Skip to content

Natuurpark 2: Grote Grazers Multi-Cache

This cache has been archived.

Exploradora73: Helaas gaat deze multi het archief in. Bezoekers hielden zich niet aan de regels en kwamen te dicht bij de wisenten. Om o.a. selfies te maken. Het Flevolandschap heeft het advies gekregen het hek dicht te houden. Waardoor waypoint 2 niet meer bereikbaar wordt. De route wordt daardoor onlogisch. We gaan kijken of we in overleg een andere multi kunnen neerleggen maar dat kan even duren. Bedankt voor jullie bezoek en logs.

Exploradora73

More
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is onderdeel van een serie caches in het Natuurpark Lelystad. Om de bonus te kunnen doen niet vergeten om de code te noteren!

Natuurpark Lelystad
In het wisenten en edelhert gebied zijn honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd!
Let op: de complete route is ongeveer 7 kilometer!
Het Natuurpark Lelystad is in de jaren '70 van de vorige eeuw aangelegd als natuurrijk recreatiegebied voor de inwoners van Lelystad. Nog steeds is het gebied erg in trek bij recreanten. Ook speelt het gebied een rol in fok- en herintroductieprogramma’s van bedreigde diersoorten als het Przewalskipaard en het Pater Davidshert.

De grote plas in het Natuurpark Lelystad
 
 
De cache
Deze cache is de tweede in een serie van verschillende typen caches die in het Natuurpark geplaatst zijn. Voordat u daar aankomt zult u echter eerst langs de verschillende grote grazers moeten, aanwijzingen voor het zoeken kunt u vinden bij de beschrijving van de verschillende dieren.
Dichtbij de parkeerplaats vindt u een bezoekerscentrum dat doordeweeks geopend is vanaf 12.00 uur en in het weekend vanaf 10.00 uur. In de zomer sluit het bezoekerscentrum om 17.00 uur en in de winter om 16.00 uur. Hier bevinden zich ook de toiletten.
 
 
Przewalskipaard (Equus przewalskii przewalskii)
Het Przewalskipaard is het enige nog levende oerpaard ter wereld. Vroeger leefen deze paarden vanaf Zuid-Frankrijk tot aan Azië. De paarden zijn toen geleidelijk teruggedrongen tot de meest onherbergzame gebieden in Mongolië. In 1969 zijn ze daar voor het laatste gezien. Nu leven er weer Przewalskipaarden in Hustain Nuruu National Park. Dit is een ruim 50.000 hectare groot steppegebied (dat is ongeveer even groot als de provincie Utrecht).
In 1981 kwamen de eerste Przewalskipaarden naar Natuurpark Lelystad. Ze zijn aangebracht vanuit dierentuinen verspreid over de hele wereld. Het was de bedoeling dat er met deze paarden gefokt werd om een nieuwe groep te kunnen herintroduceren in Mongolië. De terreinbeheerders in Natuurpark Lelystad laten de paarden zo zelfstandig mogelijk leven. De tweejarige paarden worden meestal uit de kudde gehaald, zodat de populatie op peil blijft en inteelt wordt voorkomen. Tussen 1991 en 2000 zijn er vijf transporten vanuit het Natuurpark naar Mongolië geweest.
Przewalskipaard
WP1: Het derde cijfer van het netnummer/kengetal kunt u invullen bij A. Het volgende punt kunt u vinden door te gaan naar N 52 29.30(A+A) E005 32.68(A*2)
 
 
Wisent (Bison bonasus)
Wisent Vroeger kwamen er door heel Europa wisenten voor, alleen niet in het zuiden. In 1921 werd de laatste in het wild levende wisent gedood. Gelukkig waren er nog een aantal exemplaren aanwezig in dierentuinen.
Sinds 1976 leven er wisenten in Natuurpark Lelystad. De eerste groep bestond uit drie wisenten. Het gebied waarin ze leven bestaat niet alleen uit grasvlakten maar ook uit bos. Dat de dieren zich thuis voelen in Natuurpark Lelystad blijkt wel uit het aantal jongen dat er door de jaren heen geboren is. De groep is al eens opgesplitst door een aantal dieren naar het buitenland te transporteren. Tegenwoordig leeft er een kudde van 20 tot 25 dieren van verschillende leeftijden in het Natuurpark.
WP2: Hier aangekomen kunt u op zoek naar het getal dat hoort bij B.
Met deze gegevens kunt u het volgende coördinaat uitrekenen: N 52 29.B0A E005 32.B2B
Sinds 2016 staan de Wisenten en Przewalski paarden bij elkaar.
WP3: Het aantal verticale houten palen van het hek min het aantal oranje planken van het bankje = C.
Met deze gegevens kunt u het volgende coördinaat uitrekenen: N 52 29.3B(C-1) E005 31.C60
 
