Skip to content

Bredaas kwartet Multi-cache

This cache has been archived.

Basocl: Gearchiveerd.

More
Hidden : 9/1/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Sinds jaren spelen wij thuis en op vakantie met veel plezier het Kaart- en kwartetspel Breda, als ik het goed heb destijds één van de promotieartikelen van 750 jaar Breda. Dit spel heeft mij geïnspireerd tot deze multi Bredaas Kwartet.



De wandeling

De wandeling van ongeveer 6 kilometer begint en eindigt net iets buiten de binnenstad van Breda, en laat de verschillende gezichten van het centrum van Breda zien. De route is zo bepaald dat deze nauwelijks overlapt met de Wherigo GC1YVR4 Breda in beeld. Wil je een compleet beeld van de binnenstad van Breda, loop dan beide routes. Het startpunt is bij een bushalte, kom je met de auto parkeer dan gratis op het vermelde parkeercoördinaat. De route is grotendeels verhard, voor sommige vragen zal je de verharde weg even een klein stukje moeten verlaten. Omdat ook winkelstraten in de route opgenomen zijn die wandelgebied zijn, is het niet mogelijk de gehele route op de fiets of met de auto te doen. Uiteraard kun je de fiets ook even aan de hand nemen. Vergeet niet de vragen en onderstaand schema uit te printen om zo tot de cache te kunnen geraken!

Samenstelling kwartet

Tijdens je wandeling van WP 1 naar WP 16 verzamel je de volgende 4 kwartetten:

Kwartet 1 - Bekende Bredase straten
Weerijssingel
De binnenstad van Breda is omgeven door singels. In de zomer varen hier vaak bootjes. In de winter van 1997 lag er zoveel ijs, dat er een heuse Singel(schaats)tocht werd gehouden. Het is mogelijk op de Haven in de binnenstad een boot of kano te huren en zo de stad op een andere manier te bekijken.
Halstraat
In deze straat bevinden zich een aantal opmerkelijke horecazaken, voor verschillende doelgroepen. Café De Bommel heeft o.a. dankzij Kluun en zijn boek 'Komt een vrouw bij de dokter' landelijke bekendheid verworven. De V(enise)bar staat in Breda e.o. bekend om haar gayfeesten. ’t Stief Kwartierke is een gezellig kleine croissanterie waar je je in de woonkamer van je grootmoeder waant.
Wilhelminastraat
Deze straat is gelegen aan de zuidkant van Breda en verbindt de binnenstad met ’t Ginneken. Hier zijn de wat chiquere winkels te vinden, maar ook een aantal speciaalzaken. Let op de mooie gevels van enkele panden hier in de straat.
Baronielaan
Dit is een hele oude en lange straat, die vanaf de Wilhelminastraat doorloopt tot aan het Mastbos. Er staan vele oude herenhuizen, waarvan er zich een aantal in zeer goede, maar helaas ook een aantal in zeer slechte staat bevinden. In deze straat staat ook de Heilig Hartkerk. In het jaar 2000 is hier een sloopvergunning voor afgegeven. Tijdenlang hebben hier krakers gewoond. Inmiddels is de sloopvergunning ingetrokken en wordt er gewerkt aan de renovatie van de kerk.

Kwartet 2 - Nieuwbouw in Bredase binnenstad
Sonsbeeck
Op deze plek was vroeger het Beatrix stadion van gevestigd, en beleefde menig Bredanaar zijn avondje NAC. Na verplaatsing van het NAC-stadion naar de rand van de stad, is deze nieuwe wijk en het overdekte zwembad Sonsbeeck tot stand gekomen. De Beatrixstraat bestaat nog steeds, alle nieuwe straten dragen ook namen van de Koninklijke familie.
Nieuwe Tolbrug
Vroeger was hier een tolbrug in gebruik. Tussen 1965 en 2007 was de Haven gedempt en bevond zich op de plek van het water een parkeerterrein en ondergrondse parkeergarage. In 2007 is men begonnen met de vernieuwing van de Haven en het doortrekken van het water naar de Markendaalseweg. Toen is deze brug gebouwd, en sinds de zomer 2008 stroomt hier water onderdoor. Kijk ook eens naar het pandje naast de Tolbrug, onder Bredanaars bekend als “De Trapkes”.
Marquant
Als je een oud-Bredanaar die jaren niet in Breda is geweest op deze plek wegzet, zal hij even moeite hebben zich te oriënteren, want hier is veel veranderd. Op de plek van het water bevond zich vroeger een parkeerterrein, daarachter was het politiebureau. Rechts bevond zich een oud gebouw waar ooit de middelbare school Markenhage in gevestigd was. Nu is hier Marquant gebouwd, een complex van 11 herenhuizen, 22 stadsappartementen en een ondergrondse parkeergarage. Het gebouw grenst aan de achterzijde aan een Middeleeuwse kapel.
Concordiaplein
Enige tijd geleden was hier de stadsschouwburg Concordia gevestigd. Als je op het plein staat, sta je in feite in de vroegere schouwburgzaal. De monumentale voorgevel van de stadsschouwburg is nog altijd aanwezig. In 1994 is Concordia gesloten en zijn de theatervoorstellingen verplaatst naar het Chassétheater. Rond dit plein zijn nieuwe woningen gebouwd.

