinden van de cache.

      

Tussen de bossen in Baarn en omringd door een prachtig onderhouden parktuin staat aan het kruispunt Seniorenresidence "Roosterhoeck".
Dit Residence is gebouwd in het jaar 1970. Het L-vormige complex bestaat uit lichte appartementen onderverdeeld in 34 driekamer-, 13 tweekamer- en 2 vierkamerwoningen.
Voordat dit Residence gebouwd werd, stond er een villa met dezelfde naam: "Villa Roosterhoeck".

        
          

De villa bij de Oranjeboom is genoemd naar het Roosterbosch aan de overzijde.
De villa is gebouwd door de heer Johannes Diederikus van Dorp. Van 1896 tot 1918 waren dhr Van Dorp en zijn vrouw Augusta Katharina Wilhelmina van Bennekom ook de bewoners van Villa Roosterhoeck. Destijds noemde ze de villa nog “Villa Augusta” (naar de echtgenote van Johannes Diederikus).
Vanaf 1918 woonde dhr. Pleines, zeepfabrikant, in dit huis.


In 1928 werd de villa als herstellingsoord van de Vereniging ‘Trein 8.28’ voor ziek-zwakke en tuberculeuze kinderen ingericht:

In 1874 kwam de eerste treinverbinding tussen Amsterdam en Baarn tot stand. Tot dan was Baarn een tamelijk vergeten en onbetekenend dorp. Er waren wel bossen en en er was veel frisse buitenlucht. Vanaf toen kwamen welgestelde Amsterdamse zakenlieden, bankiers en andere mensen in goeden doen met hun familie op zondag een kijkje nemen in Baarn en al gauw zagen ze de waarde in van de omgeving in als investeerders. Ze kochten flinke stukken grond en lieten daar schitterende buitenverblijven op bouwen om de zomermaanden in door te brengen.
In de winter stonden die huizen leeg. De heren konden hun zaken niet de hele zomer verwaarlozen en dus reisden ze heen en weer met de trein. Ze namen de trein, die om 8.28 uur uit Baarn vertrok. Dit duurde vele jaren.
Zes heren kenden elkaar ook goed. Ze voerden zakengesprekken, maakten afspraken, ze bespraken de politiek en ze maakten zich zorgen. Zorgen over de gezondheidstoestand van de Amsterdamse jeugd: de industriële revolutie had velen van het platteland naar de stad gelokt, hopende dat ze een baantje konden vinden in één of andere fabriek. Er was hoge woningnood, er heerste armoede, ondervoeding, alcoholisme, werkeloosheid en ziekten, zoals tuberculose. Kinderarbeid was een normaal verschijnsel en de mensen, die werk hadden, werkten wel 16 uur per dag.

Op 1 oktober 1903 trok een zielige jongen aan het Weesperpoortstation de aandacht van één van deze mannen, die toen de opmerking maakte dat zo'n zwakke jongen eens naar buiten zou moeten kunnen gaan om misschien voor zijn leven flink en gezond te worden'. Daarop werd geantwoord dat 'de rijken en de armen er het gunstigst voorstaan: de rijken kunnen het zich veroorloven te gaan waar het goed is voor hen, en voor de armen wordt gezorgd. Maar de middenstand, de kinderen van onderwijzers, eenvoudige ambtenaren en kantoorklerken, zij die tot geen van deze groepen behoorden, voor hen wordt niets gedaan. En dat moest toch niet'.
Hierop pakte één van de heren spontaan zijn hoed uit het net en heeft eenieder er één dubbeltje in geworpen, deze 60 centen vormden het startkapitaal van de Vereniging.

  

Die vereniging, Trein ‘8.28’, richtte in de eerste helft van de 20e eeuw vakantiekolonieën op voor kinderen met een slechte gezondheid uit arme gezinnen.
Beschermvrouwe van de vereniging werd H.M. Koningin- Moeder Emma.
In 1910 en 1924 werden er panden aangekocht en geopend in Soest, allebei met een capaciteit van veertig bedden en bestemd voor logeetjes van 6 tot 13 jaar.
Daarna volgde al spoedig de opening van een Zeehuis in Petten, geschikt voor zestig kinderen.
Toen de stichting Trein ‘8.28’ vijfentwintig jaar bestond werd ’Roosterhoeck’ in Baarn ingewijd. Hier werden kleuters opgenomen van 3 tot 6 jaar.
Het geld voor de oprichting van deze kinderhuizen werd bijeen gebracht door particulieren. Voor extraatjes werd een beroep gedaan op de plaatselijke bevolking.

      

De oorlogsperiode bracht ook voor de vereniging de nodige moeite met zich mee. Nadat Duitse militairen Nederland bezetten, kwam er in 1942 een voorlopig einde aan de activiteiten van Trein 8.28. De vereniging werd ontbonden en de bezittingen werden geconfisqueerd. Na de oorlog waren van de oorspronkelijk zes tehuizen, die de vereniging in eigendom had, nog twee tehuizen over: het kleuterhuis te Petten en het tehuis 'Nieuwe Weg' te Soest, terwijl de andere tehuizen zwaar beschadigd of verwoest waren.

Tot rond 1958 was de familie Ir. Asselbergs hoofdbewoner van de villa Roosterhoeck, hierna de vroegere hulp van de familie, mevrouw van de Kaden. De hoofdingang van de villa was aan de Amsterdamsestraatweg, maar de naam van het huis en het jaartal 1896 prijkten aan de Van Heutszlaankant. De laatste jaren werd de villa niet meer particulier bewoond.



In 1967 werd ‘Villa Roosterhoeck’ door slopersbedrijf Fa. J. de Ruyter & Zn. gesloopt.

Op de plek van de villa werd een verzorgingsflat met dezelfde naam gebouwd wat nu Seniorenresidence ”Roosterhoeck” is, zoals vertelt in het begin van dit verhaal.

De puzzel is hier te vinden. Gebruik de pijltjestoetsen!!!

Niet op het terrein parkeren en/of zoeken. Ook niet in de tuinen komen of op het gras. De bewoners zijn nu erg alert daarop.

Additional Hints (Decrypt)

Va qr ubrx. Ah avrg fpuhvira, znne qennvra.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)