 
Pater Davidshert (Elaphus davidianus)
Pater Davidshert In het wild is het dier al rond 1900 uitgestorven. Wel kwamen ze nog voor in de keizerlijke tuinen in Beijing, waarvandaan pater Davids ze naar Engeland haalde. Ten tijde van de Boxer opstand in China zijn de laatste exemplaren in China afgeschoten. Hertog van Bedford, die in zijn dierentuinen de laatste 18 herten bezat, is toen weer gaan fokken. Begin jaren 80 is een aantal Pater Davidsherten met succes geherintroduceerd in een reservaat in China.
In 1981 kwamen de eerste Pater Davidsherten naar Natuurpark Lelystad. Op dit moment zijn er 7 Pater Davidsherten aanwezig.
WP4: Het getal dat hoort bij D kunt u hier vinden.
Daarmee kunt u het volgende coördinaat uitrekenen: N 52 29.1(B+D)0 E005 31.B20
 
 
Eland (Alces alces)
Elanden zijn erg lastig om in gevangenschap te houden. Ze kunnen soms agressief en onbetrouwbaar zijn. In 1975 was de eland de eerste diersoort die naar Natuurpark Lelystad kwam. Een mannetje overleed na een aanval van een edelhert, waar de elanden tot 2001 mee samenleefden. De elanden hebben daarna een eigen territorium gekregen in het midden van het park. In augustus 2002 arriveerde er een jonge stier vanuit een dierentuin in Tsjechië om elandkoe Kanjer gezelschap te gaan houden in haar grote gebied. Helaas is Kanjer in 2003 overleden. Sindsdien was de elandstier alleen. Maar op 30 november 2004 arriveerden nieuwe jonge elandkoeien om de stier gezelschap te houden. Ondertussen zijn er ook vier jongen geboren. Eland
WP5: Op dit punt staat een prullenbak met een aantal 'nopjes' op de zijkanten. Tel de nopjes en neem plaats op het bankje aan de overkant voor de volgende som: Stapeltel het aantal nopjes tot één cijfer en doe de uitkomst maal 2. Dit is E.
Vervolgens kan het volgende coördinaat worden berekend: N 52 2(C+E).0B(B+E) E005 3(D-E).(C-B)0E
 
 
Tussenstop
Als de route efficiënt is afgelegd zit er ongeveer 5 kilometer op. Tijd voor een pauze.
WP6: Bij dit bankje is het getal te vinden dat hoort bij F.
Gebruik deze waarde om het volgende punt uit te rekenen: N 52 28.(2*C-B)E1 E005 31.0A1
 
 
Edelhert (Cervus elaphus)
Het edelhert komt tegenwoordig voor op alle continenten van het noordelijk halfrond, o.a. in Canada, de Verenigde Staten, Europa en Azië Door het grote aanpassingsvermogen van het edelhert heeft men hem ook op het zuidelijk halfrond kunnen introduceren, zoals in Argentinië, Chili en Nieuw-Zeeland.
In Natuurpark Lelystad leeft een grote groep van ongeveer veertig edelherten. In hun gebied is een ruim voedselaanbod aanwezig en hebben de dieren de ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Edelherten zijn vrij schuw en komen vaak pas rond de schemer uit de dekking. Desondanks is de kans groot dat ze in Natuurpark Lelystad te zien zijn.
Edelhert
WP7: Neem het eerste cijfer van het paalnummer van de wegwijzer. Dit is G.
Hiermee, en met de andere verzamelde gegevens kunt u de lokatie van de cache uitrekenen door de gevonden waarden in te vullen in N 52 28.(F+D)DE E005 3(B-A).GA(C+E)

Tip: Voor een mooi uitkijkpunt neem je de weg naar boven.
 
 


Het Flevo-landschap wil de Flevolandse natuur zo goed mogelijk behouden, beschermen en ontwikkelen en tegelijkertijd zorgen dat de bewoners en bezoekers van deze provincie er zo veel mogelijk van kunnen genieten. Waar de natuur té kwetsbaar is, is een terrein uitsluitend toegankelijk tijdens begeleide excursies. Houdt u zich aan de regels die gesteld zijn aan het bezoek van de gebieden van het Flevo-landschap.




Deze cache is met toestemming van Het Flevo-landschap geplaatst.
Voor meer informatie: info@flevolandschap.nl

Het Flevo-Landschap

Additional Hints (Decrypt)

JC2: ohvgraxnag urx jc4: urx ynnt pnpur: npugre fgehvx/obbz

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)