Kwartet 3 - Oude gebouwen in de Bredase binnenstad
Vismarkt
Op de hoek van de Haven en de Vismarktstraat staat een oude vishal. Al in de 14e eeuw werd er via de rivier de Mark vis aangevoerd naar deze plek. Ongeveer in 1500 liet de gemeente op deze plaats een vishal bouwen. Tussen 1720-1725 kwam de huidige vishal tot stand. Deze vishal is inmiddels in gebruik als overdekt terras van het restaurant Binnen. Overigens heeft u hier ook mooi zicht op ’t Spanjaarsgat en de Hoge Brug, waarvan weerszijden niet aaneensluiten. Mocht u de stad vanaf een paardenkoets willen bekijken, dan kunt u hier opstappen.
Kasteel van Breda
In dit kasteel is de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd. Rechts ziet u het vroegere HBS-gebouw en links het witte gebouw Het Huis van Brecht, beide monumentale panden. Het kasteel is vroeger bewoond door vele hertogen, maar de bekendste bewoner is toch wel Willem van Oranje. Ook onze eigen oranjes komen hier nog wel eens aangevlogen.
IJsfabriek de Noordpool
Hier was vroeger een ijsfabriek gevestigd. Achter de mooie voorgevel gaat een betonnen ruimte schuil. Toch staat dit pand op de lijst met industriële monumenten. Het plan om hier een kantoorpand te vestigen is (nog?) niet ten uitvoer gebracht. De restoratie is inmiddels wel gestart.
Seeligkazerne
Breda heeft sinds jaar en dag een militair tintje. Er zijn diverse kazernes in de stad, waarvan er een aantal inmiddels een andere functie gekregen hebben. Denk hierbij aan de Kloosterkazerne waar nu het casino gevestigd is, en de Chassékazerne waar het Bredaas Museum en het Stadsarchief zijn ondergebracht. De Seeligkazerne heeft echter nog steeds een militaire functie.

Kwartet 4 - Bredase kerken
Sint-Annakerk
Deze kerk dateert van begin 1900 en is een Neogotische kruisbasiliek. Enkele jaren geleden is deze monumentale kerk omgebouwd tot kantoorruimte, genaamd de Annastede. Dit is op een heel bijzondere manier gedaan: in de kerk is een moderne glazen kantoorruimte gecreëerd van 4 verdiepingen. Door het vele glas blijft de kerk vanuit de kantoorruimten goed zichtbaar. Bekijk ook eens de monumentale ingang van de kerk (om de hoek).
Sint-Elisabethkapel
Deze kapel behoort bij het verzorgingshuis Sint Elisabeth en is vanaf de drukke winkelstraat waar u nu staat, de Haagdijk, alleen voor de oplettende voorbijganger zichtbaar en niet toegankelijk. Het is een vreemd contrast: deze oude kapel en de Haagdijk, een straat met een wel heel divers winkelaanbod. Doe vanaf deze plek eens (zonder uw gps te gebruiken!) een gok waar de toren van de Grote Kerk zich bevindt, en kijk in de volgende bocht of u gelijk had!
Grote of Onze Lieve Vrouwekerk
De toren van de Grote Kerk is voor menig Bredanaar een waar thuisbaken. Komend vanuit Antwerpen, Tilburg, Roosendaal of Rotterdam steekt deze karakteristieke toren boven de stad uit. Dat zal in vroegere tijden niet anders zijn geweest. De kerk dateert uit de 15e eeuw en er liggen diverse bekenden uit de geschiedenis begraven. De kerk is op bepaalde tijden open voor publiek, en ook bestaat de mogelijkheid de kerktoren te beklimmen.
Sint-Joostkapel
Deze kerk was in beginsel gewijd aan Sint Joost, de patroonheilige tegen besmettelijke ziekten. De kapel heeft vele functies gekend, waaronder die van pakhuis, kazerne, stal en woonhuis. Sinds 1947 is deze kapel weer in gebruik als kerkje. Sindsdien is de kapel gewijd aan Maria, maar in de volksmond blijft de naam Sint Joost-kapel voortleven. Vele voorbijgangers steken hier graag een kaarsje aan.

Spelregels kwartet

Net als in het echte kwartetspel krijg je de “kaarten” niet in bovenstaande volgorde, maar door elkaar. Bijvoorbeeld: WP 1 = Sonsbeeck = kaart uit serie Nieuwbouw, WP 2 = Weerijssingel = kaart uit serie Bekende straten, etc.

Onderstaand vind je alle coördinaten van WP 1 naar WP 16. Loop deze in de opeenvolgende volgorde, en beantwoord bij elke WP de vraag die bij het betreffende WP vermeld staat. Vul je antwoord in op onderstaand schema, totdat je uiteindelijk alle antwoorden hebt. Dus, stel je antwoord bij WP 1 is 5, dan vul je 5 in bij Nieuwbouw – Sonsbeeck. Vervolgens dien je de kwartetten nog in de goede volgorde te leggen tot er een plausibel coördinaat voor de cache op papier staat, waarbij de volgorde binnen de kwartetten niet gewijzigd hoeft te worden.

Bredaas kwartet
Kwartet 1 - Bekende straten Kwartet 3 - Oude gebouwen
Weerijssingel Vismarkt
Halstraat Kasteel van Breda
Wilhelminastraat IJsfabriek De Noordpool
Baronielaan Seeligkazerne
Kwartet 2 - Nieuwbouw Kwartet 4 - Kerken
Sonsbeeck Sint-Annakerk
Nieuwe Tolbrug Elisabethkapel
Marquant Grote Kerk
Concordiaplein Sint-Joostkapel

Verwacht geen supermooie cachelocatie, het is me vooral om de wandeling te doen. Voor de cache hoef je de weg niet te verlaten, wel kan het hier druk zijn, dus log voorzichtig! Een fijne wandeling toegewenst!

Additional Hints (Decrypt)

JC 11: ubtr abbq JC 12: xvwx ubtre qna wr arhf ynat vf Pnpur: Oyvws bc urg ibrgcnq. Qverpg npugre tebra vwmrejrex nna yvaxrexnag, crgyvat va tebaq trqhjq. Ybt ibbemvpugvt!!!